Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

 

«Λοιπόν κατ΄ αρχάς δεν μπορώ να μη σχολιάσω δύο πράγματα: Πρώτον, η κατηγορία του κυρίου Γιαννούλη ότι ο κύριος Λαμπρούλης Βουλευτής και Αντιπρόεδρος του ΚΚΕ στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, με συγχωρείτε, εμένα με ξεπερνάει. Ομολογώ, είμαι 16 χρόνια Βουλευτής, το ότι το ΚΚΕ στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία δεν το έχω ξανακούσει, θέλω να είμαι ειλικρινής, πρώτη φορά.

 

Δεύτερον, είμαστε σε προεκλογική περίοδο, στην οποία αν θυμάμαι καλά υποτίθεται ότι έχετε κάνει προσκλητήριο προοδευτικής διακυβερνήσεως και πολλά στελέχη σας, ασχέτως αν το ΚΚΕ λέει όχι και έχει απορρίψει αυτά τα αιτήματα, θεωρούν και το ΚΚΕ έναν πιθανό κυβερνητικό σας εταίρο. Δεν είναι καλός τρόπος να ξεκινάτε ένα πολιτικό φλερτ υβρίζοντας τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μια γνώμη εγώ λέω, πετάξτε τη.

 

Για τα πρακτικά, γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 102, μάλλον τα άρθρα της Υπουργού Πολιτισμού γίνονται δεκτά, η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης με γενικό αριθμό 1682 και ειδικό αριθμό 165, η τροπολογία των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού με γενικό αριθμό 1683 και ειδικό αριθμό 166. Η τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών με γενικό αριθμό 1681 και ειδικό αριθμό 164, αυτές γίνονται δεκτές. Καταθέτω για τα πρακτικά τις πρώτες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να μπορούν να μοιραστούν και στους συναδέλφους βουλευτές. Και μένει σε εκκρεμότητα η απάντησή μου για  την βουλευτική τροπολογία του κυρίου Νικήτα Κακλαμάνη την οποία εξετάζουμε αν μπορούμε να την κάνουμε δεκτή ή όχι με τη Γενική Γραμματεία της Κυβερνήσεως.

 

Λοιπόν, έφυγε ο κύριος Παππάς από την αίθουσα, μάλλον ήταν χρήσιμη η φασαρία προηγουμένως για να του δώσει το χρόνο να φύγει. Γιατί δεν μπορώ να μην ξεκινήσω λίγο με αυτά που άκουσα από τον κύριο Παππά προηγουμένως.

 

Ο κύριος Παππάς είπε δυο πολύ μεγάλες κατηγορίες, τεράστιες, που κανονικά θα έπρεπε να σταματήσουν κάθε άλλη συζήτηση του νομοσχεδίου και να συζητήσουμε μόνο για αυτές. Γιατί δεν είναι απλώς ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεξί χέρι του κυρίου Τσίπρα και ο άνθρωπος που όλοι εσείς προστατεύσατε παρά την πρόσφατη καταδίκη του.

 

Είπε ότι ο κύριος Μητσοτάκης υπαγόρευσε στον κύριο Ντογιάκο πώς να κάνει την έρευνα, «υπαγόρευσε» ήταν το ρήμα επί λέξει το οποίο χρησιμοποίησε. Δηλαδή μας κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είναι απλώς συμπαθών της Νέας Δημοκρατία αλλά δέχεται καθ΄ υπαγόρευση να γράφει και να κατευθύνει τις δικαστικές έρευνες. Με συγχωρείτε, αν αυτό πράγματι το πιστεύετε, το πολίτευμά μας σταματάει. Γιατί το πολίτευμά μας εδράζεται σε διάκριση των εξουσιών.  Πρόκειται περί φοβερής κατηγορίας.

 

Το δεύτερο, μας κατηγόρησε για συγκάλυψη.  Αλλά από ότι θυμάμαι την έρευνα την διεξάγει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη και μάλιστα έχει οριστεί και Εφέτης Ανακριτής. Άρα, πώς ακριβώς θα γίνει συγκάλυψη;  Εκτός του κυρίου Ντογιάκου μπορούμε να κάνουμε υπαγόρευση και στον Εφέτη-Ανακριτή, ο οποίος διεξάγει την έρευνα;

 

Πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία και που είχε την κυβερνητική εξουσία στο παρελθόν για κάτι τόσο σοβαρό ότι μπορεί να έρχεται στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων και να λέει ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι υποχείριο του Μητσοτάκη; Αυτά τα λέτε τώρα στα σοβαρά και θέλετε και να σας ψηφίσει ο κόσμος;  Και ο μεν κύριος Παππάς μπορεί να έχει προσωπική πικρία από την ελληνική δικαιοσύνη, το καταλαβαίνουμε όλοι μας αυτό, είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά της χώρας Υπουργός να καταδικάζεται 13 -0, ακόμα και η καταδίκη του κυρίου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ είχε μεγάλη μειοψηφία μέσα.

 

Ο κύριος Παππάς κατάφερε το αμίμητο. Όλοι οι ανώτατοι δικαστές της χώρας και από τα δύο ανώτατα δικαστήρια από τον Άρειο Πάγο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας να τον κηρύξουν ένοχο. Άρα, είναι λογικό να έχει μια αποστροφή προς την ελληνική δικαιοσύνη. Αλλά είναι δυνατόν αυτές οι θέσεις να εκφράζουν το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ;  Με συγχωρείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι αυτός ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το δυστύχημα αν πράγματι μας ενδιαφέρει να δώσουμε όλοι μάχη για να μην επαναληφθεί.

 

Και επαναλαμβάνω, επειδή καμιά φορά καθόμαστε λίγο υποκριτικά που εμένα αυτή η υποκρισία με ενοχλεί. Πριν από λίγο, δυστυχώς, ανακοινώθηκε ένα μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν ξέρω αν το διαβάσατε στις ειδήσεις, όπου ένα τρένο με χημικά έφυγε από την πορεία του και μία ζώνη ενός χιλιομέτρου εκκενώνεται γιατί υπάρχει φόβος ότι έχει γίνει διαρροή χημικών.

Πριν από ένα μήνα, πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε γίνει μεγάλος εκτροχιασμός ενός τρένου στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πριν από τέσσερα χρόνια στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ένας σταθμάρχης έπαιζε βιντεοπαιχνίδι και οδήγησε στο θάνατο πολλούς ανθρώπους. Σε καμία από αυτές τις χώρες δεν έγινε αυτό που έγινε στην Ελλάδα. Δηλαδή ένας εσωτερικός διχασμός, μία απίστευτη κατηγορία προς την κυβέρνηση. Δηλαδή τι πιστεύετε τώρα, ότι η κυβέρνηση ήθελε να γίνει το δυστύχημα; Ή υπήρχε κάποιο συμφέρον να γίνει το δυστύχημα;

 

Εδώ γίνεται δε και το δεύτερο εξαιρετικά οξύμωρο. Και στις πορείες που έγιναν για τα Τέμπη, τις βλέπω γιατί το γραφείο μου είναι ακριβώς πάνω και βλέπω και τα πανό και ακούω αναγκαστικά και τα συνθήματα, τα κεντρικά συνθήματα ήταν όχι στην αξιολόγηση στο δημόσιο και όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Ως προς το πρώτο όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αν κάτι μας δίδαξε αυτό το δυστύχημα είναι όχι ότι χρειαζόμαστε λιγότερη αξιολόγηση στο δημόσιο, αλλά ότι χρειαζόμαστε περισσότερη αξιολόγηση στο δημόσιο.

 

Και για να το ξεκαθαρίσω, εγώ δεν καταδικάζω, δεν διαγράφω συλλήβδην το δημόσιο, διότι στο δυστύχημα των Τεμπών υπήρξε η αρνητική πλευρά του δημοσίου, ο σταθμάρχης που όλοι ξέρουμε πια τι έχει κάνει, οι δύο άλλοι συνάδελφοί του που δεν πήγανε καθόλου στη βάρδια τους ή που φύγανε νωρίτερα, ο επόπτης που δεν ήλεγξε αλλά είχε πάει για να πιει τσίπουρο, μετά η αναρρωτική άδεια από το συνάδελφο γιατρό, όλα αυτά που ξέρουμε τέλος πάντων.

 

Υπήρξε όμως και το καλό δημόσιο, υπήρξε και η ΕΜΑΚ που ήταν εκεί πέρα και έκανε ηρωική προσπάθεια, υπήρξε το ΕΚΑΒ που βρέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία περιέθαλψαν τους ασθενείς και τους συγγενείς, η ελληνική αστυνομία που έκανε πολύ γρήγορα την ταυτοποίηση με το DNA.

Εμείς δεν λέμε ότι όλο το δημόσιο είναι για πέταμα, ούτε ότι φυσικά μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς δημόσιο, προς Θεού. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας πραγματικός μηχανισμός – κι εδώ αν θέλετε μείναμε πίσω και αυτή είναι η ευθύνη που αναλαμβάνουμε-, που θα ξεχωρίζει τον καλό από τον κακό υπάλληλο, θα επιβραβεύει τον καλό υπάλληλο και θα στέλνει για επανεκπαίδευση και για μία πορεία επαναξιολόγησης εκείνον που δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά.

 

Αυτό λέμε εμείς. Εσείς τι λέτε σε όλο αυτό; Κατεβαίνετε σε πορείες με την ΑΔΕΔΥ με κεντρικό σύνθημα «όχι στην αξιολόγηση». Ωραία, άμα λέμε όχι στην αξιολόγηση, θέλουμε να έχουμε και άλλους τέτοιους σταθμάρχες στο μέλλον; Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε άλλον τέτοιον σταθμάρχη στο μέλλον, πολύ απλά. Αυτή όμως είναι η πολιτική ευθύνη που μας αναλογεί, ότι δεν κάναμε αυτό το πράγμα.

 

Επίσης, δεν σας κρύβω ότι έχω και μία απορία. Πολλές φορές μου γεννήθηκε αυτή η απορία από το γραφείο μου βλέποντας τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, όπου κι εγώ δε σας κρύβω γενικά δεν είμαι πολύ μεγάλος οπαδός των συγκεντρώσεων, αλλά σε μία τέτοια συγκέντρωση θα μπορούσα να πάω για τα Τέμπη, γιατί όλοι πονέσαμε από αυτό το δυστύχημα και όλοι βάλαμε τον εαυτό μας στη θέση αυτών των γονέων. Γιατί κακά τα ψέματα, όποιος έχει παιδιά το πρώτο που σκέφτηκε είναι ότι θα μπορούσε να ήταν το δικό του παιδί μέσα σε αυτό το τρένο.

 

Προσέξτε όμως, έχω μια απορία ειλικρινή και δεν έχω απάντηση. Ίσως κάποιος από εσάς να μπορεί να μου το απαντήσει.  Για το Μάτι γιατί δεν έγινε ποτέ πορεία;  Γιατί;  Αυτοί ήταν λιγότερο πολύτιμες ψυχές;  Ψυχές είχαν μόνο οι νεκροί στα Τέμπη;  Οι νεκροί στο Μάτι δεν είχαν ψυχές;  Στη Μάνδρα γιατί δεν έγινε ποτέ πορεία; 

Το λέω διότι καλό είναι κάποτε να συζητήσουμε την πραγματική υποκρισία που υπάρχει πίσω από όλα αυτά. Εάν πράγματι ο πόνος είναι που σας κινητροδοτεί να κάνετε πορείες, όλοι μαζί σας καμία αντίρρηση. Αλλά δεν μπορεί να πονάτε επιλεκτικά για τους νεκρούς. Να πονάτε για όλους τους νεκρούς της πατρίδας μας κατά τον  ίδιο τρόπο.

 

Αν ξεχωρίζετε τους νεκρούς με βάση ποιοι σας συμφέρον πολιτικά και ποιοι όχι, αυτή είναι μια παλιά ιστορία στην Ελλάδα βέβαια, παραδείγματος χάριν όλοι γνωρίζουν τον Γρηγορόπουλο και καλά κάνουν, ένα παιδί το οποίο δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό στα Εξάρχεια. Αλλά κανείς δεν θυμάται τον Αξαρλιάν, ένα νεαρό που επίσης δολοφονήθηκε από έναν τρομοκράτη, από την 17 Νοέμβρη, εδώ στην Καραγιώργη Σερβίας.

 

Για ποιο λόγο δεν θυμόμαστε τον Αξαρλιάν, εξίσου;  Ή για ποιο λόγο στην πορεία για τα Τέμπη έπρεπε οι συμμετέχοντες, όχι όλοι προφανώς  κάποιοι, να πάνε να γκρεμίσουν για πολλοστή φορά το μνημείο των νεκρών της Marfin;  Πώς τιμάς τους νεκρούς στα Τέμπη εξευτελίζοντας το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους νεκρούς της Marfin; Αυτό πραγματικά εγώ δεν μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω. Δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί αυτή η διάκριση. Θα ήθελα πολύ κάποιος από εσάς να μπορεί να μου την εξηγήσει με ένα λογικό επιχείρημα.

