Π. Κόκκαλης: Νέος Κανονισμός σχετικά με τη συλλογή δεδομένων για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Η Ολομέλεια του ΕΚ ψήφισε με  … υπερ του νέου Κανονισμού για τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής από το Αγρόκτημα στο Πιάτο με τη συλλογή και χρήση δεδομένων που θα συμβάλλουν στη μετάβαση σε διατροφικά συστήματα φιλικά προς το κλίμα, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε:

«Σήμερα ψηφίσαμε υπέρ ενός νέου κανονισμού, για τον οποίο είχα την τιμή να είμαι εισηγητής για την ομάδα της Αριστεράς, που θα εξασφαλίσει τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών για περιβαλλοντικές και κοινωνικές μεταβλητές, επιπλέον των οικονομικών, σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, ώστε να είμαστε στη θέση να μετράμε την πρόοδο του αγροδιατροφικού τομέα προς τους πράσινους και κλιματικούς στόχους.

Ο νέος Κανονισμός  αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης, γνωστό ως ΔΙΓΕΛΠ στους Έλληνες αγρότες, σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, και θα συμβάλει στη προσπάθεια που γίνεται και την οποία συστηματικά στηρίζω, για τη χάραξη πολιτικών που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και επιδόσεις.

Εξασφαλίσαμε την εθελοντική συμμετοχή των γεωργών, την παροχή κινήτρων, οικονομικών και άλλων, τη διαφάνεια, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στόχος είναι να συλλέγονται αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας δεδομένα, ώστε οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι γεωργοί και άλλοι φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό τομέα. Τέλος το νέο Δίκτυο Δεδομένων για τη Βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα συμβάλει στη βελτίωση των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους γεωργούς και στη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής».

Βασικά Στοιχεία του νέου Κανονισμού

Το Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης συλλέγει δεδομένα για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την ΕΕ προκειμένου να αξιολογήσει του εισόδημά τους και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να προβαίνει σε σχετικές αναλύσεις, υποστηρίζοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από τη Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σε επίπεδο ΕΕ το ετήσιο δείγμα αφορά περίπου 80.000 εκμεταλλεύσεις, ενώ στην Ελλάδα το δείγμα ανέρχεται σε 4.675 εκμεταλλεύσεις.

Η μετατροπή του σε Δίκτυο Δεδομένων για τη Βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα επιτρέψει την ανάπτυξη βιώσιμων πολιτικών για τον αγροδιατροφικό τομέα που βασίζονται σε στοιχεία και επιδόσεις, συμβάλλοντας στους στόχους της Στρατηγικής από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, καθώς και την ανάλυση των γεωργικών τομέων στα κράτη μέλη και στην Ένωση, μετρώντας την πρόοδο και παρέχοντας πολύτιμη καθοδήγηση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Νέο Παράρτημα

Στο νέο Παράρτημα καθορίζονται οι κατηγορίες οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων που πρέπει να συλλέγονται. Επί του παρόντος συλλέγονται δεδομένα κυρίως για την αξιολόγηση των οικονομικών πτυχών των εκμεταλλεύσεων, ενώ υπάρχει ανάγκη να αξιολογείται η συνολική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών δεδομένων που συνδέονται με το έδαφος, τον αέρα, το νερό και τη βιοποικιλότητα, καθώς και δεδομένων που καλύπτουν την κοινωνική διάσταση της γεωργίας, με ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των γυναικών ως γεωργών και εργαζομένων στη γεωργία και των νέων γεωργών και εργαζομένων στη γεωργία.

Παροχή κινήτρων

Τα Κράτη Μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν κίνητρα προς τους γεωργούς που θα συμμετέχουν στο Δίκτυο, όπως οικονομική συνεισφορά, ανατροφοδότηση σχετικά με τις επιδόσεις της εκμετάλλευσης ή εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, με στόχο τη διευκόλυνση της διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τη συμβολή στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Τα ΚΜ θα έχουν την υποχρέωση να ξεκαθαρίζουν τα κίνητρα που θα δώσουν στους γεωργούς σε ένα προκαθορισμένο σχεδίου.

Εθελοντική συμμετοχή των γεωργών

Η συμμετοχή των γεωργών στο νέο Δίκτυο θα είναι εθελοντική, σε αντίθεση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο πεδίο εφαρμογής και την αυξημένη ποσότητα δεδομένων που θα συλλέγονται από το νέο Δίκτυο, θα πρέπει να διατηρηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής των γεωργών. Όταν όμως οι γεωργοί επιλέγονται για την συμμετοχή τους στο δίκτυο θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή των δεδομένων. Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν εθνικούς κανόνες για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι καλύτερης ποιότητας και να διευκολύνουν τη συλλογή τους.

Φορείς υλοποίησης σε Εθνικό Επίπεδο

Κάθε κράτος μέλος ορίζει ένα φορέα υλοποίησης του Δικτύου Βιωσιμότητας, με κύρια καθήκοντα να καταρτίζει το σχέδιο για την επιλογή των συμμετεχόντων στο δίκτυο γεωργικών εκμεταλλεύσεων επιστροφής, να συλλέγει και να διαβάζει τα στοιχεία στην Επιτροπή, να προσφέρει σε κάθε γεωργική εκμετάλλευση που υποβάλλει δήλωση τη δυνατότητα να λάβει τα αποτελέσματά της συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών συγκριτικής αξιολόγησης.

Exit mobile version