ΗΣύνοδος Κορυφής απεφάνθη ότι η τουρκική προκλητικότητα παραμένει μείζονος σημασίας σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη και τα κεκτημένα της και είχε αποφασιστεί να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι στη Σύνοδο του Δεκέμβρη. Ωστόσο, η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει τόσο πολύ, μιας και η τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο εντείνεται.
Την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει… απασφαλίσει εντός κι εκτός συνόρων, λέγοντας στους άνεργους να πιουν τσάι χαράς για να ξεχάσουν τη φτώχεια τους και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν ψυχοπαθή, το θέμα της Τουρκίας αναμένεται να βρεθεί ξανά στο… διαδικτυακό τραπέζι της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών την Πέμπτη, που έχει προγραμματιστεί για την επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, η συμπεριφορά της Τουρκίας, κάνει επιτακτική την ανάγκη συζήτησης άμεσα, νωρίτερα από τον Δεκέμβριο που είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο, οι ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη δεν θα λάβουν αποφάσεις. Οπότε, για τις όποιες αποφάσεις για κυρώσεις ή θετική ατζέντα, θα κρατήσουν το «ραντεβού» του Δεκεμβρίου.
Χθες, η ηγεσία της ΕΕ τοποθετήθηκε κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Πολύ σκληρός σε προσωπική του ανάρτηση στο Twitter υπήρξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος τόνισε ότι «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς δράσεις στη Μεσόγειο και τώρα προσβάλλει. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη».
Plutôt qu'un agenda positif la Turquie choisit les provocations, les actions unilatérales en Méditerranée et maintenant les injures.
C’est intolérable.
Respect pour l'Europe et ses États membres #EUCO
— Charles Michel (@eucopresident) October 25, 2020
Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ είχε τονίσει ότι οι τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν «είναι απαράδεκτα» και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη πορεία αντιπαράθεσης.
«Είμαστε με τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του Σαμουέλ Πατί», ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.