 

Τελικά, στην πραγματικότητα όλα είναι πολιτική. Και ο πόνος που δήθεν βγάζετε για πολιτική είναι. Τελικά και η ομιλία του κυρίου Τσίπρα, τι απέδειξε;  Ότι όλη σας η αγωνία είναι αν θα καταφέρετε να εργαλειοποιήσετε το δυστύχημα για να ανατρέψετε τους πολιτικούς ισχυρισμούς. Τελικά η κάλπη σας νοιάζει  και όχι οι δύστυχες αυτές οικογένειες που χάσανε τα παιδιά τους.  Γιατί αν σας ένοιαζαν πράγματι οι δύστυχες οικογένειες, θα ήσασταν πάρα πολύ προσεκτικοί στην πολιτική σας κριτική.

 

Δεν θα μιλάγατε φυσικά για συγκάλυψη με τόσο μεγάλη ευκολία, που προφανώς δεν υπάρχει. Και το ακόμα χειρότερο, δεν θα κάνατε τέτοιου είδους διχαστικές επισημάνσεις, οι οποίες γίνονται επαναλαμβάνω μόνο για λόγους μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

 

Ευτυχώς ο ελληνικός λαός έχει και νου και κρίση και προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία για το τι θα γίνει στις 21 Μαΐου. Ο ελληνικός λαός θα δώσει μεγάλη πλειοψηφία στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα επιβραβεύσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει βάλει τη χώρα σε μια ίσια πορεία.

 

Άλλωστε εάν η σύγκριση γίνει στις εκλογές, όπως είπε ο κύριος Παππάς, για τα Τέμπη και ποιος Πρωθυπουργός μπορεί πράγματι να φτιάξει τελικά αυτό το δημόσιο, ο κύριος Μητσοτάκης ή ο κύριος Τσίπρας, δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρή σύγκριση στο εκλογικό σώμα μεταξύ των δύο αυτών προσώπων για να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά.

 

Θα μου επιτρέψετε να πω για άλλη μια φορά ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε στο παρόν νομοσχέδιο για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών και τα θύματα των Τεμπών είναι για εμάς η ελάχιστη έμπρακτη κίνηση έκφρασης συγγνώμης για αυτό το οποίο συνέβη και σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτό μπορεί να ισοφαρίσει ή να θεραπεύσει τη ζημιά την οποία έχουν πάθει αυτοί οι άνθρωποι στις οικογένειές τους και στις ζωές τους.

           

Με πολύ μεγάλο σεβασμό τους λέμε ότι ως κράτος ντρεπόμαστε για αυτό που έγινε. Είναι ένα απαράδεκτο γεγονός, ένα απαράδεκτο δυστύχημα. Πραγματικά κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι εν έτη 2023 θα μπορούσαν δύο τρένα να συγκρουστούν μετωπικά στην Ελλάδα. Και ναι, δεσμευόμαστε ότι εφόσον ο ελληνικός λαός μας επανεμπιστευτεί, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα κάτι τέτοιο.

Δεν υποκρίνομαι ότι υπάρχει τρόπος να αποκλίσεις τα δυστυχήματα. Σας είπα προηγουμένως, δυστυχώς, δυστυχήματα γίνονται και στις πιο προηγμένες χώρες και σταθερά.

 

Χθες, στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκρούστηκαν παραδείγματος χάρη δύο στρατιωτικά ελικόπτερα με εξαιρετικά υψηλή τεχνολογία και τα δύο, προφανώς με τρομερά συστήματα ασφαλείας. Κάποιο λάθος θα έγινε, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλον τρόπο για να συγκρουστούν δύο ελικόπτερα στον αέρα και να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, δεκάδες στρατιωτικοί και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Προφανώς, αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα, ούτε αφορά τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Αλλά αφορά ανθρώπινο λάθος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όσα μέτρα και να λαμβάνουμε, πρέπει να λέμε μεταξύ μας την αλήθεια. Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις το ανθρώπινο λάθος και ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις το δυστύχημα. Δυστυχώς, είναι σύμφυτο της ανθρώπινης ζωής. Όμως, εμείς πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, το ανθρωπίνως δυνατό να βάλουμε τις περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε αυτό πραγματικά να μην ξαναγίνει ποτέ.

           

Θα μου επιτρέψετε τώρα επειδή έγιναν και πολλές συζητήσεις για την οικονομία και θα κλείσω με δύο θέματα που ακούστηκαν και για μένα, ας το πούμε επί προσωπικού.

 

Φαντάζομαι ότι, κύριε Τσακαλώτε, δεν αμφισβητείτε την αξιοπιστία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων καθόσον ο επικεφαλής τοποθετήθηκε από εσάς προσωπικά αν θυμάμαι καλά και είναι ένα πρόσωπο που το εμπιστεύεται προφανώς και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δεν ξέρω αν προλάβατε να διαβάσετε τα στοιχεία που έβγαλε. Είναι εξαιρετικά θετικά για την ελληνική οικονομία. Προβλέπει ότι το 2022 τελικά κλείνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Με κατηγόρησαν ότι ήταν πολύ υπερβολική ή έκφρασή μου περί οικονομικού αναλφαβητισμού, με κατηγόρησε η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου για αυτό. Λείπει από την αίθουσα. Αν ήταν εδώ απλώς θα την ρωτούσα τι είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για να δούμε αν καταλαβαίνει τι είναι αυτό που έχει βγάλει το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής σήμερα. Και μην πεταχτείτε ότι αυτό είναι υπερβολικό που λέω, θα ρωτήσω όποιον πεταχτεί.

 

Άρα, λοιπόν, για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι εδώ, τα στοιχεία που βγήκαν από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι εξαιρετικά θετικά για την ελληνική οικονομία και γιατί είναι εξαιρετικά θετικά; Διότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022 (αντί για 1% έλλειμμα) καθιστά εξαιρετικά ευκολότερο τον στόχο του 0,7% πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να πετύχουμε βάσει των στόχων που έχουμε για το 2023.

 

Ερχόμαστε δηλαδή με φόρα από το 2022 ακριβώς διότι έχουμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από αυτά που είχαμε προϋπολογίσει και αυτό είναι ένα εξαιρετικά καλό νέο για τους Έλληνες πολίτες, εξαιρετικά καλό νέο για την ελληνική οικονομία. Στην πραγματικότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λέει ότι «η επίδοση της ελληνικής οικονομίας ήταν καλύτερη από αυτή που νόμιζε η κυβέρνηση και ήταν καλύτερη από αυτή που μέτρησε η ΕΛΣΤΑΤ».

 

Πρέπει δε να σας πω ότι μέσα έχει κι ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, για το οποίο επισημαίνει ότι «το 2022 είχε πολύ μεγάλη αύξηση», αλλά ευτυχώς -και τον τιμώ τον κύριο Κουτεντάκη γι΄ αυτό, δείχνει ότι είναι σοβαρός άνθρωπος – επισημαίνει ότι «αυτό κυρίως οφείλεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε φέτος το 2023 που τα καύσιμα επανέρχονται σε μία φυσιολογική τιμή ότι αυτό θα μειωθεί».

 

Δεν έχει προλάβει να γράψει γιατί δεν είναι δική του δουλειά, αυτός κάνει την ετήσια έκθεση, ότι ήδη τον πρώτο μήνα του 2023 – φαντάζομαι ο κύριος Τσακαλώτος το ξέρει- το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είχε πολύ μεγάλη πτώση, αξιοσημείωτα μεγάλη πτώση. Δεν το λέω επιτυχία δική μας και η αύξηση και η πτώση είναι ευθέως ανάλογη της τιμής των καυσίμων.

 

Απλώς το λέω γιατί συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη συζήτηση το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, γιατί δε θέλει φυσικά να μιλήσουμε ούτε για την ανάπτυξη, όπου έχουμε τον διπλάσιο μέσο όρο από όλες τις χώρες της Ευρώπης, ούτε φυσικά για το ότι έχουμε πετύχει αυτό που γράφει το πρακτορείο Bloomberg και θα το θέσω το ερώτημα στον κύριο Τσακαλώτο, αφού θέλει μετά να πάρει και το λόγο και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μας το εξηγήσει, αν έχει κάποια εξήγηση.

 

Το Bloomberg τι γράφει; Ότι «η μεγάλη επιτυχία η οικονομική της Ελλάδος δεν είναι απλώς ότι πέτυχε 7% ανάπτυξη σε τρία χρόνια εν μέσω covid» -θυμίζω ότι το 2020 είχαμε ύφεση -9%. Δηλαδή, με -9% το 2020 λόγω της χειρότερης οικονομικής χρονιάς στην ιστορία του πλανήτη εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, υπολογιζομένου του -9% κλείνουμε με πάνω από +7%.

 

Εσείς που κυβερνήσατε και που σε πέντε χρόνια δεν πιάσατε το 3% ή μάλλον πιάσατε το 3%για λίγο, 3% κόμμα κάτι, καταλαβαίνετε όμως πόσο δύσκολο είναι αυτό που έχουμε κάνει εμείς, άλλο αν δεν το παραδέχεστε.

 

Επαναλαμβάνω, εσείς κυβερνήσατε υπό τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες της ευρωπαϊκής οικονομίας, με μέσο όρο ανάπτυξη της Ευρωζώνης 3% το χρόνο, επιτόκια στο μηδέν και πετρέλαιο στα 30 και 40 δολάρια και καταφέρατε στα πέντε χρόνια να πιάσετε σκάρτο 3% κι εμείς με πανδημία και -9% σε 3,5 χρόνια έχουμε φτάσει στο 7%.

 

Και τι λέει το Bloomberg; Όχι μόνο ότι αυτό είναι ένα μικρό οικονομικό θαύμα αλλά το συνδυάζει με κάτι που το έλεγα εγώ αλλά εμένα δεν μου δίνετε σημασία, ενδεχομένως να θελήσετε να απαντήσετε στο Bloomberg. Ότι το καταφέρνει αυτό η Ελλάδα έχοντας χαμηλότερο πληθωρισμό από τους άλλους. Ακρίβεια για να το πω έτσι λαϊκά για τον κόσμο.

 

Διότι πράγματι όταν έχεις υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης -όποιος καταλαβαίνει από οικονομία το γνωρίζει αυτό – δικαιολογείται να έχει και υψηλότερο πληθωρισμό καθόσον η ανάπτυξη από μόνη της δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση και η ζήτηση από μόνη της δημιουργεί πίεση στις τιμές προς τα πάνω.

 

Η Ελλάδα – και αυτό είναι το οξύμωρο και το θεωρώ μεγάλη επιτυχία της κυβερνητικής μας πολιτικής και του Υπουργείου Ανάπτυξης και αυτό γράφει το πρακτορείο Bloomberg – έχει κατορθώσει να έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης και μικρότερο πληθωρισμό. Τώρα είμαστε στο γενικό πληθωρισμό στις 4 χαμηλότερες χώρες της Ευρώπης και στον πληθωρισμό τροφίμων στις 6 χαμηλότερες χώρες της Ευρώπης.

 

Αλλά εδώ επαναλαμβάνω το ερώτημα προς τον κύριο Τσακαλώτο γιατί δεν έχω βρει άλλον από τον ΣΥΡΙΖΑ να το θέσω, το έθεσα στον κύριο Σταθάκη σε μια εκπομπή και μου είπε δεν γνωρίζει, δεν το έχει μελετήσει, είναι ακόμη νωρίς. 

 

Οι δυο βασικοί δρόμοι εκεί που συγκρουστήκαμε πολιτικά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του πληθωρισμού και της ακρίβειας γιατί κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πει ότι με ένα κουμπί θα σταματήσει την ακρίβεια, αυτό δεν υπάρχει. Ούτε απλώς μπορεί να πει ότι θα μειώσει τους φόρους για να σταματήσει την ακρίβεια αλλιώς θα σταμάταγαν όλοι την ακρίβεια.

Είδα ότι εσείς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίξατε ότι η ενδεδειγμένη λύση ήταν η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτό ήταν η βασική σας πρόταση και μάλιστα έχετε πει κατά 6 μονάδες του φόρου προστιθέμενης αξίας.

 

Εμείς αφού εξετάσαμε αυτό το σενάριο αρκετά, δεν το απορρίψαμε αβασάνιστα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα αυτό που λέγατε και εσείς, κύριε Τσακαλώτε ως Υπουργός Οικονομικών, τώρα μάλλον το έχετε ξεχάσει, ότι στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να εξασφαλίσεις ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον καταναλωτή. 

