Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο κλειστό θέατρο του δημοτικού καταστήματος, παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη (16.11) στη Νεάπολη, η λειτουργία της νέας Δομής -που εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στις Συκιές – από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, στη 2η επιστημονική ημερίδα που οργανώθηκε για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για το 1ο Δημοτικό Κέντρο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού που δημιουργείται στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο την υποστήριξη και ενίσχυση μαθητών και μαθητριών του δήμου ώστε να επιλέξουν τον κατάλληλο για αυτούς επαγγελματικό δρόμο.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Σίμος Δανιηλίδης απευθυνόμενος στην εκπαιδευτική κοινότητα (παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς) τόνισε ότι «Μεγάλο άλμα με γερά θεμέλια και με πολύ μεγάλες προσδοκίες αποτελεί η ίδρυση του 1ου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, Δημοτικού Κέντρου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην οικογένεια και ειδικά δίπλα στα παιδιά και να τους δώσουμε όλα τα εφόδια. Ακολουθούμε τα πρότυπα των σκανδιναβικών χωρών, τις οποίες πολλές φορές έχω επισκεφθεί ως δήμαρχος. Βρίσκονται πρώτες στην παγκόσμια κατάταξη στα θέματα Παιδείας και Εκπαίδευσης, τα οποία εντάσσουν ως τομείς στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν ευημερία, πρόοδο, πολύ μεγάλες επιτυχίες και ισχυρό κοινωνικό κράτος». Ο κ.Σ.Δανιηλίδης ευχαρίστησε θερμά μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς για τη θερμή ανταπόκριση στην προσπάθεια του δήμου, τόσο γιατί προσήλθαν μαζικά στις δύο πρώτες επιστημονικές ημερίδες αλλά και για τον τρόπο που καλωσόρισαν και αγκάλιασαν τα στελέχη του δήμου τα οποία, σε συνεργασία με την εταιρεία Career Gate, όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν ενημερώσεις στα σχολεία. «Ο Κάρολος Μαρξ είπε πριν από 150 χρόνια πως ευημερούσες κοινωνίες θα είναι αυτές που θα κατέχουν τη γνώση, και όσες ομάδες κατέχουν τη γνώση θα κατέχουν και την εξουσία» σημείωσε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η νέα δομή που θα λειτουργεί εφεξής στον δήμο Νεάπολης-Συκεών «θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά ώστε να επιλέγουν το επάγγελμα που θα τα κάνει ευτυχισμένα».
«Ουσιαστική βοήθεια στα παιδιά από γνώστες της αγοράς εργασίας»
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες της σύγχρονης εποχής με όλα τα δεινά των τελευταίων ετών να χτυπούν τις κοινωνίες διεθνώς -πανδημία, πόλεμος κτλ-, παρέθεσε στοιχεία από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey για το 2020, σύμφωνα με το οποίο, το 26% των επαγγελμάτων στην Ευρώπη τείνουν να εξαφανιστούν, τονίζοντας ότι «ο εκπαιδευτικός οφείλει να γνωρίζει την αγορά εργασίας για να μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα παιδιά να διαλέξουν το επάγγελμα που θα τα κάνει ευτυχισμένα», σημειώνοντας ότι ζούμε σε μια ολοένα μεταβαλλόμενη επαγγελματική αγορά.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες απευθύνθηκε στα παιδιά με τη ρήση «Διάλεξε μια δουλειά που σου αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου», δηλώνοντας ότι αυτή είναι η πρόθεση και η κατεύθυνση της όλης προσπάθειας. Η κ.Αλεξιάδου επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μαθητών χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού, προσθέτοντας πως στόχος τους όλου εγχειρήματος του νέου Δημοτικού Κέντρου είναι οι μαθητές και μαθήτριες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση και, επίσης, να εξαλειφθεί κάθε ανισότητα.
«Η Εκπαιδευτική Κοινότητα αγκαλιάζει τη νέα Δομή»
Εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας , ο Ακύλας Νικολακούδης, Δ/ντης 1ου ΕΠΑΛ Νεάπολης εξήρε από του βήματος την πρωτοβουλία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και συνεχάρη όλα τα στελέχη του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την ίδρυση του νέου Δημοτικού Κέντρου. Χαρακτήρισε δε, το ερωτηματολόγιο «πρωτοπόρο επιστημονικό εργαλείο» σημειώνοντας ότι η μεθοδολογία είναι στα πρότυπα προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και θα οδηγήσει τα παιδιά στην καλύτερη δυνατή επιλογή επαγγέλματος, ώστε να είναι ευτυχισμένα στη ζωή τους και «εμείς ως εκπαιδευτικοί θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο», όπως είπε. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο μαθητής Νίκος Λέφας, πρόεδρος του 15μελούς του ΕΠΑΛ Νεάπολης και εκπρόσωπος των μαθητών στην δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή, σημειώνοντας ότι «ο δήμος μας δίνει την ευκαιρία να συμμετέχουμε, να μιλήσουμε, να έχουμε άποψη, να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα στη ζωή μας, γιατί θα ξεκινήσουμε από αυτό που εμείς θέλουμε και πιστεύουμε ότι μας ταιριάζει, χωρίς φόβο, αγωνίες και διλήμματα».
