Tι λένε οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχουν μεταβεί στην κινεζική πόλη Ουχάν για να ρίξουν φως στον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού στον άνθρωπο – Δεν έχει διευκρινιστεί το ζώο – ξενιστής
Τα μέχρι τώρα πορίσματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην «πηγή» του κορωνοϊού, την κινεζική πόλη Ουχάν, δείχνουν ότι, ο ιός Sars-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο Covid- 19 μπορεί να προήλθε από ζωονοσογόνα στελέχη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί το ζώο – ξενιστής.
«Αν και οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι (ασιατικό ζώο) είναι πιθανοί υποψήφιοι για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, δείγματα κορωνοϊού που ανιχνεύτηκαν σε αυτά τα είδη, δεν είναι πανομοιότυπα με τον ιό Sars-Cov-2», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Λιάνγκ Γονιάν, επικεφαλής του ειδικού πάνελ για τη νόσο Covid-19 στην Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας που συνεργάζεται με την ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι, από τα δείγματα σε νυχτερίδες των σπηλαίων στην κινεζική πόλη Ουχάν και σε άλλες τοποθεσίες που υπάρχουν ζώα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19 .
«Επιπλέον, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς κατάφερε να παρεισφρήσει ο ιός Sars-Cov-2 στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν. Η αγορά αυτή ήταν μία από τις τοποθεσίες όπου ξέσπασε η επιδημία αλλά η μετάδοση του ιού γινόταν και σε άλλα σημεία της πόλης», τόνισε ο καθηγητής Λιάνγκ.
Επιπλέον, όπως είπε, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός Sars-Cov-2 είχε εξαπλωθεί στον πληθυσμό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προσδιοριστεί εάν είχε εξαπλωθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.
Τέλος υποστήριξε ότι, η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο ο ιός εξαπλώθηκε στα ζώα προτού μολύνει τους ανθρώπους.