Ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών και δομών για ΑΜΕΑ ζητάει ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών Σάββας Χαλιαμπάλιας. Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με τον συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκης είναι το μέλλον», του Γιώργου Ορφανού, επισημαίνει ότι όλοι πρέπει να μπούμε στη θέση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διευκόλυνση τους.
Αφορμή αποτέλεσε η καταγγελία που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης μια μητέρα αναφορικά με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, που βρίσκεται στην οδό Κωλέττη, αλλά δεν πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Πρόκειται για τη μία και μοναδική δομή σχετικά με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών με ειδικές ανάγκες που διαθέτει ο κεντρικός δήμος, στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτή κρίθηκε ακατάλληλη καθώς βρίσκεται σε όροφο και όχι σε ισόγειο χώρο ενώ στα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί κάγκελα αποτρέποντας την άμεση πρόσβαση της ΠΥ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι απ’ όσα ανέφερε η συγκεκριμένη μητέρα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ), της οδού Κωλέττη. Ντράπηκε και η ντροπή! Ήταν μια γροθιά στο στομάχι… Ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας διαθέτει μόνο μια δομή για ΑΜΕΑ και αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ενώ ο δήμος Νεάπολης – Συκεών που είναι πέντε φορές μικρότερος σε πληθυσμό έχει δημιουργήσει τρεις ανάλογες δομές» επισημαίνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.
Ακόμη σημειώνει ότι: «Η καταγγέλλουσα αναφέρθηκε στα κονδύλια ύψους 600.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκη για τα αδέσποτα ζώα ενώ αναρωτήθηκε: «Τα δικά μας τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα όσο τα ζώα;». Και μας προσγείωσε απότομα… Όλοι πρέπει να μπούμε στη θέση αυτής της γυναίκας, στη θέση των ΑΜΕΑ και των ανθρώπων που τα φροντίζουν. Οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα σε τέτοιου είδους παράπονα και να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα. Γιατί η συγκεκριμένη κυρία σίγουρα απευθύνθηκε στους αρμόδιους υπαλλήλους πριν προσφύγει στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και οφείλει να ενισχύσει τις υπηρεσίες και τις δομές που τους αφορούν. Όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα».