Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας».
Ο Λάκης Βασιλειάδης επέλεξε να κάνει μια πολιτική τοποθέτηση, τονίζοντας πως η ένταση που επικράτησε από χθες στη Βουλή αλλά και στις κινητοποιήσεις συνδικάτων δεν δικαιολογείται από την ουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου. Στάθηκε στο ότι δίνεται η επιλογή στον εργαζόμενο να δουλέψει παραπάνω εφόσον το επιθυμεί και να αμειφθεί, νόμιμα, ασφαλισμένος και με ένσημα, καθώς και στη θέσπιση του αδικήματος της παρεμπόδισης της εργασίας. Τέλος, αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που ο ίδιος έχει θέσει στο παρελθόν, ζητώντας να ακολουθήσουν κατά προτεραιότητα στη νομοθέτηση του Υπουργείου και συγκεκριμένα στην απόδοση σύνταξης σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν χρέη με δίκαιο μηχανισμό σταδιακής αποπληρωμής, στην αλλαγή τρόπου πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών αγροτών ώστε να εξυπηρετεί την ταμειακή ροή του κλάδου και στην εξομοίωση συνταξιοδοτικών διατάξεων για τα μέλη των οικογενειών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες, μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/LMQHsNX2dpg
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ επιγραμματικά στις διατάξεις του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου. Άλλωστε τόσο η ηγεσία του Υπουργείου, ο κ. Γεωργιάδης αλλά και ο κ. Σπανάκης, και ο Εισηγητής μας κ. Κρητικός αλλά και όλοι οι συνάδελφοι που προηγήθηκαν, παρουσίασαν εκτενώς τις επιμέρους ρυθμίσεις που εισάγει το νομοθέτημα.
Θα ήθελα, αντιθέτως, να τοποθετηθώ περισσότερο πολιτικά, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές θα επηρεάσουν την καθημερινότητα πολλών χιλιάδων εργαζομένων και εργοδοτών και οφείλουμε να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς απέναντί τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ένταση που επικρατεί από χθες μέσα σε αυτή την Αίθουσα αλλά και έξω από το Μέγαρο της Βουλής δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από την ουσία των διατάξεων που συζητάμε. Είναι τεχνητή η ένταση. Εξυπηρετεί κάποιους, σίγουρα όχι τους εργαζόμενους, που αφορά το σχέδιο νόμου, πρωτίστως δηλαδή του ιδιωτικού τομέα.
Εξυπηρετεί, θα έλεγα εγώ, τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, που μαστίζει εδώ και δεκαετίες τη χώρα μας και κρατά πίσω τους εργαζόμενους και την επιχειρηματικότητα. Εξυπηρετεί επίσης και τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που δεν μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, δημιουργικό λόγο για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών, αλλά ετεροκαθορίζονται, θα έλεγα, πολιτικά, κατασκευάζοντας εχθρούς και υιοθετώντας πολεμική ή επαναστατική ρητορική για να κρύψουν τον λαϊκισμό τους.
Όσο πιο δυνατά η φωνή σε αυτό εδώ το Βήμα ή στο μεγάφωνο στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Αμαλίας τόσο περισσότερες οι προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Έτσι θα κάνουμε πολιτική πια;
Κατά την άποψή μου ο ελληνικός λαός δεν μας έβαλε εδώ για να κραυγάζουμε, αλλά για να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα, είτε αυτά είναι μεγάλα είτε είναι απλά της καθημερινότητας, να προστατεύουμε τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τον μισθωτό, τον αγρότη και την ευάλωτη οικονομία μας από τις απειλές φυσικά που προκύπτουν από το ρευστό και ασταθές πλέον διεθνές περιβάλλον.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μην είμαστε σαφείς και ουσιαστικοί ως προς τον λόγο μας μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Γι’ αυτό και δυσκολεύομαι να κατανοήσω όλες εκείνες τις τοποθετήσεις που λένε ότι καταργούμε το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία, ότι κάνουμε ζούγκλα την αγορά εργασίας και άλλα πολλά. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει φυσικά.
Αλλά να δούμε και τι ισχύει. Στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου έχουμε αρχικά την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1152, την οποία όπως αναλυτικά εξήγησε ο Υπουργός, είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε, αλλιώς η χώρα μας θα μπει σε δικαστικές περιπέτειες. Τι προβλέπει αυτή η Οδηγία; Σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο για τη δόκιμη εργασία, χωρίς υποχρεωτικότητα και με ευνοϊκότερες διατάξεις για τον εργαζόμενο από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα. Αποδυναμώνεται και περιορίζεται έτσι η καταχρηστική, θα έλεγα, εργοδοτική πρακτική των επαναλαμβανόμενων, διαδοχικών δοκιμαστικών συμβάσεων. Προβλέπει επίσης καλύτερη ενημέρωση του εργαζόμενου για τους όρους εργασίας του.
Και ερχόμαστε τώρα στην παράλληλη απασχόληση. Με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να απασχολείται σε άλλον εργοδότη μετά το πέρας της πλήρους απασχόλησής του. Δίνεται δηλαδή η επιλογή στον εργαζόμενο να δουλέψει παραπάνω και να αμειφθεί, νόμιμα ασφαλισμένος και με ένσημα, και όχι μαύρα όπως είναι η πρακτική αυτή τη στιγμή. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Το αντίστοιχο ισχύει και με τις συμβάσεις κατά παραγγελία, όπου η σημερινή κατάσταση όχι μόνο ευνοεί τη μαύρη εργασία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις την καθιστά μονόδρομο.
Άρα ούτε το οκτάωρο ούτε η πενθήμερη εργασία καταργούνται. Αντίθετα περιορίζεται, θα έλεγα, η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.
Φέρνουμε διαφάνεια στη ζούγκλα και με τις υπόλοιπες, πέραν της Οδηγίας, διατάξεις με απλοποίηση των ψηφιακών διαδικασιών και με ενίσχυση της κάρτας εργασίας. Επεκτείνεται το δικαίωμα καταβολής του εποχικού επιδόματος στον τουρισμό. Ρυθμίζονται οι εναλλασσόμενες βάρδιες στις επιχειρήσεις που λειτουργούν είκοσι τέσσερις ώρες για πέντε, έξι ή επτά ημέρες την εβδομάδα, πάντα με στόχο την προστασία των εργαζομένων και των κεκτημένων δικαιωμάτων τους.
Τέλος, θεσπίζεται το αδίκημα της παρεμπόδισης της εργασίας. Κατά την άποψή μου, αυτός είναι κι ο λόγος που τα συνδικάτα, και όχι οι εργαζόμενοι -το ξαναλέω αυτό- είναι αυτή τη στιγμή γύρω από την πλατεία Συντάγματος που είδαμε χθες. Αυτή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνει πράξη τη δέσμευση να σταματήσουν τα φαινόμενα παράνομων καταλήψεων χώρων εργασίας, όταν δεν υπάρχει απόφαση για απεργία και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θέλουν να εργαστούν. Δεν πειράζει, εμείς θα τιμήσουμε την απόφαση των Ελλήνων πολιτών να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, όπως με συνέπεια κάνει και αυτό το νομοθέτημα του Υπουργείου Εργασίας, χωρίς εκπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα, με σύγχρονη ματιά, εναρμονίζοντας το εσωτερικό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων και πάντα προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Είναι μια καλή αρχή αυτή για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και είναι πολλά τα θέματα τα οποία θα πρέπει να δούμε το επόμενο διάστημα. Θα αναφερθώ μόνο σε κάποια από αυτά, που σας έχω καταθέσει και κατ’ ιδίαν, κύριε Υπουργέ.
Μιλώ για την απόδοση σύνταξης στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και αντίστοιχα 6.000 ευρώ για τους αγρότες, για τους οποίους σήμερα απαιτείται εξόφληση του υπερβάλλοντος ποσού και η ρύθμιση των 20.000 σε εξήντα δόσεις. Τα έχουμε πει, τα έχετε αναφέρει και εσείς, έχετε εντοπίσει το πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί ένας δίκαιος μηχανισμός, που να επιτρέπει την απόδοση σύνταξης με δυνατότητα σταδιακής αποπληρωμής του χρέους, ώστε αφενός οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους μέσω της σύνταξης, αφετέρου ο ΕΦΚΑ να μην στερείται έσοδα και να μην διαιωνίζονται τα χρέη προς αυτόν.
Επίσης για την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΕΦΚΑ, σε ένα σύστημα πιο κοντά σε αυτό που ίσχυε επί πρώην ΟΓΑ, ώστε να εξυπηρετεί την ταμειακή ροή του κλάδου, να μην πληρώνει δηλαδή ο αγρότης κάθε μήνα τις εισφορές του, άλλωστε δεν έχει εισόδημα κάθε μήνα για να το κάνει αυτό, αλλά να γίνει με κάποιο τρόπο δύο ή τρεις φορές τον χρόνο.
Τέλος, για την εξομοίωση των συνταξιοδοτικών διατάξεων για τα μέλη των οικογενειών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες, μεταξύ εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και καλώ το Σώμα να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου».