Για να λάβει κανείς τα 650 ευρώ που «διαφημίζει» η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περισσότερα από οκτώ παιδιά και να ζει στο Βελούχι!
Επίδομα… για λίγους φαίνεται ότι είναι το ποσό που διανέμει φέτος η κυβέρνηση στα νοικοκυριά για τη θέρμανσή τους. Το οικονομικό επιτελείο «διαφημίζει» ότι το ανώτατο ποσό μπορεί να φτάσει τα 650 ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το εν λόγω επίδομα λαμβάνουν μόνο οι ελάχιστες πολύτεκνες οικογένειες σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Να σημειωθεί πως στο τέλος Μαρτίου θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος πληρωμών για όσες αγορές πραγματοποιηθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Table of Contents
Πώς υπολογίζεται
Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μ.×750μ.), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Ετσι, σε κάθε περιοχή, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης που έχει, αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και του αριθμού των ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15,5 βαθμών Κελσίου (βαθμοημέρες).
Ο υπολογισμός του ποσού που καταβάλλεται ως επίδομα θέρμανσης είναι εξατομικευμένος, αφού εξαρτάται από δύο νέες παραμέτρους. Η πρώτη αφορά την περιοχή κατοικίας των
δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει
δηλωθεί στην αίτηση, ενώ η δεύτερη αφορά τον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας, με καθένα να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% και ελάχιστο ποσό, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, τα 80 ευρώ.
Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 220 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον
συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία.
Οι δικαιούχοι
Από φέτος, πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης, επιδοτούνται και άλλες εναλλακτικές θερμαντικές ύλες, όπως φυσικό αέριο και καυσόξυλα. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης, φέτος έγιναν για πρώτη φορά αποδεκτά τιμολόγια αγοράς καυσόξυλων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά. Συγκεκριμένα, νέοι δικαιούχοι είναι περίπου 124.000 καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλων, βιομάζας και υγραερίου, πέραν των 564.000 καταναλωτών πετρελαίου, σε σύνολο περίπου 688.000 αιτήσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλές περιοχές της χώρας στις οποίες κατοικούν λιγότεροι από 2.500 πολίτες δεν δικαιούνται επιδότηση για τα καυσόξυλα που αγόρασαν. Φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο έχει περιορίσει τον αριθμό των οικισμών της χώρας στις οποίες επιδοτείται και αυτό το είδος καυσίμου, περιορίζοντας τους δικαιούχους και πάλι στις πολύ ορεινές περιοχές.
Επίδομα στα χαρτιά
Από με την επεξεργασία των συντελεστών με τους οποίους θα υπολογιστεί το φετινό
επίδομα θέρμανσης προκύπτει ότι, για να λάβει μια οικογένεια το ανώτατο ποσό, θα πρέπει να διαμένει στο Βελούχι Ευρυτανίας ή στη Βίγλα Πρεσπών και να είναι πολύτεκνη. Συγκεκριμένα, μια οικογένεια χωρίς παιδιά στο Βελούχι Ευρυτανίας θα πάρει επίδομα 356,4 ευρώ. Για να φτάσει στην ανώτατη επιδότηση των 650 ευρώ θα πρέπει να έχει πάνω από… 8 παιδιά! Το Βελούχι διαθέτει συντελεστή 1,62, που θα πρέπει πολλαπλασιαστεί με τη βάση υπολογισμού των 220 ευρώ και στη συνέχεια να προσαυξηθεί κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Στον αντίποδα, σε περιοχές όπως το Ηράκλειο Κρήτης ή η Ρόδος, τα νοικοκυριά θα λάβουν το ελάχιστο επίδομα των 80 €, καθώς τα ποσά που δικαιούνται είναι χαμηλότερα από το κατώτατο πλαφόν που προβλέπει ο νόμος.
Ο «χάρτης» της Αττικής
Από φέτος, η επικράτεια έχει χωριστεί σε 13.549 οικισμούς, με καθέναν απ’ αυτούς να έχει τον δικό του συντελεστή, με βάση τις θερμοκρασίες που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου τρόπου υπολογισμού του επιδόματος
είναι η Περιφέρεια Αττικής. Πέρυσι, όλος ο νομός λάμβανε αρχικό επίδομα ύψους 106 ευρώ. Φέτος, κάθε περιοχή της Αττικής έχει τον δικό της συντελεστή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Όφελος έχουν οι περιοχές της πρωτεύουσας που βρίσκονται κοντά στα ορεινά του νομού, όπως η Βαρυμπόμπη. Ενας άγαμος θα λάβει επίδομα 136,4 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια στην ίδια περιοχή το ποσό των 163,7 ευρώ.
Στον αντίποδα, μείωση θα δουν οι περιοχές που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, όπως
για παράδειγμα το Παλαιό Φάληρο και ο Πειραιάς. Με συντελεστή 0,33, ένας άγαμος θα λάβει το ελάχιστο ποσό των 80 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια 87,2 ευρώ.
Οι πέντε «κερδισμένες» περιοχές
Πέρα από το Βελούχι Ευρυτανίας, την πρώτη πεντάδα με τους υψηλότερους συντελεστές,
που συνεπάγεται και το περισσότερο κρύο σε όλη τη χώρα, συμπληρώνουν οι εξής περιοχές:
- Βίγλα Φλώρινας
- Αγία Παρασκευή Κοζάνης
- Κάτω Βέρμιο Ημαθίας και
- Δασικό Χωριό Ξάνθης
Να σημειωθεί πως το Κάτω Νευροκόπι, μια περιοχή που θεωρείται παραδοσιακά ότι
διαθέτει «πολικές» θερμοκρασίας, βρίσκεται στην… 951η θέση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με συντελεστή 1,08, που σημαίνει ότι ένας άγαμος θα λάβει επίδομα 237,6 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια 285,1 ευρώ.