Το τελευταίο “αντίο” στον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου είχε και χρώμα ελληνικό βάσει της καταγωγής του. Τι συμβολίζει η σημαία που σκέπασε το φέρετρο.
Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου της Βρετανίας, του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ο οποίος απεβίωσε στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών, έλαβε χώρα το Σάββατο στο παρεκκλήσι του Πύργου του Ουίνδσορ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η τελετή χρειάσθηκε να περιορισθεί εξαιτίας της Covid-19, ενώ δεν υπάρχουν επικήδειο κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του Φιλίππου. Ακόμη, δεν υπήρξε πρόσβαση για το κοινό ούτε δημόσιες πομπές, ενώ ολόκληρη η τελετή της κηδείας προγραμματίστηκε να γίνει μέσα στο κτήμα του Πύργου του Ουίνδσορ, με τον Φίλιππο να ενταφιάζεται στη Βασιλική Κρύπτη του παρεκκλησιού.
Το ελληνικό χρώμα “έντυσε” και τη σημαία στο φέρετρο του πρίγκιπα. Πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκε η προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, η οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη ζωή του, από την ελληνική του κληρονομιά έως τους βρετανικούς τίτλους του.
Όταν ο δούκας αρραβωνιάστηκε με την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1946, παραιτήθηκε από τον ελληνικό “τίτλο” του και έγινε Βρετανός πολίτης, παίρνοντας το αγγλικό όνομα της μητέρας του, Μαουντμπάτεν. Η οικογένεια Μαουντμπάτεν εκπροσωπείται στη σημαία, όπως και η Ελλάδα, για την οποία αντιστοιχεί ένας λευκός σταυρός σε μπλε φόντο. Υπάρχει επίσης το κάστρο της πόλης του Εδιμβούργου, δούκας της οποίας έγινε με τον γάμο του με την βασίλισσα.
Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα. Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου:
Στο ξεκίνημα της νεκρώσιμης ακολουθίας η Βρετανία τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου.
Δείτε φωτογραφίες από την τελετή:
Μια μικρή πομπή από εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνόδευσε πεζή το φέρετρο καθώς μεταφερόταν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.