Στον αθλητικό κόσμο, η δημοσιογραφία διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο στη μετάδοση των γεγονότων, την ανάλυση των εξελίξεων και την επίδραση στην κατανόηση των αθλητικών γεγονότων από το κοινό. Ωστόσο, όλοι οι αθλητικοί δημοσιογράφοι δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν οι εκπληκτικοί δημοσιογράφοι, όπως οι: Γιώργος Τραπεζανίδης και Bασίλης Mάστορας οι οποίοι επικοινωνούν τα γεγονότα με σαφήνεια, ενώ υπάρχουν και οι αγράμματοι, οι οποίοι μπορεί να προκαλούν απογοήτευση. Οι εκπληκτικοί αθλητικοί δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν απλό και κατανοητό λεξιλόγιο, κάνοντας τα αθλητικά γεγονότα προσιτά σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσεων στον τομέα. Επιπλέον, είναι ικανοί να εξηγούν περίπλοκες έννοιες με απλά λόγια, κάνοντας κατανοητές τις τακτικές, τις στατιστικές και τις τακτικές που επηρεάζουν την απόδοση ενός αθλητή ή μιας ομάδας. Επιπλέον, δεν περιορίζονται μόνο στην αναφορά των γεγονότων, αλλά τα συνδυάζουν με αναλύσεις και προσωπικές εμπειρίες, προσφέροντας ένα πλήρες εικονικό τοπίο του αθλητικού συμβάντος. Από την άλλη πλευρά, οι αγράμματοι δημοσιογράφοι δημιουργούν σύγχυση. Χρησιμοποιούν ακατανόητο ή αντικοινωνικό λεξιλόγιο, που δυσκολεύει την κατανόηση των πληροφοριών. Επιπλέον, μπορεί να μπερδεύουν τις πληροφορίες ή να μην είναι σε θέση να παρέχουν σαφείς ερμηνείες, αφήνοντας το κοινό τους με απορίες και ανασφάλεια σχετικά με τα γεγονότα που αναφέρουν ενώ πολλές φορές όταν τους ακούει κανείς δεν καταλαβαίνει τι λένε. Για να αποφευχθεί η αγράμματη αθλητική δημοσιογραφία, οι δημοσιογράφοι πρέπει να επενδύουν και στην προετοιμασία τους. Η συνεχής εκπαίδευση σε θέματα αθλητικής και αναλυτικής επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Επιπλέον, η προετοιμασία τους στην καλή χρήση της γλώσσας και της συντακτικής ορθότητας είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κειμένων που θα είναι ευκολοδιάβαστα και κατανοητά με δεδομένο ότι η προετοιμασία πριν από κάθε δημοσίευση ή παρουσίαση ενός τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού ρεπορτάζ είναι κρίσιμη.
Την καλή πλευρά των αθλητικών ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη, την παρατηρούμε μόνο στην κρατική ΕΤ-3 όπου το αθλητικό επίπεδο παρουσίασης είναι πολύ υψηλό. Στα άλλα μέσα ενημέρωσης η κατάσταση είναι προβληματική, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο θεατής δεν καταλαβαίνει το σπήκερ ενώ σε ορισμένες στιγμές δίνει την αίσθηση ότι μασουλάει και μιλάει. Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό που απαιτείται από τους αθλητικούς δημοσιογράφους είναι η μετάδοση πρωτογενούς υλικού. Η αντιγραφή και η απλή αναμετάδοση ειδήσεων ως αποτέλεσμα αποτελεί μια υποβάθμιση για την αθλητική δημοσιογραφία. Ακόμη και η επικοινωνία με το κοινό είναι καίριας σημασίας. Επιπλέον οι αθλητικοί δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ανοιχτοί στην ανταλλαγή απόψεων και ερωτήσεων από τους πολίτες προσφέροντας σαφείς απαντήσεις και εξηγήσεις όταν χρειάζεται.
Η καλή αθλητική δημοσιογραφία αναγνωρίζεται από την ικανότητά της να μεταφέρει τα γεγονότα με σαφήνεια και αντικειμενικότητα, καθώς και να προσφέρει αναλύσεις και ερμηνείες που ενισχύουν την κατανόηση του κοινού. Οι Περικλής Στέλλας, Τάσος Πακλατζής και Νίκος Πετρουλάκης αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα καλής αθλητικής δημοσιογραφίας, καθώς διακρίνονται για τη σαφή και αντικειμενική τους αναφορά στα γεγονότα, καθώς και για τις ποιοτικές αναλύσεις που προσφέρουν. Επιπλέον, η Βάσω Τσάνα και η Ευγενία Γήτα αναδεικνύονται ως εξαιρετικές αθλητικές παρουσιάστριες παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερες οι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα. Η ευράδεια τους στον λόγο και η ικανότητά τους να παρουσιάσουν η να αναλύσουν μια αθλητική είδηση αναδεικνύουν την ποικιλία και την αξία της αθλητικής δημοσιογραφίας. Η συμβολή τους ενισχύει τον πολυφωνικό χαρακτήρα του αθλητικού δημοσιογραφικού τομέα και προάγει την ισότητα των φύλων.
Γ. Ε.Φ
(Στο άρθρο συμπεριλαμβάνονται στοιχεία απαντήσεων ερωτηματολογίου διπλωματικής εργασίας του ΑΠΘ).