Κατά την έναρξη της παρουσίας της, η Βουλευτής Φλώρινας κατέθεσε την άποψή της για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με τη συνένωση δυνάμεων των κομμάτων της Κεντροαριστεράς: «Είναι άλλο πράγμα η δημιουργία μετώπου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε Σωματεία κλπ, για συνεργασία και συμμαχία πολιτικών δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επικυριαρχία πλέον της ΝΔ. Αυτό είχε πολύ καλό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι όμως άλλο να μιλήσουμε για συνένωση κομμάτων, πρόταση με την οποία προσωπικά διαφωνώ, διότι σημαίνει μετάλλαξη των κομμάτων.
Η όποια συνένωση απαιτεί από δύο κόμματα να αλλάξουν το καταστατικό τους, την πολιτική τους στόχευση…ως κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχουμε μεγάλες διαφορές με τη σοσιαλδημοκρατία. Αντίθετα, η συγκυβέρνηση και οι συμμαχίες είναι εφικτές, διότι γίνονται σε συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Είναι κάποια κομβικά σημεία, στα οποία δύο κόμματα, διαφορετικά κατά τα άλλα, μπορούν να συμφωνήσουν, ειδικά σε κρίσιμες συνθήκες, ούτως ώστε να σώσουν τη χώρα και το λαό από μια κακή κυβέρνηση ή από μια ακυβερνησία.
Η πρόταση για κοινά ψηφοδέλτια δε βρήκε καμία τύχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πόσο μάλλον στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όπου είχαμε επίθεση σ’ αυτό το θέμα. Υπενθυμίζω επίσης ότι στις πρώτες βουλευτικές εκλογές παγιδευτήκαμε με το σύνθημα ‘πάμε για προοδευτική διακυβέρνηση’, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δε μας ‘έδινε το χέρι’, αλλά μας το ‘δάγκωνε’, γιατί ήθελε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Το συγκεκριμένο αφήγημά ήταν ένα από τα αίτια της ήττας μας και είναι λάθος να συνεχιστεί αυτή η πολιτική ήττας.
Αλλά και σήμερα, με εξαίρεση κάποια στελέχη, το ΠΑΣΟΚ –θα έλεγα και λίγο μικρόψυχα – δε φαίνεται να αναγνωρίζει ότι ο κ. Δούκας δε θα κατάφερνε να πάρει το δήμο της Αθήνας, αν δεν έβαζαν πλάτη ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η κουβέντα είναι ατελέσφορη, όχι μόνο το προσδοκώμενο δεν επιτυγχάνεται, αλλά απομακρύνεται και οποιαδήποτε συνεργασία μπορεί να προκύψει, η οποία είναι επιβεβλημένη σε πολλά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά απαιτούν συνέδρια μακρόσυρτα, όπου πρέπει να ξαναχτιστεί η πολιτική γραμμή και να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων. Φαντάζομαι ότι όταν γίνει το συνέδριο του κόμματος, το θέμα θα τεθεί από κάποια μερίδα συντρόφων. Βέβαια θεωρώ ότι η άποψη αυτή είναι μειοψηφική, ας έρθει όμως και θα το συζητήσουμε».
Στην ερώτηση για το αν υπάρχει μετάλλαξη των κομμάτων κατά τη διάρκεια του χρόνου, σημείωσε: «Δεν είναι μετάλλαξη, τα κόμματα ακολουθούν μια διαδικασία στο πέρας του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες. Έχουμε πολέμους, οικονομικές κρίσεις κι εκεί αναγκαστικά, μέσα από επίπονες συνεδριακές και εσωκομματικές διαδικασίες, τα κόμματα προσαρμόζονται. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την οικονομική κρίση, όταν έγινε κυβέρνηση ακολούθησε μια επίπονη διαδικασία για τη διαμόρφωση της θέσης του. Έλεγα τότε ότι δεν αποτελεί ιδεοληψία ότι ‘είμαστε με το ευρώ’, αλλά λόγω των φωνών στο κόμμα που έλεγαν ‘δραχμή’, μπήκαμε στη βάσανο να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τα ενδεχόμενα».
Για το αν λειτουργούν τα Όργανα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό νομίζω είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν το κρύβουμε ότι περνάμε κάπως δύσκολα, νομίζω όμως ότι το ‘φάρμακο’ γι’ αυτό είναι η συλλογικότητα, η λειτουργία των Οργάνων – και δεν το λέω με γραφειοκρατική αντίληψη. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, μετά την εκλογή ενός Προέδρου που δε γνωρίζαμε καθόλου και που από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να αλλάξει τον εκπρόσωπο τύπου και το διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Να υπενθυμίσω και να τονίσω ότι τόσο ο κ. Καλπάκης όσο και ο κ. Θεοχαρόπουλος προέρχονται από τη διεύρυνση. Έφυγαν λοιπόν οι συγκεκριμένοι σύντροφοι -άκομψα πληροφορήθηκαν την απομάκρυνσή τους από τα μέσα – που σηματοδοτούν τη διεύρυνση, στην οποία όλοι ομνύουμε.
Ο Πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη, ήταν όμως εκ των υστέρων. Για να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις, επιμένω ότι πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια όλες οι διαδικασίες που περιγράφονται στο καταστατικό μας. Συνεδρίασε χθες η Πολιτική γραμματεία, που ήταν το πρώτο βήμα για να πάμε παρακάτω».
Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς φαίνεται στον απλό ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Κασσελάκης, υπογράμμισε τα εξής: «Οι απόψεις διαφέρουν πάρα πολύ, θα έλεγα σε ακραίο βαθμό κι αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά για μένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής ατζέντας. Όλοι δικαιούμαστε να λέμε δημοσίως την προσωπική μας άποψη, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν αποτελεί τη ‘γραμμή’ του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό κόμμα, οι τάσεις λειτουργούν καταστατικά κι επειδή ο Πρόεδρος δε γνωρίζει το χώρο και πώς λειτουργεί το κόμμα, έχει κάνει κάποιες δηλώσεις που έχουν ενοχλήσει μεγάλη μερίδα του κόμματος.
Αν τα Όργανα λειτουργούσαν και αν μας άκουγε όλους κι όχι μόνο μια ηγετική ομάδα που έχει επιλέξει, αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, γιατί μπερδεύουν και απογοητεύουν και τον κόσμο της βάσης. Ελπίζω ότι λειτουργώντας δημοκρατικά και συλλογικά, θα βρούμε το βηματισμό μας και ο Πρόεδρος θα καταλάβει ότι δεν είμαστε αρχηγοκεντρικό κόμμα, αλλά οι αποφάσεις βγαίνουν από συλλογικές συζητήσεις».
Κλείνοντας, η Βουλευτής Φλώρινας αναφέρθηκε στο αν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης. «Αυτό είναι το απευκταίο, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει ως πιθανότητα, ελπίζω όμως να γίνει τελικά σύνθεση απόψεων και να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, ώστε να παραμείνουμε ενωμένοι. Διότι συγχρόνως, η κυβέρνηση της ΝΔ, μόνη της πια – όχι ότι μας άκουγε ποτέ, αλλά τώρα πλέον ο ελληνικός λαός της έχει δώσει παραπάνω δύναμη – φτωχοποιεί συνεχώς και δημιουργεί προβλήματα στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Έχουμε μεγάλο μέτωπο απέναντι στη ΝΔ κι όσο πιο ενωμένοι και δυνατοί είμαστε, τόσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/wDzJzitGBII