«Πάντα θεωρώ μεγάλη μου τιμή να παρευρίσκομαι σε συνέδριο του Economist.
Το θέμα που συζητάμε σήμερα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δουλεύουμε πολύ να φέρουμε επενδύσεις και, έχουμε αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί σε αυτό.
Όμως, αυτό το οποίο συμβαίνει όταν έρχονται ξαφνικά πολλές ξένες ή και εγχώριες επενδύσεις, είναι ότι δημιουργείται το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα από αυτό που είχαμε στην περασμένη δεκαετία.
Δηλαδή, αρχίζει να υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που μπορεί να εργαστεί παραγωγικά σε εταιρείες που επενδύουν, δηλαδή με μια λογική σχέση κόστους και παραγωγικοτητος.
Το έχουμε δει αυτό σε πόλεις, όπως παραδείγματος χάρη η Θεσσαλονίκη, στην οποία έγιναν μαζικά πολλές ξένες επενδύσεις (αναφέρω ενδεικτικά Deloitte, Pfizer, Cisco, Accenture και πολλές άλλες) και ανέκυψε η αναγκαιότητα να καλυφθεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα το έλλειμμα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Το έλλειμμα αυτό καλύφθηκε από δύο μεγάλες δεξαμενές: τους Έλληνες επιστήμονες που είχαν μεταναστεύσει στα χρόνια της κρίσης και επέστρεψαν στην Ελλάδα μέσω αυτών των επενδύσεων σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και, ως ένα βαθμό, από επιστήμονες από γειτονικές Βαλκανικές χώρες.
Όμως, και αυτές οι δεξαμενές είναι στην πραγματικότητα μικρές. Εάν θέλουμε να αμβλύνουμε και να εξαλείψουμε ένα δυνητικά πολύ μεγάλο πρόβλημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τα προγράμματα απόκτησης δεξιοτήτων (skilling), αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling) και απόκτησης νέων δεξιοτήτων για νέα απασχόληση (reskilling), στα οποία προχωρούμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι απολύτως απαραίτητα.
Θέλω να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pack for skills η οποία είναι πράγματι πολύ σημαντική.
Επειδή έχω δίπλα μου την αγαπημένη μου πρόεδρο του ΕΒΕΑ και καλή μου φίλη, πρέπει να το πω αυτό, τη Σοφία Εφραίμογλου, με την οποία έχω πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία, όχι τώρα μόνο που είναι Πρόεδρος αλλά και κατά το παρελθόν, θέλω να ενθαρρύνω πάρα πολύ και τα Επιμελητήρια να εγγραφούν στο Pack for skills.
Το Pack for skills για να λειτουργήσει πρέπει να δώσει τον χρόνο και το χώρο να συναντηθούν οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες. Δεν είναι η Κυβέρνηση αυτή που θα καθορίσει τις ανάγκες. Η Κυβέρνηση μπορεί να παίξει το ρόλο του διαιτητού, μπορεί να διαμορφώσει το πλαίσιο, μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση αλλά η εν τη ευρυτέρα εννοία αγορά, εργοδότες και εργαζόμενοι, είναι αυτοί που θα υποδείξουν στην Κυβέρνηση πού πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι, οι οποίοι δεν είναι λίγοι.
Στη νέα προγραμματική περίοδο περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να διατεθούν μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μέσω του ΕΣΠΑ δηλαδή, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑνΕΚ) σε προγράμματα upskilling και reskilling εργαζομένων και μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για προγράμματα ανέργων.
Όλοι αυτοί οι σημαντικοί πόροι μπορεί να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων από εμάς για να έχουμε και νέους με δεξιότητες και γυναίκες με δεξιότητες και γενικά εργατικό δυναμικό με δεξιότητες.
Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση, ήμασταν τελευταίοι,, τώρα είμαστε πάλι στις τελευταίες θέσεις αλλά σαφώς πιο πάνω από ότι ήμασταν. Αυτά τα τέσσερα χρόνια, βρήκε πολύς κόσμος δουλειά, περίπου 400.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στη χώρα μας αυτή την τετραετία και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.
Μάλιστα με βάση τα στατιστικά στοιχεία είναι λίγο περισσότερες οι γυναίκες από ότι οι άνδρες και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί υπήρχε μεγαλύτερη ανεργία άρα είναι σημαντικό να το έχουμε πετύχει αυτό.
Αλλά αν θέλουμε να πάμε την ανεργία μας πραγματικά χαμηλά, δηλαδή να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς τις δεξιότητες να προσφέρουν τις υπηρεσίες που οι επιχειρήσεις πράγματι χρειάζονται.
Και εδώ «κουμπώνει» η συζήτηση που κάνουμε σήμερα. Και για άλλη μια φορά να πω ότι χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πόρους που μας παρέχει αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα».