Η Πέτη Πέρκα στο ΕΡΤ OPEN: Οι βασικοί προεκλογικοί άξονες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ (ηχητικό)

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου γιατί στις εκλογές οι πολίτες να  ψηφήσουν ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Πέρκα απάντησε «Γιατί δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες να κρατήσει την κοινωνία όρθια, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να προχωρήσει με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. Στοχεύσαμε στην αναδιανομή του πλούτου με δίκαιο τρόπο. Με την ΝΔ πήγαμε πολλά χρόνια πίσω σε όλα τα επίπεδα. Με 1 στους 2 να μην μπορεί να βγάλει το μήνα. Ο μισθός αρκεί για 18 ημέρες. Η ακρίβεια, ξεκίνησε από την ενέργεια, όπου εκεί έγιναν σκανδαλώδεις χειρισμοί της κυβέρνησης.  Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ υπολόγισε περίπου 3,5 δις υπερκέρδη στον τομέα της ενέργειας και άλλα 2,5 δις υπερκέρδη στα διυλιστήρια, από τα οποία δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ στους καταναλωτές.

Η ακρίβεια στην ενέργεια έφερε την ακρίβεια στα Super market. Η αγορά λειτουργεί χωρίς έλεγχο και χωρίς εποπτεία. Οι παραγωγοί απειλούν ότι θα σταματήσουν να παράγουν και οι κτηνοτρόφοι σφάζουν ήδη τα κοπάδια τους, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια του ρεύματος και των αγροτικών εφοδίων.  Οι νέοι συνεχώς μεταναστεύουν. Η ανεργία αυξάνεται, και ποιοτικά οι δείκτες χειροτερεύουν. Ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα χαράξει ένα άλλο μέλλον για όλους τους πολίτες.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου για τους βασικούς προεκλογικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η Πέτη Πέρκα απάντησε «Πρέπει αρχικά να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Όπως προανέφερα έχουμε υπολογίσει ακριβώς τα υπερκέρδη. Η κυβέρνηση επιδοτεί την ακρίβεια μέσω των καταναλωτών, τόσο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω του αυξημένου ΦΠΑ. Με αυτό το σύστημα δίνονται συνεχώς επιδόματα, τα οποία προφανώς δεν επαρκούν. Έχουμε χορτάσει από pass αλλά η κοινωνία δεν αντέχει. Στον τομέα της οικονομίας έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Κρίσιμο ζήτημα είναι η δημοκρατία. Αναφέρομαι σαφώς στις υποκλοπές. Σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα η κυβέρνηση θα είχε ήδη παραιτηθεί, όταν αποδείχτηκε ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε το μισό υπουργικό συμβούλιο, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, την αντιπολίτευση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το θέμα αυτό συσχετίζεται άμεσα με τη ζωή των πολιτών. Η δημοκρατία εξασφαλίζει και τη δίκαιη διανομή του πλούτου, η οποία εξαρτάται από τη διαφάνεια, τους θεσμούς και τα θεσμικά αντίβαρα μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των πλειστηριασμών. Με τον πτωχευτικό νόμο η ΝΔ κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για την οποία είχαμε δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η προστασία της. Και τώρα δυστυχώς έχουμε τα funds και του Servicers, που απειλούν την τις κατοικίες των πολιτών. Πρόκειται δηλαδή για βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπερ των λίγων.

Σε ότι αφορά στον τομέα της υγείας, είναι σαφές ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Η κυβέρνηση στόχευσε στην καρδιά του ΕΣΥ. Κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας, υπάρχουν  αποδεδειγμένα δείγματα της πολιτικής. 2,5 εκ. ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με τη ΝΔ ούτε οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα της δημόσιας υγείας. Και βέβαια έχουμε τις τραγικές πρωτιές στους θανάτους της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός έλεγε στη Βουλή ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ η μελέτη Τσιόδρα απέδειξε εντελώς το αντίθετο. Και βεβαίως η πρωτοβάθμια υγεία. Είχαμε προχωρήσει τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Δυστυχώς και αυτά πήγαν πίσω.

Η ΝΔ επιχειρεί την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και στο δημόσιο αγαθό της παιδείας, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα.  Προέβη στην εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια και θεσμοθέτησε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που πρακτικά σημαίνει ότι ένας μαθητής αν γράψει 9  σε ένα μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν περνάει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά εάν γράψει 5 και πληρώσει για να πάει σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο θα έχει μετά ισότιμο πτυχίο. Σημαντικά θέματα βεβαίως είναι ο αυταρχισμός και η πανεπιστημιακή αστυνομία η οποία τελικά δεν λειτουργεί, και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει!

Το πρόβλημα της στέγασης είναι πολυπαραγοντικό και αφορά κυρίως τις μεγάλες πόλεις ή τις τουριστικές περιοχές.  Πρέπει να μπει ένα φρένο στα Airbnb. Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για την στέγαση και τα νέα ζευγάρια έχει παρουσιαστεί.  Η αξιοποίηση ακίνητων που ανήκουν στη δημόσια περιουσία και  στα ασφαλιστικά ταμεία για παράδειγμα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, κυρίως νέων ζευγαριών κλπ. Η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια αποθαρρύνουν ιδιαιτέρως τους πολίτες από το να πάρουν δάνεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κεντρικό σύνθημα το δικαιοσύνη παντού, διότι είναι εμφανές ότι κάτι συμβαίνει στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γνωμοδότηση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, του κ. Ντογιάκου. Είχαμε και την απόφαση για τον Νίκο Παππά. Για πρώτη φορά το ανώτατο δικαστήριο επέβαλε την ανώτερη των ποινών για πλημμέλημα, σε αντίθεση με την πρόταση της εισαγγελέως. Προφανώς σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, αλλά αφενός η εμπιστοσύνη των πολιτών στις αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι κάτι που κερδίζεται διαρκώς και αφετέρου οι αποφάσεις της δικαιοσύνης μπορεί να τυγχάνουν κριτικής. Η δικαιοσύνη είναι από τους θεμελιώδεις  θεσμούς της ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας.

Είμαστε μια χώρα πλούσια, με συγκριτικά πλεονεκτήματα, με τουρισμό και γεωστρατηγική θέση και παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταφέραν να την πτωχεύσουν. Ο βασικοί λόγοι που μπήκαμε στα μνημόνια ήταν ο διαφθορά και το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο. Πρέπει να υπάρχει στρατηγική στόχευση ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας. Προφανώς απαιτείται έμφαση στον πρωτογενή τομέα και σε ΜμΕ. Ο κορμός του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας είναι οι ΜμΕ επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε καμία πηγή χρηματοδότησης. Ακόμα και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εμείς λέμε ότι πρέπει να ανακατευθυνθούν οι πόροι ώστε να μπορούν οι ΜμΕ να δανείζονται.

Επίσης απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο εστιασμένο στην καινοτομία. Να πάμε στο παραγωγικό μοντέλο της γνώσης.  Αλλάζει ο κόσμος. Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στον τουρισμό, ο οποίος πρέπει να γίνει πιο ποιοτικός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είχε θεσπίσει χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα το equifund για να χρηματοδοτούνται startups και καινοτόμες επιχειρήσεις. Υπάρχουν μοντέλα, τα οποία διαχέουν το όφελος στις τοπικές κοινωνίες και στους πολλούς και δεν επιτρέπουν την συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους.

Επίσης δε μπορεί οι τράπεζες να έχουν 2,35 δις υπερκέρδη και να μην εισφέρουν καθόλου στην οικονομία, όταν έχουν ανα κεφαλαιοποιηθεί 2 φορές από τα λεφτά των πολιτών και τώρα να μην στηρίζουν την οικονομία και τις ΜμΕ αλλά όλα τα λεφτά να πηγαίνουν σε 3-4 μεγάλους παίκτες. Αυτό μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή και στα μνημόνια.

Στο κλείσιμο τη συζήτησης ο δημοσιογράφος ευχήθηκε στην επανεκλογή της κ. Πέρκα και την ρώτησε για την εκλογική της περιφέρεια. Η Πέτη Πέρκα απάντησε «Εκλέγομαι στη Φλώρινα. Είναι δύσκολος νομός, όπου το 45% του ΑΕΠ βασιζόταν στον λιγνίτη.  Η λιγνιτική παραγωγή φθίνει, αλλά συγχρόνως τα λεφτά των ευρωπαϊκών ταμείων που έπρεπε να πέσουν  στην περιοχή για άλλες οικονομικές δραστηριότητες, δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Φλώρινα. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.  Δήλωσα προχθές για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Φλώρινα, ότι πέρασε για ένα καφέ! Δεν εξήγγειλε ούτε ένα έργο, ούτε ένα έργα υποδομής που είναι αναγκαίο για τη Φλώρινα και κυρίως για να στηριχτούν οι τοπικές κοινωνίες, οι νέοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, ο ΕΚΟΙΝ, που δεν μπορούν να συνδεθούν, η καινοτομία, τα ΦΒ στέγης και πολλά άλλα. Καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις αλλά δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή».

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/2pnrdqCQAsw

 

Exit mobile version