«Η σεξουαλική παρενόχληση με θύματα ανηλίκους στον “πραγματικό κόσμο” είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά μικρής έκτασης σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στον κόσμο του διαδικτύου την περίοδο της καραντίνας»
Η φράση ανήκει σε στέλεχος Ινστιτούτου που ασχολείται με τα ηλεκτρονικά εγκλήματα επί σειρά ετών.
Η κατακόρυφη αύξηση στη χρήση του διαδικτύου από ανηλίκους, λόγω καραντίνας, έχει ως αποτέλεσμα παιδόφιλοι και παιδεραστές να εκμεταλλεύονται την παρατεταμένη παραμονή ανηλίκων σε διαδικτυακές εφαρμογές ανώνυμου chatting.
Έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το 21 % των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο, ενώ το 41% των παιδιών έχει δεχτεί αίτημα φιλίας από άγνωστο.
Οι «άγνωστοι» πολλές φορές δίνουν ψεύτικα στοιχεία στο συνομιλητή τους, ενώ επιδιώκουν μέσα από εκβιασμούς και υποκλοπές υλικού σεξουαλικού περιεχομένου να πραγματοποιήσουν διά ζώσης επαφή με παιδιά.
Με το θέμα ασχολείται επισταμένως και η Google, η οποία βάζει στο στόχαστρό της τους παιδόφιλους. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 απενεργοποίησε 100.000 λογαριασμούς χρηστών και εντόπισε 3 εκατομμύρια περιπτώσεις με υλικό σεξουαλικού περιεχομένου.
Τα σεξουαλικά αρπακτικά
Η κλινική εγκληματολόγος, Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια του CSI Institute, μίλησε στο Newsbomb.gr για το θέμα που αποτελεί ίσως το νούμερο ένα κίνδυνο για τα παιδιά την περίοδο της καραντίνας:
«Αρχικά πρέπει να διαχωρίσουμε τις έννοιες. Ένας παιδόφιλος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που αρέσκεται σε οποιαδήποτε είδους ερωτική διάδραση ή ανταλλαγή ερωτικού περιεχομένου με ανήλικο άτομο, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε ερωτική συνεύρεση.
Αντιθέτως ο παιδεραστής προχωρά σε ερωτική συνεύρεση, συνήθως με παιδιά της προεφηβίας. Υπάρχουν τα λεγόμενα σεξουαλικά αρπακτικά του διαδικτύου, που σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ και αυτό κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο το όλο φαινόμενο.
Σεξουαλικό αρπακτικό μπορεί να είναι ο καθένας, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, προσωπικού στάτους, δηλαδή μπορεί να είναι και ένας άνθρωπος παντρεμένος που και ο ίδιος έχει παιδιά.
Μπορεί να είναι και μία γυναίκα, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, και εδώ είναι που πρέπει να ανοίξουμε τις κεραίες μας, μικροί και μεγάλοι, και να μη βάζουμε ταμπέλες, γιατί δεν ξέρουμε από πού μπορεί να έρθει ο κίνδυνος».
Ο κίνδυνος των ανώνυμων chat
Η κυρία Ιωάννου επισημαίνει ότι εν μέσω πανδημίας η δημοτικότητα των ανώνυμων chat έχει αυξηθεί κατακόρυφα:
«Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι και μέσα στην περιέργειά τους και για να σπάσουν –αν θέλεις- τη μονοτονία άρχισαν να επισκέπτονται τις εφαρμογές αυτές μαζικά. Άρχισε να γίνεται δημοφιλές και στη χώρα μας ενώ δεν είχαμε τέτοιου είδους κρούσματα προ πανδημίας. Αυτό από τη στιγμή που ενεργοποιεί τα ανήλικα να συρρέουν προς αυτές τις σελίδες, ταυτόχρονα ενεργοποιεί και όλους τους κακοποιούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα ανήλικα.
Ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να αλιεύει πληροφορίες, από τη στιγμή που τα παιδιά δεν έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό το κομμάτι, δίνουν προσωπικές πληροφορίες για το που μένουν, ποιες ώρες είναι μόνα τους στο σπίτι κλπ. Αυτό που με κάνει να ανησυχώ ιδιαίτερα είναι το κομμάτι της έλλειψης επικοινωνίας των παιδιών με τους γονείς. Οι παιδόφιλοι, οι παιδεραστές, τα σεξουαλικά αρπακτικά παραμονεύουν σε τέτοιες εφαρμογές γνωρίζοντας τι χρησιμοποιεί το παιδί κάθε φορά. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα να γίνεται και βιντεοκλήση και ταυτόχρονα να γίνεται και καταγραφή του περιεχομένου, της συνομιλίας.
Έχουμε πολλά περιστατικά τα οποία καταγγέλλουν ότι τα παιδιά μιλούσαν με κάποιον άγνωστο που κατέγραψε τη συνομιλία τους ή στιγμές σεξουαλικού περιεχομένου και στη συνέχεια τα απειλούσε ότι αν δεν βρεθούν διά ζώσης θα διαρρεύσει το υλικό αυτό».
Δείτε φωτογραφίες με μηνύματα που στέλνουν «σεξουαλικά αρπακτικά» τοιυ διαδικτύου στα ανυποψίαστα ανήλικα θύματά τους: