Στη σκιά του πολέμου στη Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Ερευνητικών Ινστιτούτων Μεταφορών (ECTRI) αποφάσισε να στηρίξει τα μέλη της Ομοσπονδίας, τόσο οικονομικά, όσο και έμπρακτα με διάφορους τρόπους ώστε να βοηθήσουν τους ερευνητές επιστήμονες και Πανεπιστημιακούς της Ουκρανίας που αναγκάζονται να φύγουν εξαιτίας του πολέμου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους στα ευρωπαϊκά αντίστοιχα Ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό οι ίδιοι μπορούν να συνεχίσουν την επιστημονική τους καριέρα, ενώ ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα αποκτούν πολύτιμους συνεργάτες που θα ενισχύσουν το έργο τους. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ECTRI, Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), Δρ. Ε. Μπεκιάρης στη ΒΕΡΓΙΝΑ Τηλεόραση και τη Χριστίνα Τσόρμπα.
Όπως επεσήμανε ο Δρ. Μπεκιάρης – ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της πρότασης στην ECTRI, το ΙΜΕΤ δημιουργεί τρεις (3) θέσεις εργασίας για Πανεπιστημιακούς ή ερευνητές σε θέματα μεταφορών από την Ουκρανία, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα θα ανέλθουν σε περίπου εκατό (100), τη στιγμή που ήδη έχουν ανταποκριθεί 20 Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα! Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο Δρ. Μπεκιάρης, η καταδίκη του πολέμου και η στήριξη στην Ουκρανία γίνεται έμπρακτη και πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική.
Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΝΠΙΔ), που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.