Σίμος Δανιηλίδης: Πάνω από 80.000 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΚΔΑΠ τη σχολική χρονιά 2023-2024

«Ευτυχώς που έχουμε φέτος υπουργείο Οικογένειας», παρατηρεί με νόημα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ

Τον αποκλεισμό περίπου 80.000 παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) της χώρας τη σχολική χρονιά 2023-2024 προβλέπει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Πρόκειται για μία επικείμενη δυσάρεστη εξέλιξη η οποία θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό δεκάδων χιλιάδων οικογενειών και θα οδηγήσει στο φάσμα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους στα δημοτικά ΚΔΑΠ ελλείψει αντικειμένου εργασίας. Μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το θέμα και ζήτησε τη συνεργασία τους «προκειμένου να σωθεί οτιδήποτε σώζεται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Με βάση τα περυσινά δεδομένα, τα οικονομικά στοιχεία και τις ενδείξεις δυστυχώς είμαστε σε θέση να εκτιμούμε ότι θα μείνουν εκτός δημοτικών δομών ακόμη και παιδιά πολύτεκνων και υπερπολύτεκνων οικογενειών. Δεν θα δικαιούνται δηλαδή voucher οικογένειες με έξι, επτά και οκτώ παιδιά», τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης και υπενθυμίζει την ομόφωνη απόφαση που έλαβε κατόπιν εισήγησής του με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 28 Απριλίου του 2022 η οποία προφανώς αγνοήθηκε από την κυβέρνηση.

Όπως παρατηρεί μάλιστα, η συρρίκνωση της δυναμικότητας των δημοτικών ΚΔΑΠ θα σημάνει την επιβάρυνση της οικογενειακής ζωής και του οικογενειακού προϋπολογισμού για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους «ειδικά φέτος που ο Έλληνας πρωθυπουργός ορθώς επέλεξε τη σύσταση και λειτουργία υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας! Πρόκειται για ένα παράδοξο που σίγουρα δεν τιμά ούτε τον πρωθυπουργό και την κεντρική διοίκηση ούτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση που εξ ορισμού βρίσκεται πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών και ακούει από πρώτο χέρι τα σχετικά παράπονα». Επιπλέον, ο δήμαρχος αναφέρεται στο θέμα της απώλειας θέσεων εργασίας που θα συνεπάγεται ο μικρότερος αριθμός ωφελούμενων παιδιών τη σχολική χρονιά 2023-2024. «Για εμάς τουλάχιστον, δεν αποτελεί ζήτημα ήσσονος σημασίας η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας μεταξύ των ανθρώπων που υπηρετούν για πολλά χρόνια στα δημοτικά ΚΔΑΠ αλλά δεν εντάσσονται στο δυναμικό των ΟΤΑ και τώρα θα χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού παιδιών που θα διασφαλίσουν το πολυπόθητο voucher», συμπληρώνει ο κ. Δανιηλίδης και καταλήγει: «Είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι σχετικές επιλογές ή παραλείψεις θα έχουν ένα και μόνο αποτέλεσμα: Να ευνοηθούν οι ιδιωτικές δομές παιδικής φροντίδας. Το ερώτημα είναι αν αυτό αποτελεί επιλογή ή πρόκειται για το αποτέλεσμα σωρείας λαθών και εσφαλμένων εκτιμήσεων. Αν πρόκειται για τη δεύτερη εκδοχή, ιδού πεδίο δράσης λαμπρό για το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας». 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, εφόσον επιλυθεί το μείζον θέμα του αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα των ΟΤΑ να εγκύψουν σε δύο χρονίζοντα ζητήματα.

α)Στο καθεστώς εργασίας και την υπαγωγή στο προσωπικό των ΟΤΑ των εργαζόμενων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε δημοτικές δομές όπως τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, οι δημοτικοί βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί.

β)Στην αύξηση της τιμής του voucher αφού εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης έχουν αυξηθεί τα λειτουργικά έξοδα θέρμανσης, φωτισμού, διατροφής, κ.λπ

Υπενθυμίζεται ότι στην εισήγηση του δημάρχου που εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΚΕΔΕ τον Απρίλιο του 2022 αλλά αγνοήθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία περιλαμβάνονταν τα εξής:

«Η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα πρέπει απαραιτήτως να προβλέπει αφενός εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση για εκάστη των περιόδων 2022-2023 και 2023-2024, 200 εκ. από ευρωπαϊκούς και 150 εκατ. από εθνικούς πόρους.

Περαιτέρω να διασφαλιστούν για τις περιόδους 2024-2025, 2025-2026 και 2026-2027 άλλα 200 εκατ. κατ’ έτος από ευρωπαϊκούς και 150 εκατ από δημόσιους πόρους ενώ παράλληλα να αναζητηθεί χρηματοδότηση όπως συνέβαινε ως το 2014-2015 με τη χρηματοδότηση από το ίδρυμα Στ. Νιάρχος η οποία διακόπηκε».

Exit mobile version