Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «ακόμη και η Αρμενία δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας» – Το σημαντικό είναι πως μπήκε τέλος στην αιματοχυσία, πρόσθεσε – Γιατί η Άγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν
Η επιστροφή αρκετών επαρχιών του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, όπως αυτή ορίζεται από την πρόσφατη εκεχειρία, έχει τεθεί επί τάπητος εδώ και πολύ καιρό, αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη.
«Ειλικρινά, το ζήτημα της επιστροφής πέντε και, στη συνέχεια, δύο περιφερειών, στο Αζερμπαϊτζάν, που στην πραγματικότητα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Rossiya 24.
Ωστόσο, το ζήτημα της μεταφοράς της πόλης Σούσα υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν δεν είχε συζητηθεί ποτέ πριν και προέκυψε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού, πρόσθεσε ο Πούτιν.
Στη συνέχεια σχολίασε ότι ακόμη και η Αρμενία δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι το Μπακού προσπαθούσε να πάρει πίσω τα εδάφη του.
«Πράγματι, ένα τέτοιο πρόβλημα υπάρχει, το καθεστώς του Καραμπάχ δεν έχει διευθετηθεί τελικά, συμφωνήσαμε στο ότι διατηρείται το status quo (η υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων – σ.σ.), που υπάρχει σήμερα. Το τι θα γίνει περαιτέρω, είναι κάτι που επίκειται να επιλυθεί στο μέλλον, από τους μελλοντικούς ηγέτες, τους συμμετέχοντες μελλοντικά σ αυτή την διαδικασία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην συγκρουσιακή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, χαρακτηρίζοντάς την ως κρίσιμη και τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.
Αυτό που είναι σήμερα πρωταρχικής σημασίας, σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ότι η συμφωνία έβαλε τέλος στην αιματοχυσία, ενώ η επιστροφή των προσφύγων στην επίμαχη ζώνη, ανατίθεται στους Ρώσους. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα τώρα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποί. «Στην πραγματικότητα νομίζω περισσότεροι», είπε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κινηματογραφική ταινία, αλλά για τραγωδία η οποία συμβαίνει στην ζωή με συγκεκριμένους ανθρώπους, συγκεκριμένες οικογένειες». «Γι’ αυτό ον λόγο ό τερματισμός της αιματοχυσίας είναι το κύριο αποτέλεσμα», είπε ο Πούτιν.
Γιατί η Άγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν
Ο Ρώσος πρόεδρος απέδωσε στις γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το γεγονός ότι η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στην διένεξη του Νακγόρνο Καραμπάχ.
«Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τον ρόλο της Τουρκίας, αυτό είναι γνωστό, αυτό το έχει πει ευθέως και επανειλημμένα το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η τουρκική πλευρά ποτέ δεν το απέκρυψε αυτό. Υποστήριζε μονομερώς το Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε ο Πούτιν.
«Τι μπορώ να πω; Αυτές είναι οι γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», είπε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος και έχει δικαίωμα να επιλέγει τους συμμάχους του, όπως αυτό θεωρεί ότι είναι σωστό.
Είναι δύσκολο να κατηγορηθεί η Τουρκία ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο στην διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρότι οι εκτιμήσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.