Σε θετική κατεύθυνση δήλωσε ότι είναι η Συμφωνία συνεργασίας και παροχής αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας η βουλευτής Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την κύρωση συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Εξέφρασε όμως επιφύλαξη επειδή αυτή δεν εντάσσεται σε ένα ολιστικό σχέδιο για την πολιτική προστασία και το περιβάλλον.
Έκανε λόγο για “συντηρητικότατη απραξία” που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική αφού, οποιαδήποτε δράση λαμβάνεται μετά από έντονη πίεση είτε της επιστημονικής κοινότητας, είτε ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, όπως είναι η ενσωμάτωση Οδηγιών που γίνονται όμως με περιορισμένη διαβούλευση και “κουτσουρεμένο” περιεχόμενο.
Υπογράμμισε πως το νεοφιλελεύθερο δόγμα για το “αόρατο” χέρι της αγοράς διατρέχει όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και πως όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο η κυβέρνηση περιορίζεται στο 112, στις εκκενώσεις -όπως είδαμε στις πυρκαγιές- και σε απαγορεύσεις στην κυκλοφορία. Δηλαδή με έμφαση στην καταστολή αντί για την πρόληψη και στην κατατρομοκράτηση αντί για την ενημέρωση.
Επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις τεράστιες φυσικές καταστροφές τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια και ειδικότερα στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία: “δεν έχουν ολοκληρωθεί τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Απουσιάζουν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας για τη μη αναθεώρηση των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς και τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) που νομοθετήθηκαν το 2016”.
Η Π. Πέρκα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, μετά τις γιορτές όπου διαπίστωσαν ότι οι πολίτες είναι αφημένοι στη μοίρα τους: “δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, δεν έχει γίνει τίποτα στην περιοχή παρότι, πρόσφατα κυβερνητικό κλιμάκιο υποσχέθηκε έργα τριών (3) δισ.ευρώ. Ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα πώς προχωρούν τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και ποιο είναι το ολιστικό στρατηγικό σχέδιο που απαιτείται ώστε η περιοχή να μην ζήσει ξανά τέτοια καταστροφή”.
Άσκησε ακόμη κριτική στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που, παρά τις έντονες αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και τις αντιδράσεις των εργαζομένων, μετέφερε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
“Η επιστημονική γνώση και η συνέργεια ερευνητικών φορέων με την πολιτεία είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης η οποία είναι πλέον παρούσα. Στις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες οι επιστημονικοί φορείς είχαν ενημερώσει την πολιτεία για τη σφοδρότητα των φαινομένων. Η κυβέρνηση όμως, αντί να λάβει σοβαρά υπόψη την επιστημονική κοινότητα και να συνδιαμορφώσει δημόσιες πολιτικές, αμφισβήτησε τα επιστημονικά δεδομένα ακόμη και του Προγράμματος Copernicus. Η τιμωρητική και χωρίς κανένα όφελος μεταφορά του εμβληματικού ερευνητικού κέντρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έγινε μετά από το διασυρμό του “επιτελικού” κράτους. Η μεταφορά του είναι επίσης σε αντίθεση με την πρόβλεψη του άρθρου 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ελευθερία της έρευνας. Αλλά βέβαια τι λέμε τώρα στην κυβέρνηση που σχεδιάζει να παραβιάσει το άρθρο 16 του Συντάγματος για να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων ”, είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Π. Πέρκα δήλωσε: “Όσες διακρατικές ή άλλες συμφωνίες και να συνάψει η κυβέρνηση δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα εάν δεν οργανώσει το κράτος μπροστά στις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση και αν δεν επουλώσει τις μεγάλες πληγές στη Θεσσαλία αλλά και στον Έβρο”.
Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=TEJNzMV5nhE