Σχετικά με την επιμονή της ΝΔ στο στρατηγικό στόχο της, για την ιδιωτικοποίηση των πάντων, η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είχε μοναδικό στόχο να ιδιωτικοποιήσει, όσα περισσότερα μπορεί. Εξυπηρετεί συμφέροντα και τo έχουμε πει πολλές φορές. Το πολυνομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΕΝ είναι τρία νομοσχέδια σε ένα με ελάχιστη διαβούλευση μέχρι και 4 ημερών. Είναι παράδειγμα κάκιστης νομοθέτησης. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα για τη ΝΔ. Λίγο πριν τις εκλογές και την ανατροπή της θέλει να εξυπηρετήσει και τα τελευταία συμφέροντα».
«Σε ό,τι αφορά στο νερό, από την αρχή της διακυβέρνησής της, η ΝΔ έδειξε πού στόχευε. Θυμίζω ότι είχε καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Υδάτων. Στη συνέχεια πρότεινε διαρκώς συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και μία σειρά από προβλέψεις που κατάπεφταν στο ΣτΕ. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής άσκησαν έντονη κριτική, διότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου χτυπούν στο Σύνταγμα και στη νομολογία του ΣΤΕ. Είναι τραγικό το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις για επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Με αυτή τη στάση η κυβέρνηση ‘ρισκάρει’ αγαθά, τα οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, όπως το νερό. Πρόκειται για έμμεση ιδιωτικοποίηση με τη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Βέβαια και οι υπόλοιπες προβλέψεις του νομοσχεδίου που αφορούσαν τις προστατευόμενες περιοχές, την κατάργηση της μετεγκατάστασης του οικισμού Ακρινής στην Κοζάνη, την άρση δασικού χαρακτήρα σε χορτολιβαδικά και βραχώδη, τον καθορισμό ορίων οικισμών με Υπουργική Απόφαση, ήταν επίσης αντισυνταγματικά και για αυτό άλλωστε καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Επίσης προβληματικά όμως είναι και τα όρια και οι περιορισμοί που τέθηκαν στην αυτοκατανάλωση-αυτοπαραγωγή ενέργειας και οι ρυθμίσεις για τις ενεργειακές κοινότητες. Δημιουργήσαν δύο νέες κατηγορίες (ΕΚΟΙΝ), αντί να ενισχύσουν τον ρόλο των ΕΚΟΙΝ του ν.4513/2018, με προτεραιοποίηση των επενδύσεων και των συνδέσεών τους και τη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι με το νομοσχέδιο, αποσκοπείται παράλληλα και η αποδυνάμωση της λειτουργίας της ΡΑΕ στον τομέα της ενέργειας ώστε να συνεχίζεται η αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των παραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Όταν η εφημερίδα Καθημερινή χαρακτηρίζει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, καταλαβαίνετε τι γίνεται. Όλοι οι επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς, όλες οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι της χώρας ήταν κάθετα αντίθετοι με αυτό το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δείχνει αλαζονεία και επιμονή και δείχνει ότι χωρίς εξυπηρέτηση συμφερόντων δεν μπορεί να κυβερνήσει».
Στη συνέχεια, σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το αν υπάρχει φόβος αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής και έτσι η κατανάλωση του δημόσιου αγαθού, του νερού, να γίνει ‘απαγορευτική’, παρατήρησε: «Έχουμε μια εμπειρία από ιδιωτικοποιήσεις και αναφέρομαι στο πρόσφατο παράδειγμα της ενέργειας. Είδαμε πώς λειτούργησε στην αγορά και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Είναι σαφές ότι εδώ θα έχουμε δύο προβλήματα. Αφενός ακρίβεια στο νερό, γιατί αναμένουμε αυξήσεις και αφετέρου στην ποιότητα του νερού. Και εδώ μιλάμε για θέμα ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, όπως μας έδειξε και το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη, δεν είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης η ασφάλεια και η υγεία των ανθρώπων. Όταν ένα κοινωνικό – δημόσιο αγαθό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, γι’ αυτό και μπαίνει υπό την εποπτεία Ρυθμιστικής Αρχής, καθότι αυτές διαχειρίζονται ανταγωνιστική αγορά, όταν το κέρδος του ιδιώτη είναι πάνω απ’ όλα, γίνεται προφανές ότι όλα τα μέτρα που αφορούν στην ποιότητα, στη φύλαξη και στο κόστος δεν θα είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Στο σχόλιο του ετέρου δημοσιογράφου για χθεσινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αποσύρθηκαν διατάξεις στο νόμο μετά από παρέμβαση – ‘εντολή Μητσοτάκη’, δήλωσε: «Υπήρξαν πάρα πολλές αντιδράσεις όπως σας είπα και πριν. Κάτω από αυτή την πίεση για άλλη μία φορά είδαμε έναν πρωθυπουργό να μην ξέρει εκ των προτέρων και όταν μαθαίνει τάχα να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις. Αυτά είναι απαράδεκτα και δε νομίζω ότι μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν. Σε ό,τι αφορά στο νερό, το βασικό σχέδιο που είναι η παραχώρηση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, προφανώς εξακολουθεί να ισχύει. Εκεί δεν άλλαξε τίποτα. Γίνεται ούτως ή άλλως μία έμμεση ιδιωτικοποίηση με ΣΔΙΤ, γιατί όταν παραχωρείς υποδομή για τριάντα χρόνια είναι ιδιωτικοποίηση». Μετά από την καθολική κατακραυγή, τουλάχιστον απέσυραν 3 άρθρα, για τις προστατευόμενες περιοχές και την αλλαγή του καθορισμού ορίων οικισμών με Υπουργική Απόφαση.
Σχετικά με το αν είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κατάργηση αυτού του νόμου, σημείωσε: «Είναι η πρώτη κίνηση της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταργήσει αυτό το πολυνομοσχέδιο. Ξέρετε έχει προηγηθεί ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος του κ. Χατζηδάκη και δεν ξέρω πια πώς η χώρα μας στα κρίσιμα θέματα του περιβάλλοντος, αυτή την εποχή με την κλιματική κρίση που βιώνουμε, μπορεί να συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες. Όλα αυτά που νομοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιβαίνουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Για όλα αυτά τα θέματα πληρώνουμε πρόστιμα, έχουμε καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και εκκίνηση αιτιολογημένης γνώμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανυπαρξία των απαιτούμενων εργαλείων όπως τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), τα ΠΔ για τις περιοχές Natura και την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ.
Ακούστε εδώ το ηχητικό: