Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 21 τρέχοντος στην Αθήνα το 1ο Γενικό Συμβούλιο της νέας Διοίκησης της ΠΟΕΣΥ με θέματα ημερήσιας διάταξης.
- Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – εξελίξεις στα εργασιακά,
- Νόμοι για τα ΜΜΕ,
- «Ξενοφώντας» – ενημέρωση για τα πνευματικά δικαιώματα,
- Δράσεις 2023,
- Ψηφίσματα,
- Διάφορα.
Κυρίαρχα θέματα ήταν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ο οργανισμός «ΞΕΝΟΦΩΝ», οι καταχρηστικές αγωγές (Slapp’s), οι συμβάσεις έργου και η εργολαβική απασχόληση στην ΕΡΤ και άλλα.
Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο επαναβεβαιώθηκε
- Η σταθερή στάση όλου του συνδικαλιστικού χώρου για την άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους σε όλα τα ΜΜΕ όλης της χώρας.
- Η ενίσχυση και εδραίωση του Ξενοφώντα ως Οργανισμού συλλογικής διαχείρισης και προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων όλων των δημοσιογράφων της χώρας.
- Η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων στην ΕΡΤ
- Η παρακολούθηση από πλευράς Ενώσεων όλων των νόμων και των αποφάσεων που αφορούν τα ΜΜΕ (και προτάσεις ΕΣΡ).
- Η αντιμετώπιση φαινομένων εχθρικής συμπεριφοράς της αστυνομίας εις βάρος συναδέλφων που καλύπτουν συγκεντρώσεις διαδηλώσεις κτλ.
- Το θέμα εισφορών για την επικουρική ασφάλιση δημοσιογράφων της περιφέρειας
- Και τέλος οι πρωτοβουλίες και δράσεις της ΠΟΕΣΥ και της συνεργασίας της με θεσμικούς παράγοντες (πανεπιστήμια κτλ).
Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν τα εξής ψηφίσματα:
· Αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας
· Πνευματικά Δικαιώματα και Ξενοφώντας
· ΕΡΤ
· Αγωγές (Slapp’s)
· Αστυνομική βία
· ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ: Επικουρική ασφάλιση των δημοσιογράφων της Περιφέρειας
Ακολουθούν αναλυτικά τα ψηφίσματα:
Ψήφισμα για αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ)
Η οικονομική, η πανδημική, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια έχουν προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επιφέροντας σημαντική μείωση και στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, σε αυτά.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες για να εξασφαλίσουν διαβίωσης με αξιοπρεπείς μισθούς, καθώς οι βασικές αποδοχές, για την μεγάλη πλειονότητα του κλάδου, παραμένουν καθηλωμένες σε επίπεδα, κάτω και από αυτά της προμνημονιακής περιόδου.
Το δυστοπικό πλαίσιο της προηγούμενης δεκαετίας που οδήγησε στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στο πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων παραμένει. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ υποαμείβονται παρά το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά έχουν αρχίσει να εμφανίζουν αύξηση εσόδων και κερδών.
Η αποκατάσταση του συστήματος ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και η τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή ΣΣΕ, χωρίς παρελκυστικές τακτικές, αποτελεί ουσιώδες ζήτημα για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ .
Το Γ.Σ της ΠΟΕΣΥ διεκδικεί:
– Την υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας, θα εγγυώνται αξιοπρεπείς μισθούς και θεσμικές κατοχυρώσεις δικαιωμάτων όπως είναι : η δημοσιογραφική ανεξαρτησία, η ενημέρωση με πλουραλισμό, η προστασία των εργαζομένων από τις εξωθεσμικές πιέσεις και τα SLAPPS, η προστασία της ελευθερίας στην ενημέρωση, με πιστή τήρηση του κώδικα δεοντολογίας.
– Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης και κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας που επιβάλλονται εξαναγκαστικά, κυρίως στους συναδέλφους των ΜΜΕ στην περιφέρεια, και μάλιστα με απαράδεκτους όρους.
Το ΓΣ της ΠΟΕΣΥ καλεί:
– Tους εργοδότες να ανταποκριθούν και προσέλθουν σε διαβούλευση με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις για την υπογραφή ΣΣΕ
-Tην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή της τελευταίας Ευρωπαϊκής Οδηγίας που την υποχρεώνει να συμβάλει στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε όλους του χώρους εργασίας
-Τα Δημοτικά Μέσα, σε όλη την χώρα, να εφαρμόσουν την ΣΣΕ που υπεγράφη για τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ και να εγκαταλείψουν τις στείρες, προσχηματικές αρνήσεις τους
-Τους συναρμόδιους υπουργούς, τις δημοτικές και τις περιφερειακές αρχές να εγκαταλείψουν την κωλυσιεργία και να εφαρμόσουν την ΣΣΕ για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους σε Γραφεία Τύπου και ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά για τα ΜΜΕ της Περιφέρειας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ρυθμιστεί το Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με άδειες, προκειμένου οι συνάδελφοι να εργάζονται σε πιο ασφαλείς συνθήκες.
