Οικονομική Επιθεώρηση: Κυκλοφόρησε το τεύχος Ιουνίου – Μάρτιν Γουλφ: «Η Ευρώπη στρέφεται προς έναν εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό συνδυασμο»

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης, με συνεντεύξεις, αναλύσεις και άρθρα γνώμης και τις διεθνείς σχέσεις, το κοινωνικό κράτος, τη ναυτιλία και τα ΜΜΕ στο επίκεντρο.

 

Πιο αναλυτικά, αισιόδοξος για τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο κεντρικός αρθρογράφος των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουνίου της Οικονομικής Επιθεώρησης, μας καθησυχάζει ότι «έχω πολύ καιρό να γράψω σχετικά με ελληνική κρίση και –ξέρετε– ευτυχής είναι η χώρα που δεν βρίσκεται στις ειδήσεις!». Σχολιάζει τη νέα αναταραχή στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιστροφή της γεωπολιτικής, τα αναδυόμενα στρατόπεδα Δύσης και Κίνας και τους προβληματισμούς περί του μέλλοντος της Δημοκρατίας, που περιγράφει αναλυτικά στο πρόσφατο βιβλίο του The Crisis of Democratic Capitalism.

 

Στο νέο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης επιχειρούμε, επίσης, να σκιαγραφήσουμε το τοπίο στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος. «Μια θεμελιώδης πρόκληση είναι πράγματι το μέλλον του κράτους πρόνοιας. Ένα ευρωπαϊκό επίτευγμα, που ήταν ο αφανής ήρωας των κρίσεων και επιβεβαίωσε τον καθοριστικό του ρόλο ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης», υποστηρίζει σε παρέμβασή της η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην επίτροπος ΕΕ και πρώην υπουργός, ενώ η Ειρήνη Νταή, συντονίστρια Κύκλου Κοινωνικών Αναλύσεων Ινστιτουτου ΕΝΑ, υπογραμμίζει πως «οι βασικές κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη να είναι τόσο βαθιές και επιτακτικές, που στην ανάγνωσή τους συγκλίνουν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις».

Αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επιχειρούμε να απαντήσουμε στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της ναυτιλίας: τις προκλήσεις που θέτει η εφαρμογή των νέων διεθνών κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη σημασία του παράγοντας της βιωσιμότητας για τις επενδύσεις στον κλάδο, τις αλλαγές που φέρνει η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, τις προοπτικές που ανοίγονται για το επάγγελμα του ναυτικού, τη θέση που κατέχει διεθνώς ο ελληνόκτητος στόλος και τον βαθμό που μπορεί να επηρεάζει αποφάσεις και εξελίξεις. «Η ναυτιλία ήταν, είναι και θα είναι πάντα εδώ, για να ενώνει τον κόσμο», γράφει σε άρθρο της η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. «Η έλλειψη Ελλήνων ναυτικών και νέων αξιωματικών οδηγεί μαθηματικά το ελληνικό νηολόγιο προς τη ραγδαία κάθοδο» προειδοποιεί, σε συνέντευξη που μάς παραχώρησε, ο Πάνος Λασκαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Lavinia Corporation και της Laskaridis Shipping Company.

Exit mobile version