«Κόκκινη κάρτα» στην Άγκυρα για το θέμα των διερευνητικών επαφών έδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Πέτσας ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με την ελληνική αντίδραση στο ενδεχόμενο που η Άγκυρα ορίσει, εν μέσω του νέου επεισοδίου της κρίσης με το Ορούτς Ρέις, ημερομηνία για τον 61ογύρο των συνομιλών: «Καταρχάς όσο παραμένουν πλοία όπως το Ορούτς Ρέις στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα ο κ. Πέτσας κάλεσε την τουρκική ηγεσία να μην υποτιμά την ελληνική αντίδραση: «Έχουμε και τη δύναμη, στρατιωτική, εν προκειμένω, αλλά και την ενότητα στο εσωτερικό μας να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή απέναντι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό θα κάνουμε.»
Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε προς την τουρκική ηγεσία ότι: «το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι ακριβώς η οριοθέτηση της μόνης μας διαφοράς που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δεν μπορεί όταν θέλεις να συζητήσεις για αυτήν την διαφορά κάποιος να δημιουργεί τετελεσμένα σε αυτήν την περιοχή την οποία καλείσαι να διευθετήσεις.»
Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Πέτσας το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ενεργό και έχει αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας την «προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη» προκειμένου το πλαίσιο να είναι ξεκάθαρο. Πλαίσιο που αναφέρει μόνο τις θαλάσσιες ζώνες και καμμία άλλη συζήτηση.
Παράλληλα ο κ. Πέτσας επανέλαβε την ελληνική ετοιμότητα και πρόθεση να διευθετηθεί η συγκεκριμένη διαφορά κάτι που όπως υπογράμμισε η Αθήνα απέδειξε με τις αντίστοιχες συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στις οποίες προχώρησε με Κάιρο και Ρώμη.
Όσον αφορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα για καμμιά ελληνική κυβέρνηση, για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα το Καστελόριζο δεν είναι θέμα που αφορά την Τουρκία, αλλά την συνθήκη του 1947 με την Ιταλία, η Τουρκία δεν εμπλέκεται πουθενά. Για τα υπόλοιπα ζητήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχουμε συγκεκριμένα δικαιώματα όπως στην άμυνα, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αναπόφευκτα και με υπαιτιότητα της Τουρκίας οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχονται στο τραπέζι της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. Ο λόγος όπως επανέλαβε είναι ξεκάθαρος: «Η Τουρκία δεν επιδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση που είχε ξεκινήσει…επομένως εκ των πραγμάτων θέτει το θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.»
Σημείωσε μάλιστα ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η Ευρώπη είχε θέσει ένα απλό δίλημμα προς την τουρκία: αποκλιμάκωση ή κυρώσεις και τόνισε: Η Τουρκία μπορούσε να διαλέξει όποιον δρόμο ήθελε. Αν η ίδια θέλει να προχωρήσει στην καλλιέργεια συνεχών εντάσεων τότε θα βρεθεί αναποφεύκτα αντιμέτωπη με τις κυρώσεις. Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι η ΕΕ δε θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιέργησε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η πολιτική του κατευνασμού δε θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.