Βασικά σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στο Olympia Forum III με θέμα «Modernization & Improvement of the resilience of the main sectors of the economy», στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Για πρώτη φορά έχουμε πόλεμο τέτοιου μεγέθους στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο, που κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα, που δημιουργεί πολλές ανισορροπίες, ανθρώπινες τραγωδίες και με άγνωστη κατάληξη. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ζούμε σε μια καινούρια ιστορική περίοδο. Αυτό που βιώνουμε θα πρέπει να ενισχύσει τα φιλοευρωπαϊκά μας συναισθήματα. Αν η Ουκρανία είχε προλάβει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα πέρναγε αυτό που περνάει σήμερα».
«Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει στοιχηματίσει ότι οι δυτικές κοινωνίες, συγκεκριμένα η Ευρώπη, με όλες τις πιέσεις για το λογαριασμό του ρεύματος ή του φυσικού αερίου, θα εκραγούν, θα ανατρέψουν τις κυβερνήσεις τους και θα φέρουν κυβερνήσεις περισσότερο φιλορωσικές, ώστε τελικά να βοηθηθεί και να κερδίσει τον πόλεμο. Έχει πέσει έξω. Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι νομίζουμε και οι κοινωνίες μας ναι, θα περάσουν και πίεση και κρίση, αλλά θα αντέξουν. Όσες φορές οι δημοκρατίες συγκρούστηκαν με απολυταρχικά καθεστώτα, στην αρχή φαινόταν πάντα ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα είχαν το πάνω χέρι, προϊόντος του χρόνου οι δημοκρατίες συντάσσονταν και έπαιρναν την τελική νίκη. Αυτό θα γίνει και τώρα».
«Και εντάσεις θα υπάρξουν και κοινωνικές εκρήξεις θα υπάρξουν, στο τέλος όμως το σύστημα δεν θα απορρυθμιστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τρέξει γρηγορότερα και να δώσει λύσεις που αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Στο κομμάτι αυτό η Ευρώπη δυστυχώς έχει κινηθεί αργά, ίσως γιατί τα συμφέροντα είναι πολύ αντικρουόμενα και δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί η κοινή συνισταμένη που εδώ είναι η ευρωπαϊκή συνταγή. Ελπίζω που σήμερα θα πάει ο κ. Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής να βρεθεί αυτή η κοινή συνισταμένη, γιατί την έχει απόλυτη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι λαοί της».
«Η εξέλιξη της οικονομίας και της ζωής είναι πολύ πιο σύνθετη, από ότι εμείς μπορούμε να προβλέψουμε. Θα φέρω ως παράδειγμα τις τιμές του φυσικού αερίου. Πριν από μερικές εβδομάδες το φυσικό αέριο ήταν πολύ ακριβό. Τις τελευταίες δέκα μέρες έχει μια διαρκή πτώση με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Γιατί; Γιατί γεμίσανε οι αποθήκες, ενισχύθηκε η αποστολή LNG από τις χώρες παραγωγών LNG και υπάρχει ο φόβος της επερχόμενης υφέσεως και της μικρότερης αγοράς και ενεργειακών αναγκών. Άρα, η εξέλιξη δεν είναι γραμμική, ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τιμή σε μια εβδομάδα. Η Ελλάδα θα πάει αρκετά καλύτερα από ότι αρχικά πιστεύαμε. Έχουμε καλή κυβέρνηση, ευτυχώς».
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα όρια των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι συγκεκριμένα. Είμαστε δίπλα στον πολίτη. Έχει δίκιο ο πολίτης που διαμαρτύρεται. Η ζωή του έχει υποβαθμιστεί πολύ από αυτό που συμβαίνει. Ο πληθωρισμός βλάπτει σημαντικά τους ευάλωτους και αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά την προσωπική κριτική που δέχομαι από τους συμπολίτες μου που πάνε σε ένα σούπερ μάρκετ και από εβδομάδα σε εβδομάδα ανεβαίνουν οι τιμές και επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής τους. Επηρεάζει τις επιλογές τους για το επόμενο διάστημα. Για το αν θα έχουν για τα έξοδα του μήνα, για το πως θα βοηθήσουν τις σπουδές των παιδιών τους. Δεν είναι όλα πολιτική. Είναι πραγματική ζωή, πραγματικών ανθρώπων που πλήττονται».
«Το diesel ανεβαίνει γιατί πολλές βιομηχανίες στην Ευρώπη άλλαξαν την πηγή της ενέργειάς τους από φυσικό αέριο σε diesel. Αυτό αύξησε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη ζήτηση του diesel σε σχέση με τη βενζίνη. Tι μπορεί να κάνει εδώ η Kυβέρνηση; Έχει κάνει και το Υπουργείο Οικονομικών με τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις, τα λεγόμενα fuel pass και έχει κάνει και το Υπουργείο Ανάπτυξης με ασταμάτητους ελέγχους».
«Όταν πήγα στο Υπουργείο Ανάπτυξης ως Υπουργός κατόπιν της εντολής του κυρίου Πρωθυπουργού στις 9 Ιουλίου του ’19, η κατάσταση των ελέγχων στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την αγορά ήταν μία Διεύθυνση τεσσάρων υπαλλήλων. Δεν γίνονταν έλεγχοι ποτέ. Είχαν να γίνουν έλεγχοι δεκαετίες. Όταν καταλάβαμε την κατάσταση, φτιάξαμε τη ΔΙΜΕΑ, μια ξεχωριστή υπηρεσία ελέγχων. Τη φτιάξαμε στη λογική ελέγχου του παρεμπορίου. Μετά ήρθε ο Covid και μετά ήρθε η κρίση του πληθωρισμού, όπου κάνουμε τους ελέγχους της αισχροκέρδειας. Όταν κάναμε τους ελέγχους στην αρχή, η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ελέγχαμε, έπαιρνε πρόστιμο. Άρα, η μία στις 4 είχε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από αυτό που είχε τον Σεπτέμβριο του ’21. Σήμερα αυτό το ποσοστό έχει πέσει κάτω από το 6%».
«Έχουμε ένα παγκόσμιο πληθωριστικό φαινόμενο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ακούω που λένε διαρκώς ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πληθωρισμό της εδώ και 30 χρόνια. Αν εμάς μας κατηγορούν ότι έχουμε το μεγαλύτερο πληθωρισμό εδώ και 30 χρόνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν το μεγαλύτερο πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια. Στη Γερμανία εδώ και 32 χρόνια. Στην Αμερική εδώ και 50 χρόνια. Δεν το λέω ως δικαιολογία. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να βρούμε τρόπο να μειώσουμε τις τιμές και να βοηθήσουμε τον κόσμο, αλλά να καταλάβουμε και που ζούμε».
«Δώσαμε τις εξηγήσεις μας ως Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πιστεύω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καταλάβει το επείγον της υπόθεσης και ότι θα βγάλει μία απόφαση εντός των επομένων ημερών ότι είμαστε εντάξει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου καμία παραβίαση ανταγωνισμού εδώ. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως έχουμε σχεδιάσει το καλάθι. Μέσα στην άλλη εβδομάδα θα φέρουμε διάταξη νόμου όχι για να φανούμε τυραννικοί στις αλυσίδες αλλά για να τις προστατεύσουμε και εκείνες νομοθετικά. Να μην υπάρχει ζήτημα κανένα από πλευράς ανταγωνισμού».
«Η κάθε αλυσίδα είναι ελεύθερη να βάλει όποιο προϊόν θέλει, αρκεί να συμπεριλαμβάνεται στις κατηγορίες που ορίζουμε εμείς ως κράτος στο λεγόμενο καλάθι. Η υποχρεωτικότητα του μέτρου αφορά σε αλυσίδες άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και όλοι οι χαμηλότεροι μπορούν να μπούνε εθελοντικά στο καλάθι. Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν από το καλάθι. Προσκαλούμε όλους τους κλάδους ανεξαρτήτου μεγέθους να συμμετάσχουν».
«Ακούω διάφορους που λένε “δεν βάζει διατίμηση ο Υπουργός”. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Διατίμηση σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού σημαίνει άδεια ράφια. Αυτό σημαίνει διατίμηση. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να πουλάει με ζημία. Αν βάλεις διατίμηση θα επιβάλεις τελικά στις αλυσίδες να μην έχουν προϊόντα. Εγώ δεν θέλω άδεια ράφια στην Ελλάδα, θέλω γεμάτα ράφια. Άρα, θα βρούμε έναν τρόπο να είναι γεμάτα τα ράφια και να ελέγχουμε την αύξηση της τιμής στο μέτρο που μπορούμε».
«Το Ελληνικό δεν είναι λόγος μεμψιμοιρίας. Το Ελληνικό είναι λόγος περηφάνειας για όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Ήταν ένα οικόπεδο παρατημένο από το 2002, το οποίο δεν το κάναμε τίποτα. Τώρα γεννά θέσεις εργασίας και πλούτο για τη χώρα. Θα φτιάξουμε εκεί την πρώτη σύγχρονη πόλη με κυκλική ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη ενέργεια, ψηφιακές τεχνολογίες, την πόλη του μέλλοντος. Το Ελληνικό θα γίνει η βιτρίνα της Ελλάδος. Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα που θέλουμε».
«Η Ελλάδα μέχρι στιγμής πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Φέτος η Ελλάδα έχει πετύχει τριπλό ρεκόρ στην οικονομία της: ρεκόρ επενδύσεων, ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων και ρεκόρ εξαγωγών. Πιστεύω ότι του χρόνου η Ελλάδα θα είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που θα έχει θετικούς ρυθμούς. Φυσικά όχι στα φετινά επίπεδα, αλλά πάντως δεν θα είμαστε σε ύφεση. Κρίσιμη παράμετρος για τις επενδύσεις και κρίσιμη παράμετρος για την οικονομική πρόοδο είναι να υπάρχει κυβέρνηση σταθερή. Εάν δεν υπάρχει, εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, όλα τα αρνητικά θα ενταθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν το λέω για να πιέσω τον κόσμο στο τι θα ψηφίσει στις επικείμενες εκλογές, απλά να ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα».