«Εδώ και καιρό ζούμε καταστάσεις που πραγματικά αδικούν τη Θεσσαλονίκη μας. Βλέπουμε να τρέχει ο χρόνος και τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα.
Το χειρότερο, ακούμε ωραία λόγια και εισπράττουμε κομψά διατυπωμένες υποσχέσεις. Είναι εύκολο να στήνουμε πινακίδες που να γράφουν «προσεχώς, η πόλη αλλάζει». Ε λοιπόν, η πόλη πρέπει να αλλάξει τώρα. Γιατί η πόλη μας είναι ζωή μας. Και η ζωή δεν περιμένει».
Με τα λόγια αυτά υποδέχτηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τους εκατοντάδες πολιτικούς του φίλους κατά την διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του στο κατάμεστο «Ολύμπιον».
Σε μια παρουσίαση με έντονα διαδραστικά χαρακτηριστικά, σημείο αναφοράς ήταν η συζήτηση με τέσσερις νέες και νέους της πόλης που κατέθεσαν δημόσια τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης.
Προηγήθηκε η προβολή μηνυμάτων υποστήριξης της υποψηφιότητας Αγγελούδη από το χρυσό Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, την π. Υπουργό Λούκα Κατσέλη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργο Καπελλάκη, την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Αϊνδιλή, τον π. Α’ Αντιπρόεδρο του Ε.Ε.Θ. Νίκο Ηλιάδηκαι τον εκτελωνιστή Κώστα Καρούλη.
Απευθυνόμενος στους 1000 και πλέον προσκεκλημένους που κατέκλυσαν την αίθουσα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» αφού έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική και επαγγελματική του διαδρομή κατέθεσε το στίγμα του και το όραμα του για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης, ασκώντας παράλληλα κριτική για τα κακώς κείμενα του σήμερα: «Εγκαταλελειμμένοι δημόσιοι χώροι. Αναβολές και ανεπάρκειες. Στρεβλώσεις παντού. Προχειρότητες που έχουν στόχο την εφήμερη εντύπωση.
Αδυναμία διεκδίκησης και αξιοποίησης κρίσιμων πόρων που, όχι μπορεί, αλλά είναι υποχρεωμένη η κεντρική διοίκηση να προσφέρει στη Θεσσαλονίκη μας.
Ε λοιπόν φτάνει πια! Αυτή είναι η φράση, η αγωνία που σωβεί μέσα σε κάθε πολίτη της πόλης.
Όλα αυτά μας ώθησαν να ενώσουμε ιδέες και δυνάμεις. Σχέδια και οράματα.
Η Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη είναι εδώ, έτοιμη να δώσει απαντήσεις και λύσεις» τόνισε, ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως η πρόταση που καταθέτει είναι καθαρά αυτοδιοικητική, πέρα και πάνω από κόμματα: «Χωρίς άγονες διαχωριστικές γραμμές. Έξω από τα κουτιά των συμφερόντων και τις ιδεοληπτικές εμμονές.
Γιατί η Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη είναι μια ανεξάρτητη πολύχρωμη πολυσυλλεκτική κίνηση της κοινωνίας των πολιτών.
Και ναι, μπορεί να συσπειρώσει όλες τις δημιουργικές και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Με όρους ισότητας, διαφάνειας, συμμετοχικότητας, συμπερίληψης και πάνω απ’ όλα προοπτικής.
Η παρακαταθήκη της πόλης μας είναι διαχρονική και ισχυρή. Πάνω σε αυτή, θέλουμε και μπορούμε να κτίσουμε περισσότερα» προσέθεσε, αιτιολογώντας το γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει τη ψήφο των συμπολιτών του, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τους 8 άξονες – προτεραιότητες της Παράταξης του:
1.Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της Ιστορίας και της Πολιτιστικής Δημιουργίας.
Βασικό μας μέλημα θα είναι η προστασία, ανάδειξη και προβολή της ιστορικής ταυτότητας της πόλης.
Μαζί με αυτό, οι σύγχρονοι δημιουργοί στο χώρο του πολιτισμού θα βρουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης την κατάλληλη υποδομή, αρωγή και οργάνωση.
