Η ελληνική πλευρά σκοπεύει να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές για αποκλιμάκωση της έντασης σε διμερές επίπεδο και όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να μην ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει ένα οποιοδήποτε αποτέλεσμα
Στην επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, σε στρατιωτικό επίπεδο, προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Έλληνα αντιπρόσωπο στη Συμμαχία, Αντιναύαρχο Ιωάννης Παυλόπουλος να έχει από προχθές Παρασκευή ενημερώσει σχετικά τον τούρκο ομόλογό του για τις ελληνικές προθέσεις.
Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, οι όποιες συζητήσεις αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αποκλιμάκωση της έντασης στο ελληνικό αρχιπέλαγος θα πρέπει να γίνουν σε διμερές επίπεδο και όχι σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει όχι η εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, αλλά η άσκηση πιέσεων ώστε να υπάρχει ένα οποιαδήποτε αποτέλεσμα.
«Το ΝΑΤΟ με τη στάση του έχει αποδείξει πως δεν το ενδιαφέρει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, ποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του και ποιος όχι. Ο ρόλος του είναι επιδιαιτητικός και θα κινηθεί ανάλογα πιέζοντας για υποχωρήσεις αυτόν που θεώρει ως τον πιο αδύναμο και γεωστρατηγικά λιγότερο πολύτιμο, εν προκειμένω δηλαδή την Ελλάδα» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Το ΥΠΕΘΑ εκτιμά ότι η Τουρκία θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΝΑΤΟ μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που αφορούν από τη ναυσιπλοϊα μέχρι και ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, επιδιώκει δια της πλαγίας οδού να κλείσει υπέρ της ορισμένες από τις προκλητικές αιτιάσεις που κατά καιρούς θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων.
«Οι τούρκοι επιδιώκουν να επιβάλουν σε βάρος της χώρας μας ορισμένες από τις αιτιάσεις τους που αφορούν κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως π.χ να μην εγκλωβίζουμε τα μαχητικά τους αεροσκάφη, από τα όπλα μας και τα ραντάρ μας, όταν πετούν εντός εναέριου χώρου μεταξύ 6 και 10 μιλίων ή να προχωρήσουμε σε αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη που έχουν στην ατζέντα τους οι τούρκοι, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε σε επίπεδο Συμμαχίας και μέσα σε ένα δύσκολο, όσο και ασφυκτικό για εμάς, περιβάλλον» συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Για το θέμα έχουν γίνει σχετικές συσκέψεις στο Πεντάγωνο μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, δεδομένου ότι στην αρχή τουλάχιστον υπήρχαν ορισμένες αντιρρήσεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης της συζήτησης για τα ΜΟΕ, από το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες ωστόσο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως έχουν καμφθεί. Να σημειώσουμε πως εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ συμμετείχαν στους προηγούμενους κύκλους συζητήσεων για τα ΜΟΕ, έχοντας τον πρώτο λόγο στις συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό, και εφόσον προηγουμένως συμφωνήσει και η Άγκυρα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως μέχρι τέλους του έτους, να έχουμε έναν ακόμη κύκλο συζητήσεων για τα ΜΟΕ μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Να υπενθυμίσουμε πως οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν συναντηθεί τελευταία φορά στην Αθήνα από τις 17 μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου.
Επίσπευση διαλόγου
Από τη δική τους πλευρά οι τούρκοι δείχνουν πως όχι μόνο επιθυμούν διακαώς, αλλά και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επισπεύσουν τον σχετικό διάλογο, επιδιώκοντας να επιβάλουν σχετικά χρονοδιαγράμματα προς την ελληνική πλευρά. Παράλληλα επιζητούν πάση θυσία η σχετική διαδικασία όχι μόνο να παραμείνει σε επίπεδο ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα να διευρυνθεί περεταίρω, κάτι που προέκυψε και μέσα από τις σχετικές δηλώσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του γ.γ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ την περασμένη Δευτέρα στην Άγκυρα.
Η συγκεκριμένη επιθυμία άλλωστε φαίνεται πως ταυτίζεται σε σημαντικό βαθμό και με τις προθέσεις της Συμμαχίας, με τον κ. Στόλτενμπεργκ να επισημαίνει αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως «οι υποκείμενες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου». Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως ο στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής που αναπτύχθηκε από τη Συμμαχία για την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω του οποίου θεσμοθετήθηκε μία γραμμή επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποφυγή κρίσεων, θα μπορούσε να διευρυνθεί περεταίρω, προκειμένου εντός του να επιλυθούν και άλλα ζητήματα «τεχνικής φύσεως» για τα οποία εκφράζουν διαφωνία οι δύο πλευρές.
Στο πλαίσιο της τουρκικής προσπάθειας να επισπευτεί χρονικά η έναρξη ενός νέου ελληνοτουρκικού διαλόγου, εντάσσουν άλλωστε πηγές του ΥΠΕΘΑ και τη navtex που εξέδωσε, στις 7 του μήνα, ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην καρδιά του Αιγαίου και μάλιστα ανήμερα της εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Πιο συγκριμένα, σύμφωνα με την τουρκική οδηγία οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν στις 26 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν δύο ημέρες αργότερα, ενώ για τη διεξαγωγή τους δεσμεύεται μια σημαντική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρών, της Εύβοιας και της Χίου.