Χωρίς μουσικό πρόγραμμα και μέσα σε μια «μουδιασμένη» ατμόσφαιρα που δεν θύμιζε προηγούμενες πανηγυρικές χρονιές, πραγματοποιήθηκε φέτος, στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Τον τόνο της θλίψης που εξακολουθεί να επικρατεί στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έδωσε ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτριος Κυρκιλής, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση, αντικαθιστώντας τον Πρύτανη, Στυλιανό Δ. Κατρανίδη, ο οποίος αδιαθέτησε αιφνιδίως.
Ο κ. Κυρκιλής ξεκινώντας τον χαιρετισμό του κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Αντιπρύτανης αναφέρθηκε αρχικά στις δύο εκδηλώσεις που αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο, για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων. Πρώτον με συναυλία που διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαρτίου το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με τίτλο «Πάρε με όταν φτάσεις» και δεύτερον με διοργάνωση ημερίδας με τίτλο «Φταίει η κακιά η (χ)ώρα: βιοπολιτικές, περιφράξεις, ανατροπές στη ζωή των νέων, πριν και μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα», από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.
Αναφερόμενος στην Επανάσταση του 1821, ο κ. Κυρκιλής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα ιστορικά γεγονότα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι ανάγκες και τα προτάγματα της κάθε εποχής, διαφοροποιούν τον τρόπο προσέγγισης. Μελετώντας τα όσα προηγήθηκαν και όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά κι αυτό καθαυτό το γεγονός της Ελληνικής επανάστασης, αναφύονται διάφορα ερωτήματα για τα οποία ως ειδικότερο να δώσει απαντήσεις κάλεσε τον καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Δημήτριο Σταματόπουλο.
Ο κ. Σταματόπουλος παρουσίασε τον πανηγυρικό της ημέρας αναλύοντας το Οθωμανικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έλαβε χώρα η Ελληνική Επανάσταση, όπως και την εξέλιξη των Οθωμανικών προσλήψεών της κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Όπως τόνισε, η Ελληνική Επανάσταση του 1821, μαζί με την εξέγερση των Σέρβων που είχε προηγηθεί, σήμαναν την απώλεια εδαφών για την Οθωμανική αυτοκρατορία στο βορρά και στο νότο των ευρωπαϊκών συνόρων της, κυρίως όμως ξεκίνησαν τον χορό των εθνικών κινημάτων, τα οποία τελικά και θα τη διαλύσουν. Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ωστόσο η νομιμοποιητική αρχή των μιλλέτ (θρησκευτικές κοινότητες) είχε αρχίσει να υποκαθίσταται από αυτή της εθνικής ταυτότητας.
Στην εκδήλωση από την πλευρά του Πανεπιστημίου παραβρέθηκαν η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Δημήτριος Χανδράκης, Κοσμήτορες, Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως και φοιτητές και φοιτήτριες.
Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Πανοσιολογιότατος π. Ιάκωβος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Πάλλας, ο Ταξίαρχος Χρήστος Καζάκης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, οι Σμήναρχοι Χ. Χαρούσης, ως εκπρόσωπος της ΑΔΙΣΠΟ και Ε. Βασιλάκος ως εκπρόσωπος του ΑΓΕΑ, ο Πλωτάρχης Μ. Κούλας, ως εκπρόσωπος του ΑΓΕΝ, καθώς και εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.