Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο Κρήτης

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

στο Ηράκλειο Κρήτης

 

Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την υποδοχή. Αυτή είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που στέλνει η Κρήτη, σας ευχαριστώ.

 

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, αγαπητέ Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, συμπατριώτες μου, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες της Κρήτης, σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτή την τόσο ζεστή υποδοχή. Την επόμενη φορά θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερο χώρο. Πολλά χρόνια, όπως ξέρετε, είμαι στην πολιτική, τέτοια συγκέντρωση στο Ηράκλειο δεν έχω ξαναδεί.

 

Και να ζητήσω συγνώμη προκαταβολικά από όσους δεν μπόρεσαν να χωρέσουν στην αίθουσα και παρακολουθούν αυτή τη συγκέντρωση από τον προαύλιο χώρο, αλλά θέλω να ξέρετε εσείς και όσοι μας βλέπουν σήμερα από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες ότι ειδικά εδώ, ειδικά στον τόπο μου, κάθε φορά που συναντιόμαστε παίρνω νέα δύναμη από τον ενθουσιασμό σας.

 

Σήμερα αυτό που βλέπω με πείθει ότι ο στόχος μας είναι κοντά: η Κρήτη από άκρο σε άκρο να γίνει γαλάζια. Δεν το πετύχαμε την προηγούμενη φορά, θα το πετύχουμε τώρα.

 

Μας συνδέουν άλλωστε πολλά. Η κοινή μας καταγωγή και η αγάπη για τούτο το ευλογημένο νησί στη νότια εσχατιά του Ελληνισμού. Μας συνδέει η πίστη στην ελευθερία και τη δημοκρατία και βέβαια μας συνδέουν οι ίδιες ιδέες που κινητοποιούν τη συλλογική και την ατομική προκοπή.

 

Είναι ακριβώς αυτές οι ιδέες που σήμερα δικαιώνονται, μαζί με τις ελπίδες εκατομμυρίων Ελλήνων οι οποίοι πριν από τέσσερα περίπου χρόνια αποφάσισαν να γυρίσουμε σελίδα. Αποφάσισαν από την καθήλωση και το περιθώριο να οδηγήσουμε τη χώρα στην πρόοδο και στο προσκήνιο. Από ουραγό να την κάνουμε πρωταγωνιστή, με την κοινωνία ενωμένη και τους πολίτες απαλλαγμένους από βάρη που δεν τους ανήκαν. Αλλά τους πολίτες, επίσης, υπερήφανους σε μια πατρίδα ισχυρή και δημιουργική όσο ποτέ.

 

Ζητούμενο, τότε, στις εκλογές του ’19, ήταν η σταθεροποίηση και η ανάταξη, ενώ τώρα γίνεται ήδη πράξη η σταθερότητα και η διαρκής ανάπτυξη. «Το έργο της ανορθώσεως είναι χρόνιον και μακρόν», έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1910, όμως, τα λέω αυτά κυρίως για εσάς του νεότερους για να μαθαίνετε΄. Έλεγε ο Βενιζέλος το ’10: «τα αποτελέσματά του θα αρχίσουν να φαίνονται ευθύς άμα τη εφαρμογή του προγράμματός μας», έλεγε ο μεγάλος Κρητικός μεταρρυθμιστής, που φρόντισε ήδη να αλλάξει την Ελλάδα τα τρία χρόνια πριν αρχίσει η μεγάλη περιπέτεια των Βαλκανικών Πολέμων, που οδήγησε στο διπλασιασμό της πατρίδας μας. Για να ανοίξει, έτσι, ο δρόμος του συνολικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδος.

 

Εκείνα τα λόγια του Βενιζέλου ηχούν επίκαιρα καθώς πια κλείνει η πρώτη κυβερνητική μας θητεία, με τα αποτελέσματά της να γίνονται «διαβατήριο» για τη δεύτερη.

 

Θέλω να θυμηθούμε όλοι μαζί τι σας είχα υποσχεθεί όταν μίλησα στο Ηράκλειο το 2019. Σας είχα υποσχεθεί ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους και εισφορές. Σας είχα υποσχεθεί περισσότερες δουλειές και περισσότερες επενδύσεις και δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Κυρίως, όμως, σας είχα υποσχεθεί μια πατρίδα πιο ισχυρή και την έχουμε με τα Rafale, τα Viper, τις Belharra και τις ακλόνητες συμμαχίες μας.

 

Σας είχα δεσμευτεί όμως και για μια φιλική καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που ήδη υπάρχει. Προσέξτε, μέσα από το ψηφιακό κράτος, το gov.gr, έχουμε ήδη διεκπεραιώσει 1,2 δισεκατομμύρια, επαναλαμβάνω, 1,2 δισεκατομμύρια αυτόματες συναλλαγές αντί για την ταλαιπωρία στις ουρές της γραφειοκρατίας. Αυτή είναι η Ελλάδα που οραματιζόμαστε, αυτή είναι η Ελλάδα του μέλλοντος που σας υποσχέθηκα και την υλοποιούμε.

 

Μια Ελλάδα με ανθρώπινες και ασφαλείς πόλεις, μία Ελλάδα στην οποία τα αυτονόητα δεν πρέπει να είναι ζητούμενα. Μία Ελλάδα με συντάξεις που εκδίδονται επιτέλους στην ώρα τους. Μία Ελλάδα με νηπιαγωγεία από τα 4 (έτη), που διδάσκουν όλα τα παιδιά ξένες γλώσσες από τα 4 (έτη). Μία Ελλάδα με πρότυπα σχολεία αλλά και επαγγελματικά λύκεια που οδηγούν σε επάγγελμα. Μία Ελλάδα με πανεπιστήμια που ανήκουν στους φοιτητές και όχι στους μπαχαλάκηδες καταληψίες.

 

Μετά από 42 μήνες λοιπόν, μπορώ την καθεμία και τον καθένα από εσάς να σας κοιτάξω ξεχωριστά στα μάτια και να σας πω: ναι, το είπαμε και το κάναμε. Και δεν τα κάναμε όλα αυτά σε μία κανονική περίοδο, φυσιολογική. Τα κάναμε όλα αυτά εν μέσω τόσων πολλών κρίσεων που ποτέ ως τώρα μία κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει.

 

Σκεφτείτε, ήμασταν μόλις έξι μήνες στο τιμόνι του τόπου όταν χρειάστηκε να αμυνθούμε στις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και στο Αιγαίο και να κρατήσουμε απόρθητα τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα.

 

Αμέσως μετά, τον ίδιο μήνα, ξέσπασε η παγκόσμια καταιγίδα του κορονοϊού. Κράτησε ουσιαστικά παραπάνω από δύο χρόνια. Για να ακολουθήσει μετά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή «έκρηξη», με τις ανατιμήσεις τιμών που ήδη «πολιορκούν» ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Αυτά έπρεπε να διαχειριστεί η κυβέρνησή μας. Προσθέστε και τη συνολική προκλητικότητα της γείτονος, για να αντιληφθείτε την πολυπλοκότητα των θεμάτων που χρειάστηκε να διαχειριστούμε αυτά τα 3,5 χρόνια.

 

Κι όμως, απέναντι σε όλα αυτά τα οποία μας έτυχαν η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες χάρη σε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης που συνολικά ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ και εσείς εδώ το γνωρίζετε καλά. Το γνωρίζουν οι επιχειρηματίες που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή και είδαν το κράτος, τη στιγμή  που ουσιαστικά παρέλυε η επιχειρηματική δραστηριότητα, να έρχεται και να πληρώνει μισθούς των εργαζομένων. Το γνωρίζουν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας οι οποίοι είδαν και φέτος τα Χριστούγεννα το κράτος να πληρώνει 250 ευρώ για να τους βοηθήσει με την αύξηση των τιμών.

 

Θα ήταν όμως βολικό άλλοθι, φίλες και φίλοι, να κρυφτεί κάποιος πίσω από τα αλλεπάλληλα εμπόδια που λύγισαν ακόμα και τα πιο ισχυρά κράτη. Θα ήταν πολύ βολικό να έρθω σήμερα και να σας πω «αλλά σχεδιάζαμε, άλλα μας έτυχαν», κατά συνέπεια να χρησιμοποιώ τη διεθνή κρίση ως ένα βολικό πρόσχημα για αναβολές.

 

Στην Ελλάδα, όμως, η επιλογή την οποία κάναμε ήταν η αντίστροφη. Την ώρα που κάναμε τις δυσκολίες, ευκαιρίες, δεν ξεφύγαμε γραμμή από όσα υποσχεθήκαμε.

 

Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο όλοι οι Έλληνες μας το αναγνωρίζουν. Πρόκειται, θα έλεγα, για έναν απολογισμό εμπιστοσύνης. Θα ήθελε πραγματικά εκατοντάδες σελίδες για να ξεδιπλωθεί. Από αυτόν τον απολογισμό δεν λείπουν βέβαια ούτε λάθη ούτε αστοχίες, που όμως υπάρχουν για να διορθώνονται τα πρώτα και για να ξεπερνιούνται οι δεύτερες.

 

Μόνο άλλωστε -είναι  κάτι το οποίο το ζητώ συνέχεια και από τους συνεργάτες μου- όταν εντοπίζεις πώς έσφαλες, μπορείς να μετουσιώσεις τις αδυναμίες σε θετικές εμπειρίες. Και αυτό σημαίνει τελικά να σφυρηλατήσεις ένα συμβόλαιο ειλικρίνειας με τον πολίτη. Ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης.

 

Αυτή την ίδια ειλικρίνεια θέλω να επιστρατεύσω για μία σύντομη επισκόπηση της διαδρομής μας. Με λίγες μόνο παρατηρήσεις, καθώς ξέρετε είναι τόσα πολλά αυτά τα οποία έγιναν, είναι τόσο πυκνά, που συχνά δύσκολα τα συγκρατεί η μνήμη.

 

Έχει όμως την ξεχωριστή του αξία αυτός ο σύντομος απολογισμός, διότι είναι  σημαντικό να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης να ζυγίζουμε και από πού ξεκινήσαμε. Να αναλογιζόμαστε δηλαδή, μαζί με όσα κερδίσαμε, και εκείνα που είχαμε χάσει και με κόπο ανακτήσαμε.

 

Πρώτη παρατήρηση λοιπόν: η εικόνα της εθνικής οικονομίας. Σήμερα η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Έχει σημειώσει τη σημαντικότερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κινείται επιτέλους εκτός κάθε πλαισίου εποπτείας. Εμείς είμαστε αφέντες της μοίρας μας.

 

Η Ελλάδα σήμερα σημειώνει ρεκόρ επενδύσεων, σημειώνει ρεκόρ εξαγωγών, ενώ η ανεργία -που την είχαμε παραλάβει στο 17,5% το καλοκαίρι του 2019- σήμερα έχει πέσει στο 11,4% και σύντομα θα κινείται σε μονοψήφια νούμερα.

 

Ανοίγω παρένθεση: γιατί επιμένω τόσο πολύ στην ανεργία; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα από τη διατήρηση της μακροχρόνιας ανεργίας. Και δεν υπάρχει καλύτερος δρόμος προς την ευημερία από το να βρεις δουλειά σε έναν άνεργο.

 

Οι δουλειές όμως, όπως ξέρετε, δεν πέφτουν από τον ουρανό, χρειάζονται επενδύσεις, ιδιωτική πρωτοβουλία, ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Και ήταν για εμένα πολύ μεγάλη ικανοποίηση όταν βρέθηκα πριν από λίγες μέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και έβλεπα όλους τους μεγάλους ξένους επενδυτές να ενδιαφέρονται πραγματικά για το τι γίνεται στην Ελλάδα και να εκφράζουν επιθυμία να επενδύσουν στον τόπο μας.

 

Χάρη σε όλα αυτά βρισκόμαστε ένα σκαλί από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό δεν είναι κάτι τεχνικό ξέρετε, το οποίο αφορά μόνο τους οικονομολόγους. Έχει σημασία για όλους μας. Τη στιγμή που η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα αυτόματα θα πέσει το κόστος δανεισμού, όχι μόνο για την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά.

 

Και πίσω από τα παραπάνω κρύβεται μία κοινωνική πραγματικότητα, κρύβεται ο δικός σας ατομικός προϋπολογισμός. Εσείς ξέρετε καλύτερα από οποιονδήποτε ότι σήμερα όλοι οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και χαμηλότερες εισφορές.

 

Στο τέλος του μήνα, με τις συντάξεις που θα καταβληθούν και με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, θα διαπιστώσουν αυτές οι δύο κατηγορίες συμπολιτών μας ότι η εισφορά αλληλεγγύης καταργήθηκε πια οριστικά και γι’ αυτούς.

 

Και σε ορισμένες παρεμβάσεις μας, ξέρετε, πήγαμε και πέρα και πάνω από το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν είχαμε μιλήσει για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής κι όμως η περιουσία των γονιών μπορεί να μεταβιβαστεί στα παιδιά δωρεάν μέχρι του ποσού των 800.000.

 

Στο τέλος του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν απτά, όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, για πρώτη φορά καλύτερες αποδοχές ύστερα από 12 χρόνια. Κι ένα μήνα νωρίτερα από πέρυσι, την 1η Απριλίου -δεν θα είναι πρωταπριλιάτικο αστείο- θα έχουμε την τρίτη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της επιλογής μας: να αυξάνουμε το δημόσιο πλούτο αλλά να μπορεί να επιστρέφει αυτός ο πλούτος στον κάθε πολίτη. Είναι μία επιλογή που μας επέτρεψε να έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια να κάνουμε 18.000 νέες προσλήψεις υγειονομικών και σχεδόν 25.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών.

 

Δεν λέω  ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όμως εδώ στην Κρήτη, εσείς ξέρετε καλύτερα, έχουμε υποδεχθεί ήδη 1.893 νέους επαγγελματίες υγείας και σύντομα θα έρθουν ακόμα 318 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία σας και τα κέντρα υγείας σας.

 

Και μόνο στην Κρήτη ήρθαν ως μόνιμο προσωπικό, όχι ως αναπληρωτές, όχι ως ωρομίσθιοι, 2.689 δάσκαλοι και καθηγητές.

 

Η δεύτερη παρατήρησή μου συνδέεται με το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες του κόσμου σήμερα. Αυτό δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Αυτό το εισαγόμενο κύμα που πρώτος εγώ βλέπω και διαπιστώνω ότι «πολιορκεί» τα οικονομικά του κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Και δεν πρέπει εδώ να κρυβόμαστε. Όπως παντού στην Ευρώπη, έτσι και εδώ αρκετοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

 

Απέναντι, όμως, σε αυτή την απειλή έχουμε υψώσει και θα εξακολουθούμε να υψώνουμε όλο και πιο πολλά «αναχώματα».

 

Θα θυμάστε, φίλες και φίλοι, τις συζητήσεις που κάναμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για έναν εξαιρετικά δύσκολο φετινό χειμώνα. Πράγματι, είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι. Όμως πιστεύω ότι και ο πιο κακόπιστος δεν μπορεί να παραδεχτεί πως με τις επιδοτήσεις της πολιτείας αντισταθμίσαμε τελικά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Αποφύγαμε τα χειρότερα. Δεν υπάρχει σήμερα νοικοκυριό το οποίο να μην βλέπει στο λογαριασμό του δύο αριθμούς: τι θα πλήρωνε εάν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση και τι πληρώνει σήμερα, μετά την παρέμβαση  του κράτους.

 

Πολλά δισεκατομμύρια μάς έχει στοιχίσει αυτή η παρέμβαση, τα πιο πολλά χρήματα όμως τα πήραμε πίσω από τους παραγωγούς ενέργειας, δεν τα βάλαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι το οποίο συμπληρώνουμε. Οι ίδιοι οι παραγωγοί ενέργειας και τα υπερκέρδη τους είναι αυτοί που χρηματοδότησαν τελικά τις επιδοτήσεις για να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος στο δικό σας νοικοκυριό.

 

Αν ωστόσο το άγχος των λογαριασμών του ρεύματος αλλά και της αντλίας -γιατί και οι τιμές των καυσίμων τελικά είναι πολύ χαμηλότερες από αυτό το οποίο εκτιμούσαμε- μετριάστηκε, ξέρουμε καλά ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα πρόβλημα στα τρόφιμα.

 

Βέβαια το «Καλάθι του Νοικοκυριού» ήταν ένα σημαντικό εργαλείο. Συγκράτησε τις αυξήσεις στο 90% των προϊόντων του. Προσέξτε τι γίνεται εδώ: η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και ο Πρόεδρος Macron στη Γαλλία ετοιμάζεται να το αντιγράψει και να κάνει ακριβώς το ίδιο.

 

Αλλά και αυτό πάλι δεν αρκεί. Γι’ αυτό και σε λίγο, από τον Φεβρουάριο, έρχεται το νέο εργαλείο στήριξης των νοικοκυριών, το Market Pass, για να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων στα βασικά προϊόντα.

 

Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο: ένα ζευγάρι με δύο παιδιά εκτιμούμε ότι δαπανά για τις βασικές του ανάγκες 520 ευρώ το μήνα, θα έχει μηνιαία ενίσχυση για τους επόμενους μήνες 52 ευρώ. Θα απορροφήσουμε, με άλλα λόγια, πρακτικά πλήρως τις αυξήσεις του πληθωρισμού στα βασικά είδη ανάγκης.

 

Μια μονογονεϊκή οικογένεια θα έχει έκπτωση 32 ευρώ. Αλλά και όποιος επιθυμεί θα μπορεί να εισπράττει σχεδόν στο σύνολό τους αυτά τα ποσά κάθε μήνα στο λογαριασμό του αν δεν θέλει τελικά να τα δαπανήσει για είδη πρώτης ανάγκης.

 

Προσοχή, όμως, θα ξαναπώ ότι ούτε μπορώ ούτε και θέλω, ούτε και θα ήμουν έντιμος απέναντί σας, εάν ωραιοποιούσα τα πράγματα. Θα επιμείνω, όμως, ότι για την ακρίβεια και αγωνιούμε και προσπαθούμε και αντιδρούμε πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι το κάνουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Φίλες και φίλοι, αυτά τα συμπληρωματικά και στοχευμένα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν, αλλά θα συνεχιστούν δίπλα στους μόνιμα μειωμένους φόρους και στις αυξήσεις που θωρακίζουν το εισόδημα.

 

Αλλά και μαζί με το χαμηλό Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα -γιατί είναι δέσμευσή μου να στηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας- χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, και παράλληλες κινήσεις ανακούφισης που ειδικά εδώ στο δικό μας νησί, στην Κρήτη, ξέρετε πως αποκτούν ξεχωριστή σημασία.

 

Όπως ξεχωριστή σημασία για εμάς τους Κρητικούς έχει η άμυνα της πατρίδας μας, η οποία και αφορά την τρίτη μου παρατήρηση.

 

Χωρίς εθνική κυριαρχία δεν υπάρχει, προφανώς, οικονομική ευημερία. Γι’ αυτό και σήμερα θα επαναλάβω αυτό που είπα μόλις χθες στην Τανάγρα, ξεπροβοδίζοντας το πέμπτο αναβαθμισμένο F-16 Viper στην παρθενική πτήση την οποία έκανε από την Τανάγρα στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά: η Ελλάδα είναι σήμερα ισχυρή και υπερήφανη, όσο ποτέ.

 

Κι όσοι εύκολα διαλαλούν ότι ίσως μας επισκεφθούν μια νύχτα ξαφνικά, ας ξέρουν πως μπορεί εκείνοι να ξυπνήσουν μια νύχτα ξαφνικά και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Κι ας μάθουν ότι κάθε «γιουρούσι» που επικαλούνται μπορεί να μετατραπεί σε άτακτη όπισθεν προς την αφετηρία του.

 

Θα ξαναπώ, λοιπόν, ότι δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Όμως αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι ότι η πατρίδα μας μένει πάντα ανοιχτή στη νομιμότητα, στη λογική και στις σχέσεις καλής γειτονίας, στο Διεθνές Δίκαιο.

 

Ξέρετε, οι χώρες πρέπει να λύνουν τις διαφορές τους με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και αυτό κάναμε εμείς. Στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικά στο Δίκαιο της Θάλασσας στηρίξαμε τις συμφωνίες που κάναμε με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, σε λίγο με την Αλβανία. Στο Διεθνές Δίκαιο στηρίξαμε τη συνεργασία μας με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο. Αλλά και την αμυντική μας συμπαράταξη με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Πριν από δύο εβδομάδες είχα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη και επέλεξα από εκεί, από το βορειοανατολικό άκρο της πατρίδας μας, να στείλω ένα μήνυμα στο πιο νοτιοδυτικό σημείο, στη Γαύδο, στο νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης. Διότι σήμερα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Ελλάδα μας αξιοποιεί τον ενεργειακό πλούτο του βυθού της.

 

Αυτή η αντίστιξη μεταξύ του τι συμβαίνει από τη μια πλευρά στην Αλεξανδρούπολη και από την άλλη εδώ, στην Κρήτη μας, είναι μια απάντηση. Μια απάντηση με τον δικό μας τρόπο στον Έβρο, πως το δικό μας τείχος είναι ο ίδιος ο τόπος μας και η ιστορία μας. Από το Θέρισο μέχρι το Μάλεμε και από όπου αλλού πολεμήσαμε τους κατακτητές στο διάβα των αιώνων.

 

Είναι μια απάντηση σε όσους μας έλεγαν πως δεν υπάρχουν -λέει- θαλάσσια σύνορα. Σήμερα, προσέξτε, μας λένε κάτι άλλο. Μας λένε ξεδιάντροπα πως η αποτρεπτική μας άμυνα, ο φράχτης που χτίζουμε στον Έβρο, παραβιάζει -λέει- τη διεθνή νομιμότητα. Μάλιστα. Ποιοι τα λένε αυτά; Είναι οι ίδιοι που ακόμα δεν ζήτησαν συγγνώμη που δυσφήμισαν την πατρίδα με δήθεν θύματα μικρά παιδιά, δήθεν, τη «μικρή Μαρία» σε ελληνικό έδαφος. Όλα ψέματα. Όλα ψέματα.

 

Είναι δυστυχώς, και λυπάμαι που το λέω, οι ίδιες θλιβερές εξαιρέσεις που έχουν καταψηφίσει τους εθνικούς μας εξοπλισμούς. Και επιμένω πολύ σε αυτή την διαχωριστική γραμμή μεταξύ του υπεύθυνου πατριωτισμού που στην εποχή μας παίρνει μία τελείως διαφορετική και κρίσιμη διάσταση. Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον αλλά και με έναν απρόβλεπτο γείτονα.

 

Αυτός ο υπεύθυνος πατριωτισμός μαζί με την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και βέβαια την ικανότητα στη διαχείριση, στην αντιμετώπιση των κρίσεων, συγκροτούν ουσιαστικά τους τέσσερις πυλώνες που θα οικοδομηθεί η επόμενη μέρα όλων των κρατών, όχι μόνο της πατρίδας μας.

 

Και στα ευρύτερα στοιχήματα του μέλλοντος θα ήθελα να αναφερθώ και αργότερα, ωστόσο σήμερα πρωταγωνιστής είναι η Κρήτη και το δικό της ξεχωριστό αναπτυξιακό σχέδιο.

 

Είχα την ευκαιρία σήμερα, μαζί με πολλούς Υπουργούς, Υφυπουργούς, κρατικά στελέχη, να το παρουσιάσω αναλυτικά. Είναι ξέρετε μία δουλειά που την κάνουμε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Δεν θα πω όλα όσα είπαμε σε μία τρίωρη σύσκεψη, θα περιοριστώ μόνο στα εμβλητικότερα από τα 480 έργα ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα ξεδιπλωθούν στο νησί μας τα επόμενα χρόνια.

 

Να ξεκινήσω εν τάχει με τις κεντρικές υποδομές. Με πρώτο, βεβαίως, τον Βόρειο Οδικό Άξονα. Δεν είναι πια ένα άπιαστο όνειρο. Σήμερα επισκέφτηκα το πρώτο ενεργό εργοτάξιο του νέου ΒΟΑΚ. Όπως ξέρετε το έργο γίνεται σε τρία τμήματα: υπάρχει το τμήμα από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο, το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη, το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, αυτό είναι δημόσιο έργο.

 

Είναι ένας δρόμος του οποίου τη σημασία δεν μπορώ να υποτιμήσω. Όλοι ξέρετε τις τραγωδίες που ζούμε, ειδικά τα νέα παιδιά που χάνονται στην άσφαλτο, σε έναν δρόμο καρμανιόλα. Αλλά έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σε εσάς, είναι αδύνατο η Κρήτη να ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή της δυναμική χωρίς ένα νέο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Ο ΒΟΑΚ, τον οποίο κατασκευάζουμε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται στην Ευρώπη και γίνεται εδώ στην Κρήτη.

