Π. Κόκκαλης: “Σήμερα πετύχαμε ένα χτύπημα στην πρωταρχική περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, την ατμοσφαιρική ρύπανση, κόντρα σε ΕΛΚ και ακροδεξιά”

Δήλωση Π. Κόκκαλη μετά την ψηφοφορία: “Είναι μία πολύ καλή ημέρα όποτε οι πολιτικές δυνάμεις που πράγματι ακούνε τι λένε οι επιστήμονες και εμπιστεύονται τους διεθνείς φορείς, ξεπερνούν τις διαφορές τους και ενώνονται κόντρα στην αντίδραση, την παράλογη απορρύθμιση και την καταστροφή κάθε προοπτικής για την επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί την πρωταρχική περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, με 300.000 πρόωρους θανάτους το χρόνο στην ΕΕ, με 15.000 να αφορούν την Ελλάδα. Κάποιος από το ΕΛΚ ας μας εξηγήσει την καταψήφιση αυτής της έκθεσης και πώς συντάσσονται για μία ακόμη φορά με την ακροδεξιά – ποια είναι η σύμπτωση. 

 

Δεν θα βρεθεί κανείς να εξηγήσει, όπως δεν βρέθηκε για την καταψήφιση της αποκατάστασης της φύσης. Κατά τα άλλα, δεξιοί ηγέτες όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός, απορούν μπροστά στις κάμερες μετά από κάθε καταστροφή για “τη μανία της φύσης”, ενώ βαφτίζουν τα αποτελέσματα των επιλογών τους “αναποδιά”.  

 

Η αναθεώρηση των Οδηγιών της ΕΕ για την ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης της για μηδενική ρύπανση, κάτι που θέτει το όραμα για μείωση της ρύπανσης του αέρα, των υδάτων και του εδάφους σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή για την υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε μείωση κατά 55% μέχρι το 2030 των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από την αέρια ρύπανση. Καμία αναποδιά, κανένα ξεμάτιασμα. Δουλειά χρειάζεται, πολιτικό θάρρος, συνεργασία, σχέδιο και διαφάνεια. Δηλαδή όσα λείπουν πανευρωπαϊκά από τη δεξιά και τον ακροδεξιό συνοδοιπόρο της.”

 

Η έκθεση που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 363 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 46 αποχές:

 

1/ Ορίζει αυστηρότερα όρια για τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους, για όσους είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για την ανθρώπινη υγεία,

2/ Ευθυγραμμίζει τα πρότυπα ποιότητας αέρα της ΕΕ με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,

3/ Μειώνει τα επιτρεπόμενα όρια αέριων ρύπων,

4/ Ενισχύει το δίκτυο των σταθμών παρακολούθησης, καθιστώντας υποχρεωτική την παρακολούθηση της ποιότητα του αέρα σε κομβικά σημεία, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομοι,

5/ Θωρακίζει το πλαίσιο συμμόρφωσης των κρατών-μελών καταρτίζοντας «οδικούς χάρτες για την ποιότητα αέρα», ακόμα και για σημειακές υπερβάσεις, μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις στην υγεία,

6/ Καθιστά ευκολότερη την προσφυγή πολιτών και φορέων στη δικαιοσύνη ενάντια σε διοικητικές πράξεις, ή παραλείψεις κόντρα στην οδηγία,

7/ Θεσπίζει χρηματικές αποζημιώσεις για βλάβη που υφίσταται η υγεία πολιτών λόγω παράβασης των διατάξεων της οδηγίας από τα κράτη-μέλη,

8/ Βελτιώνει την πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία που αφορά τη ρύπανση του αέρα,

 

Μετά την έγκριση της έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

 

Όλη η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή:

 

“Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί «βόμβα» για τη δημόσια υγεία, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο . Στην ΕΕ, περισσότεροι από 300.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως αποδίδονται στην κακή ποιότητα αέρα. Στην χώρα μου μόνο, την Ελλάδα, η έκθεση των πολιτών σε ατμοσφαιρικούς ρύπους ευθύνεται για περίπου 15.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Εξίσου επιζήμια είναι η συμβολή της αέριας ρύπανσης στις χρόνιες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Καθώς οι θάνατοι από τα ακραία και ανεξέλεγκτα καιρικά φαινόμενα που επιφέρει η κλιματική κρίση αυξάνονται δραματικά, με την αναθεώρηση των οδηγιών της ΕΕ για την ποιότητα αέρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, και ταυτόχρονα ευθύνη, να μειώσουμε περαιτέρω τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα..

 

Δεν πρέπει να αφήσουμε την δεξιά ατζέντα της αδράνειας να επιβληθεί. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις επιταγές της επιστήμης. Τα πρότυπα ποιότητας αέρα της ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμιστούν πλήρως και το γρηγορότερο με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

 

Παράλληλα, πρέπει να θωρακίσουμε το πλαίσιο εφαρμογής και συμμόρφωσης ώστε τα κράτη μέλη να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση των ρύπων κάτω από τις οριακές τιμές αλλά και να δρουν ταχύτατα ώστε να διατηρούν τις περιόδους υπερβάσεων στο ελάχιστο, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις στην υγεία. Πρέπει να βάλουμε τέλος στις οι διατάξεις που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αναβάλουν την εφαρμογή των κανόνων διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

 

Τέλος, ορθή εφαρμογή σημαίνει και λογοδοσία. Για αυτό πρέπει να δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για παραλήψεις ή διοικητικές πράξεις των αρμοδίων αρχών αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας.

 

Καλώ όλους του συναδέλφους να ψηφίσουν υπέρ της ανθρώπινης υγείας και να εγκρίνουν τη θέση που υιοθέτησε η επιτροπή ENVI.”

 

 

Το βίντεο της παρέμβασης: https://www.youtube.com/watch?v=Ma0lH3wB1i0

Exit mobile version