«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, κ. Πρόεδρε, τώρα που συμπληρώνονται τρία χρόνια θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μην το εκλάβετε αυτό ως προεκλογικό, δεν έχω ιδέα πότε θα γίνουν εκλογές, θα γίνουν όταν είναι να γίνουν. Δεν έχω ιδέα, δεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα και άρα ότι και να σας πω δεν θα είναι σωστό.
Η γενική μου άποψη, μετά από πολλά χρόνια στην πολιτική κ. Πρόεδρε, όχι για την παρούσα συγκυρία, γενικότερα, είναι ότι όταν μπαίνεις στον τέταρτο χρόνο μιας θητείας ούτως ή άλλως είσαι σε προεκλογική περίοδο. Σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες, ο τελευταίος χρόνος θητείας μιας κυβερνήσεως έχει για παράδειγμα εσωκομματικές διαδικασίες για τους υποψηφίους και έχει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Δε θα μπορούσε να είναι και η Ελλάδα εξαίρεση σε αυτό, ούτε πρέπει να μας ξενίζει, γιατί μας αρέσει η δημοκρατία, άρα, μας αρέσουν και οι εκλογές, άρα, μας αρέσουν και οι προεκλογικές περίοδοι, για να μην τρελαθούμε κιόλας, γιατί κάπως το βλέπουμε λίγο σαν ζημιά. Δεν είναι ζημιά, οι εκλογές είναι χαρά, είναι δημοκρατία, είναι ωραίο πράγμα. Άρα, όταν έρθει η ώρα να γίνουν, θα γίνουν.
Οφείλω, όμως, να πω ότι γι’ αυτά τα τρία χρόνια μπορώ να κάνω «ταμείο» και μια και είμαι προσκεκλημένος εδώ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η συνεργασία μας αυτά τα τρία χρόνια υπήρξε, πιστεύω, εξαιρετικά εποικοδομητική πρώτα απ΄ όλα για το δημόσιο συμφέρον, δευτερευόντως για το συμφέρον της κυβερνήσεως, τριτευόντως για το δικό μου συμφέρον και τεταρτευόντως για το συμφέρον του ΤΕΕ.
Αλλά στο σύνολο υπήρξε μια εποικοδομητική, επαναλαμβάνω, συνεργασία. Λύσαμε μαζί πολλά θέματα, που εκκρεμούσαν αρκετά χρόνια, προχωρήσαμε σε συνεργασία υπουργικές αποφάσεις σχετικές και μεταφέραμε αρμοδιότητες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος εμπιστευόμενοι την τεχνική του επάρκεια.
Θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό, γιατί εμένα γενικά δε μου αρέσει να κρύβομαι, για να το ξέρουν και οι φίλοι μου οι μηχανικοί: ως Υπουργός έχω δώσει πάρα πολλές αρμοδιότητες και αντικείμενα εργασίας στο ΤΕΕ -θα υπογράψουμε και προγραμματική συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Υποδομών τις επόμενες ημέρες όπου θα δώσουμε και επιπλέον – και σ’ αυτό έχει παίξει ρόλο και το πρόσωπο, δηλαδή ο Γιώργος Στασινός, υπό την έννοια ότι εμείς οι Υπουργοί έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πρόσωπα και να εμπιστευόμαστε ή όχι τα πρόσωπα.
Προφανώς εμπιστευόμαστε τον θεσμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο σύνολο, αλλά εμπιστευόμαστε πολύ και τον συγκεκριμένο Πρόεδρο και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι΄ αυτό, διότι όποτε σας χρειαστήκαμε, ήσασταν παρών.
Τώρα, Green Deal Ελλάδα 2022. Κατ΄ αρχάς όπως ξέρετε εγώ είμαι Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κι έχω να σας μιλήσω γενικά για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη χώρα. Θα μου πείτε δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε από αυτές τις επενδύσεις και να μας μιλήσετε γι΄ αυτές που αφορούν το Green Deal; Η ειλικρινής απάντηση, κ. Μυλωνά, είναι όχι και θα εξηγήσω και το γιατί.
Διότι στο σύγχρονο κόσμο, κάτι που δεν έχει γίνει ευθέως αντιληπτό, είναι ότι καμία πια επένδυση, μα απολύτως καμία επένδυση, δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ακολουθεί τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης και του σεβασμού στο περιβάλλον.
Αυτή η εικόνα που έχουμε κατά το παρελθόν ότι μπορούν να έρθουν κάποιοι επενδυτές και στην απληστία τους να κερδίσουν περισσότερα χρήματα θα καταστρέψουν το περιβάλλον, θα αδιαφορήσουν παραδείγματος χάρη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα αδιαφορήσουν για το τι θα γίνουν τα λύματα των εργοστασίων τους ή θα αδιαφορήσουν για ο,τιδήποτε άλλο, είναι μία εικόνα περασμένων δεκαετιών για ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως είναι η Ελλάδα.
Είτε μιλάμε για μία τουριστική επένδυση, είτε μιλάμε για μία επένδυση αστικής ανάπλασης, λέω επενδύσεις που φαίνονται κατ’ αρχήν μακριά από το Green Deal, είτε μιλάμε για μία βιομηχανική επένδυση, αυτές εξαιρούνται από το Green Deal; Σας διαβεβαιώ πως όχι.
Για να γίνει μια μεγάλη τουριστική επένδυση, ιδιαίτερα αυτές που χειριζόμαστε στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις λεγόμενες στρατηγικές που περνάνε από το ΕΣΧΑΣΕ για να πάρουν τους ειδικούς πολεοδομικούς όρους, προηγουμένως έχουν καταθέσει περιβαλλοντικές μελέτες εξαιρετικά αναλυτικές.
Δεν υπάρχει δε τώρα πια ούτε μία που να μην περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για το πώς θα έχει πρόσβαση σε πράσινη και καθαρή ενέργεια και στις περισσότερες πια περιπτώσεις και με ιδιοπαραγωγή πράσινης ενέργειας ώστε να μπορέσει να εξοικονομήσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το ενεργειακό κόστος. Δηλαδή, μπορεί να δεις μια μεγάλη τουριστική επένδυση που τελικά να είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη ενεργειακή επένδυση.
Να φέρω το πιο μεγάλο παράδειγμα για το οποίο δουλέψαμε και μαζί, το Ελληνικό. Το ελληνικό είναι ένα μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης, είναι έργο real estate, είναι έργο τουριστικό, είναι έργο οικιστικό.
Ναι, αλλά το Ελληνικό μέσα έχει την παραγωγή του συνόλου της ενέργειας που θα καταναλώνει από net metering αιολικής ενέργειας, διότι το Ελληνικό θέλει να είναι όλο αειφόρα βιώσιμο και να ακολουθήσει όλη την πορεία του σεβασμού του περιβάλλοντος, της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας και του sustainable growth. Άρα λοιπόν πώς να το ξεχωρίσεις, δεν είναι κι αυτό ένα κομμάτι Green Deal 2022 ή είναι κάτι άλλο;
Όταν φτιάχνουμε μια μεγάλη βιομηχανία σήμερα ή και οι υπάρχουσες βιομηχανίες που ήδη λειτουργούν, για να επιτύχουν τους στόχους εκπομπής CO2 αλλά και για να αντιμετωπίσουν επιπλέον σήμερα τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους, δεν ενδιαφέρονται πλέον όλες οι βιομηχανίες στην Ελλάδα να προχωρήσουν σε επενδύσεις για παραγωγή ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, όσες μπορούν να κάνουν net metering για να μπορέσουν να μειώσουν κατ΄ αυτό τον τρόπο το ενεργειακό τους κόστος και να μετατρέψουν τις υψηλές τιμές ενέργειας σε τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Προφανώς και μπορούν.
Λοιπόν, άρα για ό,τι μιλάμε πλέον για ανάπτυξη, περιλαμβάνει το green και ευτυχώς θα πω εγώ. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, για πολλά μπορεί να κατηγορήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και άλλος να πει μου αρέσει, άλλος δεν μου αρέσει, άλλος να πει είναι γραφειοκρατική, άλλος να πει αντιδρά αργά, άλλος να πει έπεσε στην παγίδα του Πούτιν. Ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει, δημοκρατία έχουμε.
Μπορεί, όμως, κάποιος να αμφισβητήσει στα σοβαρά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα πρωταγωνιστεί στον πόλεμο και στη μάχη της ανθρωπότητας κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ του σεβασμού του περιβάλλοντος;
Σε μια τέτοια λοιπόν Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είμαστε μέλος και μάλιστα στον πυρήνα της, θα μπορούσε η Ελλάδα να διαφέρει και να ακολουθεί διαφορετική πολιτική;
Ούτε θα μπορούσαμε ούτε θα το θέλαμε. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα σε αυτό το νέο περιβάλλον, και θα σας πω το εξής: ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως να επιταχύνει αυτή την εξέλιξη. Σε πρώτο χρόνο δημιουργεί προφανώς πολύ μεγάλα προβλήματα αλλά σε δεύτερο χρόνο επιταχύνει αυτή την εξέλιξη.
Η Ελλάδα μπορεί να παίξει εξαιρετικά κεντρικό ρόλο σε αυτό. Διότι έχουμε άπειρο ήλιο όπως μπορείτε να δείτε κοιτώντας γύρω-γύρω και έξω από τα παράθυρα. Η Βόρεια Ευρώπη δεν έχει την ίδια τύχη με εμάς. Όσοι ταξιδεύουμε συχνά στη Βόρεια Ευρώπη θα έχουμε σίγουρα παρατηρήσει θέλοντας και μη αυτό το γκρίζο σύννεφο που είναι σαν κρέμα από την μια άκρη του ουρανού μέχρι την άλλη και αν ποτέ ανοίξει λίγο και δεις λίγο μπλε λες «αμάν, είδα λίγο ουρανό».
Εκεί πραγματικά πόσο ηλιακή ενέργεια να παράξουν; Σίγουρα όχι όση μπορούμε εμείς.
Αλλά δεν έχουμε μόνο μεγάλο πλεονέκτημα στην ηλιακή ενέργεια. Έχουμε μεγάλο πλεονέκτημα και στην αιολική ενέργεια διότι έχουμε βουνά και θάλασσες όπου πρακτικά δεν σταματάει να φυσάει ποτέ.
Η Ελλάδα, εάν δουλέψουμε σωστά και ξεπεράσουμε τα bottlenecks που έχουμε… Δεν θέλω να τα παρουσιάσω όλα ρόδινα. Πρώτα από όλα έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που λέγεται δίκτυο, για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη λύση. Έχουμε στο μυαλό μας στην κυβέρνηση διάφορες σκέψεις.
Αν είχαμε αυτή τη στιγμή δίκτυο άπειρο ή έστω πολύ μεγαλύτερο, σας διαβεβαιώ οι επενδύσεις που έρχονται κάθε μέρα στο γραφείο μου στον τομέα της πράσινης και ανανεώσιμης ενέργειας, αγαπητέ Πρόεδρε, είναι ασταμάτητες.
Η Ελλάδα αν μπορούσε να αξιοποιήσει όλες αυτές τις επενδύσεις με μεγάλη ταχύτητα θα μπορούσαμε από εκεί που έχουμε μεγάλο εμπορικό έλλειμμα λόγω της εισαγωγής ορυκτών καυσίμων κυρίως για την παραγωγή ενέργειας να αντιστρέψουμε το εμπορικό μας έλλειμμα και να το κάνουμε εμπορικό πλεόνασμα,μειώνοντας κατακόρυφα τις εισαγωγές αυτές και παράγοντας ενέργεια όχι μόνο για να την καταναλώνουμε εγχώρια αλλά για να την εξάγουμε κιόλας, στο δίκτυο των γειτονικών μας χωρών οι οποίοι έχουν τεράστια ανάγκη να συμπληρώσουν με πράσινη ενέργεια, με καθαρή ενέργεια το δικό τους ενεργειακό μείγμα.
Και η Ελλάδα να γίνει από χώρα εισαγωγέας ενέργειας που είναι όλα αυτά τα χρόνια, χώρα εξαγωγέας ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως όφελος για την εθνική οικονομία αλλά με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως όφελος για την γεωπολιτική μας αξία. Και φυσικά και ό,τι όφελος συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας.
Γιατί αν η βιομηχανία μας μπορέσει να περάσει σε ένα τέτοιο ενεργειακό μείγμα τότε οι σχετικά και διαχρονικά ακριβότερες πηγές ενέργειας που πληρώνει μια ελληνική βιομηχανία και με αυτές τις ακριβότερες τιμές πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες βιομηχανίες ομοειδείς στην Ευρώπη που έχουν μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτό ή είχαν τουλάχιστον όσο καιρό η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη προμηθευόταν φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, μπορεί να γίνει το τελείως ανάποδο. Και να έχουμε εμείς τη φτηνότερη ενέργεια και άρα να δίνουμε στη βιομηχανική μας παραγωγή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που ούτε το είχαμε φανταστεί πριν από μερικά χρόνια. Και αυτό φυσικά να έχει άμεση επίπτωση στις εξαγωγές, στις θέσεις εργασίας, στην ανάπτυξη της χώρας.
Γιατί η Ελλάδα με ανταγωνιστική ενέργεια μπορεί να ξαναγίνει γρήγορα υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη. Δεν μας λείπει τίποτα. Και σε καλό χώρο είμαστε και έξυπνους ανθρώπους έχουμε και εργατικό δυναμικό μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και που είναι ήδη εκπαιδευμένο σε μεγάλο βαθμό έχουμε.
Αρκεί να τρέξουμε γρήγορα και να αρπάξουμε την ευκαιρία η οποία έχει παρουσιαστεί μπροστά μας. Αυτός θα ήταν ένας πραγματικά μεγάλος εθνικός στόχος. Και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε όλο αυτό μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο.
Παραδείγματος χάρη, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, έξυπνες ιδέες από εσάς τους μηχανικούς για το πως θα μπορούσαμε να πάμε γρηγορότερα σε αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας εμένα θα μου ήταν πάρα πολύ χρήσιμες.
Γιατί σήμερα αναγκαζόμαστε να καθυστερήσουμε επενδύσεις και να κακοκαρδίζουμε επενδυτές γιατί απλά δεν μπορούμε να τους δώσουμε χώρο. Αυτοί θέλουν να φέρουν τα λεφτά τους και να φτιάξουν έργα στην Ελλάδα και να παράγουν ενέργεια την οποία έχουμε απόλυτη ανάγκη αλλά το δίκτυο δεν έχει χώρο.
Έχω βαρεθεί να ακούω βιομηχάνους που έρχονται στο γραφείο μου και μου λένε «θέλω να αξιοποιήσω την ηλιακή ενέργεια για το εργοστάσιό μου αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μου δίνει πρόσβαση στο δίκτυο. Και έχω κάνει αίτηση και περνάνε τρεις, τέσσερις και πέντε μήνες και μας ενημερώνουν από το ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν υπάρχει «χώρος». Και τους λέμε να φτιάξουν υποσταθμό και μας απαντούν ότι και με υποσταθμό πάλι δεν υπάρχει «χώρος».
Αυτά σας λέω είναι πράγματα που τα ακούω σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Να έρθει ο σύμβουλός μας και να μας πει τι πρέπει να κάνουμε, δεν είπαμε ότι εμείς οι υπουργοί τα ξέρουμε όλα.
Εμείς άλλωστε η δουλειά μας δεν είναι να τα ξέρουμε όλα. Η δουλειά μας είναι να βλέπομε που έχουμε το πρόβλημα και να παίρνουμε αποφάσεις.
Ελάτε λοιπόν να μας πείτε τι μπορούμε να κάνουμε για να πάμε γρηγορότερα στο να μεγαλώσει το δίκτυο και να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα, τώρα που έχει ανάγκη η Ευρώπη και που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Και να μετατρέψουμε την χώρα μας σε πολύ μεγάλο πρωταγωνιστή.
Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο εθνικό όραμα και μία μεγάλη εθνική προσφορά και αν δεν μπορεί να το κάνει ο Γιώργος Στασινός δεν μπορεί να το κάνει κανένας.
Ξέρετε, για το Γιώργο Στασινό αξίζει το λεχθέν παλαιότερα για έναν άλλο, δεν μπορώ να πω όνομα και σκανδαλίσω, «ουδέν άλυτον πρόβλημα δια τον Γεώργιον Στασινόν».
Λοιπόν, να, να κάνουμε κάτι το οποίο να έχει ενδιαφέρον.
Και φυσικά θέλω να πω με αυτό ότι είμαι πάρα πολύ περήφανος, πάρα πολύ περήφανος για αυτό που θα σας πω που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρωταγωνιστεί στην πράσινη ενέργεια και στην πράσινη μετάβαση στη χώρα.
Και λέω είμαι πάρα πολύ περήφανος γιατί είχα βαρεθεί εδώ και δεκαετίες την οικολογική συνείδηση και τη συνείδηση για το περιβάλλον να τη μονοπωλεί η αριστερά στην Ελλάδα. Και να νομίζουμε κατά κάποιο τρόπο ότι εμείς οι δεξιοί αδιαφορούμε για το τι αέρα θα αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας ή αν θα είναι καθαρά τα νερά που θα κολυμπάμε ή αν τα εργοστάσια θα φροντίζουν να διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο τα λύματά τους.
Καθόλου αυτό δεν είναι αλήθεια. Το ακριβώς αντίθετο. Εμείς ακριβώς επειδή πιστεύουμε στις αρχές της ελευθέρας οικονομίας και η ελεύθερη οικονομία για να λειτουργήσει σωστά θέλει κανόνες και φυσικά θέλει σεβασμό στο περιβάλλον γιατί αλλιώς καταστρέφεις τους φυσικούς σου πόρους και αργά ή γρήγορα είσαι μη ανταγωνιστικός και αυτοκαταστρέφεσαι, εμείς θέλουμε περισσότερο από όλους να έχουμε ανάπτυξη στη χώρα αλλά με σεβασμό απόλυτο στο περιβάλλον και με τρόπο που θα καθιστά την ανάπτυξη αυτή και κοινωνικά δίκαιη αλλά και βιώσιμη στο χρόνο.
Και η Κυβέρνηση αυτή έχει προχωρήσει στην πράσινη ενέργεια και σε νομοθεσία για το σεβασμό του περιβάλλοντος με βήματα που δεν έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια.
Ή νομίζετε κάποιοι, παραδείγματος χάριν, οι νόμοι που ψηφίσαμε για την χρήση των πλαστικών ήταν εύκολοι νόμοι και δεν είχαν και αντιρρήσεις μεγάλες από διάφορα καλώς εννοούμενα συμφέροντα, δεν λέω κακώς εννοούμενα συμφέροντα γιατί ο καθένας έχει τη δουλειά του και τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί.
Άρα, λοιπόν, σε αυτή την ατζέντα, που είναι όχι απλώς ευρωπαϊκή ατζέντα και που είναι ενταγμένη, προφανώς, σε όλο το νέο ΕΣΠΑ, ξέρετε καλά, το έχετε σίγουρα διαβάσει, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πήρε έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέσα όμως σε αυτή μας τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων θα κατευθυνθεί σε δράσεις που θα συμβάλλουν στους στόχους της πράσινης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που είναι πια μία πραγματικότητα.
Και θα δοθούν πολλά δισεκατομμύρια, αρκετά και στη βιομηχανία, για να μπορέσει να προσαρμοστεί στους νέους στόχους και στις νέες συνθήκες που πρέπει η Ευρώπη και η Ελλάδα να ακολουθήσουμε.
Και δεν το κάνουμε αυτό, δεν το βλέπουμε αυτό σαν ένα βάρος, ως ένα εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, το ακριβώς αντίθετο, το θεωρούμε μεγάλο πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου και μεγάλο πεδίο ευκαιρίας για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Έτσι βλέπουμε το Green Deal.
Δεν είναι μόνο υποχρέωσή μας στην ανθρωπότητα, που είναι, είναι και πραγματική ευκαιρία στο οικονομικό επίπεδο αν τη χειριστούμε σωστά και κινηθούμε έξυπνα.
Και νομίζω ότι μπορούμε πια, μπορούμε στην Ελλάδα για μία φορά επιτέλους να κινηθούμε έξυπνα και να δείξουμε ότι ναι, μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου προς το καλύτερο και να το κάνουμε.
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, θεωρώ το σημερινό σας συνέδριο σημαντικό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι επενδύσεις, που όπως ξέρετε το 2021 είχαμε το ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα των τελευταίων 28 ετών.
Το 2022 μέχρι στιγμής τα στοιχεία λένε ότι πάμε για το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών, ποτέ δεν θα έχουμε, σε καμία χρονιά, έστω και ένα ευρώ περισσότερο σε άμεσες ξένες επενδύσεις από ό,τι το 2022.
Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που αυτό συμβαίνει επί θητείας μου και πιστεύω υπό συνθήκες πρωτόγνωρες με πανδημία, πόλεμο και τώρα πόλεμο και πανδημία μαζί, γιατί δυστυχώς υπάρχει αυτή η έξαρση με την Όμικρον 5, θα την αντιμετωπίσουμε και αυτή όπως αντιμετωπίσαμε όλα τα άλλα.
Αλλά και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες η ελληνική οικονομία στέκεται όρθια, προχωρά, προσελκύει ξένες επενδύσεις, ανοίγουν θέσεις εργασίας, πέφτει η ανεργία, πάει καλά ο τουρισμός και προχωράμε.
Και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια εργατικότητα και τα επόμενα χρόνια εφόσον ο ελληνικός λαός αποφασίσει να μας εμπιστευτεί ξανά τις τύχες τους, γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι το μεγάλο αφεντικό εδώ είναι πάντα ο ελληνικός λαός και αυτός αποφασίζει.
Αλλά να είστε βέβαιοι ότι οι αρχές της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απολύτως σύμφωνες με τις αρχές που έχει θέσει το συνέδριό σας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που είναι οι αρχές της λογικής και οι αρχές που ενώνουν σήμερα, πιστεύω, όλους τους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για το μέλλον λίγο μεγαλύτερη από το σημερινό τους πρόβλημα.
Προφανώς ο πόλεμος έχει προκαλέσει κάποιο πισωγύρισμα στις γενικές ευρωπαϊκές πολιτικές γιατί η κρίση στην ενέργεια δημιουργεί προκλήσεις που δεν μπορούσε να φανταστεί κάποιος πριν από ένα χρόνο, αλλά ο πόλεμος θα είναι το παροντικό γεγονός, κάποια στιγμή θα τελειώσει, η μάχη για την κλιματική αλλαγή είναι το αιώνιο γεγονός, είναι αυτό που θα συντροφεύει την ανθρωπότητα για αιώνες μπροστά και σε αυτό πρέπει η Ελλάδα να παίξει κομβικό ρόλο.
Για αυτό το λόγο σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή πρόσκληση και εκφράζω τα συγχαρητήριά μου και την υποστήριξή μου στην προσπάθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος».