Το μακρινό 2010, η Στεάουα Βουκουρεστίου είχε επικρατήσει δύσκολα με 2-1 της Βικτόρια Μπρανέστι κι ο Τζίτζι Μπεκάλι, ο… ιδιόρρυθμος πρόεδρος της άλλοτε κραταιάς ομάδας της ρουμανικής πρωτεύουσας, είχε δηλώσει με σοβαρό ύφος: «Ο διαιτητής του σημερινού αγώνα πρέπει να παραιτηθεί. Εγώ διαιτητεύω καλύτερα απ’ αυτόν! Από την αρχή του πρωταθλήματος έχει κάνει σοβαρά λάθη. Πλέον στη Ρουμανία δεν υπάρχουν οι διεφθαρμένοι διαιτητές του παρελθόντος. Υπάρχουν όμως ηλίθιοι διαιτητές!».
Σε ποιον αναφερόταν ο Μπεκάλι; Μα φυσικά στον Σεμπαστιάν Κολτσέσκου, τον άνθρωπο που από χθες το βράδυ έγινε το κεντρικό πρόσωπο στα ΜΜΕ όλου του κόσμου, καθώς προκάλεσε την πρώτη διακοπή αγώνα Champions League για ρατσιστικό σχόλιο.
Ως 4ος διαιτητής του αγώνα Παρί Σεν Ζερμέν-Μπασακσεχίρ, ενημέρωσε τον 1ο για διαμαρτυρίες στον πάγκο των φιλοξενούμενων κι όταν ο elite διαιτητής της UEFA Οβίντιου Χατζεγκάν βρέθηκε δίπλα του, για να του δείξει ποιος δημιούργησε το πρόβλημα, ο Κολτσέσκου του είπε στη μητρική τους γλώσσα: «ala negrou» (ο μαύρος). Το ρολόι σημάδευε το 13ο λεπτό και έκτοτε η μπάλα δεν κύλησε ξανά στο χορτάρι του «Παρκ Ντε Πρενς», με την Μπασάκ να αποχωρεί, την UEFA να ξεκινά έρευνα και το ματς να μεταφέρεται για σήμερα το βράδυ (19:55), με νέους διαιτητές (από την Ολλανδία.
Demba Ba: "You never say this white guy, you say this guy, so why when you mention a black guy you say 'this black guy'?"
4th official Sebastian Colţescu had used the word: "ala negru," which in Romanian can translate to "the black [guy]," provoking the incident that followed. pic.twitter.com/pDxq2yalXt
— GossipBoyz (@gossipboyz11) December 8, 2020
Όπως όλα δείχνουν, παρόλο που στα ρουμανικά η συγκεκριμένη φράση είναι και η μοναδική που υπάρχει για τον φυλετικό προσδιορισμό και δεν θεωρείται ρατσιστική, αυτό είναι το κύκνειο άσμα του Κολτσέσκου στη διαιτησία και το τελευταίο επεισόδιο σε μία ταραχώδη καριέρα. Κι αν το 2020 για όλη την ανθρωπότητα ελέω κορωνοϊού εξελίχθηκε σε μια… μαύρη χρονιά, για τον διαιτητή από τη Ρουμανία τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα.
Στις 20 Αυγούστου διαιτήτευσε την αναμέτρηση Πόλι Ιάσι-Χίντια Ταργκοβίστε (1-0 το τελικό σκορ) κι όλα είχαν κυλήσει ήρεμα, ωστόσο επιστρέφοντας στα αποδυτήρια κι ανοίγοντας το κινητό του, ξέσπασε σε κλάματα. «Ο πατέρας πέθανε…» ήταν το λιτό μήνυμα της αδερφής του, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε χάσει τη μητέρα του. Ωστόσο, στο ενδιάμεσο της απώλειας των δύο γονέων του, ο Κολτσέσκου βίωσε κι ένα δύσκολο (όπως γράφουν τα ρουμανικά ΜΜΕ) διαζύγιο.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές από τη Ρουμανία, ο Κολτσέσκου γενικά δεν ήταν ιδιαίτερα τυχερός στην προσωπική του ζωή, καθώς παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 2007, έπειτα από μια σχέση οκτώ ετών, αλλά ο γάμος διήρκησε λίγους μήνες. Έχοντας υποβιβαστεί στη 2η κατηγορία των διαιτητών, το 2008 επανήλθε, αλλά το διαζύγιο τον είχε επηρεάσει ψυχολογικά και έπειτα από μία κακή διαιτησία (και δεν ήταν λίγες, όπως τον κατηγορούν οι άσπονδοι φίλοι του), επιχείρησε δύο φορές να αυτοκτονήσει.
Την πρώτη τον σταμάτησαν οι φίλοι του. Τη δεύτερη, όταν επιχείρησε να πηδήξει από το παράθυρο του διαμερίσματός του στον 3ο όροφο, οι γείτονες ενημέρωσαν την Αστυνομία. «Μην μπει κανείς μέσα, αφήστε με ήσυχο…» φώναζε ο ίδιος στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον πρόλαβαν, πριν πηδήξει στο κενό.
Το 2012, ενώ ήταν έτοιμος για τον δεύτερο γάμο του και είχαν κανονιστεί τα πάντα (δημαρχείο, ο χώρος της δεξίωσης, κλπ) η μέλλουσα κυρία Κολτσέσκου, ως άλλη Τζούλια Ρόμπερτς, το… έσκασε, αλλά δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε ξανά κι απέκτησε μια κόρη, για ν’ ακολουθήσει και το δεύτερο διαζύγιο.
Γενικά ο Κολτσέσκου, παρόλο που από το 2006 είναι σταθερό μέλος της διαιτητικής ομάδας του Οβίντιου Χατζεγκάν (ο κορυφαίος σύγχρονος Ρουμάνος διαιτητής, ο οποίος συμμετείχε και στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ της UEFA για τη ζωή των διαιτητών) έχει βρεθεί πάρα πολλές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά σχεδόν ποτέ για τον σωστό λόγο.
«Ολόκληρη η καριέρα του είναι γεμάτη σκοτεινές στιγμές. Μπορεί να είναι πραγματικά ταλαντούχος, αλλά ένας διαιτητής πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι αμερόληπτος. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ένας διαιτητής θα κάνει ανθρώπινα λάθη, ωστόσο ο Κολτσέσκου δεν υπήρχε παιχνίδι στο οποίο να μη διαμόρφωσε άμεσα το αποτέλεσμα με τις παρεμβάσεις του» δήλωσε ο Αντριάν Πορομπέιου, παλαίμαχος Ρουμάνος διαιτητής.
Ο ίδιος πάντως στις πρώτες του δηλώσεις μετά το απίστευτο περιστατικό προσπάθησε να φανεί ψύχραιμος κι όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όποιος με γνωρίζει, ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαι ρατσιστής. Κι ελπίζω αυτό να μου το αναγνωρίσουν όλοι. Προσπαθώ να είμαι καλά και το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσω να μη διαβάσω τίποτα».
Σίγουρα πάντως αυτό που δεν πρόκειται να διαβάσει είναι κάποιο mail με πιθανό ορισμό του… Ούτως ή άλλως, ο αγώνας στο Παρίσι ήταν κι η τελευταία διαιτητική παρουσία του σε διεθνές επίπεδο, καθώς ο Κύρος Βασσάρας, αρχιδιαιτητής του ρουμανικού ποδοσφαίρου (όπως έχουμε εμείς τον Κλάτενμπεργκ εδώ) ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι ο Κολτσέσκου θα βγει από τις λίστες των διεθνών διαιτητών, κάνοντας χώρο για νεότερους…
Κι αν η τελευταία εικόνα είναι αυτή που μένει, τότε ο 43χρονος Κολτσέσκου κατάφερε να γράψει το χειρότερο δυνατό επίλογο σε μια καριέρα 24 ετών…