Να μπορούν προβάλουν την καλλιτεχνική παραγωγή στις εικαστικές και ορχηστρικές τέχνες.
2.Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του Αθλητισμού και της Παιδείας.
Με πρώτη προτεραιότητα τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε παλιά και νέα λυόμενα κτίσματα και σε νοικιασμένα καταστήματα.
Στόχος μας η πλήρης αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Σχολικής Στέγης για την Προσχολική, την Α΄βάθμια και τη Β΄βάθμια Εκπαίδευση και τον σχολικό αθλητισμό.
Ο στίβος, ο κλασσικός αθλητισμός, ο ναυταθλητισμός, η ποδηλασία, τα βαρέα αθλήματα, η κολύμβηση και κάθε άλλο δημοφιλές σπορ θα βρουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης έναν ένθερμο υποστηρικτή και αρωγό.
Με νέες, σύγχρονες, ανοικτές και κλειστές εγκαταστάσεις, που θα αναδείξουν το αθλητικό δυναμικό της πόλης.
3.Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της Επικοινωνίας και των Δικτύων.
Αλήθεια, πόσες και πόσοι γνωρίζουν ότι σήμερα η Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται σιδηροδρομικά ούτε με την Ευρώπη, ούτε με την Ασία;
Μπορούμε πάμε την πόλη πολλά επίπεδα πιο πάνω, ως κόμβο διεθνούς εμπορίου και οικοσύστημα ψηφιακής εργασίας. Με νέες επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στο σύστημα των αστικών εμπορευματικών μεταφορών. Αλλά και στη βελτίωση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Πυξίδα μας η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κυκλοφορία οχημάτων.
4.Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Ανάπτυξης και της Καινοτομίας.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να επενδύσει πάνω στο πλεονέκτημα των υπαρχόντων και των νέων πνευματικών ιδρυμάτων και των κοιτίδων καινοτομίας.
Μπορεί να συμβάλει με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την επιστημονική κοινότητα.
Να επεξεργαστεί διάφορες δράσεις για τη σύνδεση της πόλης με τα πανεπιστήμιά της. Να μεριμνά συστηματικά για την εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών πρόσβασης στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.
5.Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Πρόνοιας και της Ανθεκτικότητας.
Με ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Κοινωνική Συνοχή και την Ανθεκτικότητα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα στηρίξει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Κανένα παιδί νηστικό στα σχολεία!
Κανείς ηλικιωμένος ή ΑμεΑ χωρίς την απαραίτητη οικιακή βοήθεια!
Για όλες και όλους, όσες και όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ή ειδικές ομάδες πολιτών.
Με προγράμματα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής και δωρεάν νομικής συμπαράστασης.
Με προγράμματα συμβουλευτικής και έμφαση στα προγράμματα για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, για την ανεκτικότητα και την ενσωμάτωση στο σχολικό περιβάλλον.
6.Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Τεχνολογίας και του Περιβάλλοντος.
Χρειαζόμαστε επειγόντως παρεμβάσεις μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική κρίση.
Η βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης προϋποθέτει την ενσωμάτωση των αρχών ενεργειακής εξοικονόμησης, της κυκλικής οικονομίας, της επανάχρησης και της αναβάθμισης των υποδομών.
Δίνουμε προτεραιότητα στην ενσωμάτωση της υψηλής τεχνολογίας στη διακυβέρνηση του Δήμου. Με νέες ψηφιακές εφαρμογές στην υπηρεσία του πολίτη.
7.Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης.
Πολλές λειτουργίες της πόλης ξεπερνούν τα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Και δεν μπορούν να βελτιωθούν, παρά μόνο μέσα από ένα νέο μητροπολιτικό τρόπο διακυβέρνησης, που σήμερα δεν υπάρχει.
8.Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Καθημερινότητας.
Από ένα απλό πιστοποιητικό μέχρι την ασφάλεια, τη στήριξη της οικογένειας, την προσβασιμότητα.
Από την καθαριότητα, το οδικό δίκτυο, τη στάθμευση, την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα.
Από την κοινωνική πρόνοια, μέχρι τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, η πόλη, ο Δήμος, πρέπει και μπορεί να είναι συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος».