Η σκληρή και απαξιωτική καθημερινότητα της Αριστοτέλους
του Βασίλη Γάκη, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα”
Εδώ και χρόνια ο Δήμαρχος με συχνές αναφορές του μας εξαγγέλλει την “εμβληματική” ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, για το τμήμα που εκτείνεται από την παλιά παραλία έως την Εγνατία οδό. Χωρίς φυσικά καμία κουβέντα για το υπόλοιπο τμήμα που εκτείνεται από την Εγνατία έως και την Κασσάνδρου, που περιλαμβάνει εμβληματικά μνημεία της πόλης, Άγιο Δημήτριο, Ρωμαϊκή Αγορά, Παναγία Χαλκέων, Λουτρά Παράδεισος, με συχνή επισκεψιμότητα από τουρίστες. Εκτός όμως από τις εξαγγελίες και το μέλλον, υπάρχει η καθημερινότητα και το παρόν της Αριστοτέλους, όπως το βιώνουμε όσοι ζούμε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όσοι Έλληνες και ξένοι την επισκέπτονται. Φαίνεται ότι ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του δεν κυκλοφορούν στην πόλη και αδιαφορούν για την καθημερινότητά της.
Με βάση την εμπειρία μου, τα έργα ανάπλασης δεν πρόκειται να ξεκινήσουν το νωρίτερο σε 2 με 3 χρόνια. Και μέχρι τότε τι; Θα βρίσκεται ο άξονας της Αριστοτέλους σ’ αυτήν την κατάσταση; Κατεστραμμένα παγκάκια, συνθήματα, εγκαταλειμμένοι χώροι πρασίνου χωρίς ίχνος καλλωπισμού και αισθητικής, φθαρμένα καλάθια απορριμάτων, με τη βρωμιά να έχει ποτίσει τα πλακάκια του δαπέδου, λακκούβες στους πεζοδρόμους, σπασμένες πλάκες, ρίζες που έχουν τινάξει το πλακόστρωτο, κορμοί κομμένων δέντρων. περιττώματα πουλιών στα πλακόστρωτα, που μόνο με δυνατές νεροποντές μπορούν να ξεπλυθούν, αφώτιστα μνημεία – ακόμη και το άγαλμα του Αριστοτέλη – τα σκοτεινά Λουτρά Παράδεισος και ο εγκαταλειμμένος περιβάλλων χώρος του, σκουπίδια στις αρχαιότητες, διελεύσεις οχημάτων και παράνομη στάθμευση…. είναι μερικά μόνο από αυτά που συναντάμε στην “εμβληματική” του μέλλοντος και απαξιωτική σήμερα Αριστοτέλους.
Διερωτώμαι … τόσα χρήματα θα δοθούν για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους και δεν μπορεί ο Δήμος να διαθέσει μία ασήμαντη δαπάνη, για να βιδώσει η να αντικαταστήσει τις φθαρμένες σανίδες από τα παγκάκια; Πόσο δύσκολο είναι να σβήσει τα συνθήματα και να αφαιρέσει τις κολλημένες μαστίχες, να φρεζάρει το χώμα και να τοποθετήσει έτοιμο χλοοτάπητα στους χώρους πρασίνου; Από πότε έχει να πλυθεί ο πεζόδρομος της Αριστοτέλους; Δεν υπάρχουν πιεστικά νερού στις Υπηρεσίες; Η αγορά είναι γεμάτη.
Τι προβλέπεται για τον άξονα της Αριστοτέλους πάνω από την Εγνατία; Θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης; Φαίνεται ότι για τον Δήμαρχο και τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, άλλος κόσμος είναι πάνω από την Εγνατία.
Όλα τα παραπάνω τα έχω αναφέρει κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.
Έχουμε επισκεφθεί κεντρικές πλατείες και σε άλλες πόλεις του κόσμου, που η διαμόρφωσή τους έχει γίνει εδώ και αιώνες, κρατούν όμως το χαρακτήρα τους, γιατί υπάρχει φροντίδα και συντήρηση. Όπως στο σπίτι μας αν τοποθετήσουμε τα πιο όμορφα και ακριβά υλικά, η απουσία φροντίδας θα τα ευτελίσει, το ίδιο συμβαίνει και στο δημόσιο χώρο.
Η αταξία, η έλλειψη καθαριότητας, φροντίδας και συντήρησης, υποβαθμίζουν το Δημόσιο χώρο και επακόλουθα την ποιότητα ζωής. Το χειρότερο όμως είναι ότι υποβαθμίζουν την αισθητική του πολίτη που τον ωθούν να συμβιβάζεται με τη μετριότητα της αισθητικής για το περιβάλλον και επακόλουθα με την έλλειψη σεβασμού του.