Η βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Πέτη Πέρκα, κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την διάψευση των προσδοκιών που δημιούργησε η Κυβέρνηση αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο. Η ερώτηση συνυπογράφεται συνολικά από 46 βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη, σε μια προσπάθεια αλλαγής του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στις λιγνιτικές περιοχές για την Κυβέρνηση από την εμπροσθοβαρή και κοινωνικά άδικη απολιγνιτοποίηση, η κ. Πέρκα και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά «Αναπτυξιακός νόμος – Ένα ακόμα fail story της ΝΔ! Αναμένοντας το Ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημάνουν ότι ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα απολιγνιτοποίησης, δήλωνε σε όλες τις συνεντεύξεις του και συναντήσεις με τοπικούς φορείς ότι εντός του 2022 θα προκηρυχθούν και τα 13 καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου. Μάλιστα διαβεβαίωνε ότι η πρώτη προκήρυξη του αναπτυξιακού νόμου που θα εκδιδόταν, θα ήταν το ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ).
Δυστυχώς, αντί να ενεργοποιηθεί το σύνολο των 13 καθεστώτων, έχουν εκδοθεί μόνο 4. Η προκήρυξη του Ειδικού Καθεστώτος ΔΑΜ ακόμα αγνοείται. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ήταν ότι οι Αναπτυξιακοί νόμοι είναι σοβαρής πολιτικής και δημοσιονομικής βαρύτητας και δείχνουν την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει η οικονομία. Από την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού, επισημάνθηκε ότι πρόκειται για λανθασμένη προσέγγιση, αφού η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της αντοχές και ικανότητες του οικονομικού-διοικητικού συστήματος και ότι οι προσδοκίες που δημιουργούσε η σύντομα θα κατέρρεαν.
Μόλις πρόσφατα κατατέθηκε προς έγκριση στην επιτροπή παρακολούθησης του ΠΔΑΜ 2021-2027, δράση ενεργοποίησης της προκήρυξης του Καθεστώτος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του Αναπτυξιακού νόμου (ν. 4887/2022,) ύψους €380 εκ.
Πέρα από τη διάψευση των προσδοκιών και την καθυστέρηση, παρατηρείται ότι δεν είναι σαφής ο καταμερισμός των πόρων ανάμεσα στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι ο Κανονισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης δίνει έμφαση κυρίως στην στήριξη της μικρομεσαίας και τοπικής επιχειρηματικότητας.
Επίσης δεν υπάρχει καμία ειδική δράση στην ενίσχυση της νεολαίας μέσα από τις δράσεις του αναπτυξιακού. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ πιστεύει ότι θα πρέπει να στηριχτεί η νεολαία ώστε να συμβάλει στη συγκράτηση της ερημοποίησης των λιγνιτικών περιοχών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Πέτη Πέρκα και οι συνυπογράφοντες βουλευτές καταλήγουν σε πέντε καίριες ερωτήσεις προς τον αρμόδιο για την απολιγνιτοποίηση Υπουργό, που θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να απαντηθούν και από τον κ. Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στην Κοζάνη.