Προβληματίζει ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με τους δημάρχους και τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αύριο το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας, ειδικά όμως στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε τους 14 δημάρχους για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισαν δήμαρχοι στη Voria.gr, προκειμένου να εξετάσουν τις αιτίες για το γεγονός ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα μειώνονται, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Αττικής, αντιθέτως στη Θεσσαλονίκη παραμένουν σταθερά, χωρίς να υπάρχει βελτίωση. Πάντως, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας δεν ανησυχούν τόσο για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως για την εξέλιξη της πανδημίας στη δυτική Μακεδονία (φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και πέρσι). Σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ. Πλεύρη θα συνοδεύει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα.

Στο μεταξύ «αβάσιμες εκτιμήσεις» χαρακτήρισαν μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων τις φήμες που κυκλοφορούν από το πρωί σήμερα περί επιβολής «μίνι lockdown» (δηλαδή στην ουσία απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί και εστίαση χωρίς μουσική) στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι υψηλός (τουλάχιστον όχι τόσο ώστε να δικαιολογεί έκτακτα μέτρα) τόνιζαν μέλη της Επιτροπής στη Voria.gr, ενώ αυτού του τύπου τα μέτρα δεν τα αποφασίζει καν η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων…

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, τόνισε στη Voria.gr ότι «δεν υπάρχει καμιά κουβέντα για την επιβολή τέτοιων μέτρων στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή εξετάζει την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ τέτοιου τύπου μέτρα τα αποφασίζει η Πολιτική Προστασία. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή έκτακτη, όμως προβληματίζει ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, όπως και σε άλλες περιοχές. Θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα στην Επιτροπή και θα δούμε εάν χρειάζονται τυχόν έκτακτα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα».

Καμιά ενημέρωση για ενδεχόμενο «μίνι lockdown» δεν έχει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος επισήμανε στη Voria.gr ότι «προκαλεί προβληματισμό, όχι όμως ανησυχία ή πανικό ή ακόμη και ανάγκη επιβολής μέτρων αυτή τη στιγμή, η πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Εξετάζουμε κι εμείς τα δεδομένα και περιμένουμε και τις απόψεις του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Υγείας και των ειδικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να διαπιστώσουμε που οφείλεται το γεγονός ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα μειώνονται εδώ παραμένουν σταθερά σε τριψήφια νούμερα».

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, εξήγησε ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είναι αυτό που αποφασίζει τυχόν επιβολή ‘μίνι lockdown’. Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση μέχρι τώρα για κάτι τέτοιο στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, η επιβολή τέτοιου μέτρου αποφασίζεται σχεδόν αυτόματα, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει το όριο συναγερμού που έχει τεθεί από το υπουργείο και είναι ξεχωριστό για κάθε περιοχή της χώρας». Ποιο είναι αυτό το όριο των κρουσμάτων για την επιβολή «μίνι lockdown» στη Θεσσαλονίκη πάντως δεν είναι ευρέως γνωστό και το γνωρίζει μόνον η Πολιτική Προστασία κεντρικά.

Η Voria.gr κατέγραψε και χτες (όπως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας) την εβδομαδιαία εξέλιξη των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών και στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ειδικά για τον δήμο Θεσσαλονίκης, που καθορίζει εν πολλοίς και τη συνολική εικόνα του νομού (σχεδόν όσα κρούσματα και νοσηλείες έχει ο κεντρικός δήμος έχουν οι υπόλοιποι 13 δήμοι μαζί), η εικόνα προσομοιάζει με εκείνη στα τέλη Αυγούστου, χωρίς να έχει πιάσει το πικ εκείνης της περιόδου που ήταν στα 1.900 κρούσματα και τις 186 νοσηλείες (χωρίς να επιβληθεί κάποιο επιπλέον περιοριστικό μέτρο πόσω μάλλον «μίνι lockdown»).

Σχετικά με την αυριανή σύσκεψη υπό τον κ. Πλεύρη πάντως, ο λόγος που την υπαγόρευσε είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία στις υγειονομικές περιφέρειες ευθύνης της (μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) σήμερα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και σε απλές κλίνες 248 ασθενείς (81,5% ανεμβολίαστοι), σε απλές κλίνες με μάσκα αυξημένης ροής οξυγόνου 22 ασθενείς (όλοι ανεμβολίαστοι) και σε μονάδες εντατικής θεραπείας 53 ασθενείς (96,2% ανεμβολίαστοι).

Πηγή: https://www.voria.gr

Exit mobile version