Η Πέτη Πέρκα στο OPEN: «Οι Διεθνείς Συμβάσεις ορίζουν ότι όταν υπάρχει κίνδυνος στη θάλασσα, επεμβαίνεις – τελεία και παύλα» (video)

Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, με την υποψήφια Βουλευτή Φλώρινας να αναφέρεται σε δύο διαφορετικές πολιτικές σε σχέση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. «Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι ακολουθεί την πολιτική της αποτροπής και της μη διάσωσης. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελείως διαφορετική, φυσικά ήταν διαφορετικές και οι συνθήκες και πραγματικά θεωρώ ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε.

 

Σε ό,τι αφορά το σήμερα, να πω αρχικά ότι εννοείται πως δε δίνουμε το δικαίωμα στην Τουρκία να μας ‘σηκώνει το δάχτυλο’ σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το δεύτερο όμως που θέλω να υπογραμμίσω είναι την απαράδεκτη στάση της ΝΔ, όπου κάθε φορά που κάποιος τολμήσει να θέσει ερωτήματα, διότι εδώ είναι σαφές ότι κάτι δεν έχει πάει καλά, για τη ΝΔ είναι αυτόματα ενάντια στη χώρα ή την εκθέτει. Δε γίνεται να υπάρχουν τέτοιοι ισχυρισμοί, όχι μόνο προδότης δεν πρέπει να θεωρείται, ίσα ίσα που αγαπάει πιο πολύ την πατρίδα και την εικόνα της στο εξωτερικό.

 

Σε σχέση με το ναυάγιο, τα ερωτήματα είναι πολλά και καυτά. Έχουμε αντιφατικές δηλώσεις και να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι και οι σχετικές αναφορές της εκπροσώπου της ΝΔ για την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι άστοχες, αν σκεφτούμε ότι Υπουργός Ναυτιλίας είναι ο αρχηγός του Λιμενικού της κυβέρνησης της ΝΔ.

 

Κι εμείς, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, λέμε ότι πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορα, στο πλαίσιο όμως του διεθνούς δικαίου, με βάση και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Διεθνής Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα, η Διεθνής Σύμβαση του Αμβούργου για τη Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση, η Διεθνής Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση κτλ. Οι συμβάσεις αυτές λένε ξεκάθαρα ότι όταν υπάρχει κίνδυνος ζωής στη θάλασσα επεμβαίνεις, τελεία και παύλα.

 

Δε λέω ότι αυτό είναι κάτι απλό, χρειάζεται μια πολύ συντεταγμένη πολιτική, πάντως όχι αυτό που εφαρμόζεται από τη ΝΔ, που είναι μόνο αποτροπή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται επαναπροωθήσεις, με κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει να έχουμε ψυχές που χάνονται στη Μεσόγειο – και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα. Η διάσωση πρέπει να είναι προτεραιότητα, άρα πρέπει να υπάρχει η Frontex, σωσίβια κτλ, κάτι που δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

 

Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για 600 ψυχές που βρέθηκαν στον πάτο της Μεσογείου και να μη ζητάμε να μάθουμε τι έχει γίνει. Χρειάζεται διερεύνηση, εμείς από την αρχή θέτουμε κρίσιμα ερωτήματα, αφήνοντας βεβαίως κάποιες αιχμές, γιατί εδώ πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε βγάλει πόρισμα, αυτό το έκανε ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι δεν έγινε επιχείρηση από το Λιμενικό και να διαψευστεί στη συνέχεια από το ίδιο το Λιμενικό ότι επιχείρησε.

 

Να μην κρύβεται όμως η ΝΔ πίσω από το Λιμενικό, το ίδιο Λιμενικό ήταν αυτό που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διέσωζε, όλα είναι θέμα πολιτικής. Στο μόνο που θα συμφωνήσω με τον κ. Μητσοτάκη είναι για τα «καθάρματα», αυτοί με τους οποίους μιλούσε το Λιμενικό και περίμενε την άδεια για να παρέμβει, οι οποίοι είπαν ότι δε χρειάζονται βοήθεια.

 

Γενικότερα χρειάζεται μια διαφορετική στάση της Δύσης, του πολιτισμένου κόσμου, της Ευρώπης αρχικά και φυσικά και της Ελλάδας που ανήκει στην Ευρώπη. Υπάρχει ένα μεταναστευτικό/προσφυγικό κύμα, το οποίο όπως φαίνεται εντείνεται, παρά τελειώνει, λόγω των πολέμων, των εμφύλιων συρράξεων, της κλιματικής κρίσης κτλ. Γι’ αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα άλλο πλαίσιο για τη μετανάστευση, με αναθεώρηση του ‘Δουβλίνο ΙΙ’ και με ένα διαφορετικό πλαίσιο μεταφοράς, με νόμιμες διόδους από τη χώρα προέλευσης των προσφύγων μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους στην Ευρώπη, ούτως ώστε να μη βρίσκουν έδαφος οι διακινητές».

 

Σε σχέση με τα παραπάνω, η κα Πέρκα σημείωσε ότι το πιο σοβαρό θα ήταν να πούμε ότι πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι και να αναπτυχθούν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, για να μπορούν να κρατάνε τους πληθυσμούς τους, με το δημοσιογράφο να αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιος που δεν το λέει αυτό κι εκείνη να απαντά «υπάρχουν πολλοί που δεν το κάνουν, αυτή τη στιγμή γίνονται πόλεμοι, οι οποίοι πολλές φορές υποκινούνται».

 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πώς διαχειρίστηκε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. «Να υπενθυμίσω ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από τον Πάπα μέχρι τον Ομπάμα, όλοι έδιναν συγχαρητήρια σε έναν λαό που είχε χάσει τότε το 25% του ΑΕΠ του, είχε αποδεκατισμένες κρατικές υπηρεσίες, δεν υπήρχαν υποδομές, σήκωσε όμως ‘στις πλάτες του’, με ανθρωπισμό, 1.2 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ξαφνικά βέβαια η Ευρώπη άλλαξε πολιτική, έκλεισαν τα σύνορα, το θυμόμαστε όλοι.

 

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και στη Μόρια, διότι αυτές τις μέρες είναι ψευδή αυτά που ακούγονται. Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να καμαρώνουμε για τη Μόρια, έτσι όπως έγινε, σε ένα μεταναστευτικό κίνημα πρωτοφανές μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είχε ξανασυμβεί. Παρ’ όλα αυτά, το 2019 παραδόθηκε με 5.000 ανθρώπους, όταν η χωρητικότητά της ήταν 4.500 άνθρωποι, σε μια κατάσταση απόλυτα διαχειρίσιμη, όπως άλλωστε παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοϊδης όταν την επισκέφθηκε. Κι όμως, το Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες, είχε φτάσει να έχει 25.000, ενώ οι δομές όλων των νησιών είχαν 45.000 ανθρώπους, όταν η συνολική χωρητικότητα ήταν 13.500».

 

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στο θέμα του εκλογικού αποτελέσματος στη Θράκη, με την εκπρόσωπο της ΝΔ, κα Βολουδάκη, να αναφέρεται στη διαγραφή του κ. Κατραντζή από τη ΝΔ λέγοντας ότι «έτσι κι αλλιώς δεν είχε εκλεγεί» και στη συνέχεια να ζητά επίμονα από την κα Πέρκα ένα σχόλιο για το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εκλεγμένους Βουλευτές του στη Ροδόπη και για το ποιον εκείνοι εκπροσωπούν. «Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων δεν είναι η πρώτη φορά που μας ζητάει η δεξιά παράταξη», σχολίασε δηκτικά η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας.

 

«Οι Βουλευτές μας δεν έχουν δηλώσει ποτέ κάτι διαφορετικό, δε θα δώσουμε τώρα πιστοποιητικό εθνικοφροσύνης. Να υπενθυμίσω ότι το Μάρτιο του 2019, ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, λέγοντας ότι δε θα συνεδριάσει η Επιτροπή παρουσία Τούρκου πράκτορα. Έπειτα ζητούσε να κάνουν τέτοιες δηλώσεις όλοι οι Βουλευτές της μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από τη Θράκη. Τότε όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ, θεώρησαν το γεγονός απαράδεκτο – μάλιστα οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν και μείωση μισθού.

 

Και τώρα φτάσαμε να αξιοποιείται αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα στην προεκλογική περίοδο και να ανεβαίνει τόσο ψηλά από τη ΝΔ. Και θα ήθελα να πω στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Πάνα, ο οποίος στη συζήτηση συνεχώς κρατάει ίσες αποστάσεις, ότι στην προκειμένη περίπτωση έχει δίκιο ή η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει ‘στη μέση’.

 

Να τονίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήξερε για τον κ. Κατραντζή πολύ πριν τις εκλογές, αφού υπήρχαν τα στοιχεία, ενώ και ο κ. Τσίπρας τόσο καιρό δε μίλησε, για να μη ‘σηκώσει’ αυτό το θέμα και φυσικά δε ζήτησε να φύγει ο Βουλευτής της ΝΔ. Εμείς αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με ευαισθησία και πατριωτισμό και δεν αφήνουμε την Τουρκία να ‘τρίβει τα χέρια της’, θέτοντας στον προεκλογικό διάλογο τόσο ψηλά ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Και ήρθε σήμερα η κα Βουλουδάκη να μας πει ότι ο κ. Κατραντζή διεγράφη επειδή δεν εκλέχθηκε, αυτά είναι αστεία».

 

 

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/0IcJKuxEFBM

 

 

Exit mobile version