Η Πέτη Πέρκα στο OPEN: «Η ευθύνη για την ενότητα της επόμενης μέρα πέφτει στον Πρόεδρο» (video)

Η Βουλευτής Φλώρινας τοποθετήθηκε σχετικά με τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δίνοντας αρχικά συγχαρητήρια στον κ. Κασσελάκη για την «καθαρή» νίκη του. «Μένει τώρα να ‘γεμίσει’ αυτό που έχει μείνει άδειο. Αναφέρομαι στην πολιτική κριτική που ασκήσαμε – κι εγώ προσωπικά – για το ότι βγήκε πρώτα η επικοινωνία και περιμένουμε σε δεύτερη φάση να μπει και η πολιτική ουσία. Έχει το περιθώριο να το αποδείξει αυτό.

 

Είναι σαφές ότι ο προεκλογικός του αγώνας ήταν διαφορετικός απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Δε βγήκε για παράδειγμα σε ένα πάνελ να ακούσουμε τις πολιτικές του απόψεις, για να μην αναφέρω την άρνησή του για debate. Έπαιξε λοιπόν καθοριστικό ρόλο η επικοινωνία, κάτι που δε θεωρώ πάντα αρνητικό. Μάλιστα έχω πει ότι ως κόμμα χρειαζόμαστε ‘τα φώτα του’ σ’ αυτόν τον τομέα, ειδικά αν αναλογιστούμε τη διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις βουλευτικές εκλογές, η οποία και πάλι έχει να κάνει με την επικοινωνία και το ‘φαινόμενο’ Μητσοτάκη και Γκρίνμπεργκ. Συγχαρητήρια και στον τελευταίο, διότι κατάφερε να καλύψει όλα τα προβλήματα, βγάζοντας μπροστά μια άλλη πραγματικότητα. Φαίνεται ότι έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή.

 

Από κει και πέρα, ακούσαμε πολλά στελέχη που υποστήριξαν τον κ. Κασσελάκη – ακόμα και πρώην Υπουργούς – να καταγγέλουν κορυφαίους Υπουργούς και εντέλει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν το δέχομαι, αντίθετα, είμαστε περήφανοι για το πώς δώσαμε τη μάχη, σε δύσκολες συνθήκες με μνημόνια, για τα οποία άλλοι ευθύνονται, και διότι καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια και να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια.

 

Είναι γεγονός ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις κι εδώ έχουμε κι ένα έλλειμμα, ότι δεν πραγματοποιήθηκε μια ενδελεχής συζήτηση για τον απολογισμό της διακυβέρνησης. Δε γίνεται όμως να αμφισβητείται η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να λέμε ότι πλέον πάμε να κάνουμε κάτι άλλο. Είμαστε εδώ, δίνουμε δεκαετίες μάχη στην Αριστερά, μας έχει πικράνει, αλλά μας έχει δώσει και χαρές, ο λαός μας πίστεψε, κάποια στιγμή μας γύρισε την πλάτη και πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι είμαστε για να απευθυνθούμε ξανά στην κοινωνία».

 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την επόμενη μέρα και για το αν θα υπάρχει ενότητα, η κα Πέρκα σημείωσε τα εξής: «Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος του κόμματος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επόμενη μέρα. Άκουσα τις δηλώσεις του και πράγματι ήταν σε ένα κλίμα ενωτικό. Μένει να φανεί, διότι την τελευταία βδομάδα δε ζήσαμε κάτι τέτοιο, όχι από τον κ. Κασσελάκη – τον οποίο πρέπει να αρχίσω να λέω σύντροφο, τον σύντροφο Κασσελάκη λοιπόν – αλλά από έναν περίγυρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δημιούργησε ένα άσχημο κλίμα, με φράσεις του τύπου ‘να φύγετε’, ‘τελειώσατε’, με πίεση σε δημοσιογράφους των δικών μας μέσων κτλ. Ελπίζω αυτό να τελειώσει, γιατί πραγματικά δεν έχουμε μάθει να μιλάμε έτσι».

Σε ό,τι αφορά το αν η εκλογή νέου Προέδρου σημαίνει ότι πάμε απ’ την αρχή για κάτι τελείως καινούριο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Να πω αρχικά ότι γνωρίζουμε όλοι πως υπάρχει δημόσιος απολογισμός της διακυβέρνησης, με ένα εξαιρετικό κείμενο των Γιάννη Δραγασάκη και Αριστείδη Μπαλτά, το οποίο δυστυχώς η πλειοψηφία του κόμματος επέλεξε να βάλει στο συρτάρι. Δεύτερον, έχουμε κάνει προγραμματικό συνέδριο, όπου έχουν διατυπωθεί οι θέσεις του κόμματος, και οι υποψήφιοι Πρόεδροι όφειλαν να προσθέσουν στο δημόσιο λόγο και ο κ. Κασσελάκης δεν το έκανε.

 

Εδώ υπάρχει το πρόβλημα σε σχέση με αυτό που λέμε ‘αδιαμεσολάβητη σχέση’ του Προέδρου με τον κόσμο και όχι να λογοδοτεί στα όργανα, δηλαδή να εκλέγεται από τα όργανα. Είχαμε και σχετική διαφωνία στο τελευταίο συνέδριο – κι εγώ προσωπικά. Πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, νομίζω ότι και τα άλλα κόμματα που κάνουν τέτοιες εκλογές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν είναι σωστή η συγκεκριμένη μέθοδος, ας μην επεκταθώ όμως σ’ αυτό.

 

Γεγονός παραμένει ότι η ευθύνη για την επόμενη μέρα πέφτει στο νέο Πρόεδρο. Αν επιλέξει να εκπροσωπήσει τον όλο ΣΥΡΙΖΑ, να σεβαστεί το κόμμα, του οποίου είναι μέλος μόλις ένα μήνα, αλλά συγχρόνως είναι και Πρόεδρος, να ακούσει, να ενημερωθεί. Οπότε έπειτα μπορούμε να πάμε μαζί στο συνέδριο, όπου θα μπουν και όλα τα πολιτικά επίδικα.

 

Πρέπει να πάμε παρακάτω με τα εσωκομματικά μας και να καταλάβουμε τι θέλει η κοινωνία. Πριν απευθυνθούμε όμως στον κόσμο, πρέπει να έχουμε άποψη. Η άποψη αυτή δημιουργείται συλλογικά στα όργανα. Εκεί πρέπει να αποφασίσουμε τη γραμμή, το ποιοι είμαστε και μετά να μιλήσουμε με την κοινωνία».

 

 

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/S6bPiQS2BBc

 

 

Exit mobile version