Που οδηγεί την Γαλλία ο Μακρον ;
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης,ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.
Μια παράξενη ατμόσφαιρα κυριαρχεί στην δεύτερη πενταετία του Γάλλου προέδρου. Μόλις έχει ξεκινήσει αυτή και θαλεγε κανείς οτι μοιάζει να’ναι στοιχειωμένη. Η θητεία του Μακρον μοιάζει πολύ με την θητεία του προέδρου Ντεγκωλ, ο οποίος, αφού κυβέρνησε περίπου έντεκα χρόνια έφυγε από την εξουσια πριν τελειώσει τον προγραμματισμενο χρόνο του.
Καμμία βέβαια σύγκριση προσωπικότητας κι αξίας του Ντεγκωλ με τον Μακρον. Ο πρώτος έφτιαξε την Γαλλία, την έκανε πολύ μεγάλη δύναμη ενω ο δεύτερος την ταλαιπωρεί. Κατάφερε, κερδίζοντας με ψυχολογικά τεχνάσματα την επανεκλογή του στον προεδρικο θώκο ( ” αν δεν εκλεγει η Γαλλία θαχει πρόβλημα με τους Αμερικανούς έλεγαν παντού οι συνεργάτες του στην εκλογική αναμέτρηση) , να δίνει την εντύπωση οτι δεν ξέρει που οδηγεί την χώρα του. Ποιές είναι οι προτεραιότητες του; Ποιό είναι το πολιτικό στρατόπεδο που έχει επιλέξει; Όταν την τελευταία φορά, πριν ενα μήνα, μίλησε στην τηλεόραση, μόνο 5,4 εκατομμύρια των Γάλλων πολιτών παρακολούθησαν την ομιλία του. Πρωτοφανές αρνητικό ρεκόρ για Γάλλο εν ενεργεία πρόεδρο.
Στον κυκλώνα της διεθνούς κι εσωτερικής επικαιρότητας, ο αρχηγός του κράτους δίνει την αίσθηση να δρα ” επι τόπου “. Απο κάθε γωνιά γύρω του εμφανίζονται κρίσεις. Κι αυτός τις αντιμετωπίζει ως ένας ζωγράφος με την τεχνική του ” πουαντιγισμ. Pointillisme” . Που σημαίνει κάνω κινήσεις με μικρά αγγίγματα. Δεν παίρνει καθοριστικές αποφάσεις. Έτσι η πολιτική του είναι του λίγο από όλα. Λίγο Ουκρανία, λίγο Ευρώπη, λίγο συντάξεις, λίγο περί δικαιώματος ευθανασίας, λίγο πυρηνική ενέργεια , λίγο η μάχη εναντίον του πληθωρισμού κλπ. Λίγο από όλα δηλαδή και λίγο τίποτα. Οι “περίφημες” επιτροπές του Θεοδουλος ( στα Γαλλικά Theodule, ), επιτροπές πολιτών και συμβούλιο εθνικής επανίδρυσης, δεν λειτουργούν. Κι ο κόσμος αναρωτιέται: δημιουργήθηκαν για να φωτίσουν η να σκοτεινιάσουν τα προβλήματα; Ταυτόχρονα ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να υπολογίζει σε μια ισχυρή κυβέρνηση, μιας κι η κυβέρνηση του είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Η να το πω αλλοιως: η κυβέρνηση του είναι κυβέρνηση σχετικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Ενα μέρος της υπουργικής ομάδας σε πλήρη αδράνεια μοιάζει σε αχρησια. Ενω τα πιο γνωστά και δραστήρια μέλη της βρίσκονται συχνά να διαφωνούν : στην φορολόγηση πχ των υπερκερδών, δεν συμφωνούν ο υπουργός οικονομίας Μπρούνο Λεμαιρ με την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν.
Γιατι; Τι συμβαίνει;
Ο Γάλλος πρόεδρος έχασε τον έλεγχο των υπουργών του; Το 2017 υποσχέθηκε νεα πρόσωπα στην εξουσία και νέους τρόπους άσκησης της. Τι φοβάται και συνεχίζει να μην τολμά; Μήπως φοβάται μια επιστροφή της δυναμικηςτων κίτρινων γιλεκων που τον είχαν τραυματίσει πολιτικά; Μήπως φοβάται τις φημες για μια κοινή γνώμη εκτός ελεγχου; Οτι και ναναι η ατμόσφαιρα στα Ηλύσια πεδία ειναι περίεργη, ξυνη ως δυσάρεστη.