 

Αλλά θέλω να μιλήσω και για τη νέα πύλη της Κρήτης την οποία επισκέφθηκα σήμερα, το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Αξίζει τον κόπο όσοι δεν το έχετε δει να πάτε να το επισκεφθείτε, είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό εργοτάξιο. Είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο σήμερα στη χώρα μας, οι εργασίες φτάνουν ήδη στο 20%.

 

Παράλληλα προχωρούν οι μελέτες -είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε σήμερα και με τον Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη- για την αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης». Δεν υπάρχει περίπτωση, θα το ξαναπώ εδώ, να επαναληφθεί αυτό το οποίο έγινε με το Ελληνικό, να πρέπει να περάσουν 18 χρόνια από τη στιγμή που μετακινήθηκε το αεροδρόμιο για να μπορέσει το Ελληνικό Δημόσιο να αξιοποιήσει την περιουσία του.

 

Τη στιγμή που το αεροδρόμιο θα φύγει θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση των 3.000 στρεμμάτων, που ουσιαστικά μπορούν να συγκροτήσουν από μόνα τους ένα νέο Ηράκλειο.

 

Σίγουρα θα ήθελα κι εγώ να είχαμε τρέξει ακόμα περισσότερο, αλλά θέλω να θυμίσω ότι και για τον ΒΟΑΚ και για το αεροδρόμιο πιάσαμε το νήμα από πολύ πίσω. Ειδικά στον ΒΟΑΚ εσείς οι Κρητικοί ήσασταν αντικείμενο μιας πρωτοφανούς πολιτικής εξαπάτησης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν παραλάβαμε απολύτως τίποτα, παρά μόνο ένα σχέδιο στον χάρτη.

 

Τώρα όμως τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, η χρηματοδότηση υπάρχει και η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει. Να ανοίξω μία παρένθεση: ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο εμείς ως Ελλάδα διεκδικήσαμε και καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 31 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2020, πέρα και πάνω από τα χρήματα για το ΠΕΠ της Κρήτης και τα χρήματα τα οποία προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Θέλω να πω μία φράση για τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η πρώτη, μικρή διασύνδεση, ύψους 372 εκατομμυρίων έχει ήδη ολοκληρωθεί, μεταφέρει ρεύμα στην Πελοπόννησο, εξελίσσεται και η μεγάλη διασύνδεση, εξαιρετικά μεγάλης σημασίας φίλες και φίλοι. Πρέπει επιτέλους η Κρήτη, το συντομότερο δυνατό, να απεξαρτηθεί από το μαζούτ. Δεν γίνεται να λέμε ότι είμαστε ένα νησί φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα να καίμε μαζούτ για να καλύπτουμε τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Αυτή η παρέμβαση θα συνοδεύσει κι ένα κέντρο διανομής υψηλής τάσης στα Χανιά και θα επιτρέψει τελικά στην Κρήτη να ξεδιπλώσει το πλούσιο δυναμικό της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εξάλλου και αυτές οι τοπικές ανανεώσιμες πηγές θα πλαισιωθούν ήδη αυτό το εξάμηνο από ένα πολύ σημαντικό έργο, τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι. Και σύμφωνα με το σχεδιασμό ένα αιολικό πάρκο 86 MW στη Σητεία θα τροφοδοτεί στροβιλαντλίες στο Αμάρι, θα παράγει έτσι καθαρή υδροηλεκτρική ενέργεια για ένα ολόκληρο νησί. Ένα πολύ σημαντικό, πολύ καινοτόμο έργο. Ένα από τα μεγαλύτερα υβριδικά έργα παγκοσμίως, που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια.

 

Τα λιμάνια μας. Θα εκταμιεύσουμε παραπάνω από 80 εκατομμύρια και για το λιμάνι της Σούδας αλλά και για την κατασκευή επιβατικού σταθμού και τμήματος κρουαζιέρας. Και βέβαια πάρα πολύ σημαντική -έχουμε εδώ και συντοπίτη Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Γιάννη Πλακιωτάκη, που έχει ένα πλήρες σχέδιο για την ανάπτυξη των λιμένων- η βελτίωση του παλιού τμήματος στο λιμάνι της Σητείας, λιμενικές εγκαταστάσεις στην Παλαιόχωρα για να αναφέρω λίγα μόνο. Και φυσικά το πολύ σημαντικό εμβληματικό έργο της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Ηρακλείου, που πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αλλάξει όψη σε ολόκληρη την πόλη.

 

Στα αρδευτικά έργα θέλω να ξεχωρίσω την αξιοποίηση του νερού του Ταυρωνίτη,  267 εκατομμύρια, από τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα στην Κρήτη. Άλλα 170 εκατομμύρια θα διατεθούν για να κατασκευαστεί το φράγμα στο Πλατύ, που θα τροφοδοτεί τη Μεσαρά και το Ρέθυμνο. Και βέβαια το φράγμα του Αποσελέμη, το οποίο πρέπει να καλύψει με έργα βελτίωσης ανάγκες ύδρευσης του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου.

 

Το δεύτερο κεφάλαιο των υποδομών αφορά τις αστικές παρεμβάσεις, την οικοδόμηση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο, την ανακατασκευή εκείνου στο Ρέθυμνο, την κατασκευή νέου Μεγάρου στα Χανιά, όταν καταφέρουμε να βρούμε τον χώρο όπου πρέπει να το στεγάσουμε. Αλλά και την ανακαίνιση του νοσοκομείου Ρεθύμνου, τις νέες πτέρυγες στο «Βενιζέλειο», που ολοκληρώθηκαν, για να πάρουν μετά σειρά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα νοσοκομεία στα Χανιά και στον Άγιο Νικόλαο.

 

Για τα πανεπιστήμιά μας, για τα οποία είμαι τόσο υπερήφανος, το πανεπιστήμιο, το πολυτεχνείο μας, θέλω να μιλήσω ξεχωριστά, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να γίνει πόλος προσέλκυσης φοιτητών, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον  κόσμο.

 

Το έλεγα και σήμερα το μεσημέρι: εάν το πέτυχε η Κύπρος γιατί να μην μπορούμε να το πετύχουμε στην Κρήτη από τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, όχι από ιδιωτικά. Ποιος ξένος φοιτητής δεν θα ήθελε να φοιτά σε ένα ξενόγλωσσο τμήμα σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις Περιφερειακές μας Ενότητες. Ήδη έχουν κάνει τα πανεπιστήμια, η Ιατρική, τα πρώτα τους βήματα.

 

Αλλά θέλω να αντιμετωπίσουμε και ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο ξέρω ότι εσάς τους φοιτητές σας απασχολεί πολύ. Διότι είναι εξαιρετική εμπειρία του να σπουδάζει κανείς στην Κρήτη αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, έχουμε πρόβλημα στέγασης φοιτητών: 255 εκατομμύρια για να κατασκευαστούν δύο νέες φοιτητές εστίες στα Χανιά και στο Ηράκλειο για σχεδόν 5.000 φοιτητές.

 

Και τα σχολεία μας, οκτώ νέα σχολεία κόστους 33 εκατομμυρίων, το Ευρωπαϊκό Σχολείο στο Ηράκλειο, ενώ σχεδόν 100 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν σε δύο ερευνητικά μας καμάρια, στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Η Κρήτη ήταν, είναι και θα είναι, ήταν στην ιστορία της πόλος καινοτομίας και θα εξακολουθεί να παράγει καινοτομία και εξωστρέφεια.

 

Είναι πολύ σημαντικό να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά μας. Δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι και στο Ηράκλειο, ύψους σχεδόν 70 εκατομμυρίων.

 

Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναδείξουμε και το πολιτιστικό μας προϊόν. Πολλές δράσεις πολιτισμού, το νέο Μουσείο στα Χανιά είναι ένα κόσμημα με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Θέλουμε, ενδεικτικά αναφέρω, καλύτερη προσβασιμότητα στο Δικταίο Άντρο. Ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού, και των Ενετικών Νεωρίων σε Χανιά και Ηράκλειο.

 

Σας έδωσα μόνο λίγα ψήγματα αυτού του συνολικού σχεδίου το οποίο έχει τύχει πολύ μελετημένης επεξεργασίας και από εμάς και από την Περιφέρεια και από τους Δήμους. Να το πω διαφορετικά: αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο είναι ένας οδικός χάρτης, ένας οδικός χάρτης της Κρήτης του 2030 στην Ελλάδα του 2030.

 

Αυτή η Κρήτη που οραματίζομαι θα είναι προπύργιο πρωτογενούς παραγωγής με ποιοτικά προϊόντα, μοναδικά στον κόσμο. Θα είναι μία Κρήτη η οποία θα επενδύει στη μεταποίηση, θα είναι μία Κρήτη κορωνίδα του βιώσιμου τουρισμού, ατμομηχανή του τουριστικού προϊόντος της πατρίδας μας. Θα είναι μία Κρήτη κόμβος ενέργειας, αλλά θα είναι μία Κρήτη η οποία θα είναι και κέντρο πολιτισμού και κέντρο επιστημών και κέντρο εκπαίδευσης και κέντρο υγείας και κέντρο έρευνας.

 

Εξάλλου το νησί μας, το ξέρετε καλά, ήταν πάντα μπροστάρης σε όλες τις εξελίξεις. Είναι θετικό ότι σήμερα έχουμε πολύ χαμηλότερη ανεργία στην Κρήτη από τον μέσο όρο της πατρίδας μας: η ανεργία είναι κοντά στο 8%. Έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη μεταξύ όλων των Περιφερειών.

 

Και τον τόνο του δυναμισμού του τόπου δίνουν φέτος δύο δείκτες ευημερίας, τους ξέρετε καλά: η τιμή στο λάδι ήταν εντυπωσιακή, και μεγάλη ποσότητα και καλή τιμή, αλλά και τα έσοδα από τα εκατομμύρια των επισκεπτών του τουρισμού ξεπέρασαν εκείνα του 2019. Και το 2023 προβλέπεται να είναι μία ακόμα καλύτερη χρονιά.

 

Συμπατριώτισσές μου, συμπατριώτες μου, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, η Ελλάδα αλλάζει και η Κρήτη αλλάζει. Όπως έχω πει, αν η δέσμευση της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας ήταν λιγότεροι φόροι, το μεγάλο στοίχημα της δεύτερης θα είναι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

 

Στοίχημα θα είναι η αξιοπρεπής υγεία, αλλά και η φροντίδα της νέας γενιάς, με πρώτο μέλημα την εξασφάλιση προσιτής στέγης στα νέα ζευγάρια. Δεν είναι λόγια όλα αυτά, είναι δράσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

 

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζεται ήδη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ώστε μέχρι την 1/1/2024 θα έχει αναμορφωθεί το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Θέλουμε ο ιδιωτικός τομέας να έχει πρόσθετα κίνητρα, με στόχο να αποδίδει ένα μέρος των κερδών του στους εργαζόμενους, να συμμετέχει στα έξοδά τους με ειδικές παροχές. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν γίνεται να ευημερούν οι επιχειρηματίες και να μην ευημερούν οι εργαζόμενοι. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι αυτές που δίνουν αναπτυξιακό μέρισμα στους εργαζόμενούς τους. Έτσι προκόβουμε όλοι μαζί, αυτό είναι το δίκαιο και αυτό θα γίνει πράξη.

 

Θα δαπανήσουμε σχεδόν 200 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κρήτης. Όμως θέλω να επιμείνω σε κάτι το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία: δεν θέλουμε να φτάνουν οι συμπολίτες μας στο νοσοκομείο για ασθένειες τις οποίες μπορούμε να έχουμε προλάβει. Γι’ αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στα δωρεάν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες και για όλες τις σοβαρές παθήσεις.

 

Είχα εξαγγείλει πριν από έναν χρόνο, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ένα πρόγραμμα που φέρει το όνομά της για τον καρκίνο του μαστού. Προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

 

Μέχρι σήμερα που τρέχει  το πρόγραμμα -ανοίγω μια παρένθεση- κάθε Ελληνίδα από 50 έως 69 χρόνων λαμβάνει ένα SMS από το Υπουργείο Υγείας το οποίο της λέει ότι μπορεί να κάνει μια δωρεάν μαστογραφία είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην Ελλάδα ποτέ, 75.000 Ελληνίδες έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.  Σε παραπάνω από 4.500 εντοπίστηκαν ευρήματα.

