Πύρινος όλεθρος στο Λος Άντζελες: Φόβοι για ισχυρούς ανέμους τη νύχτα – Ανεξέλεγκτα τα μεγάλα μέτωπα

Firefighters watch as water is dropped on the Palisades Fire in Mandeville Canyon on Saturday, Jan. 11, 2025, in Los Angeles. (AP Photo/Jae C. Hong)

Άκρως απελπιστική η κατάσταση στο Λος Άντζελες, όπου η φονική πυρκαγιά, ενισχυμένη από ανέμους που πνέουν με 160 χλμ. την ώρα, έχει μετατρέψει την βόρεια περιοχή σε «εμπόλεμη ζώνη», όπως την χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

H γιγαντιαία πυρκαγιά εκτείνεται από το Palisades, στη δυτική ακτή, μέχρι το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι το Eaton στα βορειοανατολικά. Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 13 αγνοούνται και χιλιάδες έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία έχουν γίνει στάχτη.

 

Ακολουθούν οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και τον περιορισμό των μεγάλων πυρκαγιών:

 

Palisades Fire: Κάηκαν 22.660 στρέμματα, το 11% περιορίστηκε.

Eaton Fire: 14.117 στρέμματα κάηκαν, το 15% περιορίστηκε.

Kenneth Fire : 1.052 στρέμματα κάηκαν, το 80% περιορίστηκε.

Hurst Fire : 799 στρέμματα κάηκαν, το 76% περιορίστηκε.

Πύρινος όλεθρος στο Λος Άντζελες: Φόβοι για ισχυρούς ανέμους τη νύχτα – Ανεξέλεγκτα τα μεγάλα μέτωπα

(AP Photo/Jae C. Hong)

Οι πυροσβέστες παλεύουν ενάντια στο χρόνο, με τους θυελλώδεις ανέμους κατά τη διάρκεια της νύχτας και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αναμένεται να απειλήσουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών σε όλη την περιοχή.

 

Ταυτόχρονα, οι υγειονομικοί υπάλληλοι «ανησυχούν πολύ» για την ποιότητα του αέρα στην κομητεία του Λος Άντζελες, καθώς τα σωματίδια από τον καπνό της πυρκαγιάς ενέχουν αρκετούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Harbor-UCLA.

 

Οι Αρχές του Λος Άντζελες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρη την κομητεία, εξαιτίας της επιβαρυμένης ποιότητας του αέρα, καθώς καπνός και στάχτη από τις πυρκαγιές καλύπτουν την περιοχή.

Οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, να κρατούν κλειστά παράθυρα και πόρτες, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά με φιλτράρισμα του αέρα και να φορούν μάσκα αν χρειαστεί να βγουν σε περιοχές με καπνό. Τα κατοικίδια ζώα θα πρέπει επίσης να παραμένουν εντός σπιτιού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στον πύρινο εφιάλτη

Δεν είναι σαφές ακόμα τι πυροδότησε τις πυρκαγιές. Πιθανότατα θα χρειαστούν μήνες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στις πυρκαγιές στο Eaton και το Palisades, καθώς ήταν σε πλήρη λειτουργία όταν ξέσπασαν οι φωτιές την Τρίτη. Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας είπαν ότι αυτό ήταν ανησυχητικό επειδή τα ηλεκτρικά καλώδια συχνά είναι αιτία πυρκαγιών κατά τη διάρκεια περιόδων ισχυρών ανέμων.

Την ίδια στιγμή και ενώ δίνονται κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές που κοστίζουν περίπου 150 δισεκατομμύρια, οι κάτοικοι, πολλοί από τους οποίους έχουν μείνει άστεγοι, αναμένεται να κληθούν να δώσουν και άλλη μια μάχη, αυτή τη φορά με τις ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη των περιουσιών τους. Σύμφωνα με την ασφαλιστική JPMorgan, οι ασφαλισμένες ζημιές μόνο από την πρώτη φωτιά στο τέλος μπορεί να φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σπίτια έγιναν στάχτη

Κάτοικοι του Πασίφικ Πάλισεϊντς που τόλμησαν να επιστρέψουν στις καμένες γειτονιές τους σοκαρίστηκαν από το θέαμα: βρήκαν μονάχα αποκαΐδια, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και πυκνούς καπνούς.

«Αγαπούσαμε αυτό το σπίτι» είπε η 44χρονη Κέλι Φόστερ, σκαλίζοντας στα αποκαΐδια του κτιρίου όπου ζούσε μέχρι τις αρχές της εβδομάδες.

Η 16χρονη κόρη της, η Έιντα, είπε ότι προσπάθησε να μπει μέσα αλλά «αισθάνθηκε ναυτία, απλώς δεν μπορούσε» γιατί «είναι σκληρό».

Στη γειτονιά του Ρικ ΜακΓκί, μόνο έξι από τα 60 σπίτια σώθηκαν. Στο δικό του, το μόνο πράγμα που στέκει ακόμη είναι ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας. «Όλα τα υπόλοιπα έγιναν στάχτη», είπε ο 61χρονος που μεγάλωσε τρία παιδιά σε αυτό το σπίτι.

Το πρωί της Παρασκευής, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκινγκ στην Πασαντίνα για να πάρουν ρούχα, πάνες για μωρά και εμφιαλωμένο νερό. Η Ντενίζ Ντος, 63 ετών, είπε ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στο κατεστραμμένο σπίτι της στην Αλταντίνα, για να δει αν υπάρχει κάτι που μπορεί να σωθεί, όμως δεν της το επιτρέπουν ακόμη, για λόγους ασφαλείας.

«Τουλάχιστον, να πω αντίο μέχρι να μπορέσουμε να το ξαναχτίσουμε. Θα αφήσω τον Θεό να με οδηγήσει», είπε η γυναίκα.

ΠΗΓΗ: CNN,BBC

Exit mobile version