Σας παραθέτουμε το περιεχόμενο της Ομιλίας του Προέδρου των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ», Βασίλειου Στίγκα:
Παρ’ όλο που στο ευρύ κοινό φάνηκε απρόσμενη και απρόβλεπτη η απάντηση που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης για την ακύρωση της συναντήσεως του με τον Βρετανό ομόλογο του, για όλους εμάς, ακόμη και για τον ίδιο, ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη.
Ήδη από τα κατευθυνόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υπήρξε αναγγελία με πολλές τυμπανοκρουσίες για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Σούνακ, όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πάντως είχε δηλώσει ανοιχτός στην επιστροφή των Γλυπτών που παρανόμως αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα την εποχή της τουρκοκρατίας.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρ’ όλο που έδωσε ένα εύστοχο επιχείρημα, για να πείσει ότι πρέπει τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα, παρομοιάζοντάς τα με τον πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, δέχθηκε ο ίδιος αλλά και η χώρα μας μια διπλωματική ήττα διότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδείχθηκε ακατάλληλα προετοιμασμένη και έτσι το ταξίδι του στο Λονδίνο έκλεισε με δραματικό τρόπο για την Ελληνική αποστολή.
Εδώ όμως θα πρέπει να εξετάσουμε τις μεγάλες ευθύνες του διπλωματικού επιτελείου του Πρωθυπουργού που δεν τον ειδοποίησε εγκαίρως για τις διαθέσεις του Ρίσι Σούνακ.
Διότι σύμφωνα με πληροφορίες διάφορες Βρετανικές εφημερίδες είχαν διαρρεύσει πριν από μέρες ότι οι διαθέσεις του Ρίσι Σούνακ ήταν να μην συζητήσει καθόλου το θέμα των Γλυπτών.
Φαίνεται ότι το επιτελείο του κυρίου Μητσοτάκη, δεν προέβλεψε τις προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού όπως διατυπώθηκαν από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.
Αλλά και στην Αριστοτελία Πελώνη που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, η οποία είναι επιφορτισμένη με το διεθνή τύπο.
Πέρα από αυτό, όμως, έπραξαν ατόπημα και όσοι κανόνισαν στον Πρωθυπουργό να δει τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Αρχηγό των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ο οποίος δεν έδειξε αρνητικός στο θέμα των Γλυπτών αλλά τόνισε μόνο με την μορφή δανεισμού.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι από κάθε άποψη θέμα Εθνικής υπόθεσης που θα πρέπει να λειτουργήσει με συντονισμένες κινήσεις.
Είναι θέμα Εθνικής τιμής όλων των Ελλήνων τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Η γενέτειρα τους είναι η Ελλάδα.
Η βασική αιτία όμως για την ακύρωση της συνάντησης δεν ήταν για το θέμα των Γλυπτών, αυτό ήταν απλά η αφορμή.
Και η αιτία βρίσκεται μάλλον στις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που παρ’ όλες τις προσπάθειες του, έφαγε «πόρτα» από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon και στράφηκε στη Βρετανία όπου και στον παρελθόν είχε λάβει βοήθεια και μάλιστα σε θέματα εις βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.
Και αν μη τι άλλο ο Βρετανός Πρωθυπουργός βρήκε ένα πολύ καλό άλλοθι να ακυρώσει την συνάντηση, να μειώσει την χώρα μας σε διπλωματικό επίπεδο και να αποδείξει στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι συνεχίζουν να μην είναι σύμμαχοι και ότι απροκάλυπτα είναι κοντά στις θέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μην λησμονούμε ότι τα Τουρκικά F-4 οδεύουν προς απόσυρση, την Ελλάδα να αποκτά Rafale, την Τουρκία να έχει τεθεί εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής των F-35 και τους Αμερικανούς να μην έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως για τα F-16 που ζητά η πλευρά Ερντογάν, η ηγεσία της Τουρκίας έχει πια πολλούς λόγους να ανησυχεί και ρίχνει τα δίχτυα της στην διπλωματία και να πιέσει την Βρετανία που μπορεί να επηρεάσει πολλές καταστάσεις και η Τουρκία στο τέλος να έχει πολύπλευρο όφελος σε αρκετούς τομείς.
Άλλωστε η Γερμανία, είναι μία από τις χώρες συμπαραγωγής των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών, μαζί με την Ισπανία και τη Βρετανία και έτσι μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πώλησή τους στην γειτονική χώρα.
Αυτό μπορεί να στηριχθεί στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ που πριν λίγες μέρες είπε:
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία καταβάλλουν προσπάθειες με στόχο να πείσουν τη Γερμανία να συναινέσει στην πώληση Eurofighter Typhoon στην Τουρκία».
Και μέσα σε όλο αυτό το διπλωματικό παρασκήνιο έρχονται και οι υποχωρητικές δηλώσεις του βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Χατζηβασιλείου που αναφέρει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι:
«Στόχος είναι να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός και να οικοδομηθεί αυτό που λείπει από τις διμερείς μας σχέσεις: η εμπιστοσύνη».
Τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κάποιος στην Τουρκία;
Όταν σε καθημερινή βάση γίνονται παραβιάσεις στον εθνικό μας εναέριο και θαλάσσιο χώρο.
Όταν μιλούν για γαλάζια πατρίδα.
Όταν μας απειλούν με πόλεμο και καταστροφή της χώρας μας.
Όταν γεμίζουν την χώρα μας με λαθρομετανάστες.
Όταν παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όταν κατέχουν παράνομα ένα μεγάλος μέρος της Κύπρου.
Όταν ζητούν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και να γίνει διαμοιρασμός του Ελληνικού πλούτου.
Και άλλα πολλά που αν αρχίσουμε να τα αναλύουμε θα πρέπει να σας παραθέτουμε στοιχεία για ώρες.
Δεν είδαμε όμως το επιτελείο του κυρίου Πρωθυπουργού, ούτε τον ίδιον, να ομιλούν για τον Οικουμενικό ναό της Ορθοδοξίας την «Αγία Σοφία» που ο Τούρκος Πρόεδρος την μετέτρεψε σε τζαμί και παράλληλα δεν ασχολείται με την συντήρηση του.
Ούτε το έθεσε ως προτεραιότητα στις «εποικοδομητικές» συζητήσεις του στο παρελθόν με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Και βέβαια ούτε πρόκειται να το θέσει και τώρα γιατί φοβάται μήπως και χαλάσει το υποτακτικό κλίμα που επικρατεί και που προσπαθούν να περάσουν ως κλίμα αμοιβαίας «εμπιστοσύνης» και συνεργασίας.
Δεν είδαμε τον κύριο Μητσοτάκη να δείχνει κάποιο ουσιώδες ενδιαφέρον, τόσους μήνες, για την περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη που παραμένει δέσμιος στις φυλακές της Αλβανίας, παρά μόνο κάποιες χλιαρές και επιφανειακές αντιδράσεις για να καλύπτει επιδερμικά και μόνο τα ρεπορτάζ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ούτε για την Κύπρο μας έχει ενδιαφερθεί ιδιαίτερα.
Το Κυπριακό πρόβλημα κύριε Μητσοτάκη, είναι πρόβλημα διεθνούς δικαίου που το προκαλεί η παράνομη στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η οποία μάλιστα καταδικάστηκε με το Ψήφισμα 1974/360 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
Τι έχετε πράξει για την βίαιη αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης και της πολιτισμικής ταυτότητας της κατεχόμενης περιοχής;
Πότε θα φέρετε στην επιφάνεια αυτό το ουσιώδες πρόβλημα τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και στις διμερείς συναντήσεις σας με τον Τούρκο Πρόεδρο;
Αν δεν λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα τότε για ποια εμπιστοσύνη με την Τουρκία μιλάτε εσείς κύριε Μητσοτάκη και οι επιτελείς σας;
Πρώτα επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών μας υδάτων, χάραξη ΑΟΖ, ένωση με την Κυπριακή και Αιγυπτιακή ΑΟΖ, που αυτόματα καταργεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Τι να πούμε βέβαια και για την αρνητική στάση που κρατήσατε στην διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν και των πολύπαθων Αρμενίων με όλα αυτά που έζησαν από τους Τούρκους και τους συμμάχους τους.
Όλοι γνωρίζουμε τη μακραίωνη ιστορία των Αρμενίων, αυτού του πρώτου χριστιανικού έθνους της Ανατολής και κυρίως των διώξεων που κορύφωσή τους υπήρξε η Γενοκτονία την οποία υπέστη από τους Οθωμανούς στις αρχές του 20ου αιώνα.
Μην ξεχνάμε και το γεγονός από όλα αυτά τα δεινά και την απώλεια ιστορικών της εδαφών, τη δραματική πληθυσμιακή της μείωση και τη διασπορά του στις πέντε ηπείρους.
Άλλωστε οι ψυχικοί δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και Αρμενίων είναι γνωστοί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.
Και αισθανόμαστε θυμό όταν στο “Αρτσάχ”, κατ’ άλλους «Ναγκόρνο Καραμπάχ» που είναι κομμάτι της ιστορικής Αρμενίας, αφού οι αρμενικοί πληθυσμοί κατοικούσαν την περιοχή από παλιά και αναγκάζονται τώρα να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Και πάλι εκεί βρίσκουμε τους Τούρκους που αντί να μεσολαβήσουν για την αποκατάσταση της ειρήνης είδαμε να εξοπλίζουν τους Αζέρους.
Και η Ελληνική Κυβέρνηση έμεινε απαθής ακόμη μία φορά και αντί να ξεκινήσει διπλωματικές διαβουλεύσεις παρέμεινε πιστή σε διαβήματα και έγγραφα διαμαρτυρίας ή στήριξης.
Και πάμε τώρα στα εσωτερικά.
Τέλος ο Πρόεδρος της Κ.Ο. «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», αποκάλυψε με αποδεικτικά στοιχεία τον καλοστημένο μηχανισμό μιντιακού οχετού που στήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό του Κυριάκου Βελόπουλου κατά του Πολιτικού Φορέα μας.