 

Σκεφτείτε το λίγο, μόνο στην Κρήτη έγιναν 2.600 μαστογραφίες, 125 γυναίκες -μόνο στο νησί μας- βρέθηκαν με καρκίνο του μαστού χωρίς να το γνωρίζουν, 125. Σκεφτείτε, θα μπορούσε να είναι η αδελφή σας, η θεία σας, η γιαγιά σας. Δεν το γνώριζαν, τώρα το γνωρίζουν και τώρα μπορεί αυτή η ασθένεια να αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο με πάρα πολύ καλή πρόγνωση. Και αυτές οι γυναίκες να ζήσουν, ενώ εάν ο καρκίνος αυτός επεκτεινόταν χωρίς να τον έχουν εντοπίσει, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα.

 

Αυτό σημαίνει ουσιαστική πολιτική πρόληψης δημόσιας υγείας. Έτσι σώζουμε ζωές.  Αυτά κάνουν όλα τα σοβαρά προηγμένα κράτη.

 

Και θέλω να θυμίσω, ειδικά για τους νέους οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ότι μετά από πολύ μεγάλη και συστηματική δουλειά έχουμε ψηφίσει πια το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για 137.000 νέους.

 

Δεν θέλω να έχετε την εντύπωση ότι πρέπει να παραμένετε και να ζείτε με τους γονείς σας μέχρι μία μεγαλύτερη ηλικία από αυτή που θα θέλατε πολύ απλά γιατί δεν μπορείτε να πληρώσετε το ενοίκιο ή δεν έχετε τη δυνατότητα, δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι μπορεί να αποκτήσετε εσείς το δικό σας σπίτι. Καθιερώνουμε για πρώτη φορά ευνοϊκό δανεισμό ώστε ένα ζευγάρι, ένας νέος, να μπορεί να αποκτήσει σπίτι αποπληρώνοντας το κεφάλαιο με τα ίδια χρήματα που θα πλήρωνε σε ένα ενοίκιο.

 

Επιδοτούμε με άλλα λόγια το ενοίκιο, ώστε αντί να τα δίνετε στο νοίκι να τα δίνετε στην τράπεζα, να καλύπτουμε εμείς τη διαφορά, για να μπορεί κάποια στιγμή να σας μείνει και το σπίτι αυτό.

 

Σας δίνουμε κίνητρα για να μπορέσετε να ανακαινίσετε σπίτια τα οποία είναι κλειστά. Η ίδια η πολιτεία θα εκχωρεί πια δημόσια οικόπεδα, περιουσία η οποία είναι σχολάζουσα, δεν την αξιοποιούμε, για να μπορούν να ανεγερθούν διαμερίσματα αποκλειστικά για νέους με φθηνό μίσθωμα.

 

Αυτά τα χαμηλότοκα δάνεια θέλουμε να ξεκινήσουν από το Μάρτιο. Εξακόσιες κατοικίες, σε πρώτη φάση, θα διατεθούν σε ευάλωτους συμπολίτες μας.

 

Όλο αυτό το σχέδιο για τη στέγη έχει εξασφαλισμένους πόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό βέβαια με όλες τις παρεμβάσεις που κάνουμε για τις φοιτητικές εστίες σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας.

 

Όπως, λοιπόν, κάναμε αυτά που είπαμε, έτσι θα κάνουμε και αυτά που σχεδιάζουμε. Με μέθοδο, με δουλειά, με τόλμη. Κάτι που αξίζει να αναλογιστεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας στον δρόμο για τις εκλογές που έρχονται. Όσα κατακτήσαμε με πολύ κόπο δεν πρέπει να ανατραπούν. Τίποτα από όλα αυτά για τα οποία σας μίλησα δεν είναι  δεδομένο. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια.

 

Όχι μία «δεύτερη φορά στη συμφορά», αλλά μία «δεύτερη εντολή στην προκοπή». Γι’ αυτό, άλλωστε, σε όλο το επόμενο διάστημα λίγα πραγματικά θα έχουμε να πούμε με τους εκπροσώπους του χθες. Γιατί όλα πλέον είναι καθαρά: οι πολίτες έχουν βιώσει μία τετραετία ψεμάτων και φόρων. Και πιστεύω ότι εκτιμούν τα χρόνια της οικονομικής ανάσας αλλά και της εθνικής αξιοπρέπειας που ακολούθησαν.

 

Ξέρουν πλέον ποιος στην πράξη «μετρά και προχωρά», και ποιος στα λόγια «σκορπάει δίχως να μετρά». Η κοινωνία έζησε εδώ και τρία χρόνια τρικυμίες και έτσι γνωρίζει ποιος μπορεί να τις ξεπερνά οδηγώντας την πατρίδα μας σε ήρεμα νερά.

 

Πιστεύω ότι κάθε πολίτης ο οποίος θα προσέλθει στην κάλπη στις εκλογές της άνοιξης θα σκέφτεται τι θα είχε συμβεί αν κάποιος άλλος ήταν στο τιμόνι της χώρας και έπρεπε να διαχειριστεί τις μεγάλες κρίσεις που μας έτυχαν αυτά τα 3,5 χρόνια.

 

Βλέπει, συνεπώς, καθαρά και σκέφτεται συνετά, συγκρίνει και κρίνει. Γυρίζει την πλάτη στον διχασμό και στη μιζέρια και είναι έτοιμοι οι πολίτες να απαντήσουν στο δίλημμα το οποίο τελικά θέτει η ίδια η πραγματικότητα: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτό είναι  το μεγάλο ερώτημα των επόμενων εκλογών.

 

Σήμερα μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Να είναι βέβαιος, όμως, ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό.

 

Θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αυτή που ήδη έχει ξεκινήσει. Δεν θα διαπιστώσουμε απλά την αρραγή ενότητα του κόμματος και των βουλευτών μας, θα είναι μία ευκαιρία να μάθουμε πολλά. Να μάθουμε πολλά, γιατί σχετικά με το θέμα των περίφημων υποκλοπών εμείς έχουμε ήδη τοποθετηθεί, με ευθύτητα. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Χωρίς να αγνοούμε λάθη, αλλά και χωρίς να διαλύουμε μία πολύτιμη Υπηρεσία.