Κορυφαίο επιστημονικό ερωτηματολόγιο
δωρεάν για τα παιδιά του δήμου
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Κωστής Κατσανέβας επιστημονικός διευθυντής της Career Gate, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ίδρυση και λειτουργία του 1ου Δημοτικού Κέντρου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί άλλη μια πρωτοπορία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Σημείωσε, ακόμα, ότι οι υπηρεσίες που θα λάβουν τα παιδιά θα βοηθήσει τα ίδια αλλά και τους γονείς τους, μέσα από ένα κορυφαίο επιστημονικό, διαδραστικό και ευχάριστο, για αυτά, τεστ. «Σήμερα η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε σχέση με την ασφάλεια εργασίας, με ποσοστό 22%, ενώ το κράτος δεν προσφέρει υποστήριξη στον/στην άνεργο για να βρει δουλειά, με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας να έχουν μειωθεί και να υπάρχουν περισσότερες ανειδίκευτες, υπογράμμισε ενώ περιέγραψε τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν, που έχουν οδηγήσει και στο φαινόμενο του brain drain (μαζική διαρροή εξειδικευμένου πληθυσμού). Ο Θανάσης Λέλες, επιστημονικός υπεύθυνος της CG,αναφέρθηκε διεξοδικά στο ισχύον σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργίας, τις δυνατότητες που αυτό δίνει και τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο μελλοντικός εργαζόμενος να κατανοήσει όλα τα επαγγελματικά πεδία ώστε ο ίδιος να επιλέξει το δικό του δρόμο. Χρήσιμες συμβουλές και έξυπνους τρόπους και μεθόδους για την πρόληψη, την καταπολέμηση και τη διαχείριση του άγχους έδωσε η συμβουλευτική ψυχολόγος, Κυριακή Μηλούση. Η κ. Μηλούση εξήγησε ακόμα με ποιο τρόπο μπορεί να ελεγχθεί το «αρνητικό άγχος» ώστε, αφού ενεργοποιήσει το κάθε παιδί, εκείνο να το μετατρέψει σε ωφέλιμη ενέργεια, στηριζόμενο στις δυνάμεις του, με γνώμονα το σύνθημα «Αξίζεις γι αυτό που είσαι και όχι για τους βαθμούς που θα πάρεις. Στηρίξου στις δυνάμεις σου!». Τέλος, σημείωσε τη μεγάλη σημασία του προγραμματισμού και της οργάνωσης του χρόνου διαβάσματος, τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.
Επιπλέον, η αναπλ.προϊσταμένη του τμήματος Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής, Νικολέττα Δαλάτση, ανέφερε τον τρόπο λειτουργίας του νέου Δημοτικού Κέντρου. Μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών και αφού πρώτα εξασφαλιστεί η συναίνεση γονέων και μαθητών της Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου, τα παιδιά που συμμετέχουν θα συμπληρώνουν εντελώς δωρεάν (το κόστος καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το δημοτικό ταμείο) το αναγνωρισμένο ερωτηματολόγιο επαγγελματικού προσανατολισμού και σε δεύτερη φάση θα ακολουθεί ατομική συζήτηση με επιστημονικό σύμβουλο για τα συμπεράσματα ως προς την επαγγελματική βάση που θα μπορούσαν να επιλέξουν. Οι συζητήσεις αυτές θα γίνονται με φυσική παρουσία στους χώρους του Συμβουλευτικού Σταθμού Νεάπολης (Ελ.Βενιζέλου 125, ισόγειο δημοτικού καταστήματος) και πάντα με εξειδικευμένο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.
Κατά τη διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης επιστημονικής ημερίδας μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων και να εκφράσουν απορίες. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ακόμα, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αναστάσιος Τσακιρίδης, ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός, η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη, η αντιπρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Σοφία Ανδριανίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Ζαρίφης, Θανάσης Καλτσίκας και Νικόλ Τελιγιορίδου, η πρόεδρος της Δ.Ε. Νεάπολης, Χριστίνα Τερζή, οι τοπικοί σύμβουλοι Νεάπολης, Γιώργος Βουκουρεσλής, Ιωάννα Ζαφειρίου και Συκεών, Νικολέττα Κανίδου.