 

Να το πω απλά, ας υποθέσουμε ότι μειώνουμε σήμερα το ΦΠΑ κατά 6 μονάδες και αύριο βγάζουμε όλα τα συνεργεία ελέγχου στο σούπερ μάρκετ να δουν ότι τα προϊόντα έχουν μειωθεί κατά 6%. Και πράγματι την πρώτη εβδομάδα θα έχουν όλα μειωθεί κατά 6% και τη δεύτερη εβδομάδα ενδεχομένως.

 

Όταν θα γίνει όμως η επανατιμολόγηση αυτών των προϊόντων αν ο πρώτος ενσωματώσει το 6% στο κέρδος του και πουλήσει 6% ακριβότερα για να μπορέσει να θεραπεύσει κάποιες από τις ζημίες που θεωρεί ότι είχε και άρα, πουλήσει ακριβότερα στον επόμενο και αυτός ακριβότερα στον επόμενο μετά από δυο εβδομάδες αυτή η μείωση του ΦΠΑ θα έχει εξαφανιστεί στο ράφι. Και μετά θα έχεις και την απώλεια εσόδων του κράτους και την ακριβή τιμή στο ράφι.

 

Όταν λοιπόν πανηγυρίσατε για τους φίλους σας στην Ισπανία οι οποίοι αποφάσισαν να πάρουν το μέτρο που εσείς προτείνατε  στην Ελλάδα, εγώ, αν θυμάστε, κύριε Τσακαλώτε, που δεν με υπολογίζετε πολύ γιατί με θεωρείτε ταπεινό βιβλιοπώλη ενώ εσείς είστε καθηγητής των οικονομικών, δεν θεωρήσατε σοβαρά -όχι εσείς προσωπικά, εννοώ ο ΣΥΡΙΖΑ, εσείς είστε πάντα πολύ ευγενής – αυτά που έλεγα τότε ως Υπουργός.

 

Έλεγα: «καθίστε να δούμε πως θα λειτουργήσει αυτό το μέτρο γιατί εμείς καθίσαμε πολλά βράδια να δούμε όλα τα σενάρια αν μπορούμε πράγματι να εξασφαλίσουμε ότι η μείωση του ΦΠΑ θα βρεθεί τελικά στον καταναλωτή και δεν βρήκαμε τελικά τέτοιο τρόπο». Τι έγινε στην Ισπανία; Στην Ισπανία, όπως ξέρετε, βγήκε από τη Eurostat ο πίνακας του πληθωρισμού των τροφίμων για τον Φεβρουάριο του ’23.

 

Η Ελλάδα έπεσε μία μονάδα από το 15,6% έπεσε στο 14,7%, για την ακρίβεια έπεσε 0,9%. Η Ισπανία ανέβηκε 1,2%. Από το 15,5% στο 16,7%. Προσέξτε, πήγε το ΦΠΑ στο μηδέν από 4%, πήγε το ΦΠΑ στο 5% από 10% άρα μείωσε 5 και 4 μονάδες αντίστοιχα. Έχασε 700.000.000 το κράτος από τα προϊόντα που μείωσε το ΦΠΑ και ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά ανέβηκε, ακριβώς διότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ότι η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας θα φτάσει στο ράφι και εκεί και δεν κυβερνάει ο Μητσοτάκης, ούτε ο Γεωργιάδης. Εκεί κυβερνάνε σοσιαλιστές και οι Podemos.

 

Σημειώστε δε, ότι προχθές έχω ανεβάσει σχετικά δημοσιεύματα στο Twitter μου, είπαν από την Ισπανική Κυβέρνηση ότι σκέφτονται να επαναφέρουν το ΦΠΑ, το οποίο μηδενίσανε και να πάρουν αυτά τα 700.000.000 που χάνει το κράτος σε ετήσια βάση και να τα μοιράσουν -λέει- στους πολίτες τους με κάποιο τρόπο απευθείας σε μετρητά.

 

Ξέρετε τι είναι αυτό που λένε τώρα να κάνουν οι Ισπανοί; Το market pass, η κάρτα αγορών. Μόνο που εμείς την κάναμε πριν τους Ισπανούς και αν θέλουν οι Ισπανοί συνάδελφοι να τους δείξουμε και πως γίνεται, πολύ ευχαρίστως να έρθουν στο Υπουργείο να τους δώσουμε και τον αλγόριθμο και τα ηλεκτρονικά προγράμματα για να πάνε γρηγορότερα στη σωστή κατεύθυνση.

 

Απεδείχθη όμως ότι είναι αποτυχημένο μέτρο η μείωση του ΦΠΑ για τη συγκεκριμένη πληθωριστική κρίση. Αυτό το έχουμε θέσει στον δημόσιο διάλογο πολλές μέρες τώρα, από την ώρα που βγήκανε τα στοιχεία της Eurostat. Κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το σχολίασε. Κανένας δεν έχει μια λογική εξήγηση. Δεν έχω δει καμία απάντηση για αυτό το θέμα. Επίσης και το ΚΙΝΑΛ δεν έχει πει απολύτως τίποτα.Το αναφέρω για να ξέρει ο κόσμος ότι μαγικές και εύκολες λύσεις στον πόλεμο αυτόν εναντίον της ακρίβειας και του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου που έχει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχουν.

 

Ποια είναι τώρα τα άλλα σας επιχειρήματα; Λέτε ότι «εντάξει, ναι, αλλά οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλοί ενώ οι άλλοι έχουν υψηλότερους μισθούς».

Πρώτα απ’ όλα αυτό δεν ισχύει για όλους. Η Βουλγαρία, διπλανή μας χώρα σε λίγες μέρες έχει, κύριε Πάνα, την 5η της εκλογική αναμέτρηση σε δύο χρόνια. Την 5η της. Ξέρετε γιατί;  Διότι κάποιοι φωστήρες κάνανε απλή αναλογική εκεί και τους καταστρέψανε. Δύο χρόνια τώρα δεν μπορούν να κάνουν Κυβέρνηση και πάνε για 5η φορά στις κάλπες. Κλείνω  την παρένθεση.

 

Στη Βουλγαρία ο πληθωρισμός στα τρόφιμα με πολύ χαμηλότερο βασικό μισθό απ’ ότι η Ελλάδα, με το μισό για την ακρίβεια βασικό μισθό από την  Ελλάδα, είναι 25%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 14,6%, είμαστε 10 μονάδες και πλέον κάτω με υψηλότερους μισθούς εμείς από τη Βουλγαρία. Αλλά και χώρες με πολύ μεγαλύτερο εισόδημα από μας, όπως η Γερμανία, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ακρίβειας; Εσείς δεν πανηγυρίζατε για τη μεγάλη απεργία προχθές των σιδηροδρομικών στη Γερμανία, που είπαν ότι «αν δεν αυξηθεί ο μισθός τους 500 ευρώ το μήνα δε βγαίνουν» και κάνανε τη μεγαλύτερη απεργία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία;

 

Και μάλιστα κάνανε τη μεγαλύτερη απεργία έναντι ποιας κυβερνήσεως; Είναι  δεξιά η κυβέρνηση στη Γερμανία; Οι σοσιαλιστές με τους πράσινους και τους φιλελεύθερους κυβερνούν, δηλαδή μια κυβέρνηση περίπου σαν αυτή που προτείνετε στην Ελλάδα. Και αυτή η κυβέρνηση των σοσιαλιστών στη Γερμανία είπε «όχι» στο αίτημα για αύξηση 500 ευρώ το μήνα στους σιδηροδρομικούς, ότι δε βγαίνουν τα νούμερα δεν τους το δίνει.

 

Αλλά να πω και κάτι ακόμα, συχνά αναφέρατε την μεγάλη πτώση του εισοδήματος στην Ελλάδα το 2020 και το 2021, το 2020 βασικά ήταν η μεγάλη πτώση, το 2021 θεραπεύτηκε λίγο.

 

Πάμε τώρα να βγάλουμε τα στοιχεία της Eurostat για το 2022. Τι έγινε; Εμείς παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 66 μονάδες στον πίνακα που μετράει η Eurostat αγοραστικής δύναμης βάσει ΑΕΠ, 66 μονάδες.

 

Το 2020, αυτό πήγε στο 62, γιατί πήγε στο 62; Διότι λόγω της πανδημίας οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνανε το μισό τους εισόδημα αφού είχαμε τα προγράμματα συνεργασίας, λιγότερα ενοίκια που πλήρωνε το κράτος, τα ξενοδοχεία δεν εισέπραξαν γιατί δεν είχαν τουρίστες, έπεσε λοιπόν αυτό 4 μονάδες. Αμέσως λέγατε μεγάλη πτώση και λοιπά. Το 2021 φτάσαμε στο 66, ακριβώς εκεί που το παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήμασταν δεύτεροι από το τέλος. Στη θέση μας από το 2019, δεύτεροι από το τέλος. Το 2022, φαντάζομαι το είδατε, ανεβήκαμε στο 68 και δεν ανεβήκαμε μόνο στο 68 ανεβήκαμε και μια θέση, είμαστε τώρα τρίτοι από το τέλος.

 

Προσέξτε, εγώ δε λέω ότι είναι ωραία να είσαι τρίτος από το τέλος, εγώ τη θέλω την Ελλάδα πρώτη, όπως την κάναμε πρώτη στις επενδύσεις, όπως την κάναμε πρώτη στις άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως την κάναμε πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, όπως τη βάλαμε στην πρώτη τριάδα στην ανάπτυξη, θέλουμε να τη φθάσουμε την Ελλάδα μας και στην πρώτη θέση στην αγοραστική δύναμη βάσει ΑΕΠ. Όμως αυτό δε θα γίνει αυτόματα, θέλει κόπο και χρόνο για να το πετύχεις αυτό, όμως ήδη είμαστε πάνω από το  2019, παρά την πανδημία που ασφαλώς προκάλεσε πολύ μεγάλη βλάβη στα ατομικά μας εισοδήματα και αυτό δείχνει ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αφήστε δε που όταν έλεγα ότι το 2022 αυξήθηκε το εισόδημα στην Ελλάδα, πέσατε όλοι να με φάτε, στα κανάλια. Θυμάμαι ακόμα μία εκπομπή στον ΑΝΤ1 με τον κύριο Χατζηνικολάου που ήμουνα με τον κύριο Ραγκούση, που είναι και το πρόσωπο της ημέρας, που έπεσε να με φάει όταν του ανέφερα ότι «η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των Ελλήνων από το 2022» και έπεσε να με φάει.

 

Πράγματι και η Eurostat λοιπόν καταγράφει αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών για το 2022. Θα μου πείτε πως γίνεται με πληθωρισμό να έχουμε αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος; Γίνεται για τους εξής λόγους, διότι έχουμε αύξηση στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν κατά 6 μονάδες, άρα όλοι πήγαμε πολύ καλύτερα. Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και όλα αυτά μαζί με τα οικονομικά μέτρα στήριξης που έδωσε η Κυβέρνηση οδήγησαν σε αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος.

 

Και να πω και ένα τελευταίο, μια βασική σας κριτική στην Κυβέρνηση την οποία ακούω συχνά και θα ήθελα πολύ να την εξηγήσει ο κύριος Τσακαλώτος και αν την ασπάζεται, είναι ότι «η φορομπηχτική πολιτική της κυβερνήσεως έχει οδηγήσει σε μεγάλη είσπραξη επιπλέον φόρων από τους έμμεσους φόρους στην πραγματικότητα λόγω πληθωρισμού».

 

Φαντάζομαι, κύριε Τσακαλώτε, ότι γνωρίζετε ότι αυτή η Κυβέρνηση, αυτό το ξέρετε σίγουρα, δεν έχει αυξήσει ούτε έναν φόρο σε αντίθεση με εσάς. Εμείς έχουμε μόνο ψηφίσει μειώσεις φόρων. Δεν έχουμε ψηφίσει ούτε μια αύξηση φόρων αυτά τα 4 χρόνια. Θα είχαμε πολλές δικαιολογίες να το κάνουμε και την πανδημία και τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση και όλα.  Εμείς όμως ψηφίσαμε μόνο ελάφρυνση.

 

Άκουσα εχθές τον σεβαστό κύριο Δραγασάκη που περίπου προανήγγειλε ότι αν γίνετε Κυβέρνηση θα καταργήσετε την απαλλαγή του φόρου στις γονικές παροχές, ενδιαφέρον αυτό να το εξηγήσετε καλά στους πολίτες πριν πάνε να ψηφίσουν. Από ότι κατάλαβα θέλετε να καταργήσετε και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα, καλό είναι να το πείτε αυτό. Να μας πείτε τι θέλετε να κάνετε και με το φόρο στις επιχειρήσεις. Να μας πείτε τι θέλετε να κάνετε και με τον εισαγωγικό φόρο που τον μειώσαμε με τα 9000 ευρώ.  Αυτά είναι σημαντικά. Ή θα ήθελα πολύ να μου πείτε τι θα κάνετε με τον ΕΝΦΙΑ και αν σχεδιάζετε να αυξήσετε τον ΕΝΦΙΑ.

 

Γιατί το λέω αυτό, κύριε Τσακαλώτε;  Γιατί αφού προτείνετε μείωση του ΦΠΑ άρα μιλάτε για ένα δημοσιονομικό κόστος περίπου 1,2 δισεκατομμύρια για να είστε τίμιοι με τον ελληνικό λαό πρέπει να μας πείτε και που θα βρείτε το 1,2 δισεκατομμύρια. Αν πείτε θα αυξήσω 30% τον ΕΝΦΙΑ και από εκεί θα πάρω τα 1,2 δισεκατομμύρια για να μειώσω το ΦΠΑ είναι μια τίμια πρόταση. Κάποιος θέλει ναι, κάποιος θέλει όχι, θα μετρηθούμε. Εάν δεν λέτε ποιο φόρο θα αυξήσετε αλλά λέτε μόνο ποιο φόρο θα μειώσετε  ενώ ξέρετε ότι δεν μπορείς να μειώσεις μόνο φόρους πρέπει να βρεις τα έσοδα τότε αυτό, με συγχωρείτε, είναι πολύ μεγάλη πολιτική ατιμία.

 

Και κλείνω με δυο παρατηρήσεις.  Η πρώτη είναι σχετικά εύκολη, απαντώ στην κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, δεν είναι εδώ, δεν πειράζει, θα τα δει μετά στα πρακτικά. Παίζει πολύ, έπαιζε και στην «ΑΥΓΗ» σήμερα, μια ομιλία μου και ένα ευφυολόγημα που έκανα στην ομιλία μου, πιθανόν όχι επιτυχημένο για εσάς, εντάξει μπορεί να μην ήταν, όσον αφορά την ερμηνεία της λέξεως Δεξιός και Αριστερός στο λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσης το LIDDELL & SCOTT.

Όσοι ήταν στην αίθουσα κάποιοι γελάσανε, κάποιοι δεν γελάσανε, λογικό είναι αυτό όπως γίνεται συνήθως με το χιούμορ είτε το επιτυχημένο είτε το αποτυχημένο. Δεν ήξερα πάντως ότι θα γίνει πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα και μάλιστα πρωτοσέλιδο στην ΑΥΓΗ ποια είναι η ερμηνεία που δίνει το λεξικό LIDDELL & SCOTT στους όρους Δεξιός και Αριστερός.

Για του λόγου το αληθές έχω τυπώσει και καταθέτω στα πρακτικά το λεξικό LIDDELL & SCOTT για όσους δεν γνωρίζουν, δεν είστε όλοι υποχρεωμένοι να γνωρίζετε το λεξικό αυτό, πρέπει να έχεις κάποια εξειδίκευση στα αρχαία ελληνικά, είναι το σπουδαιότερο μέχρι σήμερα λεξικό στον κόσμο για την αρχαία ελληνική γλώσσα, είναι το λεξικό που είναι σε όλες τις βιβλιοθήκες του πλανήτη γη, σε όποιον φοιτά σε έδρες κλασικών σπουδών. Δε γίνεται να μάθεις αρχαία ελληνικά χωρίς αυτό το λεξικό, είναι το πιο έγκυρο λεξικό.

 

Σε αυτό το λεξικό λοιπόν γράφει δεξιός και τα λοιπά και γράφει ο ευτυχής, ο αίσιος, ο ευοίωνος, αυτός που προμηνύει τα καλά και τα λοιπά. Μάλιστα. Και ο αριστερός γράφει αριστερός αυτός ο οποίος προμηνύει το κακό, ο δυσοίωνος και τα λοιπά. Προς Θεού και το είπα και στην ομιλία μου, δεν έχει πολιτική χροιά αυτό. Αυτό είχε να κάνει με το πέταγμα των πουλιών και αν ερχόταν από τη Δύση ή από την Ανατολή. Και το έλεγα και στην ομιλία μου αυτή στο βίντεο, αλλά το έχετε κόψει. Γελάσαμε, πήγαμε παρακάτω.

 

Αυτό έγινε πολιτικό ζήτημα στην «Αυγή», κύριε Μαμουλάκη και το λέω σε εσάς, που εσείς ελληνικά ξέρετε. Δεν είπα τίποτα παραπάνω, το είπα με λίγο θεατρικό τρόπο σίγουρα, αλλά στο λεξικό αναφερόμουνα. Φαντάζομαι θα μου επιτρέψετε να έχω το δικό μου στυλ. επίσης θα μου επιτρέψετε να μπορώ να χρησιμοποιώ το λεξικό LIDDELL & SCOTT ακόμα κι εκεί που δεν σας αρέσει.  Είμαι βέβαιος ότι αν ανοίξετε το LIDDELL & SCOTT θα βρείτε πολλά που δεν αρέσουν σε μένα, για να είμαστε συνεννοημένοι, για να είμαστε όλοι τίμιοι εδώ, αλλά πάντως αυτό που έκανα εγώ ήταν αυτό.

 

Εξήγησα δε στην ομιλία τίμια ότι αυτό δεν είναι πολιτικό και συνέχισα και με μία ανάλυση ότι η σημερινή έννοια δεξιός και αριστερός προέρχεται από τελείως διαφορετικό πράγμα, από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και που κάθισαν οι διάφορες παρατάξεις στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Τώρα, πήρατε ως συνήθως το μισό, το κάνατε πρωτοσέλιδα, δηλώσεις, δελτία τύπου, φασαρία…. Ψυχραιμία. Δεν θέλω να προκαλέσω κανέναν εμφύλιο, με έχετε ζήσει πια αυτά τα χρόνια εδώ στη Βουλή. Είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά μέχρι εκεί, δεν σας αντιλαμβάνομαι ως εχθρούς σε καμία περίπτωση. Αντίπαλοι είμαστε, έτσι είναι η δημοκρατία και αυτός ο χώρος είναι και χώρος και κοινωνικής σύγκρουσης και πολιτικής σύγκρουσης, δεν είναι μόνο συναίνεσης. Μπορεί να έχει και τη συναίνεση, μπορεί να έχει και τη σύγκρουση, αλλά μέχρι εκεί.