 

Αλήθεια, σκεφτείτε το λίγο, πώς θα επιμέναμε εξ αρχής με τόση σιγουριά για τα πραγματικά γεγονότα στην υπόθεση της «μικρής Μαρίας» χωρίς τη δική της συμβολή; Εκείνοι όμως που με θράσος σήμερα μας σηκώνουν το δάχτυλο, θα κληθούν αυτές τις μέρες, μέχρι και την Παρασκευή, να μας μιλήσουν για όσα μέχρι σήμερα σιωπούν.

 

Για παράδειγμα, πήραν και πόσα χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα, όπως καταθέτει τώρα η γραμματέας του και επιβεβαιώνουν τα μηνύματα μεταξύ του επιχειρηματία και του κ. Παππά; Γιατί πρέπει ένας Υπουργός να συναναστρέφεται έναν ειδικό σε εταιρείες offshore, τον κ. Αρτεμίου, που ξαναήρθε στο προσκήνιο μετά τα ταξίδια του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα.

 

Και, εν πάση περιπτώσει, καλύπτει ακόμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους δύο Υπουργούς που κατηγορούνται στο Ειδικό Δικαστήριο; Μας είπε ο κ. Τσίπρας «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας». Ναι, αλλά δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο.

 

Και, σκεφτείτε το λίγο, πώς γίνεται χθες να συλλαμβάνεται για απάτες, προσέξτε, ένας από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες που έστησαν τη σκευωρία της Novartis;

 

Όσο για τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής που ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε σημαία του, θα δούμε στην πορεία τελικά πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του.

 

Με τον κ. Τσίπρα εγώ δεν επιλέγω τη σύγκρουση, επιλέγω τη σύγκριση.

 

Οι εκλογές που έρχονται, φίλες και φίλοι, είναι από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης. Το λέμε κάθε φορά, αυτή τη φορά έχουμε ένα λόγο παραπάνω. Για τον απλούστατο λόγο ότι η παγίδα της απλής αναλογικής που  έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που την άφησε πίσω του -αφού βέβαια κέρδισε δυο εκλογές με ενισχυμένη αναλογική- αυτή η παγίδα της απλής αναλογικής απειλεί τον τόπο με το «σαράκι» της ακυβερνησίας και τον κίνδυνο νέων περιπετειών.

 

Κάτι που σημαίνει, και αυτό το μήνυμα θέλω να το τονίσω, ειδικά εδώ στην πατρίδα μου, ότι εξ αρχής δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαλαρές ψήφους, ούτε για δήθεν μηνύματα εύκολης και ανέξοδης διαμαρτυρίας.

 

Η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη μέρα. Εκεί θα εκφραστεί η πραγματική μας βούληση. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα έρθει να επιβεβαιώσει την εντολή του ελληνικού λαού να είναι κυβέρνηση την επόμενη τετραετία η Νέα Δημοκρατία.

 

Ένα και σταθερό λοιπόν είναι το ψηφοδέλτιο του παραταξιακού χρέους αλλά και της εθνικής αναγκαιότητας: αυτό της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας.

 

Ειλικρινά, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχει πραγματικά η χώρα την πολυτέλεια για πειράματα; Για πολιτικές Βαβέλ, ασυνεννοησίας και παρατεταμένης αστάθειας;  Μπορούν οι κινήσεις, οι επιλογές μιας κυβέρνησης να χάνονται στους διαδρόμους κομματικών παζαριών;

 

Αυτή η ταραγμένη παγκόσμια συγκυρία, φίλες και φίλοι, όσο και οι εθνικές συνθήκες, απαιτούν καθαρές λύσεις. Απαιτούν καθαρούς ορίζοντες. Ο πατριωτισμός της ευθύνης και ο εκσυγχρονισμός της προόδου γίνεται έτσι ξανά το μήνυμά μας. Γύρω του θα συναντηθούμε με όλους του πολίτες χωρίς διακρίσεις.

 

Γιατί, όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «πρώτος για τις φιλελεύθερες ιδέες μίλησε ο μεγάλος Βενιζέλος». Και αυτές οι ιδέες δεν έχουν όριο προς τα πάνω. Είναι ιδέες που βρίσκονται σε αρμονία με την ίδια τη φύση του ανθρώπου, γι’ αυτό και είναι αθάνατες, είναι ιδέες που εκφράζει η μεγάλη μας παράταξη, η Νέα Δημοκρατία.

 

Βαδίζουμε, συνεπώς, προς τις κάλπες με τον ενθουσιασμό που προκύπτει από το έργο μας, με την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση που απαιτείται όταν πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Χωρίς αλαζονεία, χωρίς έπαρση αλλά με την δύναμη, αυτή την ήρεμη δύναμη που αντλούμε από την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Αλλά και με τη σύνεση που αποκτούμε με την εμπειρία μας.

 

Σε αυτή τη συναρπαστική πορεία ζητώ να είστε εσείς, οι Κρητικοί συμπατριώτες μου, οι πρωτοπόροι.

 

Γιατί πάνω απ’ όλα στο δικό σας χαμόγελο βλέπω την προοπτική αυτής της νέας νίκης. Πριν από εμένα, άλλωστε -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό- το είχε πει ο μεγάλος Κρητικός, ο Νίκος Καζαντζάκης: «υπάρχει εδώ στην Κρήτη μία αδάμαστη φλόγα, ας την πούμε ψυχή, είναι μία φλόγα πιο πάνω από τη ζωή και από το θάνατο, υπερηφάνεια, πείσμα, παλικαριά, δύσκολο να την ορίσεις, δηλαδή να την περιορίσεις. Όλα αυτά μαζί αλλά και κάτι άλλο, ανείπωτο και αστάθμητο, που όμως σε κάνει να υπερηφανεύεσαι που είσαι άνθρωπος».

 

Σε αυτή την αδάμαστη φλόγα που λέγεται Κρητική ψυχή απευθύνομαι σήμερα, ζητώντας της να απλωθεί σε όλη τη χώρα με υπερηφάνεια, με πείσμα και με παλικαριά για τη Νέα Δημοκρατία που πάντα θα νικά και την Ελλάδα που πάντα θα βαδίζει μπροστά, πάντα θα κοιτάζει ψηλά.

 

Εμπρός λοιπόν στον αγώνα για μία δεύτερη εντολή στην πρόοδο και την προκοπή, για την Κρήτη και την πατρίδα, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, για τη νεολαία μας πρώτα και πάνω από όλα.

 

Σας ευχαριστώ και στο επανιδείν.

Exit mobile version