Η Πέτη Πέρκα στον Status FM: «Ο κ. Μητσοτάκης για να ανεβάσει κι άλλο το ποσοστό του στις εκλογές δε διστάζει να εργαλειοποιήσει ευαίσθητα εθνικά θέματα» (ηχητικό)

Η ραδιοφωνική παρουσία της υποψήφιας Βουλευτή Φλώρινας ξεκίνησε με σχόλιο σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο πολλών κομμάτων στη Βουλή. «Μια πολυκομματική Βουλή δεν είναι κατ’ ανάγκη κάτι κακό. Η δημοκρατία λειτουργεί ούτως ή άλλως, οι πολίτες αποφασίζουν, αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Είναι όμως θεμιτό να κάνεις κριτική, τόσο για τις αυτοδύναμες – και με ισχυρή αυτοδυναμία – κυβερνήσεις, όπου η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι έριξαν τη χώρα στα βράχια, όσο και για το ενδεχόμενο πολυδιάσπασης της αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι ένα ισχυρό κόμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να έχει άλλη δύναμη για να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση, σε σχέση με πολλά μικρά κόμματα.

 

Φαίνεται ότι στη Βουλή θα μπουν και πολύ μικρά κόμματα, τα οποία δε μας έχουν δώσει το πολιτικό τους στίγμα. Για παράδειγμα, άκουσα τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας, ότι δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά, δεν έχουν ιδεολογία, ενώ κάποια άλλα μικρά ακροδεξιά κόμματα εργαλειοποιούν ακόμα και το θρήσκευμα. Όλα αυτά δε βοηθούν στον πολιτικό διάλογο για να πάει μπροστά ο τόπος. Φυσικά θα δούμε και στην πράξη πώς θα λειτουργήσει η Βουλή, εφόσον τέτοια κόμματα επιλεγούν από τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν σχολιάζουμε την ψήφο των πολιτών και σίγουρα δε μιλάμε για απαξίωση της Βουλής.

 

Από πλευράς μας, προσδοκούμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και την εναλλαγή των συσχετισμών, δίνουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, με πείσμα και ελπίδα και προσπαθούμε, όσο είναι δυνατόν, αφού δεν έγινε ούτε στην πρώτη προεκλογική περίοδο ούτε στη δεύτερη, να ανοίξουμε την προγραμματική ατζέντα. Ήταν σχέδιο της απελθούσας κυβέρνησης της ΝΔ να μη γίνει ποτέ ούτε debate, ούτε προγραμματικός διάλογος».

 

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι η προεκλογική συζήτηση δεν επικεντρώθηκε στα Προγράμματα των κομμάτων, επειδή «προέκυψε» το θέμα της Ροδόπης και άλλαξε την ατζέντα, η κα Πέρκα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν προέκυψε, επίτηδες το ανέδειξε η ΝΔ τη δεδομένη χρονική στιγμή, έπαιξε με ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα προεκλογικά, ενώ υπάρχουν διάφορες καταγγελίες εδώ και χρόνια. Πρώτη φορά βλέπω ένα κόμμα με τόσο ισχυρή εκλογική επιρροή, να ακούει ένα δεύτερο-τρίτο τοπικό στέλεχος της αντιπολίτευσης – που μπορεί να έχει και προσωπική πικρία – και από εκεί να ανοίγει το θέμα.

 

Βεβαίως, έχουμε ξαναδεί τη ΝΔ να παίζει με εθνικά θέματα για να κερδίσει τις εκλογές. Αναφέρομαι στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία σήμερα τιμά, αλλά το 2019 λαϊκισε, έπαιξε με το εθνικό φρόνημα συμπολιτών μας, έβαλε περικεφαλαίες, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα είπε ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να αλλάξει τακτική αμέσως μετά.

 

Για να επανέλθω όμως στη Ροδόπη, για άλλη μια φορά εργαλειοποιήθηκε η ΕΥΠ, πραγματικά ευτελίζεται όποια αξιοπιστία της έχει μείνει μετά από το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη συγκάλυψή τους. Στο περιβόητο ενημερωτικό, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, υπήρχαν υποψήφιοι πολλών κομμάτων. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει εδώ και ένα μήνα ότι το σημείωμα έχει και το όνομα του κ. Κατραντζή, δεν το είπε όμως, παρά μόνο όταν πλέον η κουβέντα ξέφυγε και φυσικά δε ζήτησε την παραίτηση του Βουλευτή της ΝΔ. Άκουσα στελέχη της ΝΔ να λένε ότι ο κ. Κατραντζή παραιτήθηκε, γιατί δεν εξελέγη, αστεία πράγματα.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι τέτοια σημειώματα υπήρχαν πάντα στην ΕΥΠ, το έζησε και ο ίδιος όταν ήταν Πρωθυπουργός. Ποτέ όμως και από κανένα κόμμα δεν αξιοποιήθηκε μια τέτοιου είδους πληροφορία. Θυμάστε τον κ. Σαδίκ, που μάλιστα στήριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον κ. Φαϊκογλου; Έρχεται τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εργαλειοποιήσει και πάλι την ΕΥΠ».

 

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι ο κ. Κατραντζή παραιτήθηκε, ενώ με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε κάποια δήλωση ότι πιστεύουν στη Συνθήκη της Λωζάνης και δεν αναγνωρίζουν την τουρκική μειονότητα, η υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε δηκτικά: «Τι θα έπρεπε να γίνει; Ο κ. Ζεϊμπέκ είναι 13 χρόνια Βουλευτής και ορκίζεται στο ελληνικό Σύνταγμα. Εννοείται ότι οι Βουλευτές μας πιστεύουν στη Συνθήκη της Λωζάνης, είναι δυνατόν να ορκίζεσαι στο ελληνικό Σύνταγμα, που περιλαμβάνει τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, και να τις αμφισβητείς; Είναι δυνατόν να ζητάμε πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης;

 

Την ίδια ώρα, τι υπονοεί ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, ότι όλοι αυτοί οι Έλληνες μουσουλμάνοι που ψήφισαν τους δύο υποψηφίους, είναι ενεργούμενα του τούρκικου προξενείου; Θέλουμε να τρίβει τα χέρια του ο Ερντογάν; Πώς γίνεται να αφήνουμε τέτοιες υπόνοιες για Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν τους Βουλευτές της αρεσκείας τους, ότι είναι υποκινούμενα;

 

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, για να ανεβάσει κι άλλο το ποσοστό του στις εκλογές, δε διστάζει ακόμα μια φορά να εργαλειοποιήσει ευαίσθητα εθνικά θέματα. Σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί και η παρέμβαση της κας Μπακογιάννη και του κ. Σκέρτσου, όπου η μεν πρώτη είπε στους πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας ότι δε θα περάσετε καλά, αν δε μας ψηφίσετε, ο δε κ. Σκέρτσος αμφισβήτησε τα αυτονόητα δικαιώματά τους, αν δεν «ψηφίσουν σωστά». Αυτά τα πράγματα δεν είναι δημοκρατικά και δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη μέρα σ’ αυτή τη χώρα, όταν βγαίνουν στην επιφάνεια τέτοιου είδους δηλώσεις και αυταρχικές συμπεριφορές.

 

Να πω και το εξής, το 2018 ξαναμπήκε τέτοιο θέμα στη Βουλή, από τον κ. Μιχαλολιάκο και τον κ. Κασιδιάρη, οι οποίοι ζήτησαν από όλους τους Βουλευτές της μειονότητας, ό,τι ζητάει σήμερα η ΝΔ. Τότε, όλα τα κόμματα της Βουλής καταδίκασαν ομόθυμα την απαίτηση αυτή, διότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Μάλιστα, οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν και μείωση μισθού ως πρόστιμο».

 

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στο πολύνεκρο ναυάγιο και τη δημοσιογράφο να ερωτά αν ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές εναντίον της υπηρεσιακής κυβέρνησης, των αρχών ή κάποιου άλλου. «Σε ό,τι αφορά την υπηρεσιακή κυβέρνηση, σας υπενθυμίζω ότι Υπουργός Ναυτιλίας είναι ο πρώην Αρχηγός του Λιμενικού επί κυβέρνησης ΝΔ. Δεν είναι σωστό όμως να ρίχνουμε τις ευθύνες εκεί, ούτε στο Λιμενικό, όλα είναι θέμα πολιτικών εντολών.

 

Είναι προφανές ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά, 600 ψυχές στον πάτο της θάλασσας, δεν το προσπερνάμε. Εμείς δε βγάζουμε πόρισμα, σε αντίθεση με τον κ. Σκέρτσο, λέμε όμως ότι τα ερωτήματα είναι κρίσιμα, καυτά και πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση. Να σταματήσουν επίσης αυτές οι αντιφάσεις από τη ΝΔ, να ακούμε ότι δεν έγινε επιχείρηση από το Λιμενικό, το Λιμενικό να το διαψεύδει, να μην ξέρουμε τελικά αν έπεσε ή όχι το σκοινί κτλ. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, ενώ και στο διεθνή Τύπο υπάρχει αναφορά για την πολιτική των αποτροπών από την ελληνική κυβέρνηση, που πολλές φορές σημαίνει θανάτους στη θάλασσα.

 

Όσον αφορά στο φράχτη, ποτέ δεν είπαμε να τον γκρεμίσουμε, ίσως οι αρχές θεωρούν ότι επιχειρησιακά μπορεί να βοηθήσει σε κάποια σημεία, πιστεύω όμως ότι είναι αστείο μετά από τέτοιο ναυάγιο κι ενώ έχουμε τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμών, να μιλάμε για τα 30 χιλιόμετρα του φράχτη. Γι’ αυτό και καταλαβαίνω το λόγο που κάποιοι από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τη φωτογραφία της στο φράχτη, η οποία ήταν πολύ συμβολική.

 

Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο, τεράστιο πρόβλημα. Φυσικά και πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορα της χώρας, συγχρόνως όμως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό πραγματικά είναι μια δύσκολη πολιτική, αλλά και η πολιτική των αποτροπών που εφάρμοσε η ΝΔ φαίνεται ότι δεν αποδίδει, ενώ είναι και μια γενικότερη κατακραυγή για τη χώρα μας. Ας θυμηθούμε τον Πάπα, τον Πρόεδρο Ομπάμα, τον Πατριάρχη και τα συγχαρητήρια που έδιναν τότε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανθρώπινη προσέγγιση αυτού του τόσο ευαίσθητου ζητήματος.

 

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι πρέπει και η Ευρώπη επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να κοστολογεί 20.000 το κεφάλι, ως αποζημίωση για τις χώρες που κρατούν τους πρόσφυγες. Οι βόρειες χώρες και οι χώρες του Βίσεγκραντ πρέπει να μοιραστούν κι αυτές το βάρος, για ένα πρόβλημα που δεν τελειώνει, αλλά εντείνεται και γι’ αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε».

 

 

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/z98e4i6DCoM

Exit mobile version