Σεμινάριο για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για ψυχική ευεξία

Η ψυχική υγεία είναι απαραίτητη για τη σωστή αντιμετώπιση του φυσιολογικού στρες της ζωής, ώστε το άτομο να μπορεί να εργαστεί παραγωγικά αλλά να μπορεί να νιώθει και ικανοποιημένο στην προσωπική του ζωή. Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε ακόμη παραπάνω την έννοια της ψυχικής υγείας, η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου και του φύλου.

Με στόχο την ανάδειξη χρήσιμων πρακτικών για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας ανεξαρτήτως φύλου, το ΚΜΟΠ σε συνεργασία με το Mediterranean College διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα «Ψυχική Υγεία και Φύλο: Ισορροπώντας για Ευημερία», την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 στο Mediterranean College Campus.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό τα οποία ανέπτυξε το ΚΜΟΠ και διατίθενται δωρεάν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Balance. Σε αυτά συγκαταλέγεται ο Οδηγός Καλύτερης Ισορροπίας μεταξύ Προσωπικής και Επαγγελματικής Ζωής, ο οποίος απευθύνεται σε εργαζόμενους/-ες και στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στη μεταπανδημική εποχή. Η Παναγιώτα Λαφιατόγλου, Διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΜΟΠ, παρουσίασε επίσης ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εξοικείωση με τη διαχείριση της απομακρυσμένης εργασίας και την προώθηση ενός ισορροπημένου, παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας.

Για το πώς η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των νέων μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης και στην αύξηση της ευημερίας τους, μίλησε ο Επαμεινώνδας Κουταβέλης, Διαχειριστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΜΟΠ, αναφέροντας τις δράσεις της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Hold On.

Επαγγελματίες του πεδίου, εξέτασαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον επαγγελματικό τους χώρο και τον τρόπο με τον οποίο η διάκριση που βασίζεται στο φύλο επηρεάζει την ψυχική υγεία και την ευημερία.

Μιλώντας για το θέμα των έμφυλων στερεοτύπων στον επαγγελματικό χώρο, η Γαλήνη Ηλιοπούλου, Συνιδρύτρια του Women on Top και Εργασιακή Ψυχολόγος, σημείωσε το μισθολογικό χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει καθώς και τη διαφορετική μεταχείριση ανδρών και γυναικών στον ίδιο επαγγελματικό χώρο και τον αντίκτυπο που αυτό δημιουργεί.

Στο ίδιο θέμα, η Μαρίνα Νάτσια, Ερευνήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΜΟΠ, σημείωσε την αλληλοδιαπλεκόμενη φύση του φύλου και της ψυχικής υγείας, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή ενδυνάμωση των γυναικών σε μια ολοένα και μεταβαλλόμενη εποχή. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του ΚΜΟΠ Lets Talk με στόχο την ανάγκη ενίσχυσης επαγγελματιών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των νέων εστιάζοντας σε μια έμφυλη προσέγγιση.

Η εισαγωγή του υβριδικού μοντέλου εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας επηρέασε πολλές μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τις γυναίκες που απασχολούνται σε αυτές εξήγησε η Ιωάννα Προφύρη, Επιστημονικό Στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων. Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη «ψυχικής ανθεκτικότητας» για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής την ψηφιακή εποχή.

«Η κατάσταση ευεξίας είναι μια αίσθηση ηρεμίας και ισορροπίας που αφορά στο νου και το σώμα ως αλληλένδετα κομμάτια», τόνισε η Μαρινέττα Κρητικού, Ψυχολόγος, ενώ η συνάδελφός της Ιωάννα Καραχρήστου αναφέρθηκε στις βασικές αρχές της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας και τη δύναμη των αυτόματων σκέψεων να επηρεάζουν την ψυχική μας κατάσταση.

Exit mobile version