Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη με τίτλο “8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα. Ιανουάριος-Αύγουστος 2015″ (εκδόσεις Τόπος), –μετά από αναβολή-, παρουσιάζεται την Δευτέρα 13 Μαρτίου, ώρα 6.30 μ.μ. στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα).
Ομιλητές:
Μιχάλης Κριθαρίδης, Νομικός, Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25
Χρήστος Λάσκος, Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας
Χριστίνα Σουλτανίδου, Συντονίστρια ΛΑΕ – ΑΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης
και ο συγγραφέας.
Χαιρετίζουν:
Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας,
πρώην Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής
Δέσποινα Κομπογιάννη, Φοιτήτρια ΑΠΘ, Ενεργό Μέλος Φοιτητικού Κινήματος
Συντονίζει:
Τάσος Κανταράς, Συγγραφέας, Πρώην Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ
Διοργάνωση: Οργανισμός Μαλλιάρης-Παιδεία, Εκδόσεις Τόπος
Σχετικά με το βιβλίο:
Ο Δημήτρης Στρατούλης αναφέρεται στα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα το πρώτο οκτάμηνο του 2015, όπως τα βίωσε από θέσεις κορυφαίας πολιτικής και
κυβερνητικής ευθύνης. Πώς και γιατί έγιναν αυτά, ποιες διεργασίες οδήγησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνθηκολόγηση με τους δανειστές.
Ο συγγραφέας προσεγγίζει την καυτή αυτή περίοδο, στο πλαίσιο των τότε οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, από τη σκοπιά των «νικημένων», της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και όσων το καλοκαίρι του 2015 είπαν το μεγάλο «Όχι» και δεν εκχώρησαν στο σύστημα το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Δεν επιλέγει να γράψει μια ιστορία «από τα πάνω», μόνο για τους πρωταγωνιστές, αλλά «από τα κάτω», με επίκεντρό της τις πραγματικές κινητήριες δυνάμεις της κοινωνίας, τις πολύμορφες λαϊκές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την έντονη πολιτική, προγραμματική και αξιακή διαπάλη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι οι εσωκομματικές διεργασίες και οι αποφάσεις της ηγετικής ομάδας του, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων, δεν ήταν μονόδρομος. Χωρίς απαξιωτικούς και υβριστικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, δίνει απαντήσεις σε 45+3 ερωτήματα και υποστηρίζει ότι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε αλλιώς και ότι ένας άλλος δρόμος ήταν εφικτός.
Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στον κόσμο της Αριστεράς, επιδιώκοντας να συμβάλει σε έναν γόνιμο προβληματισμό και αναστοχασμό. Απευθύνεται, επίσης, στη νεολαία, ώστε να μπορεί να ερμηνεύσει το παρελθόν, να κατανοήσει το παρόν και να δράσει αποτελεσματικά για να αλλάξει το μέλλον.