Η συζήτηση ξεκίνησε με τη δημοσιογράφο να ζητά ένα σχόλιο από την κα Πέρκα για τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων. «Δεν ξέρουμε σε τι αφορά η συγκεκριμένη συμφωνία, σε κάθε περίπτωση όμως όταν δύο γειτονικά κράτη καταφέρνουν να έρθουν σε μια συμφωνία για μείζονα θέματα, είμαστε θετικοί. Φυσικά προσφάτως είχαμε άλλα παραδείγματα – αναφέρομαι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Όπως και να χει, θα παρακολουθήσουμε στενά τις όποιες συναντήσεις και τις αποφάσεις που θα παρθούν.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι μεγάλο θέμα και όσο υπάρχουν πόλεμοι και κλιματική κρίση, δε φαίνεται να τελειώνει. Πρέπει η Δύση – η Ευρώπη εν προκειμένω – να κατανοήσει ότι για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές πρέπει πρώτον, αντί να ενισχύονται οι πολεμικές επιχειρήσεις και οι εξοπλισμοί, να σταματήσουν οι πόλεμοι, δηλαδή να αναληφθούν ειρηνιστικές πρωτοβουλίες. Και δεύτερον, στη δεκαετία που ορίζεται ως μηδέν σε ό,τι αφορά στην κλιματική κρίση, να ληφθούν πρωτοβουλίες για ανάσχεση και μετριασμό ων επιπτώσεών της.
Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό, γι’ αυτό και βλέπουμε και ένα κίνημα νεολαίας στην Ευρώπη να μας εγκαλεί. Και πολύ σωστά, διότι τρεις δεκαετίες τώρα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν, οι κυβερνήσεις έχουν αμελήσει την κλιματική κρίση, για χάρη των οικονομικών συμφερόντων, των πολέμων, των ορυκτών καυσίμων κτλ. Πρέπει επιτέλους να αφουγκραζόμαστε αυτά τα κινήματα και να αναλάβουμε γενναίες πρωτοβουλίες ως παγκόσμια κοινότητα».
Σε σχέση με την απόφαση για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο ΟΑΚΑ, λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο του Καλατράβα, η κα Πέρκα έκανε ένα μικρό σχόλιο – και από τη θέση του Πολιτικού Μηχανικού: «Δεν ξέρουμε αν είναι μια αστοχία στη διάρκεια των χρόνων ή αν εξαρχής δεν έχει υπολογιστεί σωστά η στατική μελέτη. Είναι όμως καλό να εξεταστεί τι πραγματικά συμβαίνει, διότι έχουμε συνήθεια στη χώρα μας να δαπανώνονται πολλά εκατομμύρια για μεγάλα έργα, τα οποία μετά δε συντηρούνται ή δεν ελέγχονται. Αφήνονται στην τύχη τους και με την πρώτη αστοχία καταρρέουν».
Για τις πρόσφατες πλημμύρες, η Βουλευτής Φλώρινας αναφέρθηκε αρχικά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου «το 2018 καταφέραμε να αναρτήσουμε τους Χάρτες Επικινδυνότητας και Κινδύνου Πλημμύρας, που αναφέρονταν στις γεωγραφικές περιοχές που αντιμετώπιζαν κίνδυνο πλημμύρας και στις πιθανές επιπτώσεις. Η Θεσσαλία στους εν λόγω χάρτες ήταν ‘στο κόκκινο’. Συγκεκριμένα, και στα 3 εναλλακτικά σενάρια, δηλαδή πλημμύρες χαμηλής πιθανότητας, με ενδεικτική περίοδο επαναφοράς 1000 χρόνια, μέσης πιθανότητας με περίοδο 100 χρόνια και υψηλής πιθανότητας με περίοδο 50 χρόνια, η Θεσσαλία πλημμύριζε.
Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως δεν επικαιροποίησε τα Σχέδια αυτά μέχρι το 2021, ως όφειλε, γι’ αυτό και η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Επίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία Εθνικής Αρχής για την Πολιτική Προστασία. Τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, που προβλέφθηκαν το 2016 στην Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή καθυστερούν και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Και μετά απ’ όλα αυτά, αφαιρεί τα αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης!».
Με αφορμή την αδράνεια της ΝΔ σε σχέση με τις πλημμύρες, η Βουλευτής Φλώρινας έκανε μια σύντομη αναφορά και στην απολιγνιτοποίηση, όπου «κι εκεί δε γίνεται τίποτα. Ενώ όταν ήμασταν στην κυβέρνηση είχαμε ξεκινήσει να σχεδιάζουμε μια μετάβαση δίκαιη, με ομαλό τρόπο, με την κοινωνία μαζί και χωρίς να μένει κανένας πίσω, τώρα τα χρήματα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν απορροφούνται, η κοινωνία είναι απέξω, ο σχεδιασμός γίνεται από την Αθήνα και το μόνο που αυξάνεται είναι οι άνεργοι. Το Εξοικονομώ δεν προχωράει, οι Ενεργειακές Κοινότητες – που εμείς θεσπίσαμε το νόμο – έχουν υπονομευτεί και όποιες πρωτοβουλίες παίρνουν οι κάτοικοι, προσπαθούν να συνδεθούν στο δίκτυο και δεν μπορούν, διότι δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Έγινε δηλαδή μια βίαιη εξαγγελία απολιγνιτοποίησης, χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές. Μιλάμε για το πρώτο παράδειγμα πράσινης μετάβασης, που δυστυχώς αποτυγχάνει και αυτό είναι κακό για τη χώρα».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή νέου Προέδρου. «Δε γνωρίζουμε τον κ. Κασσελάκη, να μιλήσω και προσωπικά», υπογράμμισε η κα Πέρκα. «Να παραδεχτούμε ότι η παρουσία του έφερε μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές, είναι γεγονός επίσης ότι έχει ένα επικοινωνιακό χάρισμα. Έκανε τρομερή επικοινωνιακή καμπάνια – όπως και ο κ. Μητσοτάκης στις εθνικές εκλογές – και γενικά έχει φέρει καινοτομίες, τις οποίες καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ως κόμμα. Από κει και πέρα όμως, πιο σημαντική από την εικόνα και την επικοινωνία είναι η πολιτική – και τις πολιτικές του θέσεις μένει να τις δούμε.
Δυστυχώς σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει άσχημο κλίμα. Αυτό το διαπιστώνει κανείς αν μπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου διαβάζουμε εκφράσεις του τύπου ‘να φύγετε’, σε στελέχη με ιστορία, που έχουν ιδρύσει αυτό το κόμμα. Φυσικά δεν υπάρχει επετηρίδα, απλά αυτό που γίνεται μας έχει πληγώσει όλους.
Γι’ αυτό είναι πολύ επείγον να πάμε στο συνέδριο, όπου εκεί θα τεθούν όλα τα θέματα. Μέχρι τότε είναι σημαντικό να κάνουμε έναν προστατευμένο διάλογο, αλλά και ο Πρόεδρος να κατανοήσει τη λειτουργία του κόμματος. Οι πρώτες του κινήσεις δεν ήταν σωστές, όρισε εκπρόσωπο τύπου και άλλαξε το διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χωρίς να πάει στα αρμόδια Όργανα – αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Ζήτησε συγγνώμη, αλλά πραγματικά μέχρι το συνέδριο, το θέμα της ενότητας βαραίνει τον ίδιο. Και φυσικά, να τονίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Πρόγραμμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα επεξεργασιών και πολλών συνεδρίων. Δεν μπορεί να αλλάξει ούτε από έναν άνθρωπο, ούτε από μια ομάδα».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/L6AaWw_cabs?si=f22Z2kMMvgbyMQcG