 

Και κλείνω. Δε θα ασχολούμουν καθόλου με τον κύριο Πολάκη, μου κάνει και ζημιά πολιτική να ασχολούμαι μαζί του γιατί με ταυτίζουν με αυτόν και αυτό δε μου αρέσει καθόλου, αλλά θέλω να το αναφέρω αυτό που έχει κάνει σήμερα γιατί έχει να κάνει με την οικονομία και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία ακριβώς, διότι όταν δεν καταλαβαίνεις από οικονομία τίποτα κι έχεις δημόσιο βίο μπορεί να κάνεις και ζημιά.

 

Σήμερα έχει κυκλοφορήσει ήδη σε διάφορα sites ότι «αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το Ελληνικό». Φαντάζομαι το έχετε διαβάσει. Και μάλιστα τα ίδια sites πιθανολογούν ότι «σκέφτεται να αποχωρήσει και η Eurobank». Αυτό κάποιοι το ερμήνευσαν ότι σταματάει το έργο, δηλαδή ότι οι τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο στο Ελληνικό, αποφάσισαν να αποχωρήσουν, άρα, αφού αποχωρούν οι τράπεζες που είναι οι χρηματοδότες, το έργο σταματάει. Αυτό περίπου έγινε ως ερμηνεία.

 

Πάει λοιπόν ο Παύλος Πολάκης, ανεβάζει την είδηση «αποχώρησε η Πειραιώς από το Ελληνικό, ετοιμάζεται και η Eurobank» και γράφει «ο Άδωνις θα μείνει με το μπουλντοζιεράκι που του έκανε δώρο ο Πολάκης στη Βουλή, τον Μάρτιο του 2021». Ο άνθρωπος γράφει «όλα εδώ πληρώνονται» και χαίρεται γιατί νομίζει ότι σταμάτησε το έργο στο Ελληνικό. 

Θα το εξηγήσουμε σε εσάς κύριε Τσακαλώτε και στους συναδέλφους που πιστεύω ότι καταλαβαίνουν. Το Ελληνικό πάει ως project πάρα πολύ καλά. Τι είναι αυτή η είδηση ότι αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς; Αποχώρησε από το project, δηλαδή τη χρηματοδότησή του; Όχι.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε ανακοινώσει ότι θα μετέφερε στο Ελληνικό όλα της τα γραφεία, θα αγόραζε δηλαδή η ίδια ακίνητα στο Ελληνικό για να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της. Αυτό αποφάσισε να μην το κάνει. Για ποιο λόγο αποφάσισε να μην το κάνει; Για δύο λόγους. Γιατί η αύξηση της τιμής των υλικών ανέβασε την τιμή του τετραγωνικού κατά αναλογίαν, άρα προφανώς το business plan που είχε δεν βγαίνει και δεύτερον, γιατί λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης για ακίνητα στο Ελληνικό η Lamda πουλάει πια πολύ ακριβότερα. Αυτοί δεν είχαν κάνει ακόμα συμβόλαια, είχαν κάνει μόνο MοU.

 

Άρα, η τιμή που σήμερα τους δίνει η Lamda δεν συμφέρει το business plan της Τράπεζας Πειραιώς και αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς να μην πάει. Δεν ξέρω τι θα κάνει η Eurobank, μου είναι άγνωστο και δεν είναι δική μου δουλειά.

 

Για του λόγου το αληθές καταθέτω τρία πρόσφατα δημοσιεύματα: «Ελληνικό: έσοδα άνω των 180 εκατομμυρίων για τη Lamda από πωλήσεις ακινήτων», «Ελληνικό: ρεκόρ συμφωνιών για τους εμπορικούς προορισμούς Βουλιαγμένης Mall και Ριβιέρα Γαλέρια» και «Ελληνικό: αλλάζουν χέρια οι βίλες οι πρώτοι αγοραστές και όλα τα ονόματα».

 

Στο Ελληνικό, απλώς για να ξέρει η Βουλή και αφορά κι εσάς γιατί κι εσείς το έχετε ψηφίσει, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απούλητο πλέον ούτε τετραγωνικό. Αν θυμάμαι καλά για να είμαι ακριβής έχει μείνει απούλητο μόνο το ρετιρέ του πύργου. Εμένα έρχονται στο γραφείο μου άνθρωποι που νομίζουν ότι εγώ μπορώ να τους βρω ακίνητο στο Ελληνικό και μου ζητάνε ως χάρη να πείσω τη Lamda να τους πουλήσει ακίνητο και τους εξηγώ ότι αυτό δεν το κάνω, δε θα το έκανα ποτέ γιατί δεν είναι δική μου δουλειά, αλλά εξ όσων γνωρίζω από τη Lamda δεν υπάρχουν κιόλας. Άρα, πάει πολύ καλά.

 

Μην δημιουργούμε λοιπόν και μην αφήνετε έναν Βουλευτή σας για ένα εθνικό project, για το οποίο παρά τις αρχικές σας διαφωνίες κύριε Τσακαλώτε και εσείς τελικά το στηρίξατε και κάνατε και τη σύμβαση ως κυβέρνηση και εγώ το έχω πει πάντα ότι το Ελληνικό είναι ένα έργο που ενώνει τις τρεις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου, Τσίπρα και Σαμαρά και δεν πρέπει να τις χωρίζει.

 

Και στην παρούσα περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελικά ψηφίσατε και όλα τα μέτρα που φέραμε ή σχεδόν όλα τα μέτρα για το Ελληνικό. Άρα, το Ελληνικό είναι και δικό σας εν μέρει. Αν ένας βουλευτής σας προαναγγέλλει ότι το project πάει στα βράχια αυτό δεν βλάπτει τον Γεωργιάδη μόνον και προφανώς την Ελλάδα βλάπτει και εσάς.

 

Μα σας παρακαλώ, σε θέματα που αφορούν στην οικονομία, σε θέσεις εργασίας, στο μεγαλύτερο ιδιωτικό επενδυτικό σχέδιο που υπάρχει στη χώρα, σε κάτι που έχει πάρει τόσο μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό και θα επηρεάσει τη συμπεριφορά επενδυτών  από όλο τον κόσμο, μην το βάζουμε στην κονίστρα των εκλογών και της μεταξύ μας αντιδικίας από έναν άνθρωπο που προφανώς δεν καταλαβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Γιατί θα κάνει ζημιά. Και η ζημιά δεν θα είναι στον Γεωργιάδη. Η ζημιά θα είναι στη χώρα και είναι κρίμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Exit mobile version