Προκλητική αναφορά Ερντογάν σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη στις δηλώσεις με Μητσοτάκη – Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού

Ολοκληρώθηκε η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να κάνουν ένα βήμα πάρα πέρα.

Ερντογάν: Προσβλέπουμε στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα
Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας άκρως εποικοδομητικές τις επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρθηκε ξανά σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα ενώ μίλησε και για τη μετατροπή της Μονής της Χωράς σε τζαμί.

«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό και αισθάνομαι ικανοποίηση που φιλοξενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκα την Αθηνά τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διάλογου, Καταγράψαμε αυτή την συναντίληψη και την Διακήρυξη των Αθηνών για σχέσεις καλής γειτονίας.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας και τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του.

Είχαμε μια εποικοδομητική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και συζητήσαμε τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας.

Εργαζόμαστε για να ανεβάσουμε στα 10 δισ. το διμερές μας εμπόριο. Οι χώρες μας που βρίσκονται σε σεισμική ζώνη έσπευσαν να βοηθήσουν η μια την άλλη, το μνημόνιο για την αντιμετώπιση καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων εδραίωσε την συνεργασία μας όπως και αυτό για την υγεία.

Συζητήσαμε και τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είμαστε προσηλωμένοι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στην βάση καλού διαλόγου και στην βάση του διεθνούς δικαίου η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε στην ατζέντα μας.

Είμαστε σύμφωνοι ότι δεν υπάρχει θέση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή μας.

Βλέπουμε το θέμα της μειονότητας ως θέμα ανθρώπινης φιλίας μεταξύ των λαών. Προσβλέπουμε στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Να βρεθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Κρατούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και η Τουρκία είναι υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η Μονή της Χώρας άνοιξε ξανά σε λατρεία και επίσκεψη μετά από απόφαση του 2020 και αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι ανοικτό για όλους.

Θέλω να ευχαριστήσω πάλι τον αξιότιμο πρωθυπουργό και εύχομαι οι συνομιλίες μας να έχουν καλά αποτελέσματα για τις χώρες μας. Τον περιμένω ξανά στην Άγκυρα»» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μητσοτάκης: «Ρητά θρησκευτική η μειονότητα»
«Ρητά θρησκευτική» χαρακτήρισε τη μειονότητα στη Θράκη ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στον Ερντογάν ο οποίος μίλησε για «τουρκική μειονότητα.

«Ξεκινώ με τις ευχαριστίες μου για την φιλοξενία που μας επιφυλάξατε σήμερα στην Άγκυρα. Είναι η τέταρτη συναντηθούμε στους τελευταίους 10 μήνες, κάτι που αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε ως γείτονες την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι ως εξαίρεση αλλά ως παραγωγική κανονικότητα κάτι που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας. Κανονικότητα που διαμορφώνει και μία καλή καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε και σήμερα, ένα μήνυμα το οποίο θεμελιώσαμε προ λίγων μηνών στην σύνοδο που έλαβε χώρα στην Αθήνα Και με την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών στη συνέχεια, οικοδομήθηκε με μεγάλη συστηματικότητά όπως είχαμε συμφωνήσει και με την ευθύνη των δύο υπουργών εξωτερικών: σε τρία επίπεδα στο πολιτικό διάλογο, στην θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη σε μία εποχή δύσκολή για την διεθνή ειρήνη και για την γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι όπως είχαμε δρομολογήσει αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Exit mobile version