Π. Πέρκα: «Η εξαγορά κατεχόμενων ακίνητων δημοσίου πρέπει να επιλύει κοινωνικά προβλήματα και μόνο» (video)

Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Πέτης Πέρκα στην Α΄ Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων  της Βουλής στο ν/σ του ΥΠΟΙΚ, για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου

Η κ. Πέρκα ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και γνωρίζει πολύ καλά το θέμα των κατεχόμενων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Είπε χαρακτηριστικά: «ήταν ένα σοκ, όταν διαπίστωσα πόσο ταλαιπωρούνται οι πολίτες, οι υπηρεσίες, τα δικαστήρια και, μάλιστα, πόσες πιέσεις δεχόμασταν ώστε να μην προβάλλει δικαιώματα το δημόσιο, δηλαδή να χάνεται δημόσια περιουσία επειδή ακριβώς δεν υπήρχε τακτοποίηση».

Επισήμανε ότι με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος, «πήραμε την πρωτοβουλία και συστήσαμε μια Ομάδα Εργασίας. Αυτή η Επιτροπή είχε ως σκοπό τον προσδιορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχόμενων ακινήτων του δημοσίου, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μία οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί συγχρόνως το δημόσιο συμφέρον. Προς τούτο, είχε μέλη της υπηρεσιακούς παράγοντες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ.

Υπερθεμάτισε υπέρ του δημοσίου, λέγοντας ότι «εμείς στην περίοδο της διακυβέρνησής μας, εμπιστευτήκαμε το δημόσιο τομέα, όλα περνούσαν από τις υπηρεσίες που έχουν τη θεσμική μνήμη και τη γνώση. Βεβαίως, τους πολιτικούς στόχους, τους έθετε η πολιτική ηγεσία. Βάλαμε, επομένως, όρια, κριτήρια για να προστατέψουμε τους καλόπιστους, ξεκινώντας αρχικά από τα διακατεχόμενα εντός σχεδίου πόλεως, μετά εντός οικισμών και τέλος σε ειδικές περιπτώσεις ιστορικής σημασίας, θα αναφέρω στο τέλος κάτι ιδιαίτερο για τον Άγιο Γερμανό της περιοχής μου, στις Πρέσπες. Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου, αλλά για ευκολότερη και επιμελέστερη διαχείρισή της».

Ανέφερε ως παράδειγμα την Αττική που είχαν εκδοθεί 1000 πρωτόκολλα αποβολής και από αυτά είχαν εκτελεστεί μόνο 4. Η βουλευτής Φλώρινας  αναφέρθηκε και στα εκατοντάδες χιλιάδες άγνωστα ακίνητα του δημοσίου, που πρέπει να καταγραφούν.

«Το ελληνικό δημόσιο για 100 και πλέον έτη άφησε τα προβλήματα να χρονίζουν. Η Ελλάδα μπορεί να είναι και η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν φρόντισε να έχει εργαλεία όπως κτηματολόγιο, ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, οριοθέτηση αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων. Προβλήματα που τα βρίσκουμε σε κάθε επένδυση.  Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της επένδυσης του Ελληνικού, όπου δεν υπήρχε τίποτα!

Επί του νομοσχεδίου, διευκρίνισε ότι δεν έχει προλάβει να δει πολύ προσεκτικά τις διαφορές. Αλλά ως βασική αρχή επισήμανε ότι: «εμείς θέλαμε να κινηθούν οι εξαγορές με όρους και προϋποθέσεις και, κυρίως, να βοηθήσουμε όσους έχουν εγκλωβιστεί και όχι να ενθαρρύνουμε να επεκταθούν οι καταπατήσεις. Είναι καθαρό αυτό και πρέπει να αποσαφηνιστεί, αν στοχεύει και η κυβέρνηση στο ίδιο.

Μας προβληματίζει η εκποίηση των προστατευόμενων περιοχών. Ακόμα και με την επιφύλαξη, ότι θα αξιοποιηθούν κατά τον προορισμό τους, ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή του προορισμού στο μέλλον».

Εκτός των άλλων, η κ. Πέρκα τόνισε ότι η ρύθμιση, «έτσι όπως την κάνατε, δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα. Περιορίζετε κατά πολύ τους αποδέκτες, αφού το δικαίωμα εξαγοράς αφορά μόνο την κύρια κατοικία. Αποκλείετε πάρα πολλούς από αυτή τη ρύθμιση και θα αφήσετε αρρύθμιστες πολλές περιπτώσεις, και θα δημιουργηθούν νέες εκκρεμότητες.  Ακούσαμε άλλωστε και την άλλη άποψη, ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η ρύθμιση των κατεχόμενων ακινήτων κλπ. Εμείς, είχαμε προβλέψει στα απαιτούμενα δικαιολογητικά την υποβολή Ε9, ακριβώς για να  αποφύγουμε τη συγκέντρωση μεγάλης περιουσίας. Το κριτήριο αυτό πρέπει να υπάρχει.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται, ότι περιλαμβάνονται όλα τα καταγεγραμμένα ακίνητα του δημοσίου. Εμείς είχαμε συμπεριλάβει και τα υπό καταγραφή. Δηλαδή, η δικιά μας ρύθμιση ήταν πιο διευρυμένη και έλυνε περισσότερα προβλήματα, που παρέμεναν άλυτα για πολλά χρόνια.

Δεν αναφέρεται ρητά επίσης, ότι η εξαγορά είναι δυνητική για το δημόσιο, όπως προβλεπόταν στο δικό μας νομοσχέδιο. Δηλαδή, έτσι φαίνεται δέσμια η αρμοδιότητα του δημοσίου να αποδεχτεί την αίτηση και να αιτιολογήσει ειδικά την εξαίρεση, πράγμα που συνεπάγεται μεγάλο περιορισμό της βούλησης της διοίκησης και έλλειψη διακριτικής ευχέρειας για τυχόν προβλήματα στην εκποίηση που δεν προβλέφθηκαν στις εξαιρέσεις του παρόντος.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα πω, ότι πήρατε μία δουλειά που σας αφήσαμε και πολύ καλά κάνατε, γιατί έτσι πρέπει. Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια. Επί τριάμισι όμως χρόνια κύριε Υπουργέ, είχε μείνει στα συρτάρια. Τώρα λίγο πριν τις εκλογές το φέρνετε και έχετε αλλάξει κάποια σημεία, για τα οποία θα επανέλθουμε στις επόμενες Επιτροπές».

Η Βουλευτής  Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε  στη νομολογία του ΣτΕ. Ειδικότερα, στις αποφάσεις του ΣτΕ προβλέπεται ότι η εξαγορά καταπατημένων ακινήτων πρέπει να επιλύει κοινωνικά προβλήματα και μόνο. Να μην έχει δηλαδή ταμιευτικό σκοπό. Πρέπει να αιτιολογείται η κοινωνική ανάγκη. «Έχετε ερμηνεύσει λανθασμένα τη νομολογία του ΣτΕ. Υπάρχει πρόβλημα εάν δεν αιτιολογείται η κοινωνική ανάγκη. Δηλαδή, αν δεν  λύνουμε προβλήματα πολιτών. Εμείς παρά το γεγονός  ότι είχαμε το σχέδιο νόμου πριν βγουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, ήμασταν ακριβώς στην ίδια γραμμή. Εξαγορές  για συγκεκριμένη επίλυση κοινωνικού προβλήματος και όχι οικονομικά κίνητρα.

Πρέπει να αποφύγουμε να μεγαλώνουν οι περιουσίες αυτών που έχουν ήδη περιουσία. Να μην ανοίξετε τέτοιο παράθυρο. Πολύ το φοβάμαι. Και ξέρετε γιατί φοβάμαι; Γιατί φοβάμαι την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Το ομολογώ. Φοβάμαι, ότι συνήθως εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα και μένουν οι πολίτες χωρίς να μπορούν να εκμεταλλευτούν έστω και ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Θέλω να αφιερώσω τον χρόνο μου στο θέμα του Αγίου Γερμανού στις Πρέσπες. Είναι μια περιοχή με βαρύνουσα σημασία. 70 χρόνια μετά τον καταστροφικό εμφύλιο και 80 χρόνια από την ένταξή τους στα ανταλλάξιμα, υπάρχουν ακόμα 191 ακίνητα τα οποία δεν μπορούν να τακτοποιηθούν. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα φτιάξουν. Είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και σιγά σιγά αυτά θα αρχίσουν να καταρρέουν. Συγχρόνως, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με το ρυμοτομικό, το οποίο όμως σε συνεργασία με τον Δήμο Πρεσπών καταφέραμε και το προχωρήσαμε. Επίσης, η περιοχή είναι περιοχή Natura, άρα δεν εμπλέκεται η ΕΤΑΔ και θα μπορούσε να είναι πολύ άμεση η παρέμβαση. Έχουμε μια πρόταση νομοθετικής ρύθμισης κύριε Υπουργέ, την οποία δεν προλάβαμε να καταθέσουμε όπως και το νόμο. Θα ήθελα να σας την παραδώσω. Ειδικά για τον Άγιο Γερμανό, είναι πολύ μεγάλο το θέμα. Είναι κρίμα για τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Μετά τον  εμφύλιο οι Πρέσπες άδειασαν, μηδέν ο πληθυσμός. Ήρθε το Ελληνικό κράτος και μετέφερε πληθυσμό κυρίως από την Ήπειρο. Τους λέει «κατοικείστε εδώ». Άρχισαν να κατοικούν στα σπίτια, να τα χτίζουν, να καλλιεργούν τα χωράφια και δεν είχαν ποτέ τίτλους, όπως δεν είχαν και οι προηγούμενοι κάτοικοι, γιατί επρόκειτο για ανταλλάξιμα κτήματα. Αυτό τώρα συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, πάνω από 70 χρόνια. Για αυτή την αδικία προσπαθήσαμε και εμείς. Θα σας παραδώσω την πρόταση, είναι έτοιμη, αρκετά δουλεμένη και τεκμηριωμένη και με αιτιολογική έκθεση. Θα επιλύσει μια μεγάλη κοινωνική αδικία της πολιτείας εις βάρος των πολιτών των Πρεσπών στη Φλώρινα».

Exit mobile version