Η επιβεβαίωση της έλευσης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα και οι πληροφορίες για ταξίδι του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα μέσα στο 2021 προκαλούν ανησυχία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος κορυφώνει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να παίζει με τη… φωτιά, με τις παράνομες NAVTEX για το Oruc Reis, το ενδιαφέρον που δείχνει η Ρωσία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αυτό που του προκαλεί έντονη ανησυχία.
Η Μόσχα δεν έχει κάνει κάποια ενεργή παρέμβαση που να διαφοροποιήσει τα ως τώρα δεδομένα, οι σχέσεις της, όμως, με την Άγκυρα έχουν διαταραχθεί κι αυτό είναι δεδομένο. Τα ζητήματα που έχουν προκύψει δεν αφορούν μόνο τις συνεχείς προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και τις υπόλοιπες κινήσεις του «Σουλτάνου» που έχουν κάνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι έτοιμος να του… τραβήξει το αυτί, όπως λένε οι διεθνείς αναλυτές.
Η παρεμβατικότητα της Τουρκίας στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η στήριξη που παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν σε βάρος της Αρμενίας, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έφερε την πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου. Ήδη, άλλωστε, είχε παρατηρηθεί εκνευρισμός στη Μόσχα από τα γεγονότα στο Ιντλίμπ στη Βόρεια Συρία, με την εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να φέρνει και την πρώτη αντίδραση της Ρωσίας.
Ακολούθησε το κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία που επί της ουσίας έβαλε στη… γωνία τον «Σουλτάνο», με τις αποκαλύψεις του Μακρόν για μεταφορά τζιχαντιστών στη Συρία από την Τουρκία να προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό στον Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη συγκεκριμένη παρέμβαση. Η στάση, όμως, που κρατά ο Τούρκος πρόεδρος στο θέμα της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι επίσης ενοχλητική για το Κρεμλίνο, συνεπώς εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως μόνο τυχαία δεν ήταν η τοποθέτηση του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε πως Τουρκία και Ρωσία δεν είναι στρατηγικοί σύμμαχοι αλλά απλώς εταίροι.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση που κρατάει η Μόσχα στο συγκεκριμένο θέμα, η πρώτη τάση φάνηκε από τη θέση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα. Στις 15 Οκτωβρίου μέσω twitter έγινε σαφές πως παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας τα 12 ναυτικά μίλια, με το μήνυμα να είναι σαφές προς την Άγκυρα, τη στιγμή που είχε ανεβάσει ξανά το θερμόμετρο στο Αιγαίο.
Ακολούθησαν αποκαλύψεις σε ρωσικά media για αποτυχημένη δοκιμή των S-400 που έβγαλαν στη… σέντρα τον Ερντογάν για όσα υποστήριζε, ενώ ακόμα πιο έντονη έγινε η ανησυχία των Τούρκων από ένα tweet του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στις 20 Οκτωβρίου. Με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, ανέβασε σε όλους τους λογαριασμούς που διατηρεί στα social media ένα βίντεο – αφιέρωμα στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και στη βύθιση του Οθωμανικού στόλου. Η συγκυρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία, αφού ήρθε σε μια ημέρα όπου οι τουρκικές προκλήσεις έχουν φτάσει στο απροχώρητο στο Αιγαίο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις παρανοϊκές δηλώσεις και τις απειλές έναντι της Ελλάδας.
Δυο 24ωρα αργότερα, επιβεβαιώθηκε η άφιξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, στις 26 Οκτωβρίου. Η εκπρόσωπος του υπουργείο, Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των Ρώσων και μεταξύ αυτών ήταν και η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. Όπως ανέφερε, στην επίσκεψή του θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Στις δηλώσεις της, η Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «προβλέπεται να συζητηθούν οι τρόποι ενεργοποίησης του πολιτικού διαλόγου, η εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, η ανάπτυξη των πολιτιστικό-ανθρωπιστικών σχέσεων».
Παράλληλα, επεσήμανε πως θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, της περιοχής της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο.
Το πλέον ηχηρό μήνυμα, όμως, θα είναι μια επίσκεψη του ίδιου του Βλάντιμιρ Πούτιν στην ελληνική πρωτεύουσα. Τα τελευταία 24ωρα, έχουν πληθύνει οι πληροφορίες πως ο Ρώσος πρόεδρος θα προγραμματίσει ένα ταξίδι στην Αθήνα με την έλευση του 20201. Το 2021 είναι και το έτος των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, του εθνικοαπελευθρωτικού Αγώνα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παραβρεθούν στη χώρα αρκετοί ηγέτες ξένων χωρών.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πρόσκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει σταλεί εδώ και καιρό στη Μόσχα από την Αθήνα και φαίνεται πως το Κρεμλίνο έχει αποφασίσει να την κάνει δεκτή. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα και στο περιθώριο των συναντήσεων που θα έχει ο Σεργκέι Λαβρόφ, να ανακοινώσει την επισημοποίηση του ταξιδιού του Ρώσου προέδρου στη χώρα μας μέσα στο 2021.
Με δεδομένο ότι ο Πούτιν είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτης που άπαντες θεωρούν ότι μπορεί να βάλει «φρένο» στον παρανοϊκό «Σουλτάνο», μια τέτοια επίσκεψη στην Αθήνα θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα και σίγουρα θα αυξήσει τον προβληματισμό του Ερντογάν, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του απέναντι στην Ελλάδα.