Απάντηση στην αντίδραση της Αθήνας για το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ στο Αιγαίο δίνουν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πηγές του τουρκικού υπουργείου κατηγορούν την Ελλάδα ότι συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση και ρητορική.
«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι “διαβουλευτικές επαφές”, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις και διάφορες αποστολές υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της», αναφέρουν οι πηγές του Τ/ΥΠΑΜ.
«Κι η Ελλάδα κάνει έρευνες και δη σε μη αποστρατικοποιημένα νησιά»
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κι η Ελλάδα προέβη σε παρόμοιες ενέργειες και συγκεκριμένα «το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020, το ερευνητικό πλοίο HS Ναυτίλος, που ανήκει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες στα βόρεια και δυτικά της Λέσβου και στα βόρεια της Χίου και της Ικαρίας κι εντός των διεθνών υδάτων», ενώ προσθέτουν ότι ανάλογη δραστηριότητα υποβρύχιων ερευνών πραγματοποιεί και το ελληνικό ερευνητικό πλοίο AEGAEO μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου σε διεθνή ύδατα, χωρίς να είναι σαφές στη Navtex, που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, πότε θα ολοκληρωθούν.
«Ομοίως και η υποθαλάσσια (;) ανακοίνωση για πραγματοποίηση άσκησης με πυρά στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο μεταξύ 17 Μαρτίου και 27 Απριλίου 2021, όπου περιλαμβάνει περιοχές χωρικών υδάτων νησιών με μη αποστρατικοποιημένο καθεστώς, όπως η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος, το Καστελόριζο, τα Ψαρά, η Χίος, η Σαμοθράκη, αποκαλύπτει ότι η πλευρά που αυξάνει την ένταση είναι η Ελλάδα.
Παρόλο που η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, ακόμη και κατά την περίοδο των διαβουλευτικών επαφών, η Τουρκία τηρεί μία υπομονετική, αποφασιστική και ψύχραιμη στάση, προκειμένου να υπάρξει μία δίκαιη, νόμιμη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας, τον αμοιβαίο διάλογο και τις συνομιλίες και στη βάση μίας σοβαρής και ειλικρινούς προσέγγισης.
Η προσδοκία μας από την Ελλάδα, ως απάντηση στην εποικοδομητική στάση που τηρούμε από την αρχή, είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση, τις ενέργειες και τα λόγια που κλιμακώνουν την ένταση και να καταβάλει προσπάθειες για μία λύση μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου και συνομιλιών.
Οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι εμείς προβαίνουμε σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Παρακολουθούμε μετά λύπης και εκπλήξεως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, των διαβουλευτικών επαφών μεταξύ των χωρών μας, αυτές τις δημόσιες δηλώσεις που κάνει η Ελλάδα με σκοπό να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα. Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν σαφή ένδειξη της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας, η οποία δεν θέλει τα ζητήματα να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου», συνεχίζουν οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα, τέλος, με τις ίδιες πηγές, το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ διεξάγει υδρογραφικές επιστημονικές και τεχνικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου, στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων, ενώ τονίζεται ότι οι έρευνες, οι οποίες δεν διεξάγονται στο βυθό, πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Βέρνης του 1976.
Καταράστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ
Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Μεχμέτ Οζχασεκί σε ομιλία του στην Καισάρεια καταράστηκε τις ψήφους και τους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, επειδή συνεργάζεται (κρυφά) εκλογικά με το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP, το οποίο επίσης αρνείται να αποκηρύξει την τρομοκρατική «ταυτότητα» και «καταγωγή» του.
«Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) εξακολουθεί να είναι εκπρόσωπος του HDP με οποιαδήποτε μορφή, προκειμένου να κερδίσει μερικές ψήφους στις εκλογές», ανέφερε.
«Κατάρα στις ψήφους τους. Είθε ο Αλλάχ να καταραστεί τις ψήφους τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οζχασεκί.