Ένα συγκεκριμένο είδος κουνουπιού έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες.
Την ώρα που ο πλανήτης δίνει μάχη για να καταφέρει να νικήσει τον κορονοϊό, ένας νέος φόβος για ξέσπασμα πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών με κύριο κίνδυνο τα… κουνούπια!
Συγκεκριμένα το είδος Aedes vittatus, έρχεται να προστεθεί στην λίστα των εντόμων που φέρουν και μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο ασθένειες που τον επηρεάζουν.
Σε αντίθεση με άλλα είδη, που είναι υπεύθυνα για την διασπορά 2-3 ασθενειών το καθένα (π.χ. του δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού και της νόσου chikungunya), το είδος αυτό φαίνεται πως μπορεί να μεταδώσει σχεδόν όλες τις ασθένειες που είναι γνωστό πως μεταδίδονται από τα κουνούπια, με εξαίρεση την ελονοσία.
Το κουνούπι, με προέλευση από την Ιαπωνία και μεγάλο πληθυσμό στην Ινδία, θεωρείται πως μεταφέρθηκε στην Αμερική μέσω αυγών του που είχαν πιθανώς αφεθεί σε κάποιο εμπορικό πλοίο ή αεροσκάφος.
Η κλιματική αλλαγή, και η κατά συνέπεια χρονική επέκταση της θερμότερης περιόδου του χρόνου, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εκτεταμένη αναπαραγωγή και επιβίωση του είδους, δημιουργώντας ανησυχία στους επιστήμονες.
Οι μεταδιδόμενες από τα κουνούπια ασθένειες είναι υπεύθυνες για τον θάνατο περίπου 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο, ενώ με αυτές μολύνονται περίπου 700 εκατομμύρια ετησίως, δηλαδή ένας στους δέκα ανθρώπους.
Στον πόλεμο του Βιετνάμ, οι νεκροί από τις ασθένειες που μεταδίδονταν από τα κουνούπια ήταν περισσότεροι από τα απευθείας θύματα του πολέμου.
Ακόμη και σήμερα, 20 από τις 50 ασθένειες που πλήττουν περισσότερο τους στρατιώτες μεταδίδονται κατά βάση από το τσίμπημα εντόμου.
Παρά την εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων και την αποστράγγιση βάλτων κατά τον 20ό αιώνα, από το 1999 παρατηρείται στην Αμερική το ξέσπασμα νέων για την ήπειρο ασθενειών με κύριο φορέα μετάδοσης τα κουνούπια.
Πολλές από τις ασθένειες αυτές, όπως ο ιός του δυτικού Νείλου, κατάφεραν να φτάσουν ως την Ευρώπη και να απειλήσουν τη χώρα μας.
Άλλες, όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Ζίκα, γνώρισαν έκταση τόσο στη Βόρειο όσο και στην Νότιο Αμερική, με τον δεύτερο να ευθύνεται για τις πολυάριθμες γεννήσεις βρεφών με μικροκεφαλία σε χώρες όπως η Βραζιλία.
Οι ασθένειες αυτές υπήρχαν μεν 50 χρόνια πριν, αλλά δε γνώριζαν τόσο μεγάλη διάδοση, καθώς και οι πληθυσμοί των κουνουπιών που τις φέρουν ήταν περιορισμένοι.
Πηγή: BBC