Ψήφισμα για τα πνευματικά δικαιώματα και την ίδρυση του «Ξενοφώντα»
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, χαιρετίζει την ίδρυση του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ και θέτει ως κεντρικό στόχο του κλάδου, την στήριξη, την ενίσχυση και την εδραίωση του συνεταιρισμού ως τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των δημοσιογράφων που εργάζονται στα ελληνικά ΜΜΕ.
Καλεί όλους τους δημοσιογράφους της χώρας να εγγραφούν στον Οργανισμό και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις να ενημερώνουν και να παροτρύνουν τα μέλη τους να εγγραφούν στον ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ.
Η νομοθετική κατοχύρωση συγκεκριμένων ποσοστών από τα Πνευματικά Δικαιώματα των εκδοτών με αμοιβή 15% εάν εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε κάθε Επιχείρηση υπερβαίνουν το 60% και 25% εάν υπολείπονται του 60% αποτελεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοποριακή ρύθμιση η οποία επιτεύχθηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες των Ενώσεων – μελών της ΠΟΕΣΥ.
Η ίδρυση και λειτουργία του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ αποτελεί το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο εγχείρημα του Κλάδου, μετά την ίδρυση και διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.
Η διεκδίκηση και προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της κρίσης του Τύπου μέσω της δίκαιης αμοιβής των έργων του δημοσιογραφικού λόγου έναντι της προστιθέμενης αξίας που παράγουν στο διαδίκτυο την οποία, έως τώρα, καρπώνονται οι ψηφιακοί κολοσσοί.
ΨΗΦΙΣΜΑ για τις συμβάσεις έργου
και την εργολαβική απασχόληση στην ΕΡΤ
Να σταματήσει επιτέλους η ασυδοσία με τις εκατοντάδες συμβάσεις έργου και την εργολαβική απασχόληση στην ΕΡΤ.
Μόνο στο Δ.Σ. της 14ης Δεκεμβρίου εγκρίθηκαν 287 συμβάσεις έργου. Παραμένει άγνωστο πόσοι εργάζονται μέσω εργολαβικών εταιριών καθώς η διοίκηση της ΕΡΤ επιμένει να μην δίνει στοιχεία, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα. Κρατάει ως «απόρρητα», ακόμη και από τις ίδιες τις υπηρεσίες της, τα αναλυτικά κοστολόγια των μικτών παραγωγών, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαφάνειας και λογοδοσίας. Επιχειρεί δε να καλύψει ανοίγματα, τερματίζοντας μονομερώς τις συμβάσεις όσων συμπληρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χωρίς να αναπληρώνει τα κενά σε οργανικές θέσεις και προχωρώντας σε αμετροεπείς και αντεργατικές αποφάσεις, όπως η μη εφαρμογή του νόμου για τις μετακινήσεις άνω των 160 χιλιομέτρων και η κατάχρηση μονομελών ενοικιαζόμενων συνεργείων. Πετάει στο δρόμο καταξιωμένους μουσικούς υποβαθμίζοντας τα μουσικά σύνολα.
Απαιτούμε:
Συμβάσεις πλήρους, εξαρτημένης εργασίας για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όχι άλλοι όμηροι συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι. Η εργασιακή ανασφάλεια στα ΜΜΕ, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, απειλεί την ποιότητα της ενημέρωσης και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας.
Διαφάνεια και λογοδοσία. Η ΕΡΤ πρέπει να απαντήσει επιτέλους πόσους απασχολεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πόσους μέσω εργολαβικών εταιριών. Αναλυτικά κοστολόγια για όλες τις παραγωγές.
Διαδικασία κάλυψης, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, των οργανικών κενών που προκύπτουν από την μονομερή απομάκρυνση όσων συμπληρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Καμία απόλυση έως τότε.
Να σταματήσει η υποβάθμιση του αυτοδύναμου ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3, του τρίτου φορέα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με έδρα την Θεσσαλονίκη. Απαιτούμε την διοικητική, οικονομική και προγραμματική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3. Απαιτούμε την πλήρη υποστήριξη του δημοσιογραφικού έργου και την ενίσχυση της λειτουργίας των Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ.
Ψήφισμα: Όχι στις καταχρηστικές αγωγές
Οι στρατηγικές αγωγές με στόχο τη φίμωση της ενημέρωσης, όπως περιγράφονται πλέον με τον διεθνή όρο SLAPP (Strategic Lawsuits against Public Participation), εξελίσσονται σε μάστιγα για τη δημοσιογραφία. Έχουν ως στόχο την ηθική και οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων, πολιτών και ΜΜΕ γεκότερα και βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι η βιομηχανία των SLAPP θέτει την ποιότητα και την πληρότητα του διαλόγου γύρω από ένα θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος σε κίνδυνο.
Το Γενικό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι έχει εκδοθεί σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων από προδήλως αβάσιμες και καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες, όπως εκτίθεται και σε επιστολή της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων που έχει ήδη αποσταλεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Η εν λόγω σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και την πρόβλεψη για τη δημιουργία παρατηρητηρίου που θα ασχολείται με την καταγραφή των πρόδηλων και αβάσιμων αγωγών, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία μηχανισμών στήριξης των πληττόμενων δημοσιογράφων με τη συμμετοχή δημοσιογραφικών Ενώσεων.
Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις μέλη της είναι πρόθυμες να αναλάβουν το ρόλο που η εν λόγω σύσταση τους αποδίδει, αναλαμβάνοντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, κατάρτισης και παρακολούθησης φαινομένων στρατηγικών αγωγών καθώς και δημιουργία μηχανισμών στήριξης, όπως τονίζεται στην επιστολή.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τις πρακτικές των αγωγών και απαιτεί την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής του δημοσιογραφικού έργου, με ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, αφήνοντας τους συναδέλφους δημοσιογράφους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τέτοιων αβάσιμων και καταχρηστικών αγωγών.
Αστυνομική βία
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει τα επεισόδια ή περιστατικά άσκησης βίας κατά εργαζομένων στα ΜΜΕ από αστυνομικούς στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα και έχουν καταγγελθεί από Ενώσεις Συντακτών. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με εχθρική συμπεριφορά των αστυνομικών, οι οποίοι καταφεύγουν σε προπηλακισμούς, προκειμένου να αποτρέψουν την καταγραφή των όσων συμβαίνουνε και τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων απέναντι στους διαδηλωτές. Οι κυβερνώντες και τα αστυνομικά όργανα γνωρίζουν ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι να βρίσκονται εκεί όπου συμβαίνουν κοινωνικές αντιδράσεις, στις συγκεντρώσεις, τις πορείες, τις πλατείες και τους δρόμους. Για να παρατηρούν, να ερευνούν, να καταγράφουν, να δημοσιεύουν. Αυτό είναι το έργο τους προς την κοινωνία. Γιατί «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης».
Το Γενικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται έντονα και ζητά από την κυβέρνηση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ να σεβαστεί το έργο των δημοσιογράφων και να μην επαναληφθούν φαινόμενα παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού έργου, τα οποία προσβάλλουν την ελευθερία των δημοσιογράφων και το δικαίωμα της κοινωνίας στην Ενημέρωση.
ΨΗΦΙΣΜΑ από ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ
για την επικουρική ασφάλιση της περιφέρειας
Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και τις επώδυνες αλλαγές που επέφερε για τα Ταμεία μας, παραμένουν χωρίς θεραπεία μεγάλες αδικίες που προκάλεσε, με αποτέλεσμα να έχουμε δημοσιογράφος 2 ταχυτήτων, δηλαδή αυτούς που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ – διεύθυνση πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και αυτούς που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ – διεύθυνση πρώην ΙΚΑ.
Οι συνάδελφοι που εργάζονται στις ιστοσελίδες, αλλά και στις εβδομαδιαίες εφημερίδες της Περιφέρειας έχουν κύρια ασφάλιση στον ΕΦΚΑ διεύθυνση πρώην ΙΚΑ και όχι στη διεύθυνση ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Αυτό συμβαίνει γιατί το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ δεν είχε τροποποιήσει το καταστατικό του για να τους δεχθεί, αλλά και γιατί στη βασική εγκύκλιο κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ εγκύκλιος 19/2017) δεν αναφέρονται στους ειδικούς πίνακες με τις εισφορές προς την κύρια ασφάλιση, με συνέπεια να μην υπάρχουν κωδικοί ΚΑΔ κτλ.
Συνέπεια αυτής της αβλεψίας είναι οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση των δημοσιογράφων που εργάζονται στην Περιφέρεια είτε σε ιστοσελίδες, είτε σε εβδομαδιαίες εφημερίδες, να μην φτάνουν στα επικουρικά τους Ταμεία ΕΤΑΣ και ΤΕΑΣ, αφού των μεν εργαζομένων στις ιστοσελίδες αποδίδονται στον ΕΔΟΕΑΠ, των εργαζομένων στις εβδομαδιαίες εφημερίδες αποδίδονται στο Επικουρικό του ΙΚΑ. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας με δελτίο παροχής υπηρεσιών για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση σε έως 2 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οι οποίοι με το άρθρο 39 παράγραφος 9 του νόμου 4387/2016 εξομοιώθηκαν ασφαλιστικά με μισθωτούς. Ωστόσο, στις καταστατικές διατάξεις του ΕΔΟΕΑΠ αν και προβλέφθηκε ότι στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ υπάγονται και ως αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών εμπίπτουν στη ρύθμιση του άρθρου 39 παράγραφος 9 του νόμου 4387/16, αλλά εξαιρούνται όσοι υπάγονται στην επικουρική ασφάλιση των ΕΤΑΣ και ΤΕΑΣ.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ζητεί την συμπλήρωση της εγκυκλίου 19/2017 του ΕΦΚΑ με νεότερη που θα διευκρινίζει την υπαγωγή των εργαζόμενων σε ιστοσελίδες, αλλά και των δημοσιογράφων των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων, στη διεύθυνση ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως προς την κύρια ασφάλιση. Επίσης ζητεί να βρεθεί λύση ώστε οι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως δυο ΜΜΕ να μην εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ αλλά να υπάγονται στην ασφάλιση των ΕΤΑΣ και ΤΕΑΣ.