Η οικονομική ευρωστία του Δήμου Κιλκίς, ο προεκτεινόμενος και στην τοπική απασχόληση κοινωνικός του παρεμβατισμός, η πλούσια πολιτιστική και αθλητική παραγωγή ήταν σημεία που ξεχώρισαν στον χρονικό ορίζοντα της περασμένης χρονιάς.
Στο θεωρείο των επιδόσεων του πεπραγμένου έργου για το 2022, που παρουσίασε εκτενώς ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, βρέθηκαν βελτιωμένες πολιτικές και παρεχόμενες υπηρεσίες, που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη, όπως η ψηφιακή εξυπηρέτηση, η καθαριότητα, η ανακύκλωση, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιας, η πολιτική προστασία, η σταθερή εξοικονόμηση πόρων στον τομέα των καυσίμων αλλά και με τις τεχνικές του παρεμβάσεις σε σχολική στέγη, παιδικές χαρές και οδοποιία.
Σε επίπεδο σχεδίασης, ωρίμανσης και υλοποίησης, την περίοδο αναφοράς, το έργο της Δημοτικής Αρχής αποτιμάται στα 40.000.000 ευρώ, εξήγησε ο Δήμαρχος Κιλκίς, για υποδομές που θα αλλάξουν ριζικά την όψη της πόλης και των οικισμών της και θα ενισχύσουν την πεποίθηση αναζωογόνησης του τόπου. Συμπυκνώνοντας δε στην εισαγωγική του τοποθέτηση τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του 2022 αναφέρθηκε
-στη συμβασιοποίηση των εμβληματικών έργων της ΔΕΥΑΚ ύψους 22.700.000ευρώ
– στη δημοπράτηση του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου προϋπολογισμού 2.319.243.000ευρώ
-στη συμβασιοποίηση των Σχολικών Αυλών προϋπολογισμού 902.907ευρώ
-στην κατασκευή οκτώ νέων παιδικών χαρών και στην αναβάθμιση δέκα υφιστάμενων, προϋπολογισμού 924.000ευρώ
-στην κατασκευή έργων οδοποιίας, προϋπολογισμού 2.605.076 ευρώ
– στην χρηματοδότηση της αγροτικής οδοποιίας Νέου Αγιονερίου με 732.000ευρώ
-στην χρηματοδότηση μελέτης από ίδια έσοδα για την κατασκευή της βόρειας περιμετρικής οδού Κιλκίς ύψους 260.400ευρώ
– στην δέσμευση πίστωσης 242.000ευρώ από δημοτικά έσοδα για έργα υπογειοποίησης στο εμπορικό κέντρο και στην ανατολική προέκταση της 21ης Ιουνίου
– στην εξασφάλιση ποσού 180.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συνέχιση της πετυχημένης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας
– στην ολοκλήρωση των υποδομών και στην ίδρυση δεύτερου βρεφικού σταθμού της ΚΔΕΚ προϋπολογισμού 75.000ευρώ
-στην διασφάλιση πίστωσης 655.204 για την κατασκευή εγκαταστάσεων καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς
-στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 1.450.000ευρώ από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
– στην δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυματολάσπης της ΔΕΥΑΚ προϋπολογισμού 6.836.316 ευρώ.
Κρατάμε κλειδωμένα στον προγραμματισμό μας 39.882.146 ευρώ από εθνικές πηγές χρηματοδότησης για έργα υποδομής τόνισε ο κ. Κυριακίδης χωρίς να έχουν θιγεί οι πλευρές της κοινωνικής μας πολιτικής. Έχοντας διαμορφώσει ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας, μακριά από τη σκιά της υγειονομικής κρίσης, έχουμε πετύχει να συγκρατήσουμε βάρη και να συνεχίσουμε τις υποστηρικτικές κοινωνικές μας πολιτικές για τη μέση οικογένεια. Καθαρή έκφρασή τους είναι η διατήρηση της οριζόντιας μείωσης του 5% στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, οι εκπτώσεις σε ποσοστό 50% των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, η πλήρης απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό 80%, η απαλλαγή των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η δωρεάν παροχή υπηρεσιών προσχολικής αγωγής στον δημοτικό βρεφικό σταθμό, η πρόσληψη 45 ανέργων συμπολιτών μας ηλικίας 55-67 ετών, που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, το πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη και στα χωριά μας εντελώς δωρεάν.
Το δημοτικό έργο παρουσιάστηκε με βάση τους άξονες των εννέα Αντιδημαρχιών και των Νομικών Προσώπων του Δήμου (ΔΕΥΑΚ, Οργανισμός Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρης, Σφαγεία Κιλκίς Α.Ε.) ενώ αποτίμηση έγινε και για τα θεσμικά όργανα διοίκησης (Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Επιτροπή Διαβούλευσης).
Στον επίλογό του ο Δήμαρχος Κιλκίς στάθηκε ιδιαίτερα στις αξίες που προάγουν οι συνεργασίες και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, των αντιπολιτευτικών παρατάξεων αλλά και ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους για την θετική ψήφο εμπιστοσύνης τους στο δημοτικό έργο, η οποία ενισχύει το πνεύμα της συλλογικότητας, με κριτήριο τη συνολική πρόοδο του Δήμου Κιλκίς. Ευχαριστίες απηύθυνε και στον Γεν. Γραμματέα του Δήμου, σε επιστημονικούς και ειδικούς συνεργάτες και στους δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου.
Κριτική επί των πεπραγμένων άσκησαν με τοποθετήσεις τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης εκ μέρους του ‘’Δήμου Αξιών’’ ο κ. Κωνσταντίνος Ζώτος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Δημήτρης Τσαντάκης, Δημήτρης Αγαθόπουλος, Αναστάσιος Καζαντζίδης ενώ παρεμβάσεις έκαναν οι Αντιδήμαρχοι Ανέστης Πογέλης, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης Δημήτρης Θεοδωρίδης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Καραμπίδης.
Ακολούθησε η παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Αδάμ Χριστοδουλίδη.
Στην παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής και του Συμπαραστάτη του Δημότη για το 2022 ήταν παρόντες και η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χρυσή Σοφού, ο Πρόεδρος των Σφαγείων Κιλκίς Α.Ε. Βασίλης Παμπορίδης, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κ.κ. Γιάννης Καραϊτης και Γιάννης Λιναρδάκης, από την Επιτροπή Διαβούλευσης οι κ.κ. Ευδοξία Δημητριάδου (Εμπορικό Επιμελητήριο Κιλκίς) Χριστόφορος Κυριακίδης (Εργατικό Κέντρο Κιλκίς) Ελισάβετ Καραγιώργη (Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς) Γιώργος Στεφούδης (ΠΑΣ Αετός) Χαράλαμπος Βασιλειάδης (Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς) και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Ευκαρπίας Νίκος Ανδρεάδης, Χέρσου Αθανάσιος Μανδρούκας και Ξυλοκερατιάς Στέργιος Δρόσος.
Το έργο της Δημοτικής Αρχής για το 2022 ανά άξονα Αντιδημαρχίας
Αντιδημαρχία Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
Η σταθερότητα, η συνετή διαχείριση και η συνεχής παρακολούθηση των δημοσιονομικών δεικτών βρίσκονται στον πυρήνα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής του Δήμου Κιλκίς. Η οικονομική θέση του Δήμου Κιλκίς έχει ισχυροποιηθεί και αυτή η παραδοχή δεν εδράζεται σε κάποια υπερβατική θεωρία ή σε μια υπερεκτιμημένη άποψη. Ο Δήμος Κιλκίς έχει μια οικονομία που θεωρείται υπολογίσιμη, οι οικονομικές λειτουργίες του είναι διαφανείς και υγιείς και η στιβαρότητά τους προέρχεται από την αύξηση θεσμοθετημένων πόρων, από την άντληση νέων χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής, από τη βελτίωση των εσόδων του σε ότι αφορά την τοπική φορολογία. Είναι παγκοίνως γνωστό άλλωστε, ότι οι προϋπολογισμοί του Δήμου Κιλκίς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δείχνουν ξεκάθαρα ανοδική κατεύθυνση και είναι πλεονασματικοί.
Η υπεύθυνη δουλειά του οικονομικού επιτελείου μέσα στο 2022 φάνηκε:
-με την έγκαιρη σύνταξη του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2023
– με την περαιτέρω μείωση του αριθμού των αναμορφώσεων του προϋπολογισμού σε έντεκα. Όπως έχει εξηγηθεί η μείωση των αναμορφώσεων δηλώνει ακρίβεια στον προγραμματισμό και προνοητικότητα και δυνατότητα προληπτικής παρέμβασης πεδίου, ώστε να μην χάνονται ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι. Στην εκτέλεσή του, όπως προανέφερα, ο προϋπολογισμός είχε πρόσημο πλεονάσματος και στη χρήση του 2021 κατά 600.000ευρώ, παρά την αυξημένη πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων. Και εάν είχε αφαιρεθεί η πρόβλεψη αυτής της επισφάλειας το αρχικό πλεόνασμα θα ‘’έκλεινε’’ στο 1.300.000ευρώ. Η πρώτη εικόνα για τη χρήση του 2022 δείχνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μας ανέρχονται κοντά στα 13.660.000ευρώ και είναι αυξημένα κατά 430.000ευρώ συγκριτικά με το 2021. Η συνετή οικονομική διαχείριση του Δήμου Κιλκίς καταδεικνύεται και στο τελικό ‘’κλείδωμα’’, στο κλείσιμο του προϋπολογισμού με πλεονασματική χρήση, παράμετρος ενθαρρυντική βεβαίως για το βαθμό ανταπόκρισής μας στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Η οικονομική υπηρεσία απέστειλε ως όφειλε εμπρόθεσμα τα προβλεπόμενα οικονομικά στοιχεία του Δήμου στον κόμβο διαλειτουργικότητας ενώ της δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθεί τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα στο ηλεκτρονικό σύστημα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το 2022 ολοκληρώθηκε η λογιστική τακτοποίηση των παλιών Καποδιστριακών Δήμων με τη διακοπή του ΑΦΜ τους, ώστε να εκλείψει η οικονομική επιβάρυνση, και επιπροσθέτως έχουμε αιτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και τη διαγραφή των ΕΝΦΙΑ που έχουν επιβληθεί για το λόγο αυτό στον νέο διευρυμένο Δήμο.
Η οικονομική ευρωστία του Δήμου Κιλκίς, που επισημάνθηκε αρκετές φορές στον λόγο μου, είναι και το ασφαλές μέσο για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής προς τους δημότες μας. Κρατάμε μειωμένα κατά 5% τα τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τη φετινή χρονιά και η μείωση αυτή είναι οριζόντια, για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα πληρώσουν, όπως και πέρσι, τους μισούς λογαριασμούς στα ανταποδοτικά τέλη καθώς διατηρείται η έκπτωση του 50% ενώ άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 80% απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή των τελών.
Δεν σας κρύβω, ότι εάν δεν είχε ενσκήψει η ενεργειακή κρίση ήμασταν αποφασισμένοι να μειώσουμε στο 10% τα δημοτικά τέλη, γιατί τα κοινωνικά μας ανακλαστικά είναι ισχυρά και θέλουμε με κάθε τρόπο να απορροφούμε με τις πολιτικές μας τους κραδασμούς. Παρόλα αυτά θα υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση σε δεύτερο χρόνο, γιατί δεν είναι ορθό να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική μας ισορροπία.
Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ο Δήμος Κιλκίς σχεδόν μηδένισε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τρίτους. Καθετί ληξιπρόσθεσμο αφορά αποκλειστικά και μόνο δικαστικές διεκδικήσεις και έχουμε μία και μοναδική περίπτωση δικαστικής προσφυγής σε σύνολο 1.631 ενταλματοποιήσεων. Συγχρόνως, κίνησε και ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων του.
Μετά το αναψυκτήριο των Αμαράντων, εκμισθώθηκαν σε ιδιώτη το δημοτικό κατάστημα στο Πάρκο Γαλήνη, και πολύ πρόσφατα το Δημοτικό Αναψυκτήριο Δοϊράνης. Είμαστε δε, πολύ ικανοποιημένοι γιατί κτήρια, που κυριολεκτικά ρήμαζαν χρόνια από την εγκατάλειψη ενδιαφέροντος και αυτοδιοικητικής βούλησης, θα ανακαινιστούν και θα ξανανοίξουν, δίνοντας άλλη προοπτική στην τουριστική ανάπτυξη, στην τοπική απασχόληση και στην απερήμωση περιοχών.
Η σχέση του Δήμου Κιλκίς και των προμηθευτών του βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, υπό την έννοια του αμοιβαίου σεβασμού στην παροχή υπηρεσιών ή των ζητηθέντων αντικειμένων και στην άμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων από πλευράς Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκε και πέρσι η πολύ καλή παράδοση της ενταλματοποίησης και εξόφλησης των τιμολογίων, αυστηρά μέσα στο όριο των 40 ημερών από την έκδοσή τους. Στο δημόσιο, όπως γνωρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς αυτοί οι χρόνοι είναι ασύλληπτοι! Ο Δήμος Κιλκίς όμως, χάρη στην υποδειγματική λειτουργία του Λογιστηρίου, μπορεί και το κάνει! Πληρώνει τους προμηθευτές του έγκαιρα.
Η σωστή διαχείριση του αποθεματικού κεφαλαίου αλλά και της ρευστότητας του Δήμου, δίνει επίσης το περιθώριο για τη συμβασιοποίηση δραστηριοτήτων όλων των τμημάτων του Δήμου, παρά την υποστελέχωση της οικονομικής υπηρεσίας.
Πέραν της επιμόρφωσης των δημοτικών υπαλλήλων μέσω της τηλεκπαίδευσης σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης θα ήθελα κλείνοντας την αναφορά μου για το οικονομικό κεφάλαιο του Δήμου να προσθέσω την παρέμβαση της οικονομικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Οικονομικών για την μείωση μέχρι και στο 50% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων του Δήμου Κιλκίς, πλην της πόλης του Κιλκίς και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, προκειμένου να αποκατασταθεί μια μεγάλη αδικία στην εν γένει διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των δημοτών μας.
Η Διοίκηση έδωσε ειδική βαρύτητα στις ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρετώντας συνολικά 1.767 αιτήματα για χορήγηση πιστοποιητικών γεννήσεως, οικογενειακής κατάστασης και άλλα 151 αιτήματα που αφορούσαν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου κ.λ.π. Είναι γεγονός πάντως, ότι οι πιο ηλικιωμένοι πολίτες στην πλειονότητά τους προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο εξυπηρέτησης με την αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του Δήμου σε αντίθεση με τους νεότερους σε ηλικία πολίτες που είναι ευεπίφοροι στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Στον διοικητικό τομέα διεκπεραιώθηκαν με επιτυχία:
-η πρόσληψη 49 ατόμων ως προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα για τις υπηρεσίες της καθαριότητας πρασίνου και για τις τεχνικές υπηρεσίες, με οκτάμηνη σύμβαση
– η πρόσληψη 45 ατόμων από το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών του ΟΑΕΔ
– ολοκληρώθηκε έγκαιρα η πρόσληψη 69 σχολικών καθαριστριών για την τρέχουσα σχολική χρονιά
– δρομολογείται η πρόσληψη 2 ατόμων ΔΕ Διοικητικού,1 ΔΕ Χειριστή Μηχανημάτων Έργου, με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας εντός του 2023
–δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διορισμού μόνιμου προσωπικού τεσσάρων ατόμων, με ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, μηχανολόγου μηχανικού, τοπογράφου μηχανικού και γεωπόνου.
Προγραμματίζεται, τέλος, η πρόσληψη 9 ατόμων μόνιμου προσωπικού μέσα στη διετία 2023 – 2024.
Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και Δόμησης
Οι παρεμβάσεις στη σχολική στέγη, η ανάπλαση των σχολικών αυλών σε δέκα διδακτήρια της πόλης μας, η κατασκευή παιδικών χαρών με αναβάθμιση των υφιστάμενων, η υπογειοποίηση του εμπορικού κέντρου της πόλης, οι ασφαλτοστρώσεις του οδικού δικτύου βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της τεχνικής υπηρεσίας, μαζί ασφαλώς, και με το μεγάλο έργο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, που περνά πια από το σχεδιασμό στη φάση της υλοποίησης.
Η λειτουργική βελτίωση των σχολικών μονάδων αλλά και η καλύτερη αισθητική τους συνιστούν τους πυλώνες των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται στον τομέα της σχολικής στέγης. Στο πρόγραμμα του 2022 δόθηκε ειδικό βάρος στην κατασκευή ραμπών για την εξυπηρέτηση μαθητών με αναπηρία σε δεκατρία σχολεία του Δήμου ενώ στο σύνολό τους οι τεχνικές εργασίες αφορούσαν συντηρήσεις, αποκαταστάσεις υδρορροών, ανανεώσεις ελαιοχρωματισμού και οικοδομικές εργασίες. Σε όλα σχεδόν τα σχολεία έχει αντικατασταθεί ο παραδοσιακός φωτισμός με συστήματα τύπου Led που βελτιώνουν τον φωτισμό και εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της αντικεραυνικής προστασίας ενισχύθηκαν πέρσι με αλεξικεραυνικά συστήματα το 1ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς μαζί με το 1ο και 7ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Γενικό Λύκειο και το 1ο ΕΠΑΛ, τα Δημοτικά Σχολεία Νέου Αγιονερίου και Νέου Γυναικοκάστρου και τα νηπιαγωγεία τους αντίστοιχα, το νηπιαγωγείο του Πεδινού, Γαλλικού και Μανδρών. Για την αντικεραυνική θωράκιση των σχολείων διατέθηκαν 148.800 ευρώ από δημοτικά έσοδα και ήδη έχουμε φτάσει στο 90% της κάλυψης των σχολείων, η οποία και θα ολοκληρωθεί φέτος.
Στον τομέα της σχολικής στέγης, προχωρούμε, τέλος, σε αναπλάσεις δέκα σχολείων (1ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο, τα συστεγαζόμενα στο εν λόγω συγκρότημα 1ο και 7ο Νηπιαγωγείο, το 5ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Γυμνάσιο, το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, το 3ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο) έχοντας δεσμεύσει από το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών πίστωση 902.907 ευρώ.
Η Τεχνική Υπηρεσία απάντησε θετικά στο αίτημα για την οργάνωση νέων χώρων παιδικής αναψυχής και σχεδίασε την κατασκευή επτά νέων παιδικών χαρών και την συντήρηση και αναβάθμιση άλλων δέκα.
Ανακατασκευάστηκαν, και μοιάζουν σαν καινούριες, οι παιδικές χαρές στις Καστανιές, στον Παντελεήμονα, στο συγκρότημα των Α’ και Β’ Εργατικών Κατοικιών στη συμβολή των οδών Βάρναλη και Ελύτη, στις οδούς Αθηνών και Φιλιππουπόλεως, σε Επτάλοφο, Βαπτιστή και Σταυροχώρι. Στο πρόγραμμα κατασκευής νέων παιδικών χαρών έχουν περιληφθεί οι οικισμοί Ίσωμα, Βάθη, Μυριόφυτο, Χωρύγι, Λεβεντοχώρι και Αργυρούπολη, ενώ ένας ακομη οργανωμένος παιδότοπος θα κατασκευαστεί στο Δημοτικό Κήπο.
Η τεχνική υπηρεσία παρουσίασε ετοιμότητα για την υπογειοποίηση του εμπορικού κέντρου. Για το έργο αυτό υπεγράφη σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ και εγκαταστάθηκε όπως προβλεπόταν η ανάδοχος εταιρία επί της 21ης Ιουνίου. Πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορούσαν να προχωρούσαν οι εργασίες εκσκαφής γιατί ‘’συναντούσαν’’ τον παλιό αγωγό του δικτύου ύδρευσης και διακοπτόταν η υδροδότηση με πολύ μεγάλες δυσκολίες στην αποκατάσταση. Αποφασίστηκε, συνεπώς, να μπει στην άκρη η υπογείωση των εναέριων καλωδίων της ΔΕΗ και το έργο να επανεκκινήσει ύστερα από την περάτωση της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης επί της 21ης Ιουνίου. Τεχνική προετοιμασία έγινε και για την υπογείωση της ανατολικής πλευράς της 21ης Ιουνίου μέχρι και το ύψος της συνάντησής της με την οδό Επτανήσου, με σημειακές παρεμβάσεις σε απόσταση 300μέτρων. Και γι’ αυτήν την υπογειοποίηση συνήφθη σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ και οι τεχνικές εργασίες της μετατίθενται για το προσεχές μέλλον, υπό την αίρεση των εμβληματικών έργων της ΔΕΥΑΚ. Οι εργασίες υπογειοποίησης θα κοστίσουν στον Δήμο 242.000 ευρώ ενώ ισόποση είναι η δόση που θα καταβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ και αδιαμφησβήτητα θα τονώσουν την αισθητική του εμπορικού κέντρου δίδοντας συγχρόνως πιο ασφαλείς και καλύτερες εγγυήσεις τροφοδοσίας στις ηλεκτροδοτούμενες παροχές.
Ως προς την εργολαβία των ασφαλτοστρώσεων στις έξι Δημοτικές Ενότητες, ολοκληρώθηκαν έργα ανακατασκευής στο εσωτερικό δίκτυο των Κάτω Σουρμένων, Αγίας Παρασκευής, Λιθωτού, Δροσάτου, Χέρσου, Κορωνούδας, Κοιλαδίου, Αναβρυτού, Πεδινού, Λαοδικηνού, Ξυλοκερατιάς, Παλιού Αγιονερίου, ενώ με άσφαλτο επιστρώθηκαν νέοι δρόμοι σε Πετράδες, Παλατιανό, Περιστέρι, και Δροσάτο. Ασφαλτοστρώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε Κοινότητες και οικισμούς που έχουν ενταχθεί στα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑΚ, θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο και αφού ολοκληρωθούν τα έργα αντικατάστασης του υδροδοτικού τους δικτύου, όπως έχουμε ξαναπεί, για να μην προκληθεί άσκοπη οικονομική επιβάρυνση που θα απαιτούσε νέα αποκατάσταση στο οδόστρωμα.
Σε εξέλιξη είναι και μια δεύτερη εργολαβία ασφαλτοστρώσεων και πλακοστρώσεων πεζοδρομίων μέσα στην πόλη και στις Καστανιές, την Κρηστώνη,τον Βαπτιστή, τη Μεγάλη Βρύση, το Μεταλλικό, το Ζαχαράτο και την Κολχίδα.
Περισσότερες από τετρακόσιες εβδομήντα πέντε (475) ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και αναφέρομαι σε αποκαταστάσεις ζημιών, σε επιδιορθώσεις και συντηρήσεις, πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αρδευτικά δίκτυα,σε γήπεδα και παιδικές χαρές καθώς και σε δημοτικά κτήρια και πάρκα, με τη συνδρομή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων – Σηματοδότησης. Οι ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί επανέλαβαν, όπως και το 2021, εργασίες συντήρησης στο Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου και στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο. Εργάστηκαν για το χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης και των χωριών, την φωταγώγηση του Δημαρχείου, τον φωτισμό της Εμποροπανήγυρης. Το σύνολο των μελετών προμηθειών και των μελετών εργασιών συντήρησης είναι είκοσι οκτώ (28) από τις οποίες ξεχωρίζουμε ως προς την άμεση ιεράρχηση υλοποίησής τους η προμήθεια συστημάτων αντικεραυνικής προστασίας για σχολεία και κοινοτικές εγκαταστάσεις και η ανανέωση του οδοφωτισμού με στόχο την βελτίωση του φωτισμού και την εξοικονόμηση ενέργειας. Σε ανάλογους ρυθμούς κινήθηκε και το τεχνικό προσωπικό του Τμήματος Συνεργείων και Αποκατάστασης Βλαβών. Τα συνεργεία του επενέβησαν σε επτακόσιες εβδομήντα (770) περιπτώσεις για την αποκατάσταση βλαβών σε δημοτικά κτήρια, παιδικούς σταθμούς, σε πεζοδρόμια, πάρκα, σχολικές μονάδες και κοιμητήρια. Πραγματοποίησαν ακόμη εργασίες ρίψης ασφάλτου και διαγραμμίσεων. Οι μελέτες του Τμήματος επικεντρώθηκαν στη συντήρηση αγροτικών δρόμων στις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Πικρολίμνης και Χέρσου και στην αντιπυρική προστασία του Δήμου.
Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, η αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν λίγους μήνες, βρίσκεται στον προθάλαμο της συμβασιοποίησης. Είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που μόνο με πλεονεκτήματα έχει συνδυαστεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την σύγχρονη αναδιαμόρφωση του δημόσιου χώρου, την ποιότητα ζωής.
Υπηρεσία Δόμησης
Το φυσικό αντικείμενο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της Δόμησης συνδέονται με την τοπική μας ανάπτυξη με έργα υποδομής, με επενδύσεις και με τη διευκόλυνση των διαδικασιών για την εν γένει διαχείρισή τους από τους πολίτες. Για τους λόγους αυτούς η Υπηρεσία έχει επαφή με τους πολίτες αλλά και με συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς και προσπαθεί να τους εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από το αρχείο που τηρεί η υπηρεσία, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους εξυπηρετήθηκαν 1.700 υποθέσεις, ως προς τη σύνταξη του συνόλου των συμβολαιογραφικών πράξεων που περιλαμβάνουν ακίνητα, μελέτες του προγράμματος ‘’Εξοικονομώ κατ΄οίκον’’ και αιτήματα που αφορούν την ‘’ταυτότητα κτηρίων’’.
Εκδόθηκαν επίσης 271 βεβαιώσεις χρήσης γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και 147 για την επέκταση παλαιών εγκαταστάσεων όπως και 200 γνωμοδοτήσεις σχετικά με την εκμίσθωση δημοσίων ακινήτων σε πολίτες. Η Υπηρεσία διευθέτησε 110 αιτήματα πολιτών για ζητήματα πράξεων εφαρμογής με σκοπό την έκδοση συμβολαιογραφικών πράξεων ή την καταγραφή ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Ελέγχθηκαν και εκδόθηκαν, επίσης, 334 βεβαιώσεις όρων δόμησης, προεγκρίσεις νέων οικοδομικών αδειών, αναθεωρήσεις υφιστάμενων αδειών, παράλληλα με την έκδοση 483 εγκρίσεων για εργασίες μικρής κλίμακας. Η Υπηρεσία Δόμησης Ανταποκρίθηκε σε 10 καταγεγραμμένες πληροφορίες πολιτών αναφορικά με την ύπαρξη επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτηρίων, συμμετέχοντας στο σύνολο της διαδικασίας χαρακτηρισμού τους καθώς και σε κάθε απορρέουσα νομική υποχρέωση. Ανταποκρίθηκε άμεσα και σε 30 καταγγελίες πολιτών ως προς την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών με καταγραφή και επιβολή προστίμου. Ως όφειλε εκ του νόμου διεξήγαγε ακόμη τις κληρώσεις προς επιτόπιο έλεγχο 82 καταστημάτων που έλαβαν ή τρόποποίησαν τη γνωστοποίηση της λειτουργίας τους μετά από σχετική διαβίβαση των φακέλων τους από την Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Επιπροσθέτως, συμμετείχε στην διεκπεραίωση 79 πορισμάτων ελεγκτών δόμησης, εξέδωσε 18 πιστοποιητικά ελέγχου κατασκευής και διεκπεραίωσε 18 ρευματοδοτήσεις ακινήτων με αυτοψία και 7 εγκρίσεις εκτέλεσης εργασιών.
Είναι γεγονός, τέλος, ότι η νομική συνθετότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας, ο ελεγκτικός χαρακτήρας των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας και η συμβουλευτική της αρωγή σε πολίτες και τοπικούς φορείς προϋποθέτει εργασία η οποία δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί μόνο ποσοτικά.
Αντιδημαρχία Ορεινής Αγροτικής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας
Η Πολιτική Προστασία επιτελεί μια πολύ σημαντική αποστολή, που είναι συνυφασμένη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και με την περιφρούρηση της ιδιοκτησίας. Το έργο της, ως πρώτη γραμμή άμυνας σε επίπεδο πρόληψης ενεργειών και αποκατάστασης ζημιών, από έντονα όσο και ακραία καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, συνειδητοποιείται από το σύνολο των πολιτών, γι’ αυτό και με τη σειρά τους δείχνουν πιο υπεύθυνη στάση και μεγαλύτερη προσοχή στις υποδείξεις των ειδικών για την αντιμετώπιση των κλιματικών μεταβολών.
Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει αναβαθμιστεί οργανωτικά σε μηχανήματα έργου και προσωπικό τα τελευταία τρία χρόνια, γι’ αυτό άλλωστε μπορεί να ανταπεξέρχεται στις συνθήκες, χρησιμοποιώντας ως οδηγό την εμπειρία του.
Δεν ήταν μια λευκή χρονιά το 2022. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονταν ωστόσο σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Στα τέλη Φεβρουαρίου η υπηρεσία βγήκε με τον εξοπλισμό της, με αλατιέρες και μαχαίρια στον οδικό άξονα Ελληνικού – Θεοδοσίων – Ισώματος και Ριζανών για τον αποχιονισμό της ορεινής περιοχής των Κρουσίων. Παρενέβη επίσης σε τοπικά σημεία της πόλης, κατά το ίδιο διάστημα, με ρίψεις αλατιού για τον αποχιονισμό τους. Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η Υπηρεσία επαγρυπνούσε, ούσα έτοιμη να συνδράμει με τεχνικά μέσα και προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πέραν μεμονωμένων περιστατικών πυρκαγιάς, που ευτυχώς, δεν πήραν έκταση και ήταν διαχείρισιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν χρειάστηκε βοήθεια. Δεν ήταν όμως μόνο η καλή συγκυρία αλλά και η οργανωμένη προετοιμασία Πολιτικής Προστασίας και συνεπικουρούμενων υπηρεσιών στον τομέα της πρόληψης.
Τα μέτρα που προκρίθηκαν και εφαρμόστηκαν ήταν μεταξύ άλλων η διάνοιξη ζωνών αντιπυρικής προστασίας στις δασικές περιοχές, η αντικατάσταση πενήντα τεσσάρων κρουνών προς διευκόλυνση της Πυροσβεστικής, η αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων και ο καθαρισμός ιδιωτικών οικοπέδων, τα οποία κατά κανόνα ήταν για πολλά χρόνια παρατημένα, ‘’πνιγμένα’’ στο πράσινο, με μισογκρεμισμένα σπίτια. Επιμέναμε για δεύτερη χρονιά στην αποψίλωση και στον καθαρισμό των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες ή τους νομείς τους, έχοντας συμμάχους μας τους Κοινοτάρχες και την υποστηρικτική αρωγή της Νομικής μας Υπηρεσίας σε ζητήματα ενημέρωσης για την υπόχρεωση καθαρισμού και στην αναζήτηση των κατόχων και τη διακρίβωση μέσω του Κτηματολογίου της ταυτότητας των ακινήτων, αντίστοιχα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ήταν συνεπείς και τα οικόπεδά τους έπαψαν να αποτελούν απειλή για τους γείτονες αλλά και για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Αυτεπαγγέλτως καθαρίστηκαν τρία οικόπεδα – δάση επί της Εθνικής Αντίστασης, Στρωμνίτσης και Γ. Αργυρίου, για τα οποία και επιβλήθηκε πρόστιμο και επιπλέον δαπάνη για τον καθαρισμό τους από ιδιώτη εργολάβο στους ιδιοκτήτες τους.
Ο Δήμος Κιλκίς ήταν από τους πρώτους που έδωσε το καλό παράδειγμα φροντίζοντας με ιδία μέσα για τον καθαρισμό του Μύλου Σαμαρά και κοινόχρηστων εκτάσεών του στις οδούς Ποσειδώνος, Παπαδιαμάντη, Παπαφλέσσα και στο 1ο Γυμνάσιο.
Η αποψίλωση και ο καθαρισμός οικοπέδων με πυκνή φυτική ύλη συνεχίστηκε και μετά την αντιπυρική περίοδο στην πόλη, στις Μουριές, στις Σικαμιές και στο Ανθόφυτο.
Σε ότι αφορά την διαχείριση αντιπλημμυρικών φαινομένων στον Δήμο μας είναι ενεργό το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας ‘’Δάρδανος’’, ενώ καταστάσεις χιονοπτώσεων και παγετού θα καλύψει το σχέδιο με την κωδική ονομασία ‘’Βορέας’’ το οποίο υπερψηφίστηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για κάθε ενδεχόμενο, και εννοώ την περίπτωση χιονόπτωσης, αν και δεν φαίνεται πιθανή, με τον ανοιξιάτικο χειμώνα που έχουμε, η Υπηρεσία έχει προμηθευτεί με 250 τόνους αλατιού.
Η παρουσία του Τμήματος Διαχείρισης Οχημάτων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στον αγροτικό χώρο. Τα γκρέιτερ του Δήμου έκαναν άριστη δουλειά στο αγροτικό δίκτυο με συντηρήσεις και αποκαταστάσεις και διευκόλυναν την πρόσβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους και των κτηνοτρόφων στις μονάδες τους. Χρησιμοποιήθηκαν διακόσιοι τόνοι αδρανούς υλικού για τη διάστρωση δρόμων που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες ενώ εκτός από τη διάνοιξη των αγροτικών δρόμων έγιναν διανοίξεις και σε δασικούς δρόμους και με τον τρόπο αυτό ικανοποιήθηκαν αιτήματα Δασικών Συνεταιρισμών και πολιτών.
Η λειτουργία και η συντήρηση των μηχανημάτων έργου αλλά και των δημοτικών οχημάτων εξυπηρετήθηκε με πολυετείς συμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η συντήρηση των οχημάτων και όπως έχουμε ξαναπεί να μην επαναλαμβάνονται κάθε τόσο διαγωνισμοί, που σε διαδικαστικό επίπεδο μας αφαιρούν χρόνο και ανθρώπινους πόρους οι οποίοι και μπορούν να εξαοικονομηθούν για άλλες εργασίες. Η βελτίωση των όρων λειτουργίας του συνεργείου οχημάτων βρέθηκε στις προτεραιότητες του τμήματος, μιας και δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο. Καταβλήθηκε μια φιλότιμη προσπάθεια να λειτουργήσει με υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων, δηλ. με χειριστές μηχανημάτων και οδηγούς που διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και πιστοποιήσεις και όταν οι συνθήκες τους το επιτρέπουν παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Τμήμα Συντήρησης συνεργαζόμενοι με το προσωπικό του. Η συνεργασία αυτή απέφερε μόνο οφέλη καθώς επισκευάστηκαν επιβατικά οχήματα και φορτηγά κάτω των 3,5 τόνων και συντηρήθηκαν μεγάλα φορτηγά. Το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων τοποθέτησε ακόμη συσκευές εντοπισμού θέσης (GPS) στο μεγαλύτερο μέρος του στόλου οχημάτων ώστε και να ελέγχει την κίνησή τους αλλά και την κατανάλωση των τμημάτων, κάτι που θα τελειοποιηθεί σε επόμενη φάση με την καταχώριση των στοιχείων τους στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης οχημάτων.
Η εξοικονόμηση πόρων στα καύσιμα παραμένει σταθερός στόχος μας που βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση. Οι ποσότητες των αναλώσιμων προμηθειών σε ποσότητα και όχι σε τιμές, για να μην δημιουργούνται εσφαλμένα συμπεράσματα παρατίθενται στους πίνακες της τελευταίας πενταετίας στους τομείς των καυσίμων, των λιπαντικών, του κόστους οδικής βοήθειας για τη μεταφορά οχημάτων καθώς και της προμήθειας ανταλλακτικών και των εργασιών συντήρησης και επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων έργου.
Είναι προφανές ότι η διαχείριση των καυσίμων βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, όπως εξίσου φανερή είναι η αυξημένη δαπάνη για την προμήθεια ανταλλακτικών και τις εργασίες συντήρησης των οχημάτων. Υπό αυτή την οπτική και με αμετακίνητη επιδίωξη τη μείωση των εξόδων, παρουσιάζει ενδιαφέρον η πρόταση της αρμόδιας Αντιδημαρχίας για την οργάνωση συνεργείου οχημάτων ώστε με τη στελέχωσή του και την προμήθεια του ανάλογου εξοπλισμού να μειωθεί το κόστος συντήρησης των οχημάτων.
Η κατασκευή του δημοτικού πρατηρίου υγρών καυσίμων βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης μελέτης των εγκαταστάσεών του στο αμαξοστάσιο του Δήμου Κιλκίς και με την ολοκλήρωσή της μέσα στο χρόνο θα προχωρήσει και η δημοπράτηση του έργου.
Μέσα στο 2022 παραλήφθηκαν και βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Τμήματος, δεκαέξι οχήματα από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’ (6 επιβατικά οχήματα, 2 κλειστά φορτηγά, 3 ανοιχτά φορτηγά, 1 σάρωθρο, 1 φορτωτής, 1 φορτηγό ανοιχτό, 1 λεωφορείο για τη μεταφορά ΑμεΑ, 1 ηλεκτροκίνητο clark) και θα γίνουν περισσότερα καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα παραληφθούν 1 ερπυστριοφόρο, 1 βυτιοφόρο και τα 5 νέα απορριμματοφόρα.
Αντιδημαρχία Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Πρασίνου
Το 2022 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Καθαριότητα, δοθέντος ότι ενισχύθηκε σε ανθρώπινους πόρους και αστικό εξοπλισμό. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η σύζευξη αυτών των προϋποθέσεων φέρνει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε μία υπηρεσία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε η γενική όψη της πόλης και των χωριών μας να είναι καθαρή και νοικοκυρεμένη. Εκτός από το μόνιμο προσωπικό, στην υπηρεσία της καθαριότητας επιχείρησαν πέρσι τριάντα πέντε εργάτες καθαριότητας και συνοδοί απορριμματοφόρων, δέκα οδηγοί απορριμματοφόρων με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας. Το εποχιακό προσωπικό προσέφερε υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας και στον ευπρεπισμό κοινόχρηστων χώρων όπως πλατείες, πάρκα, δρόμοι, Αγροτικά Ιατρεία, σχολικές μονάδες και στις λαϊκές αγορές. Στον εξοπλισμό της καθαριότητας προστέθηκαν 817 νέοι κάδοι απορριμμάτων που διατέθηκαν στην πόλη και στα χωριά σε αντικατάσταση παλιών και φθαρμένων κάδων. Το νέο σάρωθρο που απέκτησε η υπηρεσία, της έλυσε τα χέρια, διευκολύνοντας τις κινήσεις της στην καθαριότητα κεντρικών δρόμων, των χώρων της λαϊκής αγοράς, πλατειών και πεζοδρόμων.
Η στελέχωση της υπηρεσίας έστω και με τους συμβασιούχους είχε θετικά αποτελέσματα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας και των δρομολογίων αποκομιδής, στην προσθήκη νέου απογευματινού δρομολογίου για την εξυπηρέτηση των εδρών των Δημοτικών Ενοτήτων και μεγάλων πληθυσμιακά οικισμών όπως η Κρηστώνη, η Ευκαρπία, το Νέο Αγιονέρι, το Παλαιό Αγιονέρι, το Νέο Γυναικόκαστρο, οι Μουριές, η Επτάλοφος. Συνεργεία υπαλλήλων βγήκαν σε καθημερινή βάση στον δημόσιο χώρο, ενώ ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα για το πλύσιμο και την απολύμανση 5.500 συμβατικών κάδων και κάδων ανακύκλωσης τους θερινούς μήνες, με επαναληπτικό καθαρισμό τρεις φορές.
Είκοσι σκάφες τοποθετήθηκαν σε χωριά για την απόρριψη των ογκωδών απορριμμάτων. Συνολικά, η διαχείριση των ογκωδών αντιμετωπίστηκε με την ενεργοποίηση σύμβασης για την μεταφορά των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις. Ενεργή εξίσου είναι σύμβαση για την αποτέφρωση και ταφή νεκρών αδέσποτων ζώων όπως και για την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων που η μακροχρόνια παραμονή τους στο δημόσιο χώρο τα έχει μετατρέψει σε μικροεστίες μόλυνσης. Με την απόσυρσή τους, πέρα από το προφανές όφελος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, απελευθερώνονται και νέες θέσεις στάθμευσης.
Οι βασικές υποδομές στην καθαριότητα ως προς τα τεχνικά της μέσα διασφαλίστηκαν από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’ με μοναδική εκκρεμότητα προς διευθέτηση την προμήθεια και παράδοση πέντε νέων απορριμματοφόρων που θα δυναμώσουν περαιτέρω τον στόλο οχημάτων του Δήμου μας.
Ανακύκλωση
Η ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικής στάσης ζωής κερδίζει συνεχώς έδαφος με πεδίο εφαρμογής τα εφαρμοζόμενα προγράμματα ανακύκλωσης. Τριακόσιοι εβδομήντα οκτώ μπλε κάδοι στην πόλη και τριακόσιοι πέντε σε είκοσι εννέα κεφαλοχώρια και στις έδρες των Δημοτικών μας Ενοτήτων εξυπηρετούν την ανακύκλωση και η αύξηση του υλικού που συγκεντρώνεται αποκαλύπτει την ανάγκη να ενισχύσουμε τον τομέα αυτό με νέο εξοπλισμό. Καθώς η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Υλικών, με την οποία συνεργαζόμαστε εμείς αλλά και η πλειονότητα των Δήμων της επικράτειας, αδυνατεί για οικονομικούς λόγους να μας εφοδιάσει με νέους κάδους, έχουμε προνοήσει για την προμήθεια 300 μπλε κάδων μέσα στο 2023, ώστε αφενός να αντικαταστήσουμε τις φθαρμένες ή παλιές υποδομές και αφετέρου να ‘’ανοίξουμε’’ και σε νέα χωριά, όπου καταγράφεται σοβαρό ενδιαφέρον, το πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Σ’ αυτό τον σχεδιασμό θα βοηθήσει και η προμήθεια νέων απορριμματοφόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ακόμη δρομολόγιο για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών περιφερειακά. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ειδών ένδυσης και υπόδησης απέδωσε 57 τόνους, ποσότητα που φανερώνει τη μεγάλη αποδοχή του από τα νοικοκυριά και αυτή η ανταπόκριση κινητοποιεί την Υπηρεσία της ανακύκλωσης στην κατεύθυνση της κάλυψης όλων των Κοινοτήτων με την ανάλογη υποδομή. Έχει ξεκινήσει, μάλιστα, μια συνεργασία με κοινωνικές δομές και άπορες οικογένειες για την κάλυψή τους σε ρουχισμό που καταδεικνύει και την κοινωνική πλευρά του εγχειρήματος. Η ανακύκλωση γυαλιού με τους μπλε κώδωνες, αναπτυγμένη σε πενήντα σημεία του οικιστικού ιστού αλλά και σε οικισμούς εκτός πόλης απέφερε, επίσης, μεγάλη ποσότητα ανακυκλώσιμου υλικού, εξυπηρετώντας πάνω από εκατό τοπικές επιχειρήσεις. Σε υψηλές αποδόσεις, κινήθηκε, τέλος, και η ανακύκλωση λαμπτήρων, οικιακών συσκευών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που πραγματοποιείται σε ειδικό απορριμματοκιβώτιο στο αμαξοστάσιο του Δήμου.
Η νέα πρόκληση που εμφανίζεται στην ανακύκλωση είναι το σύστημα της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, δηλ. το δίκτυο των καφέ κάδων όπου θα συλλέγονται τα υπολείμματα των τροφών. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε γειτονιές, σε τοπικές επιχειρήσεις και δομές που διαχειρίζονται τρόφιμα. Έχουμε την ετοιμότητα και τον κατάλληλο εξοπλισμό με 981 κάδους, απορριμματοφόρο και κλαδοτεμαχιστή και περιμένουμε ουσιαστικά από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας να μας ανάψει το πράσινο φως για τη συλλογή και κομποστοποίηση των προϊόντων. Ο Δήμος Κιλκίς είναι από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που υιοθετεί και θα εφαρμόσει ένα οργανωμένο σύστημα διαχείρισης των βιοαποβλήτων.
Τμήμα Πρασίνου
Με τις συνεχείς παρεμβάσεις του στην ανάπτυξη του αστικού πρασίνου, με εργασίες συντήρησης και κηποτεχνίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου αναζωογόνησε το δημόσιο χώρο της πόλης και των χωριών μας και του προσέδωσε ταυτότητα αισθητικής και περιβαλλοντική αξία. Σε εποχές με ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, δηλ. την άνοιξη και το καλοκαίρι, το Κιλκίς μετατράπηκε σε μια λουλουδιασμένη πόλη χάρη στην επιμελημένη φροντίδα των ανθοφυτεύσεων στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου, στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο, στο πάρκο της Γαλήνης και στο τρίγωνο της εισόδου στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Με καλλωπιστικά φυτά σε ανθοκήπια στολίστηκαν και κεντρικοί δρόμοι του εμπορικού μας κέντρου που έγινε πιο ελκυστικό, χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε και την προσπάθεια αρκετών εμπόρων για περισσότερο πράσινο στο εξωτερικό περιβάλλον των καταστημάτων τους.
Στη μεγάλη ανάπλαση που έχει σχεδιαστεί με το έργο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, προβλέπονται νησίδες πρασίνου στην 21ης Ιουνίου και σε εμπορικούς δρόμους, οπότε ευελπιστούμε ότι η εικόνα του εμπορικού κέντρου θα έχει σαφέστατα πιο βελτιωμένη όψη. Δέντρα και θάμνοι φυτεύτηκαν σε πάρκα και πλατείες σε Ανθόφυτο, Μαυρονέρι, Ξυλοκερατιά, Παλαιό Αγιονέρι, Αγία Παρασκευή, Μουριές, Μυριόφυτο, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Μουριών, σε Χέρσο, Ακρίτα, Δροσάτο, Βαπτιστή, Μεσιανό, Χωρύγι, Αντιγόνεια, Επτάλοφο, Κάτω Θεοδωράκια, Κεντρικό, Τέρπυλλο, Τριπόταμο καθώς και σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς.
Μεγάλο μέρος της ενέργειας της υπηρεσίας στράφηκε στην συντήρηση του πρασίνου, στην αποψίλωση και σε εποχιακά κλαδέματα σε πάρκα, πεζοδρόμια, σε σχολικές μονάδες, σε νησίδες δρόμων στο Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου και στον δημοτικό θερινό κινηματογράφο, στα κοιμητήρια της πόλης και αλλού. Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Πρασίνου επεξέτειναν τις εργασίες αποψίλωσης και κλαδεμάτων και σε δημόσιες υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην υπηρεσιακή τους ευθύνη όπως στο Αρχαιολογικό Μουσείο, σε εκκλησίες, στο Γενικό Νοσοκομείο, το Γηροκομείο, τον ΟΑΕΔ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι μια κοινωνική συνεισφορά αυτή του Δήμου και όχι υποχρέωση, όπως εσφαλμένα πιστεύουν κάποιοι, και ευτυχώς αναγνωρίζεται από τους φορείς του δημοσίου. Η προμήθεια του νέου καλαθοφόρου οχήματος προσέφερε πολύ χρήσιμες υπηρεσίες στα αιτήματα της καθημερινότητας πολλών συμπολιτών μας για κλαδέματα στην πόλη και στα χωριά μας. Ανάλογες κηποτεχνικές εργασίες φυτικής ανανέωσης έγιναν και σε κοινόχρηστους χώρους (σχολεία, πλατείες, πεζοδρόμια, κοιμητήρια) με εξουσιοδοτημένο εξωτερικό συνεργείο για λόγους δημόσιας ασφάλειας που αφορούσαν είτε πτώσεις δέντρων ή την πιθανή πρόκληση πυρκαγιάς. Περισσότερα από 150 δέντρα κλαδεύτηκαν σε περιοχές όπως το 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς και το 4ο Νηπιαγωγείο, το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, το παλιό Κτηνιατρείο Κιλκίς, το Παλαιό Αγιονέρι, την Κολχίδα, τις Καστανιές, τη Ροδώνα, το Γερακαριό, τον Γαλλικό, τις Μάνδρες, τα Κάτω Σούρμενα, τον Διπόταμο, τη Μαυροπλαγιά,
Οι εργασίες συντήρησης του πρασίνου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, πλην του Κιλκίς, ανατέθηκαν και φέτος σε ιδιωτικά συνεργεία ελλείψει στελεχιακού δυναμικού της υπηρεσίας, υπό την εποπτεία του Τμήματος Πρασίνου.
Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης
Με συντονισμένες προσπάθειες, η αρμόδια Αντιδημαρχία έφτασε στην πηγή των αναζητήσεών της για μια πρότυπη δομή διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αξιοποίησε τις πρόνοιες του προγράμματος ‘’Άργος’’που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, και πέτυχε χρηματοδότηση ύψους 655.204,40ευρώ για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δημοτικό ακίνητο πενήντα στρεμμάτων στην περιοχή του Σταυροχωρίου, για το σκοπό χρήσης του οποίου έχει συναινέσει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το καταφύγιο είναι η αφοπλιστική απάντηση της Δημοτικής Αρχής για την ευζωϊα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς κα την παραμονή τους σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, προστατευμένα από κακοποιητικές συμπεριφορές, που δυστυχώς εκδηλώνονται κατά καιρούς από αγνώστους, αλλά και από κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά εκτεθειμμένα σε συνθήκες εχθρικές για την ασφάλειά τους. Ο Δήμος Κιλκίς κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του και θα δαπανήσει για τις εγκαταστάσεις του καταφυγίου πίστωση 205.604,40ευρώ ως ιδία συμμετοχή, ενώ μεσοπρόθεσμα θα εξετάσει την προοπτική λειτουργίας πάρκου στην ίδια περιοχή για την αναψυχή δεσποζόμενων ζώων.
Το ενδιαφέρον για τα αδέσποτα ζώα δεν εξαντλήθηκε, φυσικά, μόνο στο πρόγραμμα ‘’Άργος’’ Η φροντίδα είναι καθημερινή και στηρίζεται στη σίτισή τους, στο πρόγραμμα στειρώσεων, αποπαρασιτώσεων, στην αποθεραπεία τραυματισμών και απαραίτητων κτηνιατρικών εργασιών και στη φιλοξενία τους σε ιδιωτικό καταφύγιο. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι να σπανίζει πλέον στον δημόσιο χώρο η εμφάνιση αγελών σκύλων με επιθετική συμπεριφορά, να είναι μηδενικές οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά πολιτών και γενικότερα να έχει μπει μια τάξη.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και σε συνεργασία πάντοτε με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Κιλκίς έγινε προμήθεια και εγκατάσταση τριάντα σπιτιών και σαράντα ταϊστρών και ποτιστρών σε καθορισμένα σημεία της πόλης και σε ορισμένα χωριά για τη στέγαση και τη βελτίωση των συνθηκών σίτισης αδέσποτων, ενώ για πρώτη φορά, εφαρμόστηκε δωρεάν πρόγραμμα στειρώσεων και σήμανσης και στα δεσποζόμενα ζώα με έμφαση στους ποιμενικούς σκύλους και με εκπτώσεις 50% σε άλλες κατηγορίες. Η υιοθεσία των αδέσποτων σημείωσε και φέτος αξιοπρόσεκτες επιδόσεις με την ολοκληρωμένη εγγραφή 73 ζώων στο νέο τους ιδιοκτήτη στο μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η υπηρεσία εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο για το υλοποιούμενο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων και στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τη φροντίδα και τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων μπήκε στα σχολεία και έκανε ανάλογες ενημερώσεις.
Η Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιτυχημένη διοργάνωση της Εμποροπανήγυρης της πόλης μας μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας εξαιτίας της πανδημίας. Όλες οι λειτουργίες της Εμποροπανήγυρης είχαν θετική αντανάκλαση και το εμπορικό της σκέλος ‘’έκλεισε’’ στο ποσό των 65.803ευρώ από τα τέλη χρήσης των 135 εκθετών που συμμετείχαν και από τα τέλη του λούνα – παρκ. Έγινε μια προσπάθεια και απέδωσε να αναδειχθεί η πλατεία Λατσιών που αποτελεί τον κύριο χώρο ανάπτυξης της Εμποροπανήγυρης με εκθεσιακά περίπτερα του Δήμου και Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων της πόλης, όπου και προβλήθηκαν οι δραστηριότητές τους στο κοινό.
Με ενέργειες του Τμήματος Αδειοδοτήσεων συντάχθηκαν οι κανονισμοί λειτουργίας των υπαίθριων λαϊκών αγορών, του στάσιμου εμπορίου και των θρησκευτικών πανηγύρεων, ενώ ολοκληρώθηκε η καταγραφή κενών θέσεων ως προς τους πωλητές για τις δεκατέσσερις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στον Δήμο, με αποτύπωση σε τοπογραφικά διαγράμματα. Το Τμήμα χορήγησε 78 βεβαιώσεις εγκατάστασης για την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλες 90 άδειες για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου. Παρενθεντικά, η έκδοση νέων αδειών δείχνει μια πιο αισιόδοξη όψη για τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η αγορά, αντίθετους στη θεωρία της υποτονικότητας.
Συμπληρωματικά, απηλλάγησαν από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων όσες επιχειρήσεις διέκοψαν ή περιόρισαν τις οικονομικές τους δραστηριότητες εξαιτίας της πανδημίας.
Για το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής οφείλουμε να σημειώσουμε ότι προώθησε τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου με την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδρομέτρων στις Δημοτικές Ενότητες Χέρσου, Μουριών, Δοϊράνης και Πικρολίμνης, όπου λειτουργούν δημοτικές γεωτρήσεις και ενημέρωσε τους καλλιεργητές – χρήστες για τον τρόπο χρήσης τους. Σε όλα τα αρδευτικά δίκτυα έγινε καταγραφή των κιλοβατώρων των κυβικών νερού που καταναλώθηκαν, επιμερισμός και κατανομή τους στους χρήστες των γεωτρήσεων. Διενεργήθηκε παράλληλα και αυτοψία στις δημοτικές γεωτρήσεις και ζητήθηκε, όπου κρίθηκε απαραίτητο, η συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και οικίσκων από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές γεωτρήσεις, παρελήφθησαν και διεκπεραιώθηκαν αιτήσεις για νέα άδεια χρήσης νερού και ανανεώσεις και τροποποιήσεις σε υφιστάμενες γεωτρήσεις.
Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού
Απαγκιστρωμένη από τις υγειονομικές απαγορεύσεις μετά την περίοδο του Πάσχα του 2022, η πολιτιστική πολιτική του Δήμου Κιλκίς απογειώθηκε, φέρνοντας μια διαρκή πολιτιστική άνοιξη σε κάθε σημείο του Δήμου, όπου επεξέτεινε το πολιτιστικό μας προϊόν, και διεισδύοντας δυναμικά στις πρώτες θέσεις του πολιτιστικού χάρτη της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η περιφερειακή μας πολιτιστική ανάδυση είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, παρόλο που οι ταχείς ρυθμοί της εξέπληξαν και εμάς τους ίδιους, με τα προσδοκώμενα οφέλη της να ιχνογραφούν το περίβλημα της εξωστρέφειας και να διαμορφώνουν τις συνθήκες προσέλκυσης νέων επισκεπτών.
Δύναμη αρετής και πνεύματος, πεδίο συνεχούς δημιουργίας, και πρωτοποριακών συνθέσεων, με ανοίγματα στις σύγχρονες μορφές τέχνης αλλά και με σεβασμό στις τοπικές μας παραδόσεις, το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας χαίρει της εκτίμησης του συνόλου των πολιτών του Δήμου Κιλκίς. Ακριβώς, επειδή η αποδοχή του είναι καθολική και η αξία του εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο κοινό, με την προβολή αλλά και με την προσωπική εμπειρία, που λειτουργεί, ίσως, ως η πιο επιτυχημένη ενημερωτική καμπάνια, η πολιτιστική μας πρόταση αποτέλεσε και τη βάση για την ενθάρρυνση και ανάπτυξη στοιχείων τουριστικής πολιτικής.
Το Πολιτιστικό και Κινηματογραφικό Καλοκαίρι του Δήμου μας στην πόλη και στα χωριά μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, ο Κήπος των Χριστουγέννων, οι εκδηλώσεις του οποίου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες, το πλήθος αφιερωμάτων για την 100η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και πολλών άλλων ανεξάρτητων παραγωγών, σε συνδυασμό με τα πολιτιστικά θεάματα των ‘’Ελευθερίων’’, της Εμποροπανήγυρης, των ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων και κάθε άλλης θεσμικής έκφρασης του Δήμου μας, στάθηκαν οι φωτεινοί σηματοδότες της χαράς, της συγκίνησης τη χρονιά που πέρασε.
Το Τμήμα Πολιτισμού, οι υπάλληλοί του μαζί με όλο το εργαζόμενο προσωπικό από τις συναρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και με εθελοντές έδωσαν ψυχή, δυνάμεις και ξόδεψαν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους για να σχεδιάσουν, να συμπληρώσουν, να τελειοποιήσουν προτάσεις και να τις παρουσιάσουν στο κοινό. Έδωσε πολλά ο Πολιτισμός, πήρε όμως και πολλά παράσημα από τους πολίτες και από τους επισκέπτες μας, που ακολούθησαν με εμπιστοσύνη τις επιλογές μας και φύλαξαν το βαθύτερο νόημά τους. Από τις αρχές του θέρους έως και τις άκρες και του φθινοπώρου η πολιτιστική κινητικότητα ήταν ακατάπαυστη με ποικίλες εκδηλώσεις και οι συμπολίτες μας είχαν την δυνατότητα της καθημερινής εξόδου, ώστε να παρακολουθήσουν ότι τους ενδιέφερε και κάλυπτε τις προτιμήσεις τους. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο ‘’Πολιτιστικό Καλοκαίρι’’ που κέρδισε, κατά βάση με τις πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις, τις εντυπώσεις αλλά και περισσότερους θεατές. Για την ακρίβεια 24.000, σύμφωνα με στοιχεία του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού, που απόλαυσαν θέατρο, συναυλίες και επιδαύριες παραστάσεις πολύ πριν αυτές παιχθούν στο Θέατρο της Επιδαύρου. Μοιράστηκαν τη μυσταγωγία της τέχνης του θεάτρου μαζί με διακόσιους ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνοθέτες, ηχολήπτες, τεχνικούς που γνώρισαν έστω και για λίγο την περιοχή μας και τις πολιτιστικές της υποδομές. Με την ομάδα αυτών των ανθρώπων έχει καλλιεργηθεί μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης που μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για νέες συνεργασίες. Το καλοκαίρι του 2022, όπως και όλα τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, ο Δήμος Κιλκίς επικοινώνησε το πολιτιστικό του πρόγραμμα στους πολίτες με τη δωρεάν είσοδό τους στο 50% των παραστάσεων και συναυλιών και το έκανε σκόπιμα και συνειδητοποιημένα, θέλοντας να ανακουφίσει τη μέση οικογένεια από την οικονομική πίεση που υφίσταται. Όπως έχω ξαναπεί, είναι ένα είδος ‘’Θεωρικών’’ που το έχουμε θεσμοθετήσει κατ’ εφαρμογήν της αρχής
’’Πολιτισμός για Όλους’’ με ιδιαίτερη ευαισθησία και στις τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, στους ανέργους και στα άτομα με αναπηρία. Ανάλογη πολιτική υιοθετήθηκε και για τον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο με ελεύθερη είσοδο σε ανέργους, πολυτέκνους και τρίτεκνους. Οι φίλοι και οι φανατικοί οπαδοί της έβδομης τέχνης παρακολούθησαν ταινίες της αρεσκείας τους, σε πρώτη προβολή, χάρη στο ψηφιακό σύστημα προβολών ενώ ξαναδόθηκε στον Κινηματογράφο άφθονος χώρος για την παιδική ταινιοθήκη.
Ο Περιφερειακός Θερινός Κινηματογράφος, που είναι και το μεγάλο μας καύχημα, γιατί εμείς του δώσαμε φύσημα ζωής, τριπλασίασε την εμβέλειά του. Ξεκινήσαμε τις θερινές προβολές το 2020 με δέκα χωριά, αυτές αυξήθηκαν στις είκοσι τον επόμενο χρόνο και πέρσι το θερινό σινεμά ταξίδεψε σε τριάντα Κοινότητες και σε οικισμούς. Κάθε βραδυνή προβολή στην πλατεία των χωριών ή στον προαύλιο χώρο των σχολείων ισοδυναμούσε με μια μικρή οικογενειακή γιορτή, στην οποία συμμετείχαν με πολύ ενθουσιασμό τα παιδιά, οι γονείς αλλά και οι παππούδες και γιαγιάδες. Όλες οι κινηματογραφικές ταινίες προσφέρθηκαν δωρεάν, όπως με ελεύθερη είσοδο ήταν και η παρακολούθηση παιδικού θεάτρου και διαδραστικών παραστάσεων κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών που δόθηκαν σε είκοσι χωριά τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου.
Από τις κορυφαίες στιγμές της χρονιάς σε ότι αφορά την πολιτιστική ανάταση του Δήμου μας, ήταν η διοργάνωση του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας. Οι θεατρικές παραγωγές του φεστιβάλ στο Συνεδριακό Κέντρο και σε σχολεία του Δήμου μας, οι υπαίθριες παραστάσεις δρόμου, οι παράλληλες εκδηλώσεις εκθέσεων και επιμορφωτικών σεμιναρίων προσέλκυσαν την προσοχή 4.500 επισκεπτών, παιδιών κυρίως, που πλημμύρισαν με την πληθωρική τους παρουσία όλους τους χώρους ανάπτυξης της διοργάνωσης. Το Διεθνές Φεστιβάλ έχει αποκτήσει τη χαμένη του λάμψη και στηρίζεται πια στις δυνάμεις του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Κιλκίς. Η αιγίδα των εκδηλώσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν το πρώτο βήμα προσέγγισης του Δήμου. Πέρσι έγινε και το δεύτερο καθοριστικό βήμα με κατάληξη την χρηματοδότηση του Φεστιβάλ με δεσμευτική ισχύ προγραμματικής σύμβασης έξι χρόνων, με το ποσό των 180.000ευρώ. Ισάριθμο ποσό βάσει της πολιτισμικής σύμβασης θα καταβάλει ο Δήμος Κιλκίς. Πετύχαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δέσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες μιας πιο επαγγελματικής διοργάνωσης, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που προβάλλει στην κοινωνία και στο παιδί τα μηνύματα της ιδιαίτερης τέχνης του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας. Πετύχαμε να φέρουμε επισκέπτες από διάφορα μέρη της Πατρίδας μας που ήρθαν στο Κιλκίς για το Κουκλοθέατρο και να βάλουμε στις ράγες πολιτιστικές συμπράξεις με άλλους Δήμους στο άμεσο μέλλον. Την περίοδο του γιορταστικού δωδεκαημέρου φτιάχθηκε για τους συμπολίτες μας ένα πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα για την ψυχαγωγία τους στο οποίο και ανταποκρίθηκαν με ζέση και συμμετείχαν μαζικά από τη έναρξη της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων.
Τη χρονιά που πέρασε στην πολιτιστική πολιτική του Δήμου μας είχαν πιο ενεργό ρόλο οι Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι και τοπικά πολιτιστικά σχήματα. Συνεργαστήκαμε πολλές φορές μαζί, με πνεύμα δημιουργίας και σύνθεσης απόψεων, σε μια σειρά δρωμένων, όπως η ‘’Φλόγα Μνήμης’’ για την πένθιμη επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το διήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία στη Νέα Σάντα, ιστορική έδρα του Δήμου μας, και τα τιμητικά αφιερώματα για τη συμπλήρωση του ενός αώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Καθώς ο Πολιτισμός έχει άρρηκτες συνδέσεις με την Ιστορία και την Παιδεία μας θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά εκδήλωση Μνήμης για τα Μαρτυρικά Χωριά του ανατολικού Κιλκίς, αποδίδοντας τον οφιελόμενο φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος της ναζιστικής κατοχής. Ονοματοδοτήσαμε, τιμώντας τον σπηλαιοφύλακα Βασίλη Μακρίδη, την αίθουσα της Παλαιοντολογικής Έκθεσης, ενώ παράλληλα, διασφαλίσαμε 200.000ευρώ από το πρόγραμμα Med-Quad για την ψηφιακή αποτύπωση του Σπηλαίου Κιλκίς,
Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού έστρεψε το ενδιαφέρον του κοινού και στο χώρο του βιβλίου, είτε διοργανώνοντας, είτε συμμετέχοντας σε πέντε σημαντικές βιβλιοπαρουσιάσεις που προβάλλουν το έργο τοπικών και μη συγγραφέων (‘’Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας’’ του Νίκου Κωνσταντινίδη και της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου, ‘’Ηλιόλουστο – Μελάφτσα: Η μνήμη των Πρώτων’’ του Σπύρου Λαζαρίδη, ‘’Κιλκισιακό Οδολόγιο’’, ‘’Εύθυμα Ιατρικά και άλλα ενθυμήματα’’ του Αναστάσιου Αμανατίδη, ‘’Ερωτευμένος Καίσαρ’’ του Παναγιώτη Χανού).
Το σύνολο των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε χρήμα αποτιμάται στα 294.534,56ευρώ εκ των οποίων το 1/3 διατέθηκε για την οικονομική υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας. Ειδικότερα επιδοτήθηκαν με 102.000ευρώ τριάντα έξι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τριπλασιάστηκε και το διατεθέν ποσό και ο αριθμός των Συλλόγων και φορέων που έτυχαν υποστήριξης.
Που και πως κατανεμήθηκαν οι επιχορηγήσεις:
-Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας ‘’Το Λαβάς’’ 8.000 ευρώ
-Πολιτιστικό Καλλιτεχνικό Σύνολο ‘’η πόλις’’ 6.900 ευρώ
-Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία ‘’Τέχνη’’ 5.000 ευρώ
– 2ο Σύστημα Προσκόπων 3.800 ευρώ
-Πολιτιστικοί Σύλλογοι ‘’Μπέλλες’’ Σ.Σ.Μουριών, Ισώματος ‘’Καπετάν Ράμναλης’’, Ποταμιωτών Κάτω Ποταμιάς, Νέων Μυριοφύτου ‘’Οι Μακεδόνες’’, Καστανιών, Στενημαχιτών Κιλκίς ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’, ‘’Αρμονία’’ Κιλκίς, Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου,Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος Κιλκίς, Φιλαρμονική Νέας Σάντας, Σύλλογος Γυναικών Νέας Σάντας, Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, 3.000ευρώ
-Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου ‘’Τα Κρούσια 2.800ευρώ
-Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου 2.600 ευρώ
Πολιτιστικοί Σύλλογοι Θεοδοσίων, Ποντίων Νέας Σάντας, Πυργωτού, Λειψυδριωτών ‘’Ο Προφήτης Ηλίας’’, Κάτω Σουρμένων, Πικρολίμνης, Πολιτιστικό Σωματείο Καμπάνη 2.500 ευρώ
-Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αμαράντων, Μέσων Αποστόλων, Κρητών ν. Κιλκίς ‘’Το Αρκάδι’’, Διποτάμου, Παλατιανού ‘’Παναγία Σουμελά’’, Αγίου Μάρκου, Νεολαία Αγίου Χαραλάμπους, Μουσικός Σύλλογος JAM 2.000ευρώ
-Μορφωτικός Σύλλογος Ακροποταμιάς, 1.500 ευρώ
– Ορθόδοξο Εργαστήρι, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής 1.200 ευρώ.
Επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Η Μικρασιατική Καταστροφή σημάδεψε ανεξίτηλα τον ελληνισμό και έμεινε χαραγμένη ως νοσταλγία, ως μνήμη και ως συλλογικό ιστορικό τραύμα στις ψυχές των προσφύγων που υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν στη νέα τους Πατρίδα.
Ο Δήμος Κιλκίς αποτέλεσε το σημείο συνάντησης των προσφυγικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Θράκη, την Καππαδοκία, την Ανατολική Ρωμυλία στις αρχές του περασμένου αιώνα, πριν και μετά τη Μικρασιατική τραγωδία.
Με σεβασμό στη μνήμη των ιστορικών γεγονότων και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου και των ανθρώπων του,
ο Δήμος Κιλκίς ανέλαβε πρωτοβουλία και πραγματοποίησε με τη συνέργεια της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής Κιλκισίου, Εκκλησιών, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων ένα μεγάλο αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα.
Οι εκδηλώσεις επιγραμματικά:
–Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής και Δοκιμίου
– Επετειακή έκδοση ‘’ Σχολικά Τετράδια- 100 χρόνια
Μνήμης ‘’
-‘’Μνήμες Προσφυγιάς’’ – Εκδήλωση στο Χέρσο με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου, της Κοινότητας Χέρσου, του Γυμνασίου Χέρσου, του Συλλόγου Ποντίων Χέρσου, του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Καλίνδριας ‘’Ο Αίμος’’ του Συλλόγου Μικρασιατών Νικομήδειας ‘’Το Κίζδερβεντ’’ και της Περιβαλλοντικής Ομάδας ‘’Αγιάκ’’
-‘’Οδοιπορικό Μνήμης στη Μικρά Ασία’’ – Μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή της χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου ‘’Άγιος Νέστωρ’’ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Στενημαχιτών ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’ Κιλκίς
-Ημερίδα – αφιέρωμα στις Ρωμιές του Πόντου,της Θράκης και της Μικράς Ασίας με τη συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες, της Θρακικής Εστίας και του Πολιστικού Μορφωτικού Συλλόγου ‘’Μιστί’’ Νέου Αγιονερίου
– Επετειακή έκθεση ζωγραφικής ΦΡΑΝΤαless –Γιατί σκοτάδι στο φως’’
– Γκιαούρ – Ισμήρ’’ Δραματοποιημένο οδοιπορικό μνήμης από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Νέας Σμύρνης
‘’Σμύρνη μου αγαπημένη’’ –Προβολή κινηματογραφικής ταινίας
-Αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και στην άλλη Ελλάδα που χάθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέσων Αποστόλων
-‘’Από το Βυζάντιο στο σήμερα- Σμύρνη 100 χρόνια’’ Μουσική παράσταση με το Δημήτρη Μπάση, την Ασπασία Στρατηγού και την ορχήστρα ‘’Εστουδιαντίνα’’ Νέας Ιωνίας Βόλου
-‘’Ανάθεμα το Καρά – Πούρουν’’ – Μουσικό ιστορικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Ιερού Ναού ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων και του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης ‘’Ακρίτες του Πόντου’’
– ‘’Ιωνίας ενθυμήματα – Ιχνηλατώντας μνήμες και θύμησες της Σμύρνης’’ από τον Πολιτιστικό Φιλανθρωπικό Σύλλογο ‘’Αρμονία’’
-‘’Μαρτυρικά 2022 – Μνήμες Μικράς Ασίας’’ – Επιστημονική ημερίδα από την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας
-‘’Τιμώντας τους πολιούχους των προσφύγων’’ – Μουσική παράσταση παραδοσιακών τραγουδιών
-‘’Η Σμύρνη μάνα καίγεται’’ – Θεατρική παράσταση από την Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Κιλκίς
‘’ 100 χρόνια ξεριζωμός – Θράκη, Πόντος… Μικρά Ασία’’ – Μουσικοαφηγηματική θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς
-Μουσικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή προς τιμήν των ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων με τη συμμετοχή των Ενοριών της πόλης ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων, Κοίμησης της Θεοτόκου, Αγίου Δημητρίου, Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
– Συναυλία βυζαντινής μουσικής με ύμνους αφιερωμένους σε Αγίους με καταγωγή από τη Μικρασία από το βυζαντινό χορό του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης και του Ναού Αγίου Δημητρίου.
Τουρισμός
Τα θέλγητρα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Κιλκίς αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη προσέλκυσης ρεύματος επισκεπτών από όμορες περιοχές, την περίοδο κυρίως του Πολιτιστικού Καλοκαιριού και του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας. Δεν υπάρχουν καταγραφές για τις επισκέψεις αυτές, παρά μόνο αποσπασματικές.
Ωστόσο έχει τη δική του αξία ο δείκτης του εκπαιδευτικού – μαθητικού τουρισμού που είναι σαφέστατα ευνοημένος από την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης και την επαναφορά στην κανονικότητα.
Το Μουσείο Λίμνης, το Σπήλαιο Κιλκίς και το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς αποτέλεσαν τα σημεία εκδήλωσης τουριστικού, περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος για το μαθητικό πληθυσμό εκτός των τειχών του Δήμου μας.
Μέσα στο 2022 το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης επισκέφθηκαν 1.500 άτομα και 27 σχολεία με γκρουπ 25 μαθητών κατά μέσο όρο.
350 επισκέπτες περιηγήθηκαν το Σπήλαιο Κιλκίς μαζί με μαθητές, με ομάδες πάλι κατά μέσο όρο 25 ατόμων, από 55 σχολεία της χώρας.
Το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης δέχθηκε, τέλος, επισκέψεις από μαθητές 17 σχολείων.
Με συντηρητικές εκτιμήσεις, συνεπώς, τους οργανωμένους χώρους πολιτισμού και τουρισμού επισκέφθηκαν από την άνοιξη του 2022 4.235 πολίτες εκ των οποίων οι 3.900 ήταν μαθητές σχολείων.
Ο εκπαιδευτικός – μαθητικός τουρισμός, όπως και ο αθλητικός τουρισμός είναι πεδία υπό μελέτη, που θα ληφθούν σοβαρά υπόψη για τη διάρθρωση της τουριστικής μας πολιτικής.
Αντιδημαρχία Παιδείας, Εθελοντισμού και Αθλητισμού
Η έξοδος σταδιακά από την στενωπό της υγειονομικής κρίσης έδωσε ζωτικό χώρο και σ΄αυτήν την Αντιδημαρχία να αναπτυχθεί και να προσεγγίσει στοχευμένα τους τομείς ευθύνης της με παραγωγικό τρόπο, είτε κινητοποιώντας το ενδιαφέρον φορέων και πολιτών είτε ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας αξιόλογες πρωτοβουλίες τους. Ορισμένες μάλιστα διοργανώσεις εκπαιδευτικού ή αθλητικού περιεχομένου που δοκιμάστηκαν, συγκεντρώνουν τις ποιοτικές προϋποθέσεις, ώστε συν τω χρόνω να εξελιχθούν σε επιτυχημένους θεσμούς.
Στην Παιδεία δόθηκε και πάλι έμφαση στην εξοικείωση των μαθητών με την τοπική μας ιστορία μέσω των ‘’Πρωινών Ιστορικών Περιπάτων’’ την ξενάγηση δηλ. των μαθητών στο Πολεμικό Μουσείο στις παραμονές της εορταστικής επετείου της Ιστορικής Μάχης του Κιλκίς. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, προκηρύξαμε μαθητικό διαγωνισμό δοκιμίου και ζωγραφικής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία, ώστε να δώσουμε τα ερεθίσματα κριτικής σκέψης στους μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων για μία τραυματική ιστορική πλευρά, η οποία σημάδεψε όλο τον ελληνισμό αλλά και τον τόπο μας, ο οποίος αποτελεί εστία προσφυγικής εγκατάστασης. Η συμμετοχή διακοσίων τριάντα πέντε μαθητών στον μαθητικό διαγωνισμό, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, ήταν δηλωτική του ενδιαφέροντος αλλά και περιεκτικά εύστοχη ως προς την κατανόηση της θεματογραφίας. Σε ειδική εκδήλωση βραβεύσαμε με αθλοθέτημα tablets και ιστορικά βιβλία και αναμνηστικά συμμετοχής σαράντα πέντε μαθητές, ενώ διαθέσαμε την συλλεκτική έκδοση ‘’Ιστορικά Τετράδια’’ με υλικό για την μικρασιατική καταστροφή και την συσχέτισή της με την προσφυγική ταυτότητα του Δήμου μας, στους μαθητές όλων των σχολικών μας βαθμίδων. Περήφανοι και συγκινημένοι, όπως και όλοι οι δημότες μας, γονεις, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί για τις υψηλές διακρίσεις που πέτυχαν οι μαθητές σε ευρωπαϊκούς και εθνικούς διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν κατά το σχολικό έτος 2021-2022, βραβεύσαμε επίσης εξήντα εννέα μαθητές από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο, το 1ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς, το Γυμνάσιο Καμπάνη, το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Κιλκίς και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς. Τιμώντας τους αγώνες της πολύτεκνης οικογένειας απονείμαμε συμβολικά και έπαθλα και στους πρωτοετείς φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών.
Πέραν των πιο αισιόδοξων προσδοκιών ήταν η συμμετοχή μαθητών και πολιτών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που εμπέδωσαν με τις εκδηλώσεις της, μηνύματα για την οδική ασφάλεια, την προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και την αξιοποίηση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης μέσα στην πόλη.
Η Αντιδημαρχία Παιδείας πρωτοστάτησε σε ενημερωτικές ομιλίες και συζητήσεις για σύγχρονα θέματα της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η οπαδική βία, οι απειλές στο σύστημα κυβερνοασφάλειας, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο παιδικός καρκίνος, ο αυτισμός και σε εκθέσεις φωτογραφίας που φιλοξενήθηκαν στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής και στο Φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου. Η Διά Βίου Μάθηση υποστηρίχθηκε με επτά τμήματα που παρακολούθησαν διαδικτυακά εβδομήντα οκτώ συμπολίτες μας, όπως ποικιλοτρόπως ενισχύθηκε και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κιλκίς.
Στον Εθελοντισμό συνεχίστηκαν οι εκστρατείες ενίσχυσης των συσσιτίων της Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία, εθελοντικές δραστηριότητες για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος στο Λόφο Αγίου Γεωργίου σε συνέργεια με την εταιρία ανελκυστήρων Kleemann και στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, καθώς και οι αιμοδοσίες με τη συνεργασία του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς για την κάλυψη αναγκών σε αίμα συνανθρώπων μας με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, συνειδητοποιημένου εθελοντικού κινήματος.
Κατά τη διάρκεια του 2022 η υπόθεση ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού δυνάμωσε με πολλούς πόντους που προστέθηκαν στο καντράν χάρη σε εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αθλητικές διοργανώσεις. Στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου φιλοξενήθηκαν οι αγώνες στίβου των ‘’Ελευθερίων 2022’’ και όλοι θυμόμαστε την κοσμοπλημμύρα των θεατών, όπως επίσης και προκριματικοί αγώνες μπάσκετ, παιχνίδια μπάσκετ με φιλανθρωπικό περιεχόμενο, ημερήσιοι αγώνες κάμπ. Στην Πλαγιά, στις Μουριές, στο Παλαιό Αγιονέρι, στον Βαπτιστή έγιναν τουρνουά ποδοσφαίρου, αγώνες πρωταθλήματος ποδηλασίας.
Με την υποστήριξη του Δήμου πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς το ευρωπαϊκό τουρνουά αντισφαίρισης, το πρωτάθλημα ιππικής αντοχής, αγώνες τραμπολίνο, η πρώτη διοργάνωση αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού, η έκθεση ιστορικού αυτοκινήτου.
Σε αθλητές, σε παράγοντες του αθλητισμού και επισκέπτες, με πολύ μετριοπαθείς εκτιμήσεις, μετράμε περισσότερα από 4.000 άτομα που επισκέφθηκαν και είχαν μια πρώτη επαφή με τον Δήμο μας. Και ασφαλώς η ολιγοήμερη διαμονή τους είχε παράπλευρες ωφέλειες για την τοπική μας οικονομία.
Ο Δήμος Κιλκίς και η Αντιδημαρχία Αθλητισμού ενθάρρυναν και επιδότησαν τους τοπικούς Αθλητικούς Συλλόγους με 93.000ευρώ, ποσό αυξημένο σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με την περσινή επιχορήγηση, θέλοντας να τους δώσουν το κίνητρο και την υποστήριξη, ύστερα από μια άνυδρη αθλητικά περίοδο λόγω κορονοϊού, να συνεχίσουν την αθλητική τους δραστηριότητα.
Ειδικότερα επιδοτήθηκαν είκοσι οκτώ αθλητικοί σύλλογοι,οι οποίοι και κατονομάζονται με τα εξής κονδύλια:
– ΓΑΣ 10.200ευρώ
-Κούπα 9.000ευρώ
-Αναγέννηση Πλαγιάς 8.000ευρώ
– Αετός 5.000ευρώ
– Ιππικός Όμιλος, Οδυσσέας Καμπάνη, Δόξα Βαπτιστή,Όμιλος Αντισφαίρισης, ΧΩΜΑ, Νίκη Ευκαρπίας 3.000ευρώ
– Σύλλογος Δρομέων Υγείας Κιλκίς, Θύελλα Δοϊράνης, Ατρόμητος Παλαιού Αγιονερίου 2.500ευρώ
– Κιλκισιακός, Κεραυνός Χωρυγίου, Σύλλογος Βετεράνων Κιλκισιακού, Αετός, Ηρακλής Αργυρούπολης, Αστέρας Μεγάλης Βρύσης, Παονε Επταλόφου, Δόξα Γερακαριού, Ελπίδες Κιλκίς, Καστανιές, Απόλλων Μαυρονερίου, Δόξα Χέρσου, ΠΑΟΚ Κεντρικού, ΠΑΟΚ Κρηστώνης 2.000ευρώ
– Ομάδα Γυναικών Κιλκισιακού 1.500ευρώ
Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας
Στο επίκεντρο της κοινωνικής μας πολιτικής είναι ο άνθρωπος και όπως έχει επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, η θεσμικά αρμόδια δημοτική υπηρεσία, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, εμφορούμενη από μία ανθρωποκεντρική αντίληψη, εφαρμόζει οριζόντιες πολιτικές, στη βάση μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης κοινωνικής παρέμβασης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ιδιαιτερότητα και στη διαφορετικότητα των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού.
Το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι – Κοινωνική Μέριμνα’’είναι η πλέον οργανωμένη κοινωνική δομή που παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, νοσηλευτικής αρωγής και οικιακής – οικογενειακής φροντίδας σε εξακόσιους πενήντα ηλικιωμένους και σε άτομα με αναπηρία που είναι μόνα τους και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.Το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό των δέκα επί μέρους μονάδων αφουγκράζεται τις ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και των αδυνάμων γενικότερα συμπολιτών μας και μεριμνά ώστε να είναι καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης τους και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μετά και τη χαρτογράφηση του Δήμου, στόχος είναι η διεύρυνση του προγράμματος και η εγγραφή νέων ωφελουμένων.
Το επιστημονικό δυναμικό της Υπηρεσίας εμπλέκεται σε δράσεις όπως:
-η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων. Πέρσι προκάλεσε κοινωνικές έρευνες σε τριάντα πέντε οικογένειες, με εντολή παρακολούθησης σε δεκαπέντε οικογένειες για ζητήματα παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Υπήρξε δε στενή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την Εισαγγελία Πρωοτοδικών, την Αστυνομία και με άλλους φορείς με γνώμονα την υπεράσπιση τουβέλτιστου συμφέροντος του κάθε παιδιού.
– το Πρόγραμμα Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν τρεις διανομές τροφίμων σε τετρακόσιες εξήντα οικογένειες ενώ υλοποιήθηκαν και συνοδευτικά μέτρα του προγράμματος με ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα δημόσιας υγείας και με την προβολή ψυχαγωγικών ταινιών για τους ωφελούμενους
-το πρόγραμμα ‘’Κάνε Κλικ για τη Ζωή’’ το οποίο αποσκοπεί στην αυτόνομη διαβίωση και την ασφαλή γήρανση των ηλικιωμένων με 24ωρη παρακολούθηση και τηλεφωνική υποστήριξη και με ενεργή υπηρεσία κατ’ οίκον παρακολούθησης.
– τη Συμβουλευτική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης, η οποία λειτούργησε με ψυχολόγους της υπηρεσίας και προσέφερε ψυχοσυναισθηματική στήριξη σε όποιον είχε ανάγκη. Τηλεφωνική συμβουλευτική υποστήριξη έγινε και με ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι είχαν διαταραγμένες σχέσεις με την οικογένειά τους, γι΄ αυτό και έγιναν προσπάθειες επανένωσης της οικογένειας.
Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων επιφορτίστηκε με διακόσιες εξήντα τρεις συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με διάφορα προβλήματα, με ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, με προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων και διαχείρισης συμπεριφοράς εφήβων κ.α. Το Τμήμα πραγματοποίησε επίσης ενενήντα τέσσερις συνεδρίες συμβουλευτικής σε θύτες ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίοι παρακολουθούν ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα με ψυχολόγο σε δημόσιο φορέα στο πλαίσιοτης ποινικής διαμεσολάβησης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, ο έτερος πυλώνας κοινωνικής στήριξης και φροντίδας, δέχθηκε εκατόν σαράντα δύο αιτήσεις τρίτεκνων, πολύτεκνων οικογενειών και ατόμων με αναπηρίας για την μείωση ή την απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Δέχθηκε είκοσι τέσσερις αιτήσεις πολιτών για την εφάπαξ χορήγηση ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, ενώ διεκπεραίωσε εννέα αιτήσεις ανασφαλίστων για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη.
Το Κέντρο Κοινότητας εξυπηρέτησε 2.038 συμπολίτες μας σε αιτήσεις ένταξης στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ένταξής τους στο επίδομα στέγασης, σε αιτήσεις χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, επιδομάτων σε ανασφάλιστους υπερήλικες και επιδομάτων στεγαστικής συνδρομής ομογενών.
Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί του Κέντρου πραγματοποίησαν πάνω από ενενήντα συνεδρίες για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης. Επικεντρώθηκαν σε δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ωφελουμένων προνοιακών προγραμμάτων, ενώ άσκησαν στοχευμένες παρεμβάσεις σε αστέγους με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών διαβίωσής τους. Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και δημόσιες συζητήσεις που υλοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, για τα έμφυλα στερεότυπα και τελευταίως για την σωματική και ψυχική υγεία στην εποχή της πανδημίας.
Το έργο κοινωνικής αλληλεγγύης των κοινωνικών μας επιστημόνων για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, που πολλές φορές δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της ζωής αλλά και να βοηθήσει τον ίδιο του τον εαυτό, είναι αθέατο πολλές φορές αλλά είναι άξιο αναφοράς. Με υψηλή αίσθηση ευθύνης, επαγγελματισμό και διακριτικότητα ασχολήθηκαν εξατομικευμένα με δυσεπίλυτες υποθέσεις συνανθρώπων μας και κατάφεραν να τις ξεμπλοκάρουν με πραγματικά επαινετά αποτελέσματα ως προς την εισαγωγή τους σε κέντρα χρονίων παθήσεων, σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, την ένταξή τους στο επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων,την εξομάλυνση δύσκολων οικογενειακών σχέσεων κ.α.
Αντιδημαρχία ΚΕΠ, Τεχνολογιών και Πληροφορικής
Η είσοδος του Δήμου Κιλκίς στην ψηφιακή εποχή ήταν μια προγραμματισμένη ενέργεια αλλά και μια αναγκαστική, όπως αποδείχθηκε από την υγειονομική κρίση, διέξοδο για την άμεση και ασφαλή εξυπηρέτηση των πολιτών. Η Δημοτική Αρχή στάθηκε υποστηρικτικά και έδωσε ώθηση στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, από τους πρώτους μήνες της θητείας της, αλλάζοντας σελίδα στον παραδοσιακό τρόπο εξυπηρέτησης και παρέχοντας ψηφιακά αγαθά και καινοτόμες εφαρμογές στο σύνολο των πολιτών, κυρίως δε στους πολίτες που είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Η αλματώδης αύξηση των ψηφιακών παροχών, συν τω χρόνω, και η υιοθέτησή τους από τους πολίτες γέννησε την ιδέα μιας καλύτερης διαχείρισης και οργάνωσης δημοτικών υπηρεσιών και υπαλλήλων και δημοτικών μονάδων που κατά κανόνα δέχονται μεγάλη επισκεψιμότητα από το κοινό. Ήταν νομοτελειακή συνεπώς, η αναβάθμιση και η στοίχιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών με την αντίστοιχη Αντιδημαρχία η οποία επιπροσθέτως χειρίζεται θέματα τεχνολογιών, πληροφορικής, προγραμματισμού και οργάνωσης.
Το ότι τα ΚΕΠ έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας και εμπλουτίζονται διαρκώς με νέα ψηφιακά αντικείμενα αποτελώντας το βασικό κρίκο διεκπεραίωσης, με απλό και γρήγορο τρόπο, είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Στο Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης του κεντρικού μας ΚΕΠ στο Κιλκίς, για παράδειγμα, αυξήθηκαν οι υπηρεσίες και προστέθηκαν νέες στις back office εφαρμογές, όπως το εθνικό μητρώο επικοινωνίας, το μητρώο δικαιούχων απαλλαγής τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, η πύλη ψηφιακών υπηρεσιών Δικαστηρίων το fuel pass κ.α. Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας τις καθημερινές ημέρες και το Σάββατο συσχετίζεται σίγουρα με την αύξηση της κίνησης στο ΚΕΠ. Το ΚΕΠ Κιλκίς εξυπηρέτησε κατά μέσο όρο 120 πολίτες την ημέρα, αριθμό που μεταφράζεται στις 32.000 επισκέψεις πολιτών μέσα σε ένα χρόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών το ΚΕΠ Δοϊράνης, αντίστοιχα δέχθηκε ετησίως 5.000 πολίτες, το ΚΕΠ Γαλλικού 4.000 και το ΚΕΠ Πικρολίμνης 4.000 επίσης πολίτες. Διά ζώσης εξυπηρετήθηκαν το 2022 περισσότεροι από 45.000 πολίτες και αυτά τα μεγέθη επιβεβαιώνουν αφενός τις υψηλές αποδόσεις των ΚΕΠ και αφετέρου δείχνουν τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στην παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών.
Το ΚΕΠ Κιλκίς ήταν στη λίστα των πρώτων 30 ΚΕΠ πανελλαδικά που μπήκε στην πλατφόρμα myKEPlive εξυπηρετώντας ηλεκτρονικά πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ήταν επίσης στα πρώτα 31 ΚΕΠ πανελληνίως, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν ενταχθεί στην πιλοτική λειτουργία του KEP-ePass, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να δεσμεύει αριθμό προτεραιότητας για εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία.
Τα ΚΕΠ της περιοχής μας ήταν αυτά που έβαλαν πλάτη στο πρόγραμμα των Λευκών Περιοχών, εξυπηρετώντας την πρόσβαση συμπολιτών μας που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα σε καθεστώς επιδότησης από το οποίο ωφελήθηκαν 21 σε σύνολο 45. Η διεκπεραίωση για τους υπόλοιπους θα γίνει από τον ΟΤΕ και το ίδιο θα συμβεί και με τις 53 νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Νοέμβριο για τηλεοπτική κάλυψη. Ζητήθηκε δε και έγινε αποδεκτό το αίτημα για την ένταξη άλλων δέκα πέντε οικισμών στις Λευκές Περιοχές (Άγιος Μάρκος, Αγία Παρασκευή, Καβαλάρης, Μουριές, Παλαιό Λιθωτό, Καλλιρρόη, Μυριόφυτο, Νέο Μυριόφυτο, Αλεξάνδρα, Σιδηροδρομικός Σταθμός Μουριών, Αμάραντα, Κορυφή, Δροσάτο, Νέο Αγιονέρι Ξυλοκερατιά, Μπακαίϊκα) ανεβάζοντας τον αριθμό των εξυπηρετούμενων οικισμών σε 36.
Η φιλική προσέγγιση του πολίτη ως κοινωνική συμπεριφορά αλλά και ως αισθητική σε ένα ευχάριστο περιβάλλον αποτυπώθηκε στις εσωτερικές και εξωτερικές εγκαταστάσεις του ΚΕΠ Κιλκίς. Μπήκαν φωτεινά χρώματα στους εσωτερικούς χώρους, τοποθετήθηκε ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων, όπου συγκεντρώνεται το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν τον πολίτη, τέθηκε σε λειτουργία νέο σύστημα διαχείρισης επισκεπτών που είναι συμβατό με το υφιστάμενο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα επισκέψεων rantevou.kep.gov.gr . Οι επόμενες ενέργειές μας για να επαυξήσουμε τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του κεντρικού ΚΕΠ και σταδιακά τα άλλα είναι η προμήθεια είκοσι καινούριων υπολογιστών, οκτώ tablets για τη χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet, για την υπογραφή εγγράφων και άλλων πολυμηχανημάτων. Έργα ανακαίνισης και ξενοδοχειακός εξοπλισμός κρίνονται επίσης απαραίτητοι για τη βελτίωση των εσωτερικών χώρων.
Εν κατακλείδι, η ψηφιακή μεταρρύθμιση του Δήμου Κιλκίς είναι μια ανοιχτή υπόθεση. Την ξεκινήσαμε δυναμικά και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στους ψηφιακούς της ορίζοντες, πεπεισμένοι για τα θετικά της αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Νομικά Πρόσωπα
ΔΕΥΑΚ
Στην σκέψη μας η ΔΕΥΑΚ είναι ταυτισμένη με το σχεδιασμό μεγάλων έργων υποδομής, με την ικανότητα διεκδίκησης και απορρόφησης δημόσιων πόρων και με την σύγχρονη τεχνοκρατική εμπειρία που επισφραγίζει την υλοποίησή τους. Εγνωσμένης αξίας σε προγραμματισμό και σε μετρήσιμο αποτέλεσμα η Δημοτική Επιχείρηση κρατά τα ηνία υψηλών εισροών έχοντας γι΄ αυτούς τους λόγους εκτοξεύσει τον Δήμο Κιλκίς στις πρώτες θέσεις χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η Επιχείρηση, μαζί με όλους εμάς που παρακολουθούμε με σφοδρό ενδιαφέρον τις κινήσεις της, γνώρισε την ηθική δικαίωση αλλά και την ικανοποίηση της ωρίμανσης και τεχνικής ολοκλήρωσης ενός πολύ δύσκολου αλλά και απολύτως απαραίτητου έργου
Τα εμβληματικά έργα ύδρευσης σε 35 οικισμούς και σε δύο κεντρικές αρτηρίες της πόλης έχουν πάρει επιτέλους την άγουσα της υλοποίησης και η συμβασιοποίησή τους στα τέλη της περσινής χρονιάς αποτέλεσε πράγματι μια χαρμόσυνη εξέλιξη. Τα εμβληματικά έργα συνοδεύονται όπως όλοι γνωρίζουμε από έναν κολοσσιαίο προϋπολογισμό 25.000.000, χρήματα που θα ‘’πέσουν’’ σε υποδομές οι οποίες θα εξυπηρετήσουν περισσότερους από συνδημότες μας, εκσυγχρονίζοντας σχεδόν πλήρως το υδροδοτικό δίκτυο στις έξι Δημοτικές Ενότητες και σε πέντε μεγάλα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς. Η εγκατάσταση νέων αγωγών πολυαιθυλενίου σε ζώνη εκσκαφής 324 χιλιομέτρων αποδίδει πιστεύω αρκετά παραστατικά το μέγεθος της παρέμβασης. Μια επιπλέον συγκριτική ωφέλεια του έργου είναι ότι με τη μεταφορά του έργου από το πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ και την συμπερίληψή του στο πρόγραμμα ‘’Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη’’, ο Δήμος Κιλκίς μπορεί πλέον να πάρει ότι δικαιούται ως πλαφόν στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ με εντάξεις νέων έργων ύψους 22.548.000ευρώ, για τα οποία έχει γίνει η ανάλογη προεργασία.
Ένα ακόμη διπλό έργο που πέτυχε να εντάξει η ΔΕΥΑΚ στο ίδιο πρόγραμμα είναι η κατασκευή δύο διυλιστηρίων με προϋπολογισμό 18. 408,879ευρώ, ώστε να δώσει οριστικές λύσεις σε ζητήματα επάρκειας και ποιότητας νερού, με ορίζοντα εικοσαετίας, στο πολεοδομικό συγκρότημα του Κιλκίς και της Πικρολίμνης, το νερό της οποίας δεν χρησιμοποιείται για πόση εξαιτίας της συγκέντρωσης υψηλών τιμών σε νιτρικά.
Στις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που υλοποίησε η ΔΕΥΑΚ μέσα στο 2022 εγγράφονται:
-η αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης εντός των ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος Κιλκίς, προϋπολογισμού 1.430.000ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ
– η αντιπλημμυρική προστασία του συνόλου του πολεοδομικού ιστού της πόλης με αγωγούς ομβρίων υδάτων – 2.026.220,78ευρώ
– η προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων, ισχύος 494kWp στον βιολογικό καθαρισμό με τη μεθοδολογία του συμψηφισμού – προύπολογισμού 500.000ευρώ. Με το εν εξελίξει έργο, που θεωρείται και είναι, σωτήριο για την εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων, η ΔΕΥΑΚ αναλαμβάνει καθήκοντα αυτοπαραγωγού και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι κρίσιμης σημασίας για μία επιχείρηση που είναι από τις πιο ενεργοβόρες και ήταν πολύ συνετή η επιλογή της να αξιοποιήσει την προσφερόμενη μεθοδολογία.
Ανάλογος εξοπλισμός φωτοβολταϊκών μονάδων μικροδικτύου θα τοποθετηθεί στα αντλιοστάσια Σταυροχωρίου, Σεβαστού Ξηρόβρυσης και στον βιολογικό καθαρισμό Νέας Σάντας με προοπτική να αναβαθμίσει ενεργειακά τις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις της Επιχείρησης. Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1.550.000ευρώ βρίσκεται στο στάδιο της συμβασιοποίησης.
Ως προς την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των αντλιοστασίων λυμάτων, η ΔΕΥΑΚ προμηθεύτηκε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τις εγκαταστάσεις της πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο και στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών μαζί με σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού, ύψους 501.039,07ευρώ. Σύστημα τηλεελέγχου για τη συστηματική παρακολούθηση και επίβλεψη των παραμέτρων λειτουργίας της ύδρευσης έχει ήδη εγκατασταθεί στο υπάρχον σύστημα με προϋπολογισμό 1.489.000ευρώ.
Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ (568.443,37) δαπανήθηκε πέρσι από ίδιους πόρους της Επιχείρησης για αποκαταστάσεις υδρορροών σε χωριά όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, σε αποκαταστάσεις ασφάλτου, σε αντικαταστάσεις και επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης σε οικισμούς των Δημοτικών Ενοτήτων Κρουσσών, Δοϊράνης και Πικρολίμνης καθώς και για την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στο Μελάνθιο.
Ελήφθη μέριμνα παράλληλα για την ανάπτυξη εναλλακτικών γεωτρήσεων σε δώδεκα σημεία στο Δροσάτο, στην Αργυρούπολη, στις Καστανιές, στα Θεοδόσια, στο Μελάνθιο, στη Βάθη, στην Κρηστώνη, στην Μαυροπλαγιά, στο Κεντρικό, στην Ευκαρπία και στο Παλατιανό, για τις οποίες ξοδεύτηκαν 19.882,50ευρώ.
Η ΔΕΥΑΚ είναι πάντα δίπλα στο πλευρό των καταναλωτών στα μικρά και στα μεγάλα. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών μεταφοράς προμηθεύτηκε πέρσι τρία μεταχειρισμένα οχήματα συνολικής αξίας 22.338,71ευρώ. Οι υπηρεσίες του Τμήματος Διαχείρισης Ύδρευσης – Αποχέτευσης πραγματοποίησαν 26 νέες συνδέσεις ύδρευσης, 9 νέες συνδέσεις αποχέτευσης και 87 αντικαταστάσεις υδρομέτρων.
Η Επιχείρηση έχει εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘’Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020’’ master plan και μελέτη σχεδίου ασφαλείας νερού για το Δήμο Κιλκίς ύψους 196.363,65ευρώ, ενώ εσχάτως έχει υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στην πρόταση του Υπουργείου Επενδύσεων για τη διασύνδεση του αντλιοστασίου Σταυροχωρίου με το αντλιοστάσιο της Ξηρόβρυσης.
Οργανισμός Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Η πρωτοκαθεδρία του Οργανισμού ‘’Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί’’ στα κοινωνικά αγαθά που προσφέρει στην οικογένεια είναι πλέον μια παγιωμένη κατάσταση. Κύριο χαρακτηριστικό της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Κιλκίς είναι η παροχή δωρεάν υπηρεσιών στο 60% των οικογενειών που εμπιστεύονται την προσχολική αγωγή των παιδιών τους στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης του Κιλκίς, της Νέας Σάντας και του Χέρσου. Με αυξημένο αίσθημα ευθύνης η Δημοτική Αρχή τόλμησε μια γενναία κοινωνική παρέμβαση πριν από δύο χρόνια και απάλλαξε πλήρως τις τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες από την υποχρέωση καταβολής των τροφείων ενώ συγχρόνως μείωσε σε ποσοστό 65% τα τροφεία λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια των υπολοίπων οικογενειών.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Νομικού Προσώπου για το 2022 όλες οι εγγραφές των νηπίων έγιναν δεκτές και αυτές ήταν 164 ενώ σε ότι αφορά τα βρέφη εξυπηρετήθηκαν 50 αιτήσεις. Αρκετές από τις αιτήσεις για βρέφη που εκκρεμούσαν καλύφθηκαν από τις δομές της ΚΔΕΚ. Ενδεικτικό της εφαρμοζόμενης στιβαρής κοινωνικής μας πολιτικής είναι το γεγονός ότι από τα 214 νήπια και βρέφη δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τροφεία 106 οικογένειες, όπως απαλλάσσονται εντελώς από την καταβολή των τροφείων 41 γονείς με βρέφη σε σύνολο 50. Στους βεβαιωτικούς καταλόγους του 2022 καταγράφονται 29.627,50ευρώ ως εισπραχθέν ποσό από τα τροφεία, με τους γονείς να πληρώνουν κατά μέσο όρο 20ευρώ το μήνα για τη φοίτηση των παιδιών τους και αυτούς που βρίσκονται σε ευχερέστερη οικονομική θέση, με εισόδημα δηλ. άνω των 45.000ευρώ να καταβάλλουν μηνιαίως το ποσό των 40ευρώ. Η μείωση των τροφείων είναι κατακόρυφη εάν υπολογίσει κανείς ότι το ποσό των 75.000ευρώ μειώθηκε στα 30.000ευρώ.
Καθώς το μέτρο δοκιμάστηκε με επιτυχία χωρίς να επηρεαστούν δυσμενώς τα οικονομικά του Νομικού Προσώπου, αλλά ούτε και να θιγούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα νήπια και βρέφη, μελετούμε την οριζόντια κατάργηση των τροφείων από την επόμενη σχολική περίοδο, ώστε με αίσθημα ισότητας και κατανόησης των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες να διευρύνουμε παντού τις δωρεάν παροχές.
Η κοινωνική ευαισθητοποίηση του Δήμου Κιλκίς στο ζήτημα της κατάργησης των τροφείων αγγίζει με κάποιο τρόπο και την ισχνή δημογραφική μας εικόνα, δημιουργώντας μικρά έστω κίνητρα για την οικονομική ανακούφιση των οικογενειών.
Η εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών επιτεύχθηκε και πέρσι με την διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της τακτικής επιχορήγησης, συνολικού ποσού 1.185.000ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν κατά βάση για την κάλυψη της μισθοδοσίας, για έργα συντηρήσεων, για προμήθειες και αναλώσιμα είδη καθώς και για υπηρεσίες παιδιατρικού ελέγχου. Οι μονάδες προσχολικής αγωγής, όπως και της ΚΔΕΚ, δέχθηκαν την κοινωνική αρωγή κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων για την προετοιμασία και την καλύτερη προσαρμογή των βρεφών και νηπίων στο νέο προσχολικό περιβάλλον.
Αιτήματα όλων σχεδόν των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών για την αισθητική διαμόρφωση των αύλειων χώρων τους, την αγορά και εγκατάσταση οργάνων για τις παιδικές τους χαρές και την αποκατάσταση παλιών εξοπλισμών υγιεινής, θα δρομολογηθούν προς υλοποίηση μέσα στη χρονιά που διανύουμε.
ΚΔΕΚ
Η ΚΔΕΚ διατήρησε και την προηγούμενη χρονιά την ευελιξία της στην διεκδίκηση και απορρόφηση δημόσιων πόρων για την ισχυροποίηση των κοινωνικών δομών του Δήμου μας. Γι΄αυτό και προσέθεσε στις οργανικές της δυνάμεις μία ακόμη μονάδα προσχολικής αγωγής, απολύτως απαραίτητη για την παροχή προσχολικής φροντίδας και φύλαξης παιδιών βρεφικής ηλικίας. Χρησιμοποιώντας τη θετική εμπειρία στη λειτουργία της ‘’Πασχαλίτσας’’, του πρώτου δηλ. δημοτικού βρεφικού σταθμού προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες προς την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) και πέτυχε την σύσταση και χρηματοδότηση δεύτερου τμήματος βρεφονηπιακής φροντίδας, με 75.000ευρώ. Το ‘’Κουκουβαγάκι’’, όπως ονομάζεται ο δεύτερος δημοτικός βρεφικός σταθμός, είναι διπλάσιας δυναμικότητας και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 24 βρέφη. Οι χώροι της προσχολικής μονάδας, η οποία στεγάζεται σε ισόγεια ενοικιαζόμενη εγκατάσταση, επί της Διονυσίου Β, στην ανατολική πλευρά της πόλης μας, είναι, ασφαλώς, πολύ μεγαλύτεροι αλλά και πιο ευρύχωροι. Με την λειτουργία του δεύτερου βρεφικού σταθμού, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αισιοδοξούμε ότι θα αποφορτίσουμε τα νέα ζευγάρια, που δεν έχουν κοντά τους οικογενειακή υποστήριξη, από το άγχος της εξεύρεσης χώρου φύλαξης, αλλά και θα τους αποσυμπιέσουμε από το οικονομικό βάρος της φύλαξης βρεφών που απαιτεί ο ιδιωτικός τομέας. Οι υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και η ασφαλής φύλαξη των βρεφών από εξειδικευμένο προσωπικό προσφέρονται από την ΚΔΕΚ και τον Δήμο Κιλκίς δωρεάν. Εκτός από τον αμιγώς κοινωνικό χαρακτήρα της προσχολικής μονάδας, στον δεύτερο βρεφικό σταθμό διασφαλίζονται και επτά νέες θέσεις στην απασχόληση με κριτήρια τοπικότητας.
Άλλες δομές προσχολικής αγωγής της Δημοτικής Επιχείρησης, όπως ο βρεφικός σταθμός ‘’Πασχαλίτσα’’ και ο βρεφονηπιακός σταθμός ‘’Τσαφ- Τσουφ’’ αντιστάθμισαν τη μεγάλη ζήτηση που διαπιστώθηκε για την φιλοξενία βρεφών το περασμένο φθινόπωρο, με την κάλυψη δεκαέξι (16) θέσεων. Για να μπορέσει να εξισορροπήσει ο Δήμος τις πιεστικές ανάγκες προσχολικής φροντίδας, θα διερευνηθεί από την Επιχείρηση η δυνατότητα σύστασης καινούριου βρεφονηπιακού τμήματος στον παιδικό σταθμό ‘’Αστεράκια’’ με ανάλογη τροποποίηση στον καταστατικό οργανισμό του και τις απαραίτητες κτηριολογικές διαμορφώσεις.
Πέραν της δραστήριας παρουσίας της στην προσχολική αγωγή, η ΚΔΕΚ έχει μια εξίσου αξιόλογη συμβολή στην τοπική απασχόληση και μάλιστα στο ευαίσθητο πεδίο της προσφοράς εργασίας σε συμπολίτες μας που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την συνταξιοδότηση και είτε δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα, είτε βρίσκονται σε εργασιακό περιθώριο. Μέσω του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών η Επιχείρηση στηρίζει εννέα συνδημότες μας ενώ έχει αιτηθεί την πρόσληψη με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας άλλων εννέα ανέργων, με παιδαγωγικές ειδικότητες, με ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, οικονομολόγων και διοικητικών, από το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας 18-29 ετών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των ωφελούμενων από και προς το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία διατέθηκε στην ΚΔΕΚ ένα καινούριο λεωφορείο από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος’ΙΙ’.
Η υγειονομική κρίση ‘’έβαλε στον πάγο’’ τα σχέδια για την επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ, παρόλα αυτά η ΚΔΕΚ και ο Δήμος Κιλκίς την περίοδο των πασχαλινών και χριστουγεννιάτικων γιορτών έδωσαν για μία ακόμη φορά το σήμα του ενδιαφέροντός τους για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, χαρίζοντάς τους συμβολικά δώρα. Με την επαναφορά στην κανονικότητα, κατά τη φετινή περίοδο θα ληφθεί μέριμνα για την επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ, ώστε και να κοινωνικοποιηθούν τα μέλη του, να ψυχαγωγηθούν και να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Σφαγεία Κιλκίς Α.Ε.
Η ορθολογική διαχείριση της Επιχείρησης ‘’Σφαγεία Α.Ε.’’, παράγωγη της σταθεροποίησης των οικονομικών δεικτών λειτουργίας της, επικέντρωσε το βάρος της προσοχής της σε νέες επενδύσεις εσωτερικών χώρων, ο κύριος στόχος των οποίων υπηρετεί τον εκσυγχρονισμό και τη μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια της επιχείρησης.
Το 2022 διατέθηκαν 62.616ευρώ για συντηρήσεις ψυκτικών μηχανημάτων και σταβλικών εγκαταστάσεων, για την προμήθεια ψυγείου μεγάλων ζώων και για την αγορά νέων εξοπλισμών. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επενδυθεί πάνω από 175.000ευρώ για την λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών στα Σφαγεία και η πολιτική της αναδημιουργίας συνεχίζεται γιατί την ενθαρρύνουν οι ίδιες οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει με την αγορά η Διοίκηση της Επιχείρησης. Επενδύει σε καινούριους εξοπλισμούς αφενός για να διατηρήσει το πελατολόγιό της και για να προσελκύσει νέους πελάτες, ως επί το πλείστον χονδρέμπορους, και αφετέρου για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους και να αυξήσει έτι περαιτέρω τα κέρδη της.
Τα Σφαγεία έχουν αναπτύξει μια δυναμική σχέση με την τοπική αγορά και επιδιώκουν στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού να εξαπλωθούν σε μεγαλύτερες αγορές. Η επιχείρηση όχι μόνο βγήκε αλώβητη από την υγειονομική κρίση αλλά και αύξησε θεαματικά τις αποδόσεις της στη διαχείριση των σφάγιων. Διατηρεί ακμαία τα οικονομικά της με αυξημένο το ισοζύγιο εσόδων και εξόδων (355.978,64 – 332.923,83ευρώ αντίστοιχα) με σταθερό υπόλοιπο στην ετήσια χρήση (23.064,84ευρώ) δείχνοντας συνέπεια στην τήρηση των εξυγιαντικών κανόνων που οφείλει να ακολουθήσει. Η ρύθμιση οφειλών προς τρίτους έχει απομειωθεί στο ποσό των 7.400ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί ως τελευταία δόση τον Αύγουστο του 2023, το ταμειακό υπόλοιπο της Επιχείρησης είναι αρκετά ικανοποιητικό (56.366ευρώ) και οι εκκρεμείς απαιτήσεις της από τους πελάτες της ανέρχονται σε 46.953,72ευρώ. Στην Επιχείρηση εργάζονται σταθερά τριάντα συμπολίτες μας (25 εκδοροσφαγείς και 5 υπάλληλοι σφαγείου) και η αύξηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων ευνοεί περιστασιακά την απασχόληση 4 με 5 εποχιακών υπαλλήλων.
Τοπική Απασχόληση
Η αύξηση της απασχόλησης αποτελεί μία διαρκή επιδίωξη για τη Δημοτική Αρχή καθώς σηματοδοτεί το πλαίσιο της οικονομικής ευημερίας και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Συνδέεται άρρηκτα με την συγκράτηση του πληθυσμού στον τόπο του, την τόνωση της οικονομίας αλλά και με τον παράγοντα της δημογραφικής ανάκαμψης.
Ο Δήμος Κιλκίς ως παραγωγικός αυτοδιοικητικός οργανισμός διαθέτει αρκετά δυναμικές πολιτικές απασχόλησης που διακρίνονται σε μόνιμες και εποχιακές θέσεις εργασίας.
Τον τελευταίο χρόνο έχει προσθέσει στο μόνιμο προσωπικό του:
-τέσσερις (4) θέσεις με ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, μηχανολόγου ημηχανικού, τοπογράφου μηχανικού και γεωπόνου που προκηρύχθηκαν από το ΑΣΕΠ
– τέσσερις (4) θέσεις με ειδικότητες (2) βρεφονηπιοκόμων, μίας (1) βοηθού βρεφονηπιοκόμου και ενός (1) καθαριστή στο δημοτικό βρεφικό σταθμό ‘’Πασχαλίτσα’’
Ταυτόχρονα έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου:
-σαράντα εννεα (49) εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου
– εξήντα εννέα (69) σχολικές καθαρίστριες
– ενενήντα (90) μακροχρόνια άνεργοι από το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα
– σαράντα πέντε (45) άτομα από το πρόγραμμα μαρκοχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών σε δημοτικές υπηρεσίες
– εννέα (9) άτομα από το πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών σε υπηρεσίες της ΚΔΕΚ
τέσσερις (4) εποχιακοί υπάλληλοι στην Επιχείρηση ‘’Σφαγεία Κιλκίς Α.Ε.’’
Ο Δήμος Κιλκίς προσφέρει εργασία σε 274 πολίτες επιδεικνύοντας αυξημένη κοινωνική ευαισθησία για την επανένταξη δημοτών στην αγορά εργασίας, που ενώ συγκεντρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, υπολείπονται στο ηλικιακό όριο και μένουν εργασιακά μετέωροι, αποκλεισμένοι από τον ιδιωτικό τομέα. Αξιοποιώντας το πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, η Δημοτική Διοίκηση ενισχύει την επαναφορά τους στην παραγωγική διαδικασία και λύνει έστω και μερικώς τους κόμπους της ανεργίας.
Εντείνει δε τις προσπάθειές της για την ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων του Δήμου έχοντας προγραμματίσει:
-την προκήρυξη επτά (7) θέσεων προσωπικού στο νέο βρεφικό σταθμό ‘’Κουκουβαγάκι’’
-την πρόσληψη εννέα (9) ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων από πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας 18-29 ετών στις υπηρεσίες της ΚΔΕΚ με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας
-την πρόσληψη δύο (2) ατόμων ΔΕ Διοικητικού, ενός (1) ΔΕ Χειριστή Μηχανημάτων Έργου, με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας
-την πρόσληψη εννέα (9) ατόμων μόνιμου προσωπικού μέσα στη διετία 2023 – 2024.
Δημόσια Υγεία
Ο Δήμος Κιλκίς συνέχισε την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων αποτροπής της διασποράς της Covid – 19 και ενεργοποίησε κάθε διαθέσιμο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Καθ΄ολη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων αλλά και κατά την περίοδο της υγειονομικής ύφεσης της πανδημίας ο Δήμος Κιλκίς
-διευκόλυνε τη μεταφορά εξήντα τρία (63) μοναχικών ατόμων στα εμβολιαστικά κέντρα για τον εμβολιασμό τους
– πραγματοποίησε ενενήντα τρεις (93) μετακινήσεις κλιμακίων του ΕΟΔΥ για τον κατ΄οίκον εμβολιασμό κατακεκλημένων πολιτών που αδυνατούν να μετακινηθούν
-προμήθευσε με δωρεάν υγειονομικό υλικό το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και τα Κέντρα Υγείας Κιλκίς και Δροσάτου
-παρείχε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό σε όλα τα σχολεία του Δήμου
-σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ προγραμμάτισε δωρεάν εξετάσεις ανίχνευσης κορονοϊού (rapid tests) σε 108Κοινότητες και οικισμούς του Δήμου Κιλκίς με περιοδικούς κύκλους επανάληψης. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 35.715 rapid tests (32.728 στο ΚΑΠΗ, 3.703 σε Κοινότητες και οικισμούς, 1.116 στη Νέα Σάντα, όπου έχει δημιουργηθεί σταθερό σημείο υγειονομικού ελέγχου, και 168 στο Δροσάτο.
-ολοκλήρωσε την πληρωμή της β΄δόσης της δωρεάς στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς για την ανακαίνιση των εξωτερικών του ιατρείων, έργο το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.
Αδελφοποιήσεις
Η γέφυρα επικοινωνίας με τους αδελφοποιημένους Δήμους Λατσιών και Λύσης της Κύπρου αποκαταστάθηκε ύστερα από την άρση των υγειονομικών περιορισμών έναντι της Covid- 19. Οι αδελφοποιημένοι Δήμοι συνέχισαν τις ανταλλαγές επισκέψεων σε Κιλκίς, Λατσιά και Λάρνακα και εμβάθυναν τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας τους με υψηλή μάλιστα εθνική εκπροσώπηση στις θεσμικές τους εκδηλώσεις ένθεν κακείθεν.
Ξεχωριστό γεγονός προόδου στην αδελφοποίηση με τον Δήμο Λύσης αποτέλεσε η ανακήρυξη του πρώην Δημάρχου Λύσης Ανδρέα Ττοφιά σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Κιλκίς, σε εφαρμογή της υπ΄αριθ 12/2022 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς. Η τελετή ανακήρυξης πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 στον προαύλιο χώρο του Ιστορικού Μουσείου – Φυλακίου ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ για την ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε το τιμώμενο πρόσωπο, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά ,που εκπροσώπησε την ελληνική Κυβέρνηση, και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριου Πελεκάνου.
Ο Δήμος Κιλκίς αξιοποιώντας τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό έργο ‘’YOU-nion in Diversity’’ φιλοξένησε πολυμελή αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών παραγόντων και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών από έξι Δήμους της βόρειας Ιταλίας. Επιστέγασμα της γνωριμίας ήταν η υπογραφή Συμφώνου Αδελφοποίησης μεταξύ του Δημάρχου Κιλκίς και των Δημάρχων και εκπροσώπων τους από τους Δήμους Benna, Verrone, Cerrione Massazza, Borianna και Sandigliano.
Το έργο, σε αποφάσεις, του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς το 2022
Κατά τη διάρκεια του 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς πραγματοποίησε δεκαπέντε (15) τακτικές συνεδριάσεις εκ των οποίων οι τρεις (3) είχαν το χαρακτήρα της ειδικής συνεδρίασης. Έντεκα (11) από τις συνεδριάσεις υλοποιήθηκαν διά ζώσης και οι λοιπές τέσσερις (4) με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων έναντι της Covid – 19.
Το σώμα έλαβε εκατόν εβδομήντα πέντε (175) αποφάσεις. Στην συντριπτική πλειονότητά τους οι εκατόν σαράντα μία (141) από αυτές ελήφθησαν ομόφωνα (ποσοστό 80,57%) και οι λοιπές τριάντα τέσσερις (34) ελήφθησαν πλειοψηφικά (ποσοστό 19,43%).Έντεκα από τις πλειοψηφικές αποφάσεις σχετίζονταν με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η θεματολογία των ειδικών συνεδριάσεων αφορούσε:
-τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2021
-την έγκριση του ισολογισμού του Δήμου Κιλκίς για το οικονομικό έτος 2021
-την ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Κιλκίς έτους 2023.
Την περίοδο αναφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς εξέδωσε τέσσερα (4) ψηφίσματα –αναφορικά με την καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
-υπέρ της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων
-υπέρ της συνέχισης του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ και της διασφάλισης της εργασιακής σχέσης των υπηρετούντων στοεν λόγω πρόγραμμα
-συμπαράστασης προς τους απολυμένους στον όμιλο Alumil.
Οικονομική Επιτροπή
Η Οικονομική Επιτροπή κατά τη διάρκεια του 2022 πραγματοποίησε σαράντα ενννέα (49) συνεδριάσεις εκ των οποίων οι τριάντα πέντε (35) πραγματοποιήθηκαν διά ζώσης, οι δεκατρείς (13) με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων έναντι της Covid – 19 και μία (1) διά περιφοράς. Έλαβε συνολικά τριακόσιες ογδόντα εννέα (389) αποφάσεις εκ των οποίων οι τριακόσιες εβδομήντα (370) ήταν ομόφωνες (ποσοστό 95,12%) και οι λοιπές δεκαεννέα (19) ελήφθησαν κατά πλειοψηφία (ποσοστό 4,88%).
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνήλθε δέκα φορές (10) κατά τη διάρκεια του 2022, Οι οκτώ (8) συνεδριάσεις του οργάνου πραγματοποιήθηκαν διά ζώσης και οι λοιπές δύο (2) με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων έναντι της Covid – 19. Η Επιτροπή έλαβε συνολικά πενήντα τέσσερις (54) αποφάσεις εκ των οποίων οι σαράντα δύο (42) ελήφθησαν ομόφωνα (ποσοστό 77,78%) και οι λοιπές δέκα (10) κατά πλειοψηφία (ποσοστό 22,22%). Από τις πλειοψηφικές αποφάσεις οι δέκα (10) αφορούσαν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μία (1) την κατάτμηση αγροτεμαχίου για την αξιοποίησή του ως καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Επιτροπή Διαβούλευσης
Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε τέσσερις φορές (4) κατά τη διάρκεια του 2022 . Οι τρεις (3) συνεδριάσεις έγιναν διά ζώσης και μία (1) με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων κατά της Covid – 19. Ελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) αποφάσεις με ομοφωνία.
Τα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή Διαβούλευσης ήταν γνωμοδοτικού χαρακτήρα
-σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Κιλκίς
-επί του προσχεδίου του ετήσιου προγράμματος δράσης έτους 2022 του Δήμου Κιλκίς
-σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης Κιλκίς
-αναφορικά με τον κανονισμό λειτουργίας θρησκευτικών εορτών – πανηγύρεων σε Κοινότητες του Δήμου Κιλκίς, πλην της πρωτεύουσας πόλης
-επί του κανονισμού λειτουργίας άσκησης υπαίθριου εμπορίου
-αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κιλκίς. Η εν λόγω γνωμοδότηση εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς
-σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου Κιλκίς, οικονομικού έτους 2023.