Στην κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ στο Παρίσι συμμετέχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιστολή Μητσοτάκη προς την επικεφαλής της Κομισιόν με τα έξι σημεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
«Η εισβολή στην Ουκρανία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και η λύση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή» ανέφερε.
Η στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη των συμπολιτών μας, συνέχισε ο κ Οικονόμου.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που προβλέπει και ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι αυτές οι προβλέψει είναι «εκτός τόπου και χρόνου».
Συνέχισε λέγοντας ότι μέλημα του πρωθυπουργού είναι να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών όσων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.
Σε ερώτηση αν η κυβερνηση ανησυχεί για την αναβάθμιση της Τουρκίας μέσω του διπλωματικού ρόλου που παίζει στον πόλεμο της Ουκρανίας, απάντησε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται μέσω των συμφωνιών που έχει συνάψει και πρωταγωνιστεί σε κρίσιμες αποφάσεις και συζητήσεις που αφορουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Εξάλλου, πρόσθεσε, κάθε βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση της καταδίκης του ιστορικού αναθεωρητισμού, θεωρουμε ότι είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έχουμε θέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει η συνάντηση.
Το γεγονός ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία δεν σημαίνει δεν πρέπει να συζητάμε, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργος πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη με ρεαλισμό, οι θέσεις μας είναι γνωστές και εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Οι δύο χώρες αντμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να αναζητήσουμε θετικούς τρόπους αντιμετωπίσης των προβλημάτων αυτών, στο πλαίσιο του πνεύματος καταδίκης του ιστορικού αναθεωρητισμού.