Oruc Reis: «Έσπασε» τα 12 ν.μ. από το Καστελόριζο και απομακρύνεται – Πτήσεις τουρκικών UAV

Η Αγκυρα επιμένει στη ρητορική της πρόκλησης και δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω σε αυτή την τακτική, καθώς το Oruc Reis πλησίασε πέρα από τα 12 ναυτικά μίλια το Καστελόριζο.

Το πλοίο «έσπασε», λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και πλέον απομακρύνεται. Το τουρκικό σεισμογραφικό έφτασε μέχρι τα 9 ναυτικά μίλια και στη συνέχεια, άλλαξε πορεία.

Δίπλα του παραμένει ο στολίσκος υποστήριξης, αποτελούμενος από τα βοηθητικά πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου, το Oruc Reis θα κάνει σεισμικές έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε μια ζώνη μέχρι 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει στη συνέχεια, το πλήρωμα του Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Την ίδια ώρα, τουρκικό UAV κάνει βόλτες πάνω από τα τουρκικά παράλια απέναντι από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν να παρακολουθεί την πορεία του Oruc Reis, ενώ δεν αποκλείεται να προσπαθεί να βγάλει φωτογραφίες για να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς λόγους.

Η διπλωματική απάντηση της Ελλάδας

Από την ελληνική πλευρά συνεχίζονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας και γι’ αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αμέσως την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, με επιστολές του στους ομολόγους του ευρωπαϊκών χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ζητά εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιτηρεί μόνο το Oruc Reis, αλλά και τα υπόλοιπα πλοία που το συνοδεύουν.

Γενικώς, φαίνεται οτι το τουρκικό καθεστώς θα συνεχίσει τις ακραίες προκλήσεις για τους επόμενους 3 μήνες, μέχρι δηλαδή να υπάρξει πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ η οποια θα πάψει να ανέχεται την επιθετική τακτική Ερντογάν.

Η Τουρκία φλερτάρει με την σύγκρουση

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να «τραβά το σχοινί» και να ωθεί τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών να βάλουν το δάχτυλό στη σκανδάλη.

Σε μια συνέντευξη αποκαλυπτική των προθέσεων της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή που αυτή τη στιγμή πλέει το Oruc Reis η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο.

«Αυτή τη στιγμή το Oruc Reis κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες κι αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας για να κάνουμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

«Η Ελλάδα έχει μια θέση πως τα νησιά της έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως σε πολλά σημεία του κόσμου, υπάρχουν παραδείγματα που στηρίζουν τις θέσεις μας. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Το έχουμε πει πολλές φορές. Εκείνοι έχουν διεκδικήσεις για μια περιοχή λόγω του Καστελόριζου, όμως το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα. Η θέση αυτή αγνοεί και προσπαθεί να εμποδίσει την υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Η απροθυμία των Συμμάχων

Μετά και τη νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία φάνηκε και πάλι η απροθυμία των εταίρων μας να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την επιθετική τακτική απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, το καθεστώς Ερντογάν κορυφώνει τις προκλήσεις, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αθετώντας και τα «Πρωτόκολλα του Βερολίνου», επί των οποίων η Αθήνα και η Άγκυρα είχαν συμφωνήσει για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με σαφές και μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο Ερντογάν έστειλε και πάλι το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, πυρπολώντας την όποια προσπάθεια να δοθεί χώρος στη διπλωματία.

Στόχος του, να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα ακόμα και με την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου, ώστε να σύρει τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για το μοναδικό ανοιχτό θέμα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αλλά με την βεντάλια των διεκδικήσεων ορθάνοιχτη (αποστρατικοποίηση νησιών, ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, ζητήματα κυριαρχίας, έρευνας και διάσωσης κλπ κλπ).

Η αντίδραση της Αθήνας

Τι θα κάνει λοιπόν η Αθήνα σε περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό και ο τουρκικός στολίσκος αρχίσουν να πλέουν μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, σε περιοχή, δηλαδή, δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας;

Το βέβαιο είναι πως θα αυξήσει την πίεση προς το τουρκικό ερευνητικό και τον τουρκικό στολίσκο. Άλλωστε, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, τρόποι αντίδρασης υπάρχουν πολλοί και δεν είναι μόνο το στρατιωτικό πλήγμα, με την Ελλάδα να έχει τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο σενάριο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα προκρίνει σε αυτή τη φάση μια αντίδραση η οποία δεν περιλαμβάνει στρατιωτικό πλήγμα παρά μόνον αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν την πρώτη κίνηση. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, το σχέδιο αντίδρασης για το ενδεχόμενο σύρραξης είναι έτοιμο και απαιτείται μόνο η πολιτική εντολή για να τεθεί σε εφαρμογή. Το τονίζουμε άλλωστε επανειλημμένα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες, σε άριστη κατάσταση και σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η Άγκυρα, όμως, ενορχηστρώνει τις κινήσεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσει τις Ένοπλές Δυνάμεις σε «απερισκεψία».

Με απλά λόγια, να σπάσει τα νεύρα μας και να είναι η Ελλάδα αυτή που θα κάνει την πρώτη κίνηση. Αυτή είναι ίσως και η παγίδα που θέλει η Τουρκία να πέσουμε. Μια επιθετική αντίδραση ενδεχομένως να μας έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στην διεθνή σκηνή.

Ξαφνικά όλοι θα… ανακάλυπταν πως τα τουρκικά πλοία κινούνται σε «διεθνή ύδατα» και αν υπήρχαν και νεκροί, θα εξεγείρονταν εναντίον μας όλοι οι «ανθρωπιστές» του κόσμου και θα παρουσίαζαν τους Τούρκους ως θύματα πολέμου. Η Ελλάδα θα αναγκάζονταν να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία ως… θύτης και τότε οι εξελίξεις ίσως ήταν δραματικές για τον Ελληνισμό.

Η στρατιωτική ηγεσία το γνωρίζει καλά αυτό, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΝ, Στυλιανό Πετράκη, τον Αρχηγό ΓΕΑ Γεώργιο Μπλιούμη και τον Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, να αξιολογούν την κατάσταση, να αναδιαμορφώνουν συνεχώς την ελληνική στρατηγική και τα επιχειρησιακά σχέδια, με στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους.

Μέγιστη ετοιμότητα και… ψυχραιμία!

Πέριξ του Καστελόριζου βρίσκονται πανίσχυρες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης, από ασφυκτικό πρέσινγκ στον τουρκικό στολίσκο και στο Oruc Reis, μέχρι εντολή σύρραξης.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ. Όσο για τα ελληνικά υποβρύχια, αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των Τούρκων, μιας και οι ίδιοι ξέρουν πως οι «αόρατοι φονιάδες» τους έχουν στο στόχαστρο ανά πάσα στιγμή.

Γι’ αυτό άλλωστε και τα ψάχνουν συνεχώς με αεροσκάφη CN-235 και ελικόπτερα CH-70. Μάταια… τα ελληνικά 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι κυριολεκτικά άφαντα! Παράλληλα, τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα», με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε ετοιμότητα για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η στρατιωτική ηγεσία φρόντισε να καταστήσει «αστακούς» όχι μόνο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις βραχονησίδες – «κλειδιά». Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είναι σαφείς και συγκεκριμένες προς τα στελέχη και των τριών Κλάδων, για το πώς θα αντιδράσουν αν έρθει η κρίσιμη εκείνη ώρα. Ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμενων είναι προετοιμασμένος προκειμένου να υλοποιήσει οποιαδήποτε επιλογή αντίδρασης αποφασιστεί, ενώ τονίζουμε πως η στρατιωτική ηγεσία ενημερώνει συνεχώς την πολιτική για τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει αν χρειαστεί, ενώ για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός για την διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων που ενδεχομένως απαιτηθεί να ληφθούν τις επόμενες ώρες. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα δώσουμε και πάλι τις απαντήσεις που χρειάζονται στο προκλητικό τουρκικό καθεστώς.

